Τι είναι πάλι αυτό το "άγχος του μενού";

Μία νέα έρευνα καταδεικνύει ένα εστιατορικό μπέρδεμα, που λίγο-πολύ όλοι έχουμε ζήσει.

Το άγχος του μενού στα εστιατόρια

Κάπου θα έχει πάρει το αυτί ή το μάτι σου για το άγχος που αντιμετωπίζει η Gen Z σε πολλούς τομείς - συχνά απολύτως δικαιολογημένα αλλά και μερικές φορές για φαινομενικά ασήμαντους λόγους που δεν εμπίπτουν στο γνωσιολογικό πεδίο των αμέσως προηγούμενων γενεών. Κατά πάσα περίπτωση στη δεύτερη συνθήκη επισυνάπτεται ένα από τα πιο πρόσφατα things της γενιάς όσων γεννήθηκαν στο διάστημα μεταξύ των τελευταίων ετών των 90s και της πρώτης δεκαετίας των 00s.

Και εγένετο menu anxiety

Ποιο ακριβώς είναι αυτό; Εκείνο που κάνει πια διεθνή καριέρα με τον χαρακτηρισμό "menu anxiety" - το άγχος δηλαδή που προκαλεί η επιλογή ενός ή περισσότερων πιάτων από το μενού ενός εστιατορίου.

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε στο Ηνωμένο Βασίλειο η εστιατορική αλυσίδα "Prezzo" σε δείγμα 2.000 ανθρώπων προέκυψαν κάποια συμπεράσματα, ένα εκ των οποίων αφορά το πόσο άνετα νιώθει κανείς όταν τρώει έξω. Το 86% των zoomers συμμετεχόντων δήλωσε πως επηρεάζεται πολύ από το "άγχος του μενού" στα εστιατόρια, συγκριτικά με το 67% όλων των συνολικών ερωτηθέντων.

Το άγχος του μενού στα εστιατόρια 2

Κάπου εδώ είναι λογικό να αναρωτηθείς: Τι ακριβώς είναι το "άγχος του μενού"; Πρόκειται για το αίσθημα που προκαλείται από διάφορους παράγοντες ή τον συνδυασμό αυτών. Μιλάμε για πράγματα όπως το κόστος των πιάτων, το να μην μπορεί να βρει κάποιος κάτι που να τον ικανοποιεί απόλυτα ή την τελική διαπίστωση πως αυτό που παρήγγειλε, δεν του αρέσει. Οι πολλές -συχνά πάρα πολλές- προτάσεις σε έναν κατάλογο μπορούν επίσης να είναι πρόβλημα και κάπου εδώ θυμήθηκα την εύστοχη τοποθέτηση του Ιωσήφ Πρωιμάκη πάνω στο θέμα.

Το 38% των εκπροσώπων της Gen Z και των millennials δήλωσαν μάλιστα πως δεν πηγαίνουν σε ένα εστιατόριο αν δε δουν πρώτα το μενού, ενώ το 1/3 των zoomers προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: Ζητά από άλλους να του παραγγείλουν, ακριβώς εξαιτίας αυτού του άγχους.

Το άγχος του μενού στα εστιατόρια 3

Μια άλλη πηγή άγχους για σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες της έρευνας, ηλικιών 25 με 34, είναι πως δεν μπορούν να προφέρουν τα όσα αναγράφονται - φυσικά, δε γνωρίζουν και τι είναι.

Κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα και η επιρροή των social media, με το 34% των ανθρώπων που κατέθεσαν την άποψή του να παραδέχονται πως θα διάλεγαν πιάτα που δείχνουν καλύτερα στο Instagram ή το TikTok. "O tempora o mores", θα αναφωνούσε κανείς.

Διαβάστε Επίσης

Η συμβουλή μας; Όπως και στη ζωή, έτσι και στο φαγητό, είναι καλό να έχουμε επιλογές. Το θέμα είναι, ψύχραιμα και με ακρίβεια, να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο σε γούστο και μπάτζετ, να το παραγγείλουμε και, γενικά, να περάσουμε καλά σε ένα εστιατόριο. Τόσο απλά. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η old school πίτσα της Νέας Σμύρνης που έχει πιστούς οπαδούς

Ζυμαρένια συνέπεια με τη δική της ιστορία γεύσης, από το 1973.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
08/11/2025

Το ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας που θα λάτρευε ο Αντρέα Μποτσέλι

Η αυλή του που θυμίζει piazza στη Ρώμη και η κομψή σάλα φτιάχνουν ένα σκηνικό που αποπνέει ηρεμία και ιταλική φινέτσα.

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.