Τι είναι πάλι αυτό το "άγχος του μενού";

Μία νέα έρευνα καταδεικνύει ένα εστιατορικό μπέρδεμα, που λίγο-πολύ όλοι έχουμε ζήσει.

Το άγχος του μενού στα εστιατόρια

Κάπου θα έχει πάρει το αυτί ή το μάτι σου για το άγχος που αντιμετωπίζει η Gen Z σε πολλούς τομείς - συχνά απολύτως δικαιολογημένα αλλά και μερικές φορές για φαινομενικά ασήμαντους λόγους που δεν εμπίπτουν στο γνωσιολογικό πεδίο των αμέσως προηγούμενων γενεών. Κατά πάσα περίπτωση στη δεύτερη συνθήκη επισυνάπτεται ένα από τα πιο πρόσφατα things της γενιάς όσων γεννήθηκαν στο διάστημα μεταξύ των τελευταίων ετών των 90s και της πρώτης δεκαετίας των 00s.

Και εγένετο menu anxiety

Ποιο ακριβώς είναι αυτό; Εκείνο που κάνει πια διεθνή καριέρα με τον χαρακτηρισμό "menu anxiety" - το άγχος δηλαδή που προκαλεί η επιλογή ενός ή περισσότερων πιάτων από το μενού ενός εστιατορίου.

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε στο Ηνωμένο Βασίλειο η εστιατορική αλυσίδα "Prezzo" σε δείγμα 2.000 ανθρώπων προέκυψαν κάποια συμπεράσματα, ένα εκ των οποίων αφορά το πόσο άνετα νιώθει κανείς όταν τρώει έξω. Το 86% των zoomers συμμετεχόντων δήλωσε πως επηρεάζεται πολύ από το "άγχος του μενού" στα εστιατόρια, συγκριτικά με το 67% όλων των συνολικών ερωτηθέντων.

Το άγχος του μενού στα εστιατόρια 2

Κάπου εδώ είναι λογικό να αναρωτηθείς: Τι ακριβώς είναι το "άγχος του μενού"; Πρόκειται για το αίσθημα που προκαλείται από διάφορους παράγοντες ή τον συνδυασμό αυτών. Μιλάμε για πράγματα όπως το κόστος των πιάτων, το να μην μπορεί να βρει κάποιος κάτι που να τον ικανοποιεί απόλυτα ή την τελική διαπίστωση πως αυτό που παρήγγειλε, δεν του αρέσει. Οι πολλές -συχνά πάρα πολλές- προτάσεις σε έναν κατάλογο μπορούν επίσης να είναι πρόβλημα και κάπου εδώ θυμήθηκα την εύστοχη τοποθέτηση του Ιωσήφ Πρωιμάκη πάνω στο θέμα.

Το 38% των εκπροσώπων της Gen Z και των millennials δήλωσαν μάλιστα πως δεν πηγαίνουν σε ένα εστιατόριο αν δε δουν πρώτα το μενού, ενώ το 1/3 των zoomers προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: Ζητά από άλλους να του παραγγείλουν, ακριβώς εξαιτίας αυτού του άγχους.

Το άγχος του μενού στα εστιατόρια 3

Μια άλλη πηγή άγχους για σχεδόν τους μισούς συμμετέχοντες της έρευνας, ηλικιών 25 με 34, είναι πως δεν μπορούν να προφέρουν τα όσα αναγράφονται - φυσικά, δε γνωρίζουν και τι είναι.

Κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα και η επιρροή των social media, με το 34% των ανθρώπων που κατέθεσαν την άποψή του να παραδέχονται πως θα διάλεγαν πιάτα που δείχνουν καλύτερα στο Instagram ή το TikTok. "O tempora o mores", θα αναφωνούσε κανείς.

Διαβάστε Επίσης

Η συμβουλή μας; Όπως και στη ζωή, έτσι και στο φαγητό, είναι καλό να έχουμε επιλογές. Το θέμα είναι, ψύχραιμα και με ακρίβεια, να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο σε γούστο και μπάτζετ, να το παραγγείλουμε και, γενικά, να περάσουμε καλά σε ένα εστιατόριο. Τόσο απλά. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.