Η Johanne Syi είναι η γυναικεία φιγούρα που ξεχώρισε φέτος στις κουζίνες της Ασίας

Η καταξιωμένη επικεφαλής σεφ του εστιατορίου «Lolla» στη Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε από τον θεσμό «Asia's 50 Best Restaurants» ως η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας για φέτος.

Asia_s Best Female Chef 2023 - Johanne Siy

Μόλις πριν λίγο η επιτροπή των "Asia's 50 Best Restaurants", που κάθε χρόνο διαμορφώνει τη λίστα με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της Ασίας, στο πλαίσιο των βραβείων που τιμούν εξέχουσες μορφές του χώρου της εστίασης στη μεγαλύτερη από τις 6 ηπείρους της γης, ανακοίνωσε το όνομα της Johanne Syi, επικεφαλής σεφ του "Lolla" στην Σιγκαπούρη, ως "Καλύτερης Σεφ της Ασίας". 

Η Φιλιππινέζα σεφ απέσπασε την πολυπόθητη διάκριση, που ψηφίστηκε από τα 300 και πλέον μέλη της Ακαδημίας των 50 καλύτερων εστιατορίων της Ασίας, μπαίνοντας σε μια κάστα γυναικών της γαστρονομίας που συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια της αριστείας με τις δεξιότητες, τις τεχνικές και την τέχνη τους. Η Siy είναι η πρώτη σεφ με έδρα τη Σιγκαπούρη που κερδίζει το εν λόγω βραβείο και θα τιμηθεί στην τελετή απονομής των βραβείων "Asia's 50 Best Restaurants" στις 28 Μαρτίου, που φέτος επιστρέφουν στην πόλη των λιονταριών. 

Avocado, Smoked Eel, Eel Consomme, Yuzu Best Female Chef Asia
Αβοκάντο, καπνιστό χέλι, χέλι κονσομέ και yuzu, πιάτο του "Lolla"

Ο Siy είναι επικεφαλής σεφ του "Lolla" από το 2020 και οδήγησε το εστιατόριο στην πρώτη του τοποθέτηση στη διευρυμένη λίστα 51-100 των 50 Καλύτερων Εστιατορίων της Ασίας 2022, στο Νο 75. Το φαγητό της ξεχωρίζει για την προσεκτική επιλογή των προϊόντων, την εποχικότητα και την απλότητα, προβάλλοντας τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κουζίνα με την προσωπική της ματιά και έμπνευση από την Ασία, αποτίοντας συχνά φόρο τιμής στη φιλιππινέζικη κληρονομιά της. Γεννημένη στο Dagupan των Φιλιππίνων, η Siy εγκατέλειψε μια εταιρική καριέρα για να ακολουθήσει το πάθος της για τη μαγειρική τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στο κορυφαίο γαστρονομικό ινστιτούτο "The Culinary Institute of America" στη Νέα Υόρκη και μαθήτευσε κοντά στους σεφ Eric Ripert (Le Bernardin) και Daniel Boulud (Café Boulud). Οι εμπειρίες της περιλαμβάνουν θητεία σε κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων ανάμεσα στις οποίες και τετραετή θητεία στο Restaurant André (Σιγκαπούρη), ως μέλος μιας ομάδας που εξασφάλισε το 2017 τη 2η θέση στα 50 Καλύτερα εστιατόρια της Ασίας και τη 14η στα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του κόσμου. Κομβικό σημείο στο γαστρονομικό της ταξίδι ήταν τα χρόνια που πέρασε ταξιδεύοντας, και εκπαιδεύτηκε στις κουζίνες των σκανδιναβικών χωρών, με σημαντικούς σταθμούς το "Noma", το "Relae" (Κοπεγχάγη), και το "Fäviken" (Σουηδία). Το ενδιαφέρον της για τις ζύμες την οδήγησε σε μαθητεία στο "Andersen and Maillard" στην Κοπεγχάγη, όπου απέκτησε τη "μαγιά" για να εργαστεί στην εταιρεία "Starter Lab" στη Σιγκαπούρη, που ειδικεύεται στην παραγωγή προζυμιών.

Lolla - Restaurant Interior
Το εστιατόριο "Lolla" στη Σιγκαπούρη

Το "Lolla" άνοιξε τις πόρτες του το 2012, προσφέροντας μικρά πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο και, έντεκα χρόνια αργότερα, ξεχωρίζει σταθερά στο τοπίο του fine dining της Σιγκαπούρης με την ιδεολογία "τα καλύτερα προϊόντα, απλά προετοιμασμένα". Υπό την καθοδήγηση της Siy, η εμπειρία του εστιατορίου περιλαμβάνει πιάτα όπως το καβούρι "relleno", σάλτσα aligue και λάιμ kaffir, φόρος τιμής στις ρίζες της χάρη στην προσθήκη της σάλτσας "aligue" από τις Φιλιππίνες, μια πάστα από καβούρι του γλυκού νερού μαγειρεμένο με αρωματικά. 'Ένα άλλο δημοφιλές μικρό πιάτο, το "χαβιάρι, οξύρρυγχος και σάλτσα κρόκου αυγού", συνδυάζει το χαβιάρι με το ψάρι από το οποίο συλλέγονται τα αυγά. 

Με το βραβείο "Η καλύτερη γυναίκα σεφ της Ασίας" έχουν τιμηθεί αρκετές αναγνωρισμένες γυναίκες σεφ σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο. Στις προηγούμενες νικήτριες περιλαμβάνονται η Duangporn 'Bo' Songvisava από την Ταϊλάνδη (2013), η Lanshu Chen από την Ταϊβάν (2014), η Vicky Lau από το Χονγκ Κονγκ (2015), η Margarita Forés από τις Φιλιππίνες (2016), η May Chow από το Χονγκ Κονγκ (2017), Bongkoch 'Bee' Satongun (2018) και Garima Arora (2019) -αμφότερες με έδρα την Ταϊλάνδη-, η Κορεάτισσα σεφ Cho Hee-sook (2020), η DeAille Tam (2021) με έδρα τη Σαγκάη και η Γιαπωνέζα σεφ Natsuko Shoji (2022) με έδρα το Τόκιο.

Τα "50 Καλύτερα Εστιατόρια της Ασίας 2023" θα ανακοινωθούν ζωντανά στη Σιγκαπούρη στις 28 Μαρτίου 2023 ενώ η αποκάλυψη της λίστας του 2023 θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των social media. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γεύση υπό σκιάν: 20 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Ιστορικές και νεότερες, κλασικές και μοντέρνες, όλες εκείνες οι προτάσεις που υπηρετούν το δίπολο δροσιά-νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
26/07/2024

Κάν’το όπως η Ρόδος! Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που κατάφεραν να κάνουν το νησί προορισμό για τοπική κουζίνα

Το Νησί των Ιπποτών ούτε ντρέπεται ούτε ξεχνά την απολύτως ξεχωριστή τοπική του κουζίνα, φροντίζοντας να την προβάλλει συστηματικά και παντού από την πιο κλασική ως την πιο φίνα και εκλεπτυσμένη εκδοχή της. Είθε κάποτε αυτή η τάση να αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Στις ταβέρνες της Μυκόνου που τρώνε και ντόπιοι και επισκέπτες - κι όμως υπάρχουν!

Ναι, έχει κι από αυτές το νησί των Ανέμων. Και μάλιστα, κάποιες αρκετά αξιόλογες.

"Belle Amie": Για belle vie στο Πασαλιμάνι

Ατμοσφαιρικό και ιστορικό, με τη ρετρό γοητεία του να φέρνει στο προσκήνιο την πυκνή αστική του παράδοση, το σημείο αναφοράς του Πειραιά στρέφει πλώρη για νέες κατακτήσεις, με ζωηρή ενέργεια στη βεράντα και την πλατεία του, αλλά και κουζίνα που δίνει διαφορετική γεύση στην έννοια του all day.

Σε μία νόστιμη γειτονιά της Σύρου

Δύο σποτ που αξίζουν της προσοχής σου, στην αρχοντικότερη των Κυκλάδων.

Ο Νίκος Ρούσσος δίνει γεύση στο 'InterContinental Crete'

Ο πολυβραβευμένος σεφ επιμελείται τα μενού στα δύο εστιατόρια του νέου ξενοδοχείου, την ίδια στιγμή που ο κορυφαίος bartender Ηλίας Στεργιόπουλος μεριμνά για όσα μπαίνουν στα ποτήρια.

Αφιέρωμα: Η γαστρονομία της καλοκαιρινής Ελλάδας | Εστιατόρια και ταβέρνες που δεν χάνουμε στις διακοπές

Το φαγητό είναι από τα κλειδιά των πετυχημένων διακοπών. Πριν ξεκινήσετε για τα νησιά και τις παραλίες δείτε το μεγάλο μας αφιέρωμα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε.