H Elena Reygadas είναι η "Καλύτερη Γυναίκα Σεφ του Κόσμου" για το 2023

Το βραβείο "World's Best Female Chef", που αναδεικνύει τις γυναίκες σεφ που ανοίγουν το δρόμο για τους μελλοντικούς ηγέτες του κλάδου απονέμεται φέτος σε μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της μεξικανικής γαστρονομίας.

Elena Reygadas

Η Elena Reygadas, σεφ και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου "Rosetta" στην Πόλη του Μεξικού, λαμβάνει τη φετινή διάκριση της "Καλύτερης Γυναίκας Σεφ του Κόσμου" από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του γαστρονομικού θεσμού των "World's 50 Best Restaurants"

BestFemaleChef

Η δραστήρια 47χρονη Μεξικανή σεφ σπούδασε αγγλική λογοτεχνία αλλά μετά την αποφοίτησή της, η βαθιά εκτίμηση της γαστρονομικής κουλτούρας του Μεξικού και η συνειδητοποίηση ότι το φαγητό είναι μια σημαντική γλώσσα επικοινωνίας, την ώθησαν να εγγραφεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Μαγειρικής στη Νέα Υόρκη (σημερινό Διεθνές Κέντρο Μαγειρικής). Στη συνέχεια βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου πέρασε αρκετά χρόνια στο πλευρό του Ιταλού σεφ Giorgio Locatelli στο βραβευμένο με αστέρι Michelin "Locanda Locatelli" ενώ επιστρέφοντας στη γενέτειρά της άνοιξε το εστιατόριο "Rosetta" τον Φεβρουάριο του 2010, σε ένα παλιό αρχοντικό στην ιστορική γειτονιά Roma, όπου παρουσίασε και τη σημασία του ψωμιού ως μέρος ενός εκλεπτυσμένου γεύματος. Μετά από εκτενή μελέτη των αρχαίων παραδόσεων της αρτοποιίας αξιοποίησε την τεχνική της αργής ζύμωσης στην ανάπτυξη της δικής της συνταγής για το τέλειο καρβέλι, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής.

Η Reygadas συγκαταλλέγεται σε μια κάστα γυναικών αφοσιωμένων στο να κατευθύνουν τη γαστρονομία προς μια πορεία που την καθιστά θεμελιώδες κομμάτι της συζήτησης για το σύγχρονο πολιτισμό

Το "Rosetta" έχει ψηφιστεί σε οκτώ εκδόσεις της λίστας των "50 καλύτερων εστιατορίων της Λατινικής Αμερικής", κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στη διευρυμένη λίστα των "50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου" το 2022 στην 60ή θέση. Στη χαρακτηριστική boho-chic ναυαρχίδα της, η Reygadas, που επίσης ανακηρύχθηκε "Καλύτερη γυναίκα σεφ της Λατινικής Αμερικής" το 2014, διοχετεύει την έρευνά της για τη βιοποικιλότητα και την εποχική παραγωγή του Μεξικού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο à la carte μενού.  

Καθώς η δημοτικότητά της αυξανόταν, η Reygadas άνοιξε τα "Lardo", "Café Nin" και "Bella Aurora" στο Μεξικό αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές ενώ τα τελευταία χρόνια επιμελείται και εκδίδει μια σειρά σύντομων κειμένων που ονομάζει "cuadernos" (σημειωματάρια) με αποσπάσματα ακαδημαϊκών κειμένων που θεωρεί σημαντικά για τη συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη γαστρονομία, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν από το "Rosetta". Μέσω αυτών, ελπίζει να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους η υγεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον ενώνονται με κοινό σημείο αναφοράς τη γαστρονομία. Tο 2022, η σεφ εγκαινίασε μια υποτροφία, με την ονομασία "Beca Elena Reygadas", για να προσφέρει σε νεαρές γυναίκες στην επαρχία του Μεξικού τα μέσα να ακολουθήσουν καριέρα στη μαγειρική. Η Reygadas πλέον συγκαταλλέγεται σε μια κάστα γυναικών αφοσιωμένων στο να κατευθύνουν τη γαστρονομία προς μια πορεία που την καθιστά θεμελιώδες κομμάτι της συζήτησης για το σύγχρονο πολιτισμό. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Microbakery το πρωί, μπιστρό το βράδυ: Τι παίζει στο Κουκάκι και το More Φίλings

Η νέα άφιξη στην κουλ αθηναϊκή γειτονιά έχει άποψη, διπλό προφίλ και νοστιμιά σε κάθε της έκφραση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/01/2026

Στις πλαγιές της Μακεδονίας υπάρχει ένα από τα πιο γοητευτικά εστιατόρια της Ελλάδας

Όλα όσα καθιστούν μοναδικό τον 'Θωμά', στο Σκλήθρο, ένα ρεστοράν-προορισμό.

Η ιστορία του Barbarossa από την Πάρο μέχρι τον σεΐχη του Άμπου Ντάμπι

Το 2024, το Barbarossa μπήκε σε νέα φάση, αφού η Monterock International με μία θυγατρική εταιρεία του σεΐχη, εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μερικά off-Broadway εστιατόρια της Αθήνας που αξίζουν την προσοχή σου

Μία λίστα από εστιατόρια σε μάλλον απροσδόκητες γειτονιές της πόλης, που έχουν κάτι να πουν σε κάθε τύπο foodie.

Σούπες, Glühwein και ιστορικά Ελληνικά Οινοποιεία σε Γλυφάδα και Πειραιά

Τα Vibo Bistrot εναρμονίζονται με το mood του πρώτου μήνα του έτους και σερβίρουν αναλόγως.

Sunday Brunch με τον Αντώνη Σελέκο στο Athénée

Ο pastry chef που μας σύστησε την ιταλική ιεροτελεστία του panettone καταφθάνει κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου στο κοσμοπολίτικο σποτ του κέντρου.