Η Johanne Syi είναι η γυναικεία φιγούρα που ξεχώρισε φέτος στις κουζίνες της Ασίας

Η καταξιωμένη επικεφαλής σεφ του εστιατορίου «Lolla» στη Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε από τον θεσμό «Asia's 50 Best Restaurants» ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για φέτος.

Asia_s Best Female Chef 2023 - Johanne Siy

Μόλις πριν λίγο η επιτροπή των "Asia's 50 Best Restaurants", που κάθε χρόνο διαμορφώνει τη λίστα με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της Ασίας, στο πλαίσιο των βραβείων που τιμούν εξέχουσες μορφές του χώρου της εστίασης στη μεγαλύτερη από τις 6 ηπείρους της γης, ανακοίνωσε το όνομα της Johanne Syi, επικεφαλής σεφ του "Lolla" στην Σιγκαπούρη, ως "Καλύτερης Σεφ της Ασίας". 

Η Φιλιππινέζα σεφ απέσπασε την πολυπόθητη διάκριση, που ψηφίστηκε από τα 300 και πλέον μέλη της Ακαδημίας των 50 καλύτερων εστιατορίων της Ασίας, μπαίνοντας σε μια κάστα γυναικών της γαστρονομίας που συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια της αριστείας με τις δεξιότητες, τις τεχνικές και την τέχνη τους. Η Siy είναι η πρώτη σεφ με έδρα τη Σιγκαπούρη που κερδίζει το εν λόγω βραβείο και θα τιμηθεί στην τελετή απονομής των βραβείων "Asia's 50 Best Restaurants" στις 28 Μαρτίου, που φέτος επιστρέφουν στην πόλη των λιονταριών. 

Avocado, Smoked Eel, Eel Consomme, Yuzu Best Female Chef Asia
Αβοκάντο, καπνιστό χέλι, χέλι κονσομέ και yuzu, πιάτο του "Lolla"

Ο Siy είναι επικεφαλής σεφ του "Lolla" από το 2020 και οδήγησε το εστιατόριο στην πρώτη του τοποθέτηση στη διευρυμένη λίστα 51-100 των 50 Καλύτερων Εστιατορίων της Ασίας 2022, στο Νο 75. Το φαγητό της ξεχωρίζει για την προσεκτική επιλογή των προϊόντων, την εποχικότητα και την απλότητα, προβάλλοντας τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κουζίνα με την προσωπική της ματιά και έμπνευση από την Ασία, αποτίοντας συχνά φόρο τιμής στη φιλιππινέζικη κληρονομιά της. Γεννημένη στο Dagupan των Φιλιππίνων, η Siy εγκατέλειψε μια εταιρική καριέρα για να ακολουθήσει το πάθος της για τη μαγειρική τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στο κορυφαίο γαστρονομικό ινστιτούτο "The Culinary Institute of America" στη Νέα Υόρκη και μαθήτευσε κοντά στους σεφ Eric Ripert (Le Bernardin) και Daniel Boulud (Café Boulud). Οι εμπειρίες της περιλαμβάνουν θητεία σε κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων ανάμεσα στις οποίες και τετραετή θητεία στο Restaurant André (Σιγκαπούρη), ως μέλος μιας ομάδας που εξασφάλισε το 2017 τη 2η θέση στα 50 Καλύτερα εστιατόρια της Ασίας και τη 14η στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του κόσμου. Κομβικό σημείο στο γαστρονομικό της ταξίδι ήταν τα χρόνια που πέρασε ταξιδεύοντας, και εκπαιδεύτηκε στις κουζίνες των σκανδιναβικών χωρών, με σημαντικούς σταθμούς το "Noma", το "Relae" (Κοπεγχάγη), και το "Fäviken" (Σουηδία). Το ενδιαφέρον της για τις ζύμες την οδήγησε σε μαθητεία στο "Andersen and Maillard" στην Κοπεγχάγη, όπου απέκτησε τη "μαγιά" για να εργαστεί στην εταιρεία "Starter Lab" στη Σιγκαπούρη, που ειδικεύεται στην παραγωγή προζυμιών.

Lolla - Restaurant Interior
Το εστιατόριο "Lolla" στη Σιγκαπούρη

Το "Lolla" άνοιξε τις πόρτες του το 2012, προσφέροντας μικρά πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο και, έντεκα χρόνια αργότερα, ξεχωρίζει σταθερά στο τοπίο του fine dining της Σιγκαπούρης με την ιδεολογία "τα καλύτερα προϊόντα, απλά προετοιμασμένα". Υπό την καθοδήγηση της Siy, η εμπειρία του εστιατορίου περιλαμβάνει πιάτα όπως το καβούρι "relleno", σάλτσα aligue και λάιμ kaffir, φόρος τιμής στις ρίζες της χάρη στην προσθήκη της σάλτσας "aligue" από τις Φιλιππίνες, μια πάστα από καβούρι του γλυκού νερού μαγειρεμένο με αρωματικά. 'Ένα άλλο δημοφιλές μικρό πιάτο, το "χαβιάρι, οξύρρυγχος και σάλτσα κρόκου αυγού", συνδυάζει το χαβιάρι με το ψάρι από το οποίο συλλέγονται τα αυγά. 

Με το βραβείο "Η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας" έχουν τιμηθεί αρκετές αναγνωρισμένες γυναίκες σεφ σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο. Στις προηγούμενες νικήτριες περιλαμβάνονται η Duangporn 'Bo' Songvisava από την Ταϊλάνδη (2013), η Lanshu Chen από την Ταϊβάν (2014), η Vicky Lau από το Χονγκ Κονγκ (2015), η Margarita Forés από τις Φιλιππίνες (2016), η May Chow από το Χονγκ Κονγκ (2017), Bongkoch 'Bee' Satongun (2018) και Garima Arora (2019) -αμφότερες με έδρα την Ταϊλάνδη-, η Κορεάτισσα σεφ Cho Hee-sook (2020), η DeAille Tam (2021) με έδρα τη Σαγκάη και η Γιαπωνέζα σεφ Natsuko Shoji (2022) με έδρα το Τόκιο.

Τα "50 Καλύτερα Εστιατόρια της Ασίας 2023" θα ανακοινωθούν ζωντανά στη Σιγκαπούρη στις 28 Μαρτίου 2023 ενώ η αποκάλυψη της λίστας του 2023 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των social media. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.