Πού θα τιμήσεις τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Νέα και παλαιότερα ιταλικά εστιατόρια της πόλης που υπηρετούν τη γευστική παράδοση της "Μπότας", με το νοστιμότερο τρόπο.

Ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα 2024 © Λεωνίδας Τούμπανος

Γοητευτική μέσα στη "φτώχεια" της. Προσιτή και εύκολη, απλή αλλά όχι απλοϊκή. Μία γευστική φιλοσοφία που δεν περιορίστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό στα gourmet μέρη -όπως για παράδειγμα η γαλλική- αλλά αντίθετα βγήκε από τα σπίτια στο ευρύ κοινό, περνώντας από τον πλάστη της νοικοκυράς στα τραπέζια των εστιατορίων. Η ιταλική κουζίνα κατόρθωσε να γίνει το μάλλον δημοφιλέστερο διαχρονικό trend του πλανήτη, ποντάροντας στην έξοχη αξιοποίηση της πρώτης ύλης, τον comfort χαρακτήρα της αλλά και στην έμφυτη εξωστρέφεια και τις marketinίστικες ικανότητες των "αποστόλων" της. Τόσο που κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου, θα βρει κανείς ένα σχετικό σποτ.

Η 17η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας και το 'α' σου προτείνει τα ιταλικά εστιατόρια της πόλης που την τιμούν με τον νοστιμότερο τρόπο. 

'Innamorata'

"Παθιασμένος" φόρος τιμής στην ουσία της ιταλικής κουζίνας και κουλτούρας: Έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε λακωνικά το "Innamorata", το καλαίσθητο πόστο στο Χαλάνδρι με τη μοντέρνα νεο-70s αισθητική. O χώρος είναι μοντέρνος, με λαδί και μουσταρδί αποχρώσεις, διαθέτει open air kitchen, ενώ highlight του εστιατορίου είναι η κατάφυτη αυλή του. Το μενού επιμελείται ο σεφ Γιάννης Κοσμαδάκης και εκτελεί ο ταλαντούχος Δημήτρης Μαρδάκης. 

 Ιταλική κουζίνα Innamorata Χαλάνδρι

Στην ανοιχτή κουζίνα μαγειρεύονται συνταγές από κάθε γωνιά της Ιταλίας, που μας ταξιδεύουν από τους ηλιόλουστους λόφους της Τοσκάνης μέχρι τις πολυσύχναστες αγορές της Νάπολης, σε μια γευστική σύνθεση όπου η νοστιμιά της φρέσκιας pasta αλλά και οι πίτσες με τραγανή κρούστα και αφράτη καρδιά έχουν την τιμητική τους. Οι λάτρεις της pizza bianca θα τη δοκιμάσετε με κρέμα παρμεζάνας, κρεμμύδι, σπιτική πανσέτα και καπνιστή μοτσαρέλα, ενώ μια ιδιαίτερη επιλογή είναι η Bologna με κρέμα από φιστίκι, μορταδέλα και φρέσκια μοτσαρέλα. Από ζυμαρικά, το ραβιόλι με γαρίδες και αγκινάρες συνδυάζει γη και θάλασσα, ενώ τα gnocchi με φρέσκια τρούφα και κρέμα παρμεζάνας είναι η επιτομή της γευστικής πληθωρικότητας.

'Il Trovatore'

Καθώς η πρώτη νότα δίνει το τέμπο, νοστιμιές και μυρωδιές ξεχύνονται από την ανοιχτή κουζίνα που έχει στον πυρήνα της το comfort στοιχείο, τις επιλεγμένες πρώτες ύλες και, ασφαλώς, τη μουσική αύρα. Αφιερωμένο στον μεγάλο τροβαδούρο Andrea Bocelli, που κυριαρχεί στο χώρο μέσα από υπογεγραμμένους δίσκους ή ετικέτες κρασιών από τον οικογενειακό αμπελώνα, το "Il Trovatore" στήνει στην cosy σάλα και στον καταπράσινο κήπο του ένα ιταλικό γευστικό ρεσιτάλ άψογα ενορχηστρωμένο.

 Ιταλική κουζίνα Il Trovatore Παλαιό Φάληρο

Αλέγρες μελωδίες ακούγονται με το που φτάνουν στο τραπέζι πιάτα όπως τα arancini με γέμιση σιτσιλιάνικου ραγού πάνω σε καπνιστή σάλτσα ντομάτας και κρέμα παρμεζάνας ή τα bucatini all’Amatriciana με γκουαντσιάλε, φρέσκια σάλτσα ντομάτας και πεκορίνο ρομάνο, ενώ η γευστική περφόρμανς απογειώνεται με πληθωρικά ιταλικά γλυκά.

'Luma'

Συστήνεται ως εκμοντερνισμένη τρατορία και πίσω του βρίσκεται η ομάδα των πολύ επιτυχημένων 'Aperio', 'White Spoon' και 'Big Spoon', σε Χολαργό (τα δύο πρώτα) και Αγία Παρασκευή, αντίστοιχα. Σε ένα διατηρητέο κτίριο, 4 όμοια και παράλληλα διαφορετικά δωμάτια αποτελούν τα κομμάτια του αλέγρου και feelgood χωροταξικού παζλ, που περιλαμβάνει ακόμη ένα walk in κελάρι και μία μικρή ταράτσα.

 Ιταλική κουζίνα Luma Παγκράτι

Στα της γεύσης γενόμενα, ο executive chef Κώστας Καρακώστας είναι εκείνος που επιμελείται ένα μενού ευερμήνευτο (τις επιλογές του οποίο φέρει εις πέρας ο σεφ Γιάννης Νιτσόλας), όπου κλασικά ιταλιάνικα πιάτα υπόκεινται σε ορθά twists. Επίκεντρο, φυσικά, είναι το δίπολο pizza-pasta (όπως μαρτυρούν άλλωστε και τα αντίστοιχα stations εντός του εστιατορίου για την παρασκευή τους), δίχως αυτό να σημαίνει πως το 'Luma' δεν επενδύει σημαντικά στα antipasti ή τα κυρίως.

'Alpino Cucina Italiana'

 Ιταλική κουζίνα Alpino Cucina Italiana Παλαιό Φάληρο

Ένα από τα ορόσημα της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας αποτελεί εδώ και μισόν αιώνα το "Alpino Cucina Italiana". Το αγαπημένο all time classic πόστο του Παλαιού Φαλήρου παραμένει ανήσυχο και δεν σταματά να ανανεώνεται, κερδίζοντας όχι μόνο πιστούς θαυμαστές, αλλά και την πιστοποίηση της ιταλικής γαστρονομίας Ospitalità Italiana. Σερβίρει -σε Παλαιό Φάληρο, Χαλάνδρι και Μικρολίμανο- όλα τα κλασικά σουξέ, όπως η πίτσα ρωμαϊκού στιλ με τη signature λεπτή και τραγανή ζύμη. Δυνατό κεφάλαιο παραμένουν και τα ζυμαρικά. Όλα τα αλέγρα γευστικά καπρίτσια συνοδεύουν κρασιά από τον ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα, αλλά και προσεγμένα κοκτέιλ – must drink το πολύ καλοφτιαγμένο Νegroni. 

'Gloria Gati'

Η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της πριν μερικές εβδομάδες στην πλατεία Καρύτση και στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Shakespeare'. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Πολύ καλά cocktails από τον Μιχάλη Αυγεράκη στο μπαρ και εξαιρετικό σέρβις. 

Διαβάστε Επίσης

'il Marinero'

Σε προνομιακή θέση στη γαστρονομική γειτονιά του Μικρολίμανου, προκαλεί αίσθηση με τις κυανόλευκες ρίγες στην κομψή τέντα του και τα συλλεκτικά έργα τέχνης που κοσμούν το εσωτερικό του. Ο λόγος για το "il Marinero", το  ιταλικό εστιατόριο, από ιδιοκτήτες πολυταξιδεμένους και λάτρεις των ιταλιάνικων γεύσεων. Η ξυλόγλυπτη γοργόνα ηλικίας εκατό ετών, η "Μαγγιώρα" του ζωγράφου Καραφωτιά και το "Κόκκινο καράβι" της Μίνας Βαλυράκη σάς υποδέχονται για να γευτείτε συνταγές βασισμένες στην παράδοση της γείτονος με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες.

 Ιταλική κουζίνα - Il Marinero - Μικρολίμανο
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ιταλική κουζίνα, από τον Βορρά έως τον Νότο, ξεδιπλώνεται στα πιάτα που ετοιμάζει ο σεφ Χάρης Μήλος. Το "il Marinero" απευθύνεται σε όλους, όπως επιτάσσει η ιταλική γευστική κουλτούρα: από το μεσημέρι για συναντήσεις ή business lunch με à la carte menu di pesce ή di carne, έως χαλαρά απογευματινά aperitivo, οικογενειακά κυριακάτικα γεύματα σε ένα family friendly περιβάλλον και, φυσικά, δείπνο με θέα στον Αργοσαρωνικό.

'Le Pizze di San Gennaro'

Ο Μάρκο Τζεναμπόνι ανάβει ξανά τον ξυλόφουρνό του και σερβίρει εδώ και λίγους μήνες τις λιτά απολαυστικές πίτσες του στο 'Le Pizze di San Gennaro'. Το εστιατόριο βαφτίζεται από τον άγιο-προστάτη της Νάπολης, Σαν Τζενάρο, φιλοξενείται σε έναν οικείο χώρο που θυμίζει σε όλα Ιταλία και κάνει δυνατό focus στην υψηλή πιτσοφαγία. Λεπτή και μαλακιά ναπολιτάνικη ζύμη που φτιάχνεται καθημερινά και ωριμάζει για 1 έως 3 ημέρες, πριν σκεπαστεί με ενδιαφέροντα made in Italy toppings, σε αρκετές εκδοχές. Σερβίρεται και ένα πιάτο ημέρας, ελαφρώς πιο γαστρονομικό.

'Napul’e'

 Ιταλική κουζίνα Napul’è Βάρη

Σε μία από τις αυθεντικές μεταφορές της κουζίνας της Μπότας στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, χωρίς "θεατράλε" προσθήκες και φλυαρίες, η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο Francesco Ciccio ξεδιπλώνουν το ναπολιτάνικο ταμπεραμέντο τους. To "Napul'è" στη Βάρη είναι μια μικρή "πρεσβεία" ιταλικής κουζίνας, που δημιουργήθηκε από την ανάγκη των εμπνευστών του να μεταφέρουν στον κόσμο τις γεύσεις που η μέση οικογένεια της γείτονος φέρνει στο κυριακάτικο τραπέζι, ή αλλιώς την cucina povera του ιταλικού Νότου. Άριστα υλικά εποχής αξιοποιούνται σε δημιουργικές συνταγές βασισμένες στην παράδοση, με απλό γευστικό προφίλ και διακριτικές μοντέρνες πινελιές. 

'Ortigia'

 Ιταλική κουζίνα Ortigia
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα πληθωρικό πανόραμα της ιταλικής κουζίνας πιστό στον αυθεντικό χαρακτήρα του γαστρονομικού της πλούτου, με γευστική γενναιοδωρία και έμφαση στη Σικελία. Στο οικείο περιβάλλον μιας τρατορίας, παρελαύνουν έξοχα antipasti, pasta fresca και pizza βγαλμένη από τη ναπολιτάνικη παράδοση, δηλαδή ιδιαίτερα λεπτή στο κέντρο με πολύ φουσκωτό στεφάνι. Εκτός από τις διαχρονικές και αγαπημένες συνταγές με φρέσκα ζυμαρικά, δοκιμάζειςτα μαστορικά ravioli γεμισμένα με ψαχνό κόκορα, βασιλομανίταρα, ρικότα και αφρό από πεκορίνο με τρούφα. Εμπλουτισμένα με υλικά άριστης ποιότητας και τα ευρηματικά κυρίως πιάτα, όπως το κοτόπουλο αλά σιτσιλιάνα με γλυκό κρασί marsala και μασκαρπόνε. 

'Mercato'

Στο σικάτα καλόβολο εστιατόριο του 'Four Seasons, οι αναπαυτικές δερμάτινες λόντζες, οι ζεστές γωνιές, τα μαρμάρινα τραπέζια  και οι στιλάτοι ρετρό πολυελαίοι θα σε κάνουν αρχικά να νιώσεις όμορφα και άνετα. Μετά, ο σεφ Sergio Favata θα φροντίσει να ικανοποιηθεί κάθε γευστικός σου κάλυκας με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γεύσεις.

 Ιταλική κουζίνα Mercato

Το ανάλαφρο και αιχμηρό vitello tonnato, το λιώνει-στο-στόμα-σου μοσχαρίσιο καρπάτσιο, τα πικάντικα τυρένια ραβιόλι cacio e pepe και η λουκουμένια αφράτη πίτσα είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που δικαιολογούν την πολύ καλή φήμη που έχει χτίσει φέτος το εν λόγω εστιατόριο.

'Due Pentole'

Για περίπου μία δεκαετία, το all-day εστιατόριο "Due Pentole", των σεφ Αλέκου Γαμπιεράκη και Γιάννη Καβούκη, έχει γίνει απαραίτητος προορισμός για τους ιταλόφιλους επισκέπτες των νοτίων προαστίων. Η αγάπη και η γνώση των δύο σεφ για την αυθεντική ιταλική κουζίνα της Μπότας τούς έφερε μέχρι τον Άλιμο, όπου δημιούργησαν το κομψό εστιατόριο στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου Shopping House.

 Ιταλική κουζίνα - Due Pentole - Άλιμος
© Λεωνίδας Τούμπανος

Λαχταριστές πίτσες (must αποτελεί η Prosciutto San Daniele με προσούτο 24 µηνών, κρέμα παρµεζάνας, ρόκα, ντοµάτα και µοτσαρέλα), φροντισμένη pasta (ξεχωρίζουν οι pappardelle "Due Pentole" µε λεπτές φέτες picanha, σπαράγγια, ντοµατίνια και σάλτσα άσπρης τρούφας) και έξοχα κυρίως (πρωταγωνιστεί η tagliata di filetto di manzo, με σάλτσα από τυρί γκοργκοντζόλας), αλλά και επικό φινάλε με ακαταμάχητο σοκολατένιο soufflé all’ arancia.

'Zeas Pizza'

 Ιταλική κουζίνα - Zeas Pizza - Νέα Σμύρνη

Διανύοντας την πέμπτη δεκαετία λειτουργίας του, το ζεστό αυτό στέκι συνδυάζει τις "best of" γευστικές προτιμήσεις του ελληνικού κοινού με εμπνευσμένες σπεσιαλιτέ. Ο εκτενής κατάλογος καλύπτει μια ευρεία γκάμα προτάσεων που καλύπτουν τα γούστα όλης της παρέας: θα ξεκινήσετε με σκορδόψωμο Zeas με σουτζούκι, φέτα και φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια αλά κρεμ ή πατάτες γεμιστές και μια δροσερή σαλάτα εποχής, θα συνεχίσετε επιλέγοντας κάποια από τις είκοσι και πλέον πίτσες ή από τα πιάτα ζυμαρικών, που επίσης φτάνουν τον ίδιο αριθμό, με τα κανελόνια και τα λαζάνια φούρνου να ανήκουν στα highlights. 

'Malconi's'

 Ιταλική κουζίνα Malconi’s Κολωνάκι

H ιταλική γαστροπάμπ με το κοσμοπολίτικο ταμπεραμέντο διανύει τη δωδέκατη χρονιά λειτουργίας της, με τον σεφ Γιάννη Κοσμαδάκη να κρατά σταθερά τα γευστικά ηνία, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του comfort food. Το hip στέκι στην κολωνακιώτικη πιάτσα δεν διαχωρίζει το φαγητό από τη διασκέδαση, διατηρώντας σε αμφότερα τον πήχη ψηλά. Εδώ τα μενού δίνουν έμφαση σε κλασικές ιταλιάνικες σπεσιαλιτέ φτιαγμένες από εκλεκτά υλικά, με λεπτές κρατσανιστές πίτσες ψημένες στον ξυλόφουρνο, ριζότο, ενώ κλασικά πιάτα με σύγχρονη απόδοση δίνουν τον τόνο.

'Monzù'

Η λέξη που έδωσε το όνομά της στο εξαιρετικά φορμαρισμένο αυτή την περίοδο εστιατόριο της Κηφισιάς, προκύπτει από το γαλλικό 'Monsieur' και αναφέρεται σε όλους τους Ιταλούς επαγγελματίες σεφ, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας και καθόρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση. 

Σχεδόν 4 χρόνια μετά την εμφάνισή του, στο κομψό αρχοντικό του αριθμού 317 της Λ. Κηφισίας, το γευστικό σποτ των βορείων πατά ακριβώς πάνω σε αυτές τις αρχές και επεκτείνει τις γαστρονομικές του απολήξεις, έχοντας ως βασικό 'εκφραστή' του νέου status του τον Γιάννη Λιόκα. Το εμβληματικό λιγκουίνι με γαρίδες αλλά και η εξαιρετική πίτσα είναι λόγοι για να βρεθεί στην κομψή σάλα ή ακόμη και το καινούριο γυάλινο 'περίπτερο' του κήπου του.

'Cupola'

Mε αέρα παραδοσιακής τρατορίας, μπολιασμένης με σύγχρονες νότες και βαθιά νόστιμη προσέγγιση της κουζίνας της Μπότας, το "Cupola" στο Παγκράτι ποντάρει δυνατά στην ιταλική γεύση. Τα πιάτα του ανανεωμένου μενού έχουν τη φινέτσα του κλασικού, οι δημιουργικές πινελιές του σεφ, όμως, τους δίνουν διαφορετική διάσταση.

 Ιταλική κουζίνα Cupola Παγκράτι

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ροδαλά churros cacio e pepe με σπιτική τηγανητή ζύμη, parmeggiano Regiano, μέλι τρούφας και dip cacio e pepe και το vitello tonnato, όπου χυμώδες μοσχαρίσιο νουά αγκαλιάζει τελείες από κρέμα τόνου, με τραγανές νότες από τηγανητή κάππαρη. Ακολουθούν οι ταλιατέλες με φρέσκες γαρίδες, τα χτένια γκρατινέ σε διακριτική κρούστα μυρωδικών, που έρχονται στο κέλυφός τους με ψιλοκομμένη πανσέτα και ωραία σος μανταρινιού, ενώ φίνα risotto, όπως το tartufo με μαύρη τρούφα, αλλά και τα περιποιημένα arancini Bolognese, θα σε κερδίσουν με την πρώτη πιρουνιά. 

'Vitello Trattoria Romana'

 Ιταλική κουζίνα Vitello Trattoria Romana Παλαιό Φάληρο
© Παναγιώτης Μπελτζινίτης

Μια ιταλική πινελιά βάζει στην οδό Ζησιμοπούλου το εστιατόριο της οικογένειας Βουλγαράκη, όπου τις γεύσεις επιμελείται ο Pino Saccheri. Στον κατάλογο πρωταγωνιστούν τα ζυμαρικά, η πίτσα και τα burgers, είτε με κοτόπουλο είτε με μοσχαρίσιο μπιφτέκι των 200 γραμ., που προτείνονται σε ενδιαφέρουσες εκδοχές με ιταλικό χρώμα.

'Mario & Luigi The Eatalians'

Mε όνομα εμπνευσμένο από τους γνωστούς ήρωες της Nintendo, το συμπαθέστατο αυτό πόστο, με τον εντυπωσιακό μπρούτζινο ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, είναι από τους πιο καλαίσθητους χώρους στην Ηλιούπολη για ένα ωραίο γεύμα ιταλικής έμπνευσης. Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα απολαύσετε καλοφτιαγμένη πίτσα με το signature, ανάλαφρο, κυψελωτό ζυμάρι τους και πιάτα με ιταλικό πρόσημο και πρωταγωνιστή τη φρέσκια pasta.

 Ιταλική κουζίνα - Mario & Luigi The Eatalians - Ηλιούπολη

Ξεκινώντας από τα antipasti, οι σιτσιλιάνικες πολπέτες με σάλτσα ντομάτας, κρέμα παρμεζάνας και αφράτη φοκάτσια ή ο κόκορας στον ξυλόφουρνο με λαχανικά εποχής θα δώσουν ωραία πάσα στις μαφαλδίνες με pecorino τρούφας, τα Giolina alla chitarra, με χοιρινό μάγουλο, guanciale, αβγό και pecorino Romano ή τις comfort παπαρδέλες με ραγού μοσχάρι. Η ναυαρχίδα βέβαια εδώ είναι η πίτσα και δοκιμάζοντας τη Gioconda, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola dolce, provola και παρμεζάνα, θα "σκάσει" στα χείλη σας το σχετικό χαμόγελο, ενώ ιδιαίτερη νοστιμιά έχει και η Luciana, με λουκάνικο salsicia Toscana, πατάτα, provola και pecorino. 

'Maltagliati'

 Ιταλική κουζίνα Maltagliati Παλαιό Φάληρο

Eδώ και 25 χρόνια, τα αδελφάκια "Maltagliati", το ένα στο Παλαιό Φάληρο και το άλλο στους Αμπελοκήπους, φτιάχνουν με το ίδιο μεράκι pasta fresca. Τα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και η αγάπη για τη σπιτική ιταλική κουζίνα είναι τα μυστικά της επιτυχίας τους: Μέσα σε έναν οικείο, ζεστό χώρο, θα απολαύσεις όλα τα είδη αυθεντικών ιταλικών ζυμαρικών, τα οποία ζυμώνονται και κόβονται στο χέρι, όπως fettuccine, linguine, casarecce, maltagliati, rigatoni και ravioli. Ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών σε pasta τιμάς την αυθεντική carbonara, Amatriciana και cacio e pepe και εντυπωσιάζεσαι, ωστόσο, με τα casarecce με μελιτζάνα, φρέσκια ricotta και τριμμένη καπνιστή scamorza αλλά και με τα maltagliati με φιλέτο από τόνο ή ξιφία.

'Prac•sitele'

Tο κομψό, με χαλαρά vibes all-day bar restaurant στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου "Belle Epoque Suites", στη γωνία της Πραξιτέλους, πριν την πλατεία Καρύτση, έχει αλέγρα κουζίνα που μιλά άπταιστα ιταλικά. Το μενού εστιάζει στην πίτσα και την pasta, με φίνες όμως προτάσεις σε κρέας και ψάρι. Από τον στολισμένο με πλακάκια στα χρώματα της ιταλικής σημαίας φούρνο αριβάρουν στα τραπέζια πίτσες με αφράτη κυψελωτή ζύμη, όπως η Valentina, με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, caprinο, bresaola και ρόκα, ή η πιο ιδιαίτερη Muffata, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola picante, coppa και κρέμα βαλσαμικού.

 Ιταλική κουζίνα Prac•sitele Αθήνα

Οι προτάσεις στα ζυμαρικά έχουν πιο κλασική κατεύθυνση και βαθιά νοστιμιά, που θα απολαύσετε σε μαστόρικα φτιαγμένες σπεσιαλιτέ, όπως τα ριγκατόνι με "Bolognese" από βοδινό dry aged κιμά και κρέμα παρμεζάνας, τα λινγκουίνι aglio e olio με pepperoncino, μαϊντανό, άγριο σκόρδο και τραγανό ψωμί και τα λινγκουίνι cacio e pepe με πεκορίνο Sardo και πιπέρι Szhechuan. 

'Amici Miei Cucina Italiana'

 Ιταλική κουζίνα Amici Miei Δροσιά

H εξοχική τρατορία της Δροσιάς αγαπά την κλασική ιταλική κουζίνα και το καλό κρασί, υπό τη γευστική επιμέλεια της Άρτεμις Ζαχίλα και του Γιώργου Γιαννόπουλου. Το πρώτο λόγο στο "Amici Miei" κρατάνε οι ποιοτικές πρώτες ύλες και τα ζυμάρια για την πίτσα και την πάστα, που παρασκευάζονται όλα in house. Τα χειροποίητα ραβιόλι ή τα νιόκι από καπνιστή πατάτα και παντζάρι με γκοργκοντζόλα και φουντούκι είναι από τα must του καταλόγου. 

'Da Bruno'

Tο πρώτo αυθεντικά ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα –με επίσημη πιστοποίηση–, πλησιάζοντας την τέταρτη δεκαετία λειτουργίας του, συνεχίζει να μιλά άπταιστα και με συνέπεια την ιταλική γλώσσα. Η τρατορία του Δημήτρη Τσουκάρη είναι ένα κλασικό πόστο, που τιμά τα γνήσια υλικά της ιταλικής κουζίνας, μέσα από παραδοσιακές συνταγές που ανακαλύπτει σε κάθε γωνιά της.

 Ιταλική κουζίνα Da Bruno Παλαιό Φάληρο
Λεωνίδας Τούμπανος

Ο ίδιος, έχοντας βαθιά γνώση της κουζίνας της Μπότας, με την υποστήριξη μιας ομάδας νέων δημιουργικών μαγείρων, φορμάρει ένα μενού, το οποίο εμπλουτίζεται τακτικά με φρέσκες προσθήκες. Βέβαια, κάποιες… vintage ρετσέτες δηλώνουν σταθερά παρούσες, όπως οι πένες "Da Bruno" με prosciutto cotto, μπέικον, ποικιλία μανιταριών και ροζέ σάλτσα, οι ταλιατέλες "funghi misti" με ραγού από τρία είδη φρέσκων μανιταριών, κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα ή το αυθεντικό παραδοσιακό τιραμισού. Τα εμβόλιμα θεματικά μενού με υλικά εποχής αξίζουν την προσοχή σου, ενώ η θεαματική pasta alla ruota κλέβει τις εντυπώσεις.

'Ovio'

Στο όμορφο εστιατόριο, που δημιούργησε ο Πάνος Ιωαννίδης μαζί με τον Πάνο Πολίτη στην Απόλλωνος, η ατμόσφαιρα είναι πολύ χαλαρή, ενώ οι γεύσεις έχουν μοντέρνο ιταλικό πρόσημο, εκφράζοντας την αγάπη του γνωστού σεφ για την ιταλική κουζίνα. Στο κλίμα μπαίνεις από τα ορεκτικά με ένα ιδιαίτερο tonno tonnato, με ελαφρώς καπνισμένο φιλέτο τόνου και κρέμα τόνου με αντσούγια, τσίλι, κάππαρη και φινόκιο, ενώ η φρεσκάδα της πρώτης ύλης είναι εμφανής στο ταρτάρ από φαγκρί με μαύρη τρούφα. 

 Ιταλική κουζίνα Ovio

Η πίτσα του "Ovio" ακολουθεί τα ναπολιτάνικα πρότυπα, αλλά το δαχτυλίδι της είναι ιδιαίτερα φουσκωτό και αφράτο. Η Vitello tonnato είναι πρωτότυπη και φοβερή, τα σπαράγγια συνδυάζονται με prosciutto cotto, mozzarella και παρμεζάνα, η marinara φτιάχνεται με χταπόδι, αντζούγιες και σάλτσα marinara σε συνδυασμούς υλικών που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, ενώ από τα κυρίως αξίζει να δοκιμάσει; τη bistecca από ελληνική μοσχίδα, την οποία ψήνουν στην εντέλεια, και το μυλοκόπι με μύδια και prosecco. 

'Dal Professore Athens'

O "καθηγητής" Νίκος Δημητροκάλης έχει την ιταλική κουζίνα στην καρδιά του και με ψυχή τη μεταφέρει στα τραπέζια του "Dal Professore". Εδώ δοκιμάζεις μια πολύ προσωπική εκδοχή της γείτονος κουζίνας, ωραία καλιμπραρισμένη, σε προτάσεις που αναδεικνύουν τον γευστικό της πλούτο. Για του λόγου το αληθές, ξεφουρνίζει την "πίτσα του μέλλοντος", όπως την αποκαλεί, μια πανάλαφρη, κρατσανιστή και κυψελωτή "non pizza", με φυσικό προζύμι και εύπεπτο ζυμάρι που διαθέτει 90% υγρασία, στην οποία δεν χρησιμοποιεί κίτρινα τυριά αλλά διάφορα είδη μοτσαρέλας, επιλέγει αλλαντικά με ονομασία προέλευσης, ενώ της βάζει και λίγη γλύκα, προτείνοντας μια ενδιαφέρουσα εκδοχή με κρέμα λεμονιού ή φουντουκιού. 

 Ιταλική κουζίνα Dal Professore Κηφισιά
© Ελευθερία Βασιλειάδη

Η νόστιμη όμως αυτή τρατορία με την ολάνθιστη αυλή και την κομψή σάλα σερβίρει και βαθιά νόστιμα ζυμαρικά –to die for–, όπως και πιάτα με φρέσκο ψάρι ημέρας και υψηλής ποιότητας κρέας. Το καλογραμμένο ιταλικό σενάριο ολοκληρώνουν τα επιδόρπια, μιας και ο σεφ αγαπά και το γλυκό προφίλ της γείτονος.

'Trattoria Italia D’ Onofrio'

 Ιταλική κουζίνα Onofrio Πετράλωνα

Η χαριτωμένα sui generis τρατορία μετακινήθηκε από το Παγκράτι στα Πετράλωνα εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Δίπλα στην εντυπωσιακή τοιχογραφία με το ναυάγιο του απόστολου Παύλου, τρως ωραία νιόκι βουτύρου με φασκόμηλο, πιπέρι και καρύδια, νόστιμη al limone και χαριτωμένη saltimbocca.

'Sole Giaguaro'

Τα Άνω Πετράλωνα είναι μία διαχρονικά (τουλάχιστον) συμπαθής γειτονιά για τους foodies της πόλης και ακριβώς εκεί έχει προστεθεί και το εστιατόριο που φέρει την υπογραφή του σεφ Giovanni Scaraggi, το 'Sole Giaguaro Athens'.

 Ιταλική κουζίνα Sole Giaguaro Athens Άνω Πετράλωνα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το αδερφό εστιατόριο του ομώνυμου γευστικού σποτ της Ρόδου αγκαλιάζει την ιταλική και μεσογειακή γευστική κουλτούρα με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση. Η παραπάνω φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται σε πιάτα όπως το χταπόδι με guanciale, μαυρομάτικα φασόλια, σος τζίντζερ και ταραμοσαλάτα, οι χειροποίητες παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα, πορτσίνι, κρέμα παρμεζάνας και πράσινο λάδι, η πορκέτα με σταμναγκάθι και σάλτσα pico de gallo κ.α., τα οποία σερβίρονται είτε στα τραπέζια του μαγαζιού, είτε στην κυκλική μπάρα.

'Peccati Di Gola'

 Ιταλική κουζίνα Peccati di Gola Γλυφάδα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Oικογενειακή υπόθεση στο 100% παραμένει η αγαπημένη τρατορία που έχει γίνει σημείο αναφοράς στη Γλυφάδα, χάρη στο ουσιαστικό ιταλικό φαγητό της. Η Ναόμι Σιτζίλλο και ο σύζυγός της Φάνης Καραδήμας, όπως και η αδερφή της Ταλίτα με τον σύζυγό της Μαρσέλ Μαλάσι, από διαφορετικά πόστα ο καθένας, έχουν στήσει το "Peccati Di Gola" με θεμέλια την οικογενειακή παράδοση, την comfort ιταλική κουζίνα και τις ενημερωμένες τεχνικές. Το ναπολιτάνικο ταμπεραμέντο εκφράζεται στη φημισμένη πίτσα, με τη ζύμη που ωριμάζει 48 έως 72 ώρες και ψήνεται μαεστρικά σε ξυλόφουρνο. 

'Barolo'

Tο δημοφιλές all-day στο Παλαιό Ψυχικό ξεκινά τη δράση του από νωρίς το πρωί με καφέ, φρέσκους χυμούς και ροφήματα που θα πάρετε στο χέρι ή θα απολαύσετε στον ανοιχτόκαρδο χώρο πλάι σε κρουασάν βουτύρου ή τη vegan εκδοχή του. Προτείνουμε όμως να ξεκινήσεις με τα δέοντα: ζεστό προζυμένιο ψωμί, επιλεγμένα αλλαντικά και τυριά, μαρμελάδα και μέλι από το deli του μαγαζιού ή κάποια από τις healthy ή vegan προτάσεις τους για πρωινό.

 Ιταλική κουζίνα - Barolo - Παλαιό Ψυχικό

Το brunch είναι πάντα καλή ιδέα, αφού στο μενού που επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου θα βρεις αυγά Benedict µε σολοµό ή prosciutto cotto, στραπατσάδα µε ντοµάτα, βουβαλίσια µοτσαρέλα και βασιλικό, αλλά και ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα croque monsieur της πόλης, µε prosciutto cotto και provolone. Επιλέγοντας από το κυρίως μενού, θα δοκιμάσεις από καπνιστό χέλι ψητό µε χόρτα εποχής, παντζάρι, εσπεριδοειδή και βασιλικό, μέχρι paccheri mista di mare µε θαλασσινά και pizza με μορταδέλα και φιστίκι Αιγίνης.

'Parlo'

 Ιταλική κουζίνα parlo Ψυχικό

Σε έναν κομψό ντιζαϊνάτο χώρο, όπου επικρατούν το φυσικό φως, τα γήινα χρώματα και οι μοντέρνες γραμμές, το "Parlo" μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποια σικάτη γειτονιά του Μιλάνου. Βρίσκεται, ωστόσο, κοντά στην cool πλευρά της πιάτσας του Ψυχικού και έχει έναν προνομιούχο πράσινο εξωτερικό χώρο "στα πόδια του". Εδώ η μοντέρνα ιταλική κουζίνα έχει comfort διάθεση, την οποία ξεδιπλώνει μέσα από ένα ρόστερ γαστρονομικών εκπλήξεων. Τραγανές και μυρωδάτες πίτσες, με υλικά και πινελιές που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, κερδίζουν τον τίτλο μερικών από τα πιο νόστιμα ενσταντανέ.

'School Pizza Bar'

'Ένα από τα πλέον αγαπημένα all-day στέκια στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, το "School Pizza Bar", ξεχωρίζει ως ένας cool χώρος, στον οποίο θα απολαύσεις comfort αυθεντικές ιταλικές σπεσιαλιτέ. Στόχος του ιδιοκτήτη Τάσου Χέλμη είναι να μας ταξιδέψει τόσο στα ανέμελα σχολικά χρόνια μέσω της διακόσμησης του μαγαζιού, όσο και στην ξακουστή ιταλική κουζίνα.

 Ιταλική κουζίνα School Pizza Bar Αθήνα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Οι δροσερές σαλάτες, τα δημιουργικά ορεκτικά και τα χορταστικά κυρίως πιάτα σε προκαλούν να τα γευτείς: λαχταριστό rib-eye steak, συνοδευμένο από ψητά λαχανικά και baby πατάτες, tagliatelle al petto e olio al tartufo με ψαρονέφρι, μανιτάρια, κολοκύθι, πράσο, κρέμα γάλακτος και λάδι τρούφας και φυσικά ντελικάτες πίτσες, που παίρνουν άριστα για τη λεπτή τους ζύμη, όπως η Burrata di Melangane με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, πικάντικες μελιτζάνες, πανσέτα, burrata και βασιλικό.

'Μαρίκα'

H ιταλική ταβέρνα "Marika Trattoria" σερβίρει σε μια παλιά μονοκατοικία του Χαλανδρίου πλούσιες μερίδες ιταλικής κουζίνας σε έναν τεράστιο κρυμμένο κήπο με πορτοκαλιές και ευκάλυπτους. Από νωρίς το πρωί, θα απολαύσεις υπέροχη ησυχία και comfort food από τη γείτονα χώρα.

 Ιταλική κουζίνα - Marika Trattoria - Χαλάνδρι

Μην παραλείψεις την πίτσα Bianca με ρικότα και μοτσαρέλα, χωρίς σάλτσα ντομάτα με ελάχιστο σκόρδο και καπνιστό γκουαντσιάλε. Από ζυμαρικά, εκτός από την κλασική καρμπονάρα με γκουαντσιαλε και φρέσκο αυγό, θα βρεις και πιο ιδιαίτερες εκδοχές, όπως αυτή με το σπανάκι και τη φέτα, αλλά και τα λινγκουίνι με μανιτάρια και λάδι λευκής τρούφας ή τις πέννες caprese με ολόκληρη μοτσαρέλα fior di latte. 

'Brunello'

Mε κλασική στόφα και σύγχρονο προφίλ, το κομψό wine bistro, του οποίου το όνομα εμπνέεται από ένα εκ των σημαντικότερων ιταλικών κρασιών, σερβίρει μια ωραία γκάμα οίνων του ιταλικού και διεθνούς αμπελώνα, οι οποίοι συνοδεύουν πιάτα ιταλικού στιλ, φτιαγμένα με διαλεχτά υλικά. Φρέσκια χειροποίητη pasta γίνεται η βάση για gnocchi καρμπονάρα, cacio e pepe ελαφρώς αρωματισμένη με τρούφα ή ανάλαφρα λινγκουίνι με φρέσκες γαρίδες και λαχανικά, ενώ κριθαρότο και ριζότο σερβίρονται με βοδινά μάγουλα και αστακό αντίστοιχα. 

 Ιταλική κουζίνα Brunello

Δοκιμάζεις τα pizzeti, τη mini αντιπρόταση της pizza δίπλα σε antipasti, όπως το μοσχαρίσιο ταρτάρ ή καρπάτσιο, στο μενού όμως θα βρείτε και πιάτα με ψάρι ή κρέας, όπως το φιλέτο σφυρίδας με χόρτα εποχής και πουρέ από κολοκυθάκι, αλλά και μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ πατάτας, φρέσκια μαύρη τρούφα και σάλτσα από κρασί Brunello. 

Διαβάστε Επίσης

'Nebbiolo'

Το "Nebbiolo" άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Δεκεμβρίου στην Εκάλη και στο σημείο που συναντούσε κανείς τον "Νάρκισσο". Συστήνεται σαν all day bar restaurant με ιταλικές γευστικές απολήξεις -στο ίδιο ύφος με τα 'ξαδέρφια' του, "Brunello" και "Barolo", σε Κολωνάκι και Ψυχικό αντίστοιχα- με τον Θοδωρή Παπανικολάου να είναι εκείνος που επιμελείται ένα εκλεπτυσμένο comfort μενού (και το οποίο εκτελεί με ακρίβεια στην κουζίνα ο Νοέλ Αγκόλι). Must taste πίτσα και pasta, συν μία καταπληκτική λίστα κρασιών που έχει φτιάξει ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου.

'Osteria Da Claudio'

Στα δεκαέξι χρόνια λειτουργίας της, αυτή η συμπαθέστατη Osteria έχει δικαίως αποκτήσει το δικό της πιστό κοινό. Ο Claudio Stanich, ψυχή του ιταλικού "σπιτιού" με την όμορφη σάλα και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, φροντίζει καθημερινά να ενισχύει τη συνταγή της φιλοξενίας του με αυθεντικό ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Με εφόδιο τις φρέσκες πρώτες ύλες εποχής, ο αλέγρος σεφ μετουσιώνει τη γαστρονομική φιλοσοφία της Μπότας σε κλασικά πιάτα από κάθε μήκος και πλάτος της. 

 Ιταλική κουζίνα - Osteria Da Claudio - Χαλάνδρι

Εδώ θα βρεις ένα εποχιακό μενού, αλλά μην περιοριστείς σε αυτό, γιατί η ουσία βρίσκεται στα πιάτα ημέρας, που αναγράφονται στο μαυροπίνακα και εμπνέονται από τα καλούδια της αγοράς, τα οποία ο σεφ Claudio αξιοποιεί στα τηγάνια και τις τσούκες του. 

'Figo Pasta Bar'

Στο all-day ιταλικό στέκι στο Κολωνάκι, η μέρα ξεκινά με αρωματικά χαρμάνια καφέ και περιποιημένα σάντουιτς σε focaccia, panini, tortilla και brioche, ενώ από το μεσημέρι θα αφεθείτε στη γοητεία των γεύσεων της ιταλικής κουζίνας. Ξεκινήστε με μοσχαρίσιο καρπάτσιο, με ρόκα, παρμεζάνα και τσάτνεϊ εποχής, και μια ανάμεικτη σαλάτα "Figo" με κατσικίσιο τυρί, σαλάμι σύκου, ντοματίνια και σος βασιλικού και συνεχίστε με pinsa romana στην πιο απλή εκδοχή της, όπως η Margarita, για να εκτιμήσετε τη νοστιμιά των εκλεκτών υλικών και της καλοφτιαγμένης ζύμης.

 Ιταλική κουζίνα Figo Pasta Bar Κολωνάκι

Δεν λείπουν βέβαια οι πιο ιδιαίτερες προτάσεις, με άγρια μανιτάρια, σαλάμι βετριτσίνα ή και χορτοφαγική. Το "ρυθμό" του μενού, όμως, δίνουν τα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά: παπαρδέλες ραγού με πάπια και μασκαρπόνε, κλασική καρμπονάρα, ραβιόλι με θαλασσινά, αλλά και νόστιμα, ωραία χυλωμένα ριζότι. 

'Ramino'

 Ιταλική κουζίνα Ramino Γλυφάδα

Το σοφιστικέ ιταλικό εστιατόριο του Ομίλου Καστελόριζο έχει ανεβάσει τον πήχη στη δημοφιλή πιάτσα της Γλυφάδας, προτείνοντας μια μοντέρνα εκδοχή των κλασικών πιάτων της γείτονος, που απογειώνονται με σύγχρονες τεχνικές, διατηρώντας ατόφια την πληθωρική νοστιμιά τους. Στο φρεσκαρισμένο μενού, πάντα με την υπογραφή του ταλαντούχου σεφ Βασίλη Καφαλούκου, δίνεται, όπως πάντα, ιδιαίτερη έμφαση στα εποχικά υλικά και στις φρέσκες πρώτες ύλες. Ανανεωμένα πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά και, βέβαια, άψογες πίτσες αναδεικνύουν με νέα ματιά την comfort ζεστασιά και την αυθεντική νοστιμιά της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας. 

'Kentrina'

Mε μότο το "slow food fast", η ομάδα του "Kentrina" αναβαθμίζει την πίτσα, δίνοντας έμφαση στην παρασκευή του ζυμαριού και τολμώντας ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς ιταλικής κουζίνας. Τα ζυμάρια τους φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικό προζύμι και ωριμάζουν για πάνω από 24 ώρες.

 Ιταλική κουζίνα Kentrina
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μπορείς να την απολαύσεις σε διάφορες εκδοχές, με toppings που επιλέγονται βάσει εποχικότητας, όπως η signature Βurratina, με φρέσκια burrata, χειροποίητο πέστο, κουκουνάρι και ντοματίνια κονφί. Την ίδια λογική ακολουθεί το μενού, στα antipasti, τις σαλάτες, με την ιδιαίτερη νισουάζ με καπνιστό τόνο και τραγανά flakes κρεμμυδιού και τα ζυμαρικά, με αγαπημένη επιλογή τα rigatoni tartufo με πατέ τρούφας.

'Brigante'

 Ιταλική κουζίνα - Brigante
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα ιταλικά "Brigante" σημαίνει ληστής και τα δύο αδέλφια μαγαζιά, το "Brigante: La Cucina del Quartiere" και το "Brigante: Al Μuseo" έχουν καταφέρει να κλέψουν, το καθένα με τον δικό του τρόπο, τις εντυπώσεις χάρη στις ποιοτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, τα φρέσκα ζυμαρικά και τους γευστικούς συνδυασμούς που μηχανεύονται. Στο πρώτο, αυτό της οδού Ξενοφώντος, σας περιμένει μια αυθεντική και ζεστή trattoria. Στο αδερφάκι του, στην οδό Μακρυγιάννη, το γνώριμο concept προσφέρει ποιοτικό σπιτικό φαγητό, οικείο, comfort και easy going. 

'Tartufo Cucina Ιtaliana'

Με γραμμές απλές και λιτές, σε ένα χώρο σχεδόν 500 τ.μ., απλώνεται σε δύο επίπεδα και διαθέτει δύο εισόδους. Από το πρωί σερβίρει πρωινά και απολαυστικές φοκάτσιες γεμισμένες με κάθε λογής ιταλικά αλλαντικά και τυριά, λαχταριστά κρουασάν με πραλίνα φουντουκιού και φυστίκι, φρεσκοφουρνισμένα κέικ και αλά καρτ επιλογές, όπως αυγά ποσέ με σολομό και άλλα πολλά.

 Ιταλική κουζίνα Tartufo Cucina Ιtaliana Ψυρρή

Καθώς η μέρα συνεχίζεται, σειρά έχει το μεσημεριανό με επιλογές από δημοφιλή ιταλικά πιάτα που όλοι αγαπάμε. Και αυτό ακριβώς βγαίνει από την κουζίνα του, που δίνει πιάτα όπως το εμβληματικό μοσχαρίσιο μεδούλι με σεβίτσε γαρίδας, το vitello tonnato σε λαχταριστή εκδοχή και πίτσα που βαδίζει σε ναπολιτάνικα μονοπάτια με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης που ζηλεύει κάθε γνήσιος Ιταλός.

'Mozzart Pizza'

Στην πολύβουη γειτονιά της οδού Πραξιτέλους αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας λεπτής και τραγανής πίτσας, ανάμεσα σε ναπολιτάνικο και ρωμαϊκό ζυμάρι. Το "Mozzart Pizza" δεν είναι τυχαία διάσημο για την all time classic πίτσα Margarita, αφού χρησιμοποιεί χειροποίητο ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης και εκλεκτά toppings φερμένα κατευθείαν από την Ιταλία ή από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

 Ιταλική κουζίνα Mozzart Pizza Κέντρο

Τις γνώριμες προτάσεις του μενού συμπληρώνουν δημιουργικές γεύσεις ιταλικής κουζίνας που βάζουν στο παιχνίδι την εποχικότητα και την εντοπιότητα, όπως η πίτσα με λουκάνικο και χόρτα εποχής ή η Σπιανάτα με μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, σπιανάτα και φέτα. Από τον κατάλογο δεν λείπουν οι vegan και οι χορτοφαγικές επιλογές, όπως ο συνδυασμός μοτσαρέλα, κολοκυθάκι, gorgonzola και καρύδια και, αλλά και η πίτσα Βεγκάνα με σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνα, μπρόκολο και κρεμμύδι, που θα δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις ακόμα και στους ορκισμένους κρεατοφάγους.

'Cova Astir Marina'

 Ιταλική κουζίνα Cova Astir Marina Βουλιαγμένη

Με σεβασμό στην ιστορία του brand, έμφαση στη λεπτομέρεια και μια ζεστή ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε αριστοκρατικό σαλόνι, το ολοκαίνουργιο σποτ στη Βουλιαγμένη εξελίσσεται σε αγαπημένο προορισμό, όπου όλα είναι μέρος μιας ξεχωριστής εμπειρίας: Μυρωδιά από φρεσκοζυμωμένα κρουασάν, παραδοσιακές τάρτες και πάστες, κέικ, αυθεντικός ιταλικός espresso και aperitivi, συν την αρχοντική του διακόσμηση που θα σε ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, ίσως και στο πρώτο ιστορικό καφέ "Cova", στο Μιλάνο το 1817. Συν κάθε Παρασκευή και Σάββατο fine dining με ιταλικές επιρροές.  

'Gorlomi'

Η περσόνα του Enzo Gorlomi -που έχει λανσάρει ο Lt. Aldo Raine, τον οποίο υποδύεται ο Brad Pitt στο 'Inglourious Basterds' του Quentin Tarantino- είναι αυτή που βαφτίζει το κομψότατο και άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Για το Italian Fine Comfort ευ τρώγειν φορντίζει ο (βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons') Luca Piscazzi, μαζί με τον ταλαντούχο chef de cuisine Σωτήρη Γιαννόπουλο.

'Lolita's'

 Ιταλική κουζίνα Lolita's Ψυχικό
@lolitas.athens

Ολόφρεσκος και αλέγρος πολυχώρος γεύσης και διασκέδασης στο Νέο Ψυχικό, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος συναντούσε κάποιος το 'Drakoulis Dry & Raw'. Το 'Lolita's' έχει χαρακτήρα fun και χώρο high end. Το μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης -με την Κατερίνα Τζεμανάκη να έχει το ρόλο της chef de cuisine- έχει ξεκάθαρες ιταλικές γευστικές απολήξεις, ξεκινώντας με μια ενδιαφέρουσα γκάμα από antipasti και προχωρώντας με pizzete, pasta, ριζότι και κοπές κρέατος. Προφανώς, δεν απουσιάζουν και άλλες προτάσεις σαν το οssobuco caponata, η κοτολέτα alla Milanese ή το φιλέτο από ψάρι ημέρας. Πλούσια είναι και η λίστα των γλυκών με twisted κλασικές επιλογές.

Μπορείς να βρεις περισσότερα ιταλικά εστιατόρια εδώ και εδώ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Maltagliati

Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι
  • Ethnic κουζίνες

Maltagliati

Σολωμού & Τερψιθέας 16, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Osteria Da Claudio

Κ. Βάρναλη 26, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Alpino Cucina Italiana

Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων 1 (έναντι Μαρίνας Φλοίσβου), Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Malconi’s

Πλουτάρχου 23 & Π. Ιωακείμ 43, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

School Pizza Bar

Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

Due Pentole

Θεομήτορος 41, εμπ. κέντρο Shopping House, Άλιμος
  • Ethnic κουζίνες

Parlo

Αδριανείου 25Α & Βεάκη, Ν. Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Ramino

Δημάρχου Μεταξά 36, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Alpino Cucina Italiana

Παπανικολή 66, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Brunello

Λουκιανού 21, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Ovio

Απόλλωνος 4, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Amici Miei

Στρατηγού Πετρίτη 7, Δροσιά
  • Ethnic κουζίνες

Dal Professore

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Il Trovatore

Γοργοποτάμου 14 και Αχαιών, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Marika Trattoria.

Αγίας Παρασκευής 109, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Kentrina

Λυκούργου 2, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Mario & Luigi – The Eatalians

Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη
  • Ethnic κουζίνες

Barolo

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Napul’ è

Bασιλέως Kωνσταντίνου 43, Βάρη
  • Ethnic κουζίνες

Ortigia

Εχίνου 1 & Ελαιών Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Vitello

Ζησιμοπούλου 41, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Mozzart Pizza

Χρυσοσπηλιωτίσσης 1, κέντρο
  • Εστιατόρια

Figo Pasta-Bar

Ομήρου 13, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Trattoria Italia D’ Onofrio

Βαρνούντος 6, Κουκάκι
  • Ethnic κουζίνες

Sole Giaguaro Athens

Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα
  • Ethnic κουζίνες

Innamorata

Λυκούργου 5Α, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Prac•sitele

Πραξιτέλους 7, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Marinero (Il)

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς
  • Ethnic κουζίνες

Brigante

Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Brigante

Μακρυγιάννη 5, Μακρυγιάννη
  • Ethnic κουζίνες

Zeas pizza

Αιγαίου & Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη
  • Εστιατόρια

Gorlomi

Πλουτάρχου 9 και Καρνεάδου, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Lolita's

Λ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Alpino Cucina Italiana

Ακτή Δηλαβέρη 1, Μικρολίμανο
  • Ethnic κουζίνες

Gloria Gati

Πλατεία Καρύτση 6, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Pizze di San Gennaro (Le)

Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη
  • Ethnic κουζίνες

Cova Astir Marina

Απόλλωνος 77, μαρίνα Αστέρα Βουλιαγμένης
  • Εστιατόρια

Luma

Φερεκύδου 2, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Tartufo Cucina Italiana

Αγίας Θέκλας 9 & Πιττακή 8, Ψυρρή
  • Ethnic κουζίνες

Nebbiolo

Λεωφ. Θησέως 111, Εκάλη
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.