Elena Reygadas: η καλύτερη σεφ στον κόσμο μαγειρεύει με τους ρυθμούς της φύσης

Η Μεξικανή σεφ που ανακηρύχθηκε η καλύτερη στον κόσμο για το 2023 από το θεσμό των The World’s 50 Best Restaurants έχει αφοσιωθεί στη βιώσιμη αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου της γενέτειράς της.

Elena Reygadas

Τα επιδραστικά World’s 50 Best Restaurants ξεχωρίζουν κάθε χρόνο γυναικείες φιγούρες που αφήνουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στο χώρο, και η Elena Reygadas, που το 2014 είχε αναγνωριστεί από το λατινοαμερικανικό "παρακλάδι" του θεσμού ως η "Καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής", φέτος έλαβε τον ίδιο τίτλο σε παγκόσμιο επίπεδο: είναι η "World’s Best Female Chef 2023". Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεξικανικής γαστρονομίας, αλλά και για μια παθιασμένη υπέρμαχο της ισότιμης γυναικείας παρουσίας στις επαγγελματικές κουζίνες – ενδεικτική είναι, άλλωστε, η πρωτοβουλία "Beca Elena Reygadas", ένα πρόγραμμα υποτροφιών για Μεξικανές σπουδάστριες σχολών μαγειρικής.

Διαβάστε Επίσης

Elena Reygadas
© Maureen Evens

Η σχέση της Reygadas με τη μαγειρική ξεκινά στα παιδικά της χρόνια, αφού προέρχεται από πολυμελή οικογένεια, και έμαθε νωρίς όχι απλώς να παίζει με τις κατσαρόλες αλλά να τις χρησιμοποιεί. Μπορεί λοιπόν οι πρώτες σπουδές της να ήταν στο πεδίο της αγγλικής φιλολογίας στο Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ωστόσο παράλληλα μαγείρευε επαγγελματικά σε εστιατόρια.

Η κουζίνα της Reygadas έχει φινέτσα και επικεντρώνεται στην ανανέωση των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, εστιάζοντας στα εποχικά, τοπικά υλικά μικρών παραγωγών

Ταξίδεψε αρκετά, σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μαγειρικής στη Νέα Υόρκη και, επιστρέφοντας στην Πόλη του Μεξικού, άνοιξε το 2010, σε ένα όμορφο αρχοντικό στη συνοικία Roma, το "Rosetta", που σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα της πόλης. 

Elena Reygadas
© Maureen Evans

Διαβάστε Επίσης

Η κουζίνα της Reygadas έχει φινέτσα και επικεντρώνεται στην ανανέωση των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, εστιάζοντας στα εποχικά, τοπικά υλικά μικρών παραγωγών. Ήταν ζήτημα χρόνου, λοιπόν, να εντοπιστεί από τα "ραντάρ" των 50 Best Restaurants, φτάνοντας πέρσι στην 37η θέση στη Λατινική Αμερική. Ο τίτλος της "Καλύτερης σεφ του κόσμου", που της απένειμε φέτος η επιτροπή, ήρθε ως φυσική συνέχεια, ενώ είναι ζήτημα χρόνου το "Rosetta" να αποκτήσει τη λάμψη των αστεριών Michelin: Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κόκκινος Οδηγός, η "Γη του Ήλιου" είναι πλέον προορισμός "γαστρονομικής τελειότητας". Και η Reygadas σίγουρα έχει βάλει το χέρι της σ’ αυτό…

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τις σπεσιαλιτέ της, τα περίφημα χειροποίητα ζυμαρικά της, όπως το hoja santa tortellini, τα tacos με romeritos (άγρια βότανα) ή λαχανίδα και pipián με φιστίκι αντί για σπόρους κολοκύθας, και το φρέσκο tamal καλαμποκιού, σερβιρισμένο με ζεστή καπνιστή κρέμα, είναι μερικά από τα εμπνευσμένα πιάτα της, που επιδιώκουν να αναδείξουν τα ντόπια προϊόντα. Όμως η Reygadas αγαπά και την αρτοποιία και φημίζεται για το ψωμί της "Rosetta bakery", που διανέμει σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, ενώ εκφράζει την casual πλευρά της στο μεξικάνικο εστιατόριο "Lardo" και στο μπιστρό "Café Nin", και τα δύο στην πόλη. Το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής εκδόθηκε το 2019, με έμφαση όχι μόνο στις συνταγές και τη φιλοσοφία πίσω από αυτές, αλλά και στα μεξικάνικα συστατικά, το περιβάλλον και τις παραδόσεις που τα διαμορφώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.