Τα αθηναϊκά εστιατόρια που υμνούν την ελληνική κουζίνα

Τα γευστικά σημεία της πρωτεύουσας που υπηρετούν κομψά την παραδοσιακή και σύγχρονη έκφανση της εθνικής μας γαστρονομίας, όπως αυτά αναδείχθηκαν στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023.

Εστιατόρια ελληνικής κουζίνας στην Αθήνα @varoulkoseaside

Η ελληνική κουζίνα -σύγχρονη και παραδοσιακή, στεριάς και θάλασσας- παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα αναβάθμισης τα τελευταία χρόνια, γίνεται και πάλι μόδα και, γενικότερα, αγαπιέται από κοινό και σεφ. Φροντίζουν γι' αυτό δεκάδες εστιατόρια της χώρας, που ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το Αθηνόραμα. Μέρη όπως τα παρακάτω (αρχής γενομένης από τα αθηναϊκά γευστικά δρώμενα):

"Varoulko Seaside"

varoulko seaside

Με τη σφραγίδα του Λευτέρη Λαζάρου σε συνεργασία με τον νέο σεφ Κομνηνό Μουφλουζέλη, η θαλασσινή κουζίνα του εστιατορίου που σερβίρεται με φόντο τα κατάρτια του Μικρολίμανου ανανεώνεται κι εξελίσσεται με κομψές δημιουργίες, ενώ εξαιρετικά είναι και τα επιδόρπια του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη. Τα πιάτα, με σύγχρονη αισθητική και φρεσκότατες πρώτες ύλες, δικαιώνουν τη διαχρονικότητα των βραβεύσεων του "Varoulko" με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

"Aleria"

Aleria

Θεατράλε αρχοντιά και οικεία πολυτέλεια σε ένα από τα κομψότερα εστιατόρια της πόλης, στεγασμένο σε νεοκλασικό του Μεταξουργείου, που το καλοκαίρι σερβίρει σε μικρή, ατμοσφαιρική και πράσινη αυλή. Ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί ένα πολύ γαστρονομικό ρεπερτόριο μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, καρυκευμένης με δημιουργικότητα και γευστικό βάθος. Δημοφιλές στους Έλληνες και τους ξένους.

"Sense"

Ψωμί στα αθηναϊκά εστιατόρια_Sense

Μοντέρνος ντιζαϊνάτος χώρος διακοσμημένος από τον Σταύρο Παπαγιάννη, στην κορυφή του ξενοδοχείου, με φανταστική θέα στην Ακρόπολη και την Πύλη του Αδριανού. Ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος δημιουργεί μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που συχνά ξεκινάει από παραδοσιακές αφορμές και τις εξελίσσει γαστρονομικά.

"Annie Fine Cooking"

Annie Fine Cooking Στέφανος Μιχάλης

Με τον νεαρό σεφ Στέφανο Μιχάλη να αναλαμβάνει το τιμόνι στο "off Βroadway" σουξέ του Νέου Κόσμου, η κουζίνα αναπροσαρμόζεται σε λογική ελληνικού μπιστρό, όπου εκλεκτά υλικά με εποχική αντίληψη πρωταγωνιστούν στο μενού και οι παραδοσιακές γεύσεις συναντούν νέες προσεγγίσεις. Η ανοιχτή κουζίνα υπογραμμίζει τη σπιτική φιλοξενία στον ζεστό χώρο σκανδιναβικής αισθητικής, ενώ τα τραπεζάκια έξω διευρύνουν την cosy σάλα.

"Ark"

ark

Αποικιακοί τόνοι στο ντεκόρ, κοσμοπολίτικη αύρα και θέα στα κύματα, σε έναν all-day χώρο με αξιώσεις, που αξιοποιεί ένα πολύ ωραίο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας. Το φαγητό έχει την υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη, όνομα που αυτονόητα δηλώνει ότι η ελληνικότητα αποτελεί κανόνα, τα παραδοσιακά υλικά είναι παρόντα και οι δημιουργικοί συνδυασμοί ευφάνταστοι, με τονισμένο το άρωμα της θάλασσας.

"Artisanal Lounge & Gardens"

Artisanal Lounge & Gardens

Καταξιωμένο hot spot των βορείων προαστίων εδώ και εννέα χρόνια, το all day bar & restaurant των Φώτη Σεργουλόπουλου και Βαγγέλη Γερασίμου διαθέτει γοητευτικό εσωτερικό χώρο στον όροφο με στιλάτο 60s-70s mix & match και έναν από τους πιο ρομαντικούς κήπους της πόλης. Η σύγχρονη κουζίνα του Δημήτρη Δημητριάδη προσφέρει πιάτα με πρωτότυπους συνδυασμούς και ευθεία αναφορά στην ελληνική γεύση, αξιοποιώντας επιλεγμένα υλικά της εποχής.

"Βασίλαινας"

Βασίλαινας Αντίπαρος 17

Η γαστρονομική φινέτσα και η εκλεπτυσμένη φιλοξενία πηγαίνουν χέρι χέρι στην ατμοσφαιρική σάλα του "Βασίλαινα", που, έχοντας συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, αποτελεί πια σημείο αναφοράς της αστικής καλοφαγίας της Αθήνας. Τις γεύσεις, που φέρνουν το κλασικό στη σύγχρονη εποχή, υπογράφει ο σεφ Μάνος Γαρνέλης, η γαστρονομική πρόταση του οποίου εκφράζεται μέσα από πιάτα όπως η σούπα τσουκνίδας με καπνιστό χέλι και ξινόμηλο, και το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινα χόρτα και μελάνι σουπιάς με σουτζούκι.

"Cookoovaya"

Cookoovaya

Κλασική φινέτσα με μοντέρνο twist προσδίδει αστική γοητεία στη μακρόστενη σάλα του εστιατορίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς σε εταιρικά γεύματα, συγκεντρώνει όμως και καλοβαλμένες παρέες με αύρα παλιάς Αθήνας, αλλά και ζευγαράκια σε ρομαντικά τετ-α-τετ. Η μακρόστενη, ανοιχτή κουζίνα, που λειτουργεί ως σινεμασκόπ οθόνη σε σκηνοθεσία του Περικλή Κοσκινά, εστιάζει στην κλασική πλευρά της ελληνικής γαστρονομίας, ιδωμένη από μια διακριτικά σύγχρονη ματιά, χωρίς να λείπουν οι επιλεγμένες κοπές κρεατικών και το φρέσκο ψάρι.

"Λινού Σουμπάσης & Σία"

Λινού Σουμπάσης και Σία

Η διαμπερής, ψηλοτάβανη σάλα με το ωραίο μωσαϊκό και τους τσιμεντένιους τοίχους λειτουργεί ως δημιουργικό κέλυφος μιας μοντέρνας ματιάς στην ελληνικό γευστικό ρεπερτόριο, το οποίο ο ταλαντούχος σεφ Λουκάς Μέιλερ αντιμετωπίζει με ανανεωτικό μινιμαλισμό, σερβίροντας πιάτα με τολμηρούς συνδυασμούς σε τραπεζοκαθίσματα, που θυμίζουν μεταλλικό οριγκάμι.

Διαβάστε Επίσης

"Pharaoh"

Το εστιατόριο Pharaoh στη La Liste 3

Το ιδιαιτέρως δημοφιλές και πολυσυζητημένο μαγαζί των Φώτη Βαλλάτου, Πέρι Παναγιωτακόπουλου, Δημήτρη Πλατανιά και του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη βρίσκεται στα σύνορα των Εξαρχείων με την Ομόνοια. Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τις έντονες κρητικές πινελιές συναντά τις δυνατές πολυσυλλεκτικές μουσικές από βινίλια, αλλά και μια πολύ μεγάλη γκάμα αποκλειστικά από φυσικά κρασιά, τόσο στα τραπέζια όσο και στη μεγάλη μπάρα.

"Travolta"

Travolta

Η ψαροταβέρνα των αδερφών Λιάκου (του "BaseGrill") σε συνεργασία με τον Ανέστη Λαμπρόπουλο, γιο του Περιστεριώτη "Τραβόλτα" που αλώνιζε τις πίστες των ντισκοτέκ του ’80, έχει σύγχρονο στιλ και προτείνει μιαν ιδιαίτερη θαλασσινή κουζίνα που απηχεί τις ξεχωριστές προσωπικότητες των δημιουργών της. Το καλό τηγάνι και την επίσης καλή σχάρα συμπληρώνουν μια σειρά από μαγειρέματα με σαφές ελληνικό πρόσημο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Aleria

Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Cookoovaya

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Annie Fine Cooking

Μεναίχμου 4, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Λινού Σουμπάσης & Σία

Μελανθίου 2, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Pharaoh

Σολωμού 54, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 από το "αθηνόραμα": Οι φετινοί νικητές και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών" της ελληνικής γαστρονομίας

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης σε μια τελετή μέσα από την οποία το "αθηνόραμα" έδωσε το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/05/2024

To "NJV Athens Plaza" καλωσορίζει τον executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

Ο νέος Chef, με την μακρά μαγειρική του πορεία, έρχεται να ενσωματώσει την Ελληνική μαγειρική παράδοση και την μεσογειακή διατροφή στην διεθνή, δημιουργική, comfort κουζίνα.

Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Και όμως είναι γεγονός! Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος! Θα το μαγειρέψει ο πιο δημιουργικός σεφ σήμερα στον πλανήτη, ο Rasmus Munk του "Alchemist" στην Κοπεγχάγη. Η γαστρονομία θα πετάξει σε νέα οραματικά ύψη.

Στη γλυκιά στοά του "Dessert Wise"

Ένα καινούργιο εστιατόριο γλυκού μόλις πήρε θέση στην καρδιά της πόλης, "κρυμμένο" σε μια στοά της Ακαδημίας. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

Το ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI φέρνει την επανάσταση στην απόλαυση του ελληνικού καφέ

Η αγαπημένη ελληνική συνήθεια μπαίνει σε νέα εποχή με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλα πολλά οφέλη που προσφέρει το καινοτόμο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI.

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.