Elena Reygadas: η καλύτερη σεφ στον κόσμο μαγειρεύει με τους ρυθμούς της φύσης

Η Μεξικανή σεφ που ανακηρύχθηκε η καλύτερη στον κόσμο για το 2023 από το θεσμό των The World’s 50 Best Restaurants έχει αφοσιωθεί στη βιώσιμη αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου της γενέτειράς της.

Elena Reygadas

Τα επιδραστικά World’s 50 Best Restaurants ξεχωρίζουν κάθε χρόνο γυναικείες φιγούρες που αφήνουν το προσωπικό τους αποτύπωμα στο χώρο, και η Elena Reygadas, που το 2014 είχε αναγνωριστεί από το λατινοαμερικανικό "παρακλάδι" του θεσμού ως η "Καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής", φέτος έλαβε τον ίδιο τίτλο σε παγκόσμιο επίπεδο: είναι η "World’s Best Female Chef 2023". Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεξικανικής γαστρονομίας, αλλά και για μια παθιασμένη υπέρμαχο της ισότιμης γυναικείας παρουσίας στις επαγγελματικές κουζίνες – ενδεικτική είναι, άλλωστε, η πρωτοβουλία "Beca Elena Reygadas", ένα πρόγραμμα υποτροφιών για Μεξικανές σπουδάστριες σχολών μαγειρικής.

Διαβάστε Επίσης

Elena Reygadas
© Maureen Evens

Η σχέση της Reygadas με τη μαγειρική ξεκινά στα παιδικά της χρόνια, αφού προέρχεται από πολυμελή οικογένεια, και έμαθε νωρίς όχι απλώς να παίζει με τις κατσαρόλες αλλά να τις χρησιμοποιεί. Μπορεί λοιπόν οι πρώτες σπουδές της να ήταν στο πεδίο της αγγλικής φιλολογίας στο Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ωστόσο παράλληλα μαγείρευε επαγγελματικά σε εστιατόρια.

Η κουζίνα της Reygadas έχει φινέτσα και επικεντρώνεται στην ανανέωση των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, εστιάζοντας στα εποχικά, τοπικά υλικά μικρών παραγωγών

Ταξίδεψε αρκετά, σπούδασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μαγειρικής στη Νέα Υόρκη και, επιστρέφοντας στην Πόλη του Μεξικού, άνοιξε το 2010, σε ένα όμορφο αρχοντικό στη συνοικία Roma, το "Rosetta", που σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα της πόλης. 

Elena Reygadas
© Maureen Evans

Διαβάστε Επίσης

Η κουζίνα της Reygadas έχει φινέτσα και επικεντρώνεται στην ανανέωση των παραδοσιακών μεξικάνικων πιάτων, εστιάζοντας στα εποχικά, τοπικά υλικά μικρών παραγωγών. Ήταν ζήτημα χρόνου, λοιπόν, να εντοπιστεί από τα "ραντάρ" των 50 Best Restaurants, φτάνοντας πέρσι στην 37η θέση στη Λατινική Αμερική. Ο τίτλος της "Καλύτερης σεφ του κόσμου", που της απένειμε φέτος η επιτροπή, ήρθε ως φυσική συνέχεια, ενώ είναι ζήτημα χρόνου το "Rosetta" να αποκτήσει τη λάμψη των αστεριών Michelin: Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κόκκινος Οδηγός, η "Γη του Ήλιου" είναι πλέον προορισμός "γαστρονομικής τελειότητας". Και η Reygadas σίγουρα έχει βάλει το χέρι της σ’ αυτό…

Διαβάστε Επίσης

Όσο για τις σπεσιαλιτέ της, τα περίφημα χειροποίητα ζυμαρικά της, όπως το hoja santa tortellini, τα tacos με romeritos (άγρια βότανα) ή λαχανίδα και pipián με φιστίκι αντί για σπόρους κολοκύθας, και το φρέσκο tamal καλαμποκιού, σερβιρισμένο με ζεστή καπνιστή κρέμα, είναι μερικά από τα εμπνευσμένα πιάτα της, που επιδιώκουν να αναδείξουν τα ντόπια προϊόντα. Όμως η Reygadas αγαπά και την αρτοποιία και φημίζεται για το ψωμί της "Rosetta bakery", που διανέμει σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, ενώ εκφράζει την casual πλευρά της στο μεξικάνικο εστιατόριο "Lardo" και στο μπιστρό "Café Nin", και τα δύο στην πόλη. Το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής εκδόθηκε το 2019, με έμφαση όχι μόνο στις συνταγές και τη φιλοσοφία πίσω από αυτές, αλλά και στα μεξικάνικα συστατικά, το περιβάλλον και τις παραδόσεις που τα διαμορφώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Θωμάς Μάτσας και Αριστοτέλης Ζέρβας μαγειρεύουν για τον ένα χρόνο της 'Strigglaς'

Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στο Μαρούσι και την κουζίνα του τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, για μια δημιουργική βραδιά, με ένα 4 hands dinner και αρκετές εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2025

Στου Ψυρρή για new age ελληνικότητα και πιάτα με ιδιαίτερο άγγιγμα

To εστιατόριο που έχει αποθεωθεί από το TripAdvisor, ξεχωρίζει για την πολύ ξεχωριστή ελληνική του κουζίνα.

Ντίβα

Ένα παλιό, χρόνια κλειστό μαγέρικο στην Πατριάρχου Ιωακείμ βρίσκει νέα ζωή, με τον σεφ Δημήτρη Κατσάνο στο πρώτο εστιατορικό του πάτημα στην Αθήνα, να υπογράφει γεύσεις ιαπωνικού – σκανδιναβικού fusion σε sexy bistro περιβάλλον.

Η επόμενη πίστα του "Βασίλαινας"

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.

4 καφενεία για κάθε γούστο στο αθηναϊκό κέντρο

Κάθε ένα με το δικό του ξεχωριστό στυλ και ιστορία.

Ένα από τα πιο φημισμένα μπιστρό του Λονδίνου έρχεται στο Παγκράτι

Το Ex Machina υποδέχεται το Bistro Freddie στις 29 Νοεμβρίου, για μια μοναδική βραδιά γεύσης.

Στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα εστιατόριο-έκπληξη

Γνώριζες πώς μπορείς να απολαύσεις πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά, παρατηρώντας αεροπλάνα να πηγαινοέρχονται;