Πού πίνει και τρώει τώρα η Αθήνα: New age φούρνοι, cool pubs, φρέσκα γευστικά σενάρια

Εστιατόρια, μπαρ, αφίξεις που απασχολούν foodies και drinkers της πόλης αυτό το διάστημα.

Εστιατόρια και Μπαρ τώρα στην Αθήνα Brutus Tavern

Τα γρανάζια της εστίασης στην αθηναϊκή γευστική μηχανή έχουν αρχίσει να δουλεύουν σε υψηλές στροφές, μπαίνοντας πια στο τελευταίο κομμάτι της εποχής και λίγο πριν από έναν ακόμη, εμπλουτισμένο γευστικά, χειμώνα. Ακολουθεί η updated λίστα του "α" για το συγκεκριμένο διάστημα με εστιατόρια, μπαρ, αφίξεις, νέα μενού και ενδιαφέροντα σενάρια.

Στη Γλυφάδα για την "Tyson Comfort Pub"

Η φήμη αυτής της comfort pub στη Γλυφάδα έχει γρήγορα επεκταθεί από τα νότια σε σχεδόν κάθε σημείο της Αθήνας, για όλους τους σωστούς λόγους και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την "Tyson Comfort Pub". Ενδιαφέρουσα γκάμα από μπύρες σε φιάλη και βαρέλι που εκτείνεται σε όλες τις ζυθόφιλες γωνιές του πλανήτη (και όχι μόνο σε αυτές), προσεγμένη λίστα από cocktails αλλά και καλοφτιαγμένο φαγητό που μοιράζεται ανάμεσα σε πληθωρικά πιάτα με κρέας και διαβολεμένα νόστιμο finger food.

Καρνιβορική ανανέωση στο "Brutus Tavern"

Το κομψό κρεατοφαγικό στέκι του Κολωνακίου, "Brutus Tavern", με την ανοιχτή κουζίνα και την σέξι σάλα υποδέχεται τη νέα σεζόν με εμπλουτισμένο μενού, πάντοτε με την επιμέλεια του Μιχάλη Νουρλόγλου και τον Στέφανο Ρίζο στην κουζίνα του.

Τα highlights της περασμένης χρονιάς (βλέπε μεταξύ άλλων τα πεντανόστιμα Sliders με Dry Aged κιμά, Red Leicester τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια ή την χαρακτηριστική κρεατόπιτα με την τραγανή κρούστα, διακοσμημένη με ένα καλλιγραφικό "Β" που σπάει απολαυστικά μπροστά σου) έχουν διατηρηθεί. Πλαισιώνονται πλέον με καινούριες προτάσεις όπως το ζωηρό, πρωτότυπο χούμους με κρέμα από αλλαντικό τσορίθο και λάδι βασιλικού ή την ευφάνταστη "λουκανικόπιτα" που ακουμπά πάνω σε διπλή σάλτσα από πορτοκάλι και espresso με εσπεριδοειδή.

Νέο σποτ, ίδια φιλοσοφία για το "Al3x the Fresh Pasta Bar"

Μετακόμιση για το λαχταριστό σποτ της Άλεξ Βασιλάτουαπό την πλατεία Δεξαμενής στη Μασσαλίας, χωρίς αυτό ωστόσο να επηρεάζει καθόλου το concept: Τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι καλοφτιαγμένες συνταγές του "Al3x the Fresh Pasta Bar"
εξακολουθούν να βρίσκονται στα top της γευστικής Αθήνας και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές.

Επανάσταση του ψωμιού σε "Bread BC" και "Jesus Crust"

Η χρυσή εποχή των πραγματικά (ποιοτικών) φούρνων στην Αθήνα εμπλουτίστηκε με ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος, στο Χαλάνδρι, το "Bread BC". Πρόκειται για ένα νέας γενιάς bakery & viennoiserie, που επανασυστήνει το ψωμί "όπως παλιά", σε συνεργασία με τον γνωστό bread και pastry chef Θανάση Σταμούδη. Σε έναν χώρο με φυσικά χρώματα, λιτή αισθητική και τα ψωμιά σε πρώτο πλάνο, θα βρεις μεταξύ άλλων αρτιζάνικα ψωμιά αργής ωρίμανσης, αυθεντικά κρουασάν, γλυκά και αλμυρά αρτοποιήματα γαλλικής τεχνικής.

Ένας ακόμη new age φούρνος που κεντρίζει την προσοχή είναι το "Jesus Crust", στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Εκεί, η Ξανθή Σαραφιανού μετουσιώνει σε άρτο και θεάματα τις ιδέες της, παρουσιάζοντας καρβέλια και σάντουιτς, βουτυρένια μπριός και προζυμένια cinnamon rolls, babka και πολλά ακόμη. 

Στην ταράτσα του "Brown Acropol"

Μεσογειακή κουζίνα με fusion πινελιές από τη Λατινική Αμερική και την Ασία, urban culture σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, DJ sets με πιο cool μουσικές συν parties και ανυπόκριτα city vibes είναι τα βασικά στοιχεία του νέου εστιατορίου του "Brown Acropol", που βρίσκεται στο ατμοσφαιρικό rooftop του αθηναϊκού ξενοδοχείου. Το μενού εδώ ακολουθεί τη μοντέρνα κουζίνα και πλαισιώνεται από ενημερωμένη wine, spirits & cocktails list, με θέα την Ακρόπολη.

"Tra Me": Τα tramezzini έφτασαν στην Αθήνα

Μέχρι σήμερα δε θα λέγαμε ακριβώς πως οι Αθηναίοι foodies και οι αντίστοιχοι επισκέπτες της πρωτεύουσας είναι ακριβώς εξοικειωμένοι με τα tramezzini. Αυτό προσπαθεί να διαφοροποιήσει το street food/ take away σποτ της Ευρυπίδου, "Tra Me", δίνοντας μία ενδιαφέρουσα εκδοχή του βενετσιάνικου σάντουιτς με εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα εντός του ψωμιού. 

Συνεχίζει να μας κάνει το "Χατίρι" στο Παγκράτι

Το ζεστό εστιατόριο ανάμεσα σε μπιστρό και τρατορία είναι ένα από τα πιο under the radar σημεία της πόλης, με απροσποίητα φιλόξενο χώρο και ρετρό έπιπλα. Ειδίκευση στο πιο value for money entrecôte της πόλης αλλά και πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε ελληνική (ειδικά τα μεσημέρια), ιταλική και γαλλική κουζίνα είναι εκείνα ακριβώς τα στοιχεία που καθιστούν το "Χατίρι" έναν εξαιρετικό γαστρο-προορισμό.

Ένα μπαρ που το λένε απλά "Εκείνο"

Πολλά πράγματα φαίνεται να τρέχουν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Ανάμεσά τους και ένα μπαρ μικρό και πολύχρωμο, που σερβίρει καλοφτιαγμένα ποτά και απλά ακούει -από το περασμένο καλοκαίρι όταν και άνοιξε τις πόρτες του- στο όνομα "Εκείνο".

"Hoocut" Δυτικών Προαστίων

Το σουβλάκι προσεγγίστηκε με τρόπο σύγχρονο και ταυτόχρονα επιστρέφοντας στις ρίζες του. Εστιατορικά και παράλληλα όσο ακριβώς 'μερακλίδικα' έπρεπε. Μετά τον απολαυστικό επαναπροσδιορισμό του εθνικού street food, το "Hoocut" μοιάζει έτοιμο να προσφέρει τα εκλεκτότερα των εδεσμάτων σε όλο και περισσότερες γειτονιές. Έτσι, μετά την πλατεία Αγίας Ειρήνης και τη Νέα Σμύρνη, κατέφθασε εδώ και λίγο καιρό και στο Περιστέρι για να πράξει τα γευστικά δέοντα στο γαστρονομικό χάρτη των ΔΠ.

Το Παγκράτι υποδέχθηκε το "Marbella Gastro Bar"

Η νέα πρόταση των ανθρώπων του "Amici Miei", που από τα βόρεια προάστια αποφάσισαν να κατηφορίσουν και πιο κεντρικά δημιουργώντας αυτό το ατμοσφαιρικό all day μαγαζί με τις vintage πινελιές στη διακόσμηση, είναι το "Marbella Gastro Bar". Τις γεύσεις επιμελείται η ταλαντούχα νεαρή σεφ Ερασμία Μπαλάσκα, βάζοντας στη μέση του τραπεζιού μια σειρά από πιάτα σε μοντέρνο ελληνικό ύφος: κεφτεδάκια με μασκαρπόνε και μαρμελάδα ντομάτας, ντολμαδάκια με αυγολέμονο και ψάρι ημέρας, γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα και άλλα. 

Οινική αναβάθμιση με "Psyche" και "Κοπερτί"

Το "Psyche" είναι ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον wine bar στο κέντρο της πόλης, με προσεγμένες επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ενδιαφέρουσα κουζίνα και προτάσεις σε ελληνικά τυριά. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό στα Άνω Πετράλωνα και το "Κοπερτί", που εκτός από την άκρως ενδιαφέρουσα οινική του γκάμα, προσαρμόζει το φαγητό του στην εποχικότητα, τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και, γιατί όχι, στα κέφια της κουζίνας.

Το "Overoll" και τα κρουασάν του ανέβηκαν Χαλάνδρι

Το σποτ που δημιούργησαν τον Νοέμβριο του 2020 οι Άλκης Ζέρβας, Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς έγινε γρήγορα viral, για όλους τους σωστούς λόγους. Δύο χρόνια μετά, το "Overoll" κουβαλά τα πολυσυζητημένα κρουασάν του και τα υπόλοιπα εδέσματα στο Χαλάνδρι και το νούμερο 10 της οδού Κατσουλιέρη. 

Ιταλία + εκλεκτό κρέας = "Signor Ventiri"

Το γνώριμο "Ventiri Grill House" υποδέχτηκε τη νέα σεζόν με διάθεση ανανέωσης, δίνοντας τη θέση του στο "Signor Ventiri" που καλωσορίζει όχι μόνο όσους αγαπούν το κρέας αλλά πλέον και τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Οι σεφ Δημήτρης Γκάτσος και Mirko Cecchi ένωσαν δυνάμεις και εμπειρίες, και προτείνουν από κοινού ένα μενού που αποτίνει φόρο τιμής στα καλύτερα από τους δύο γευστικούς κόσμους. Έτσι οι premium κοπές συναντούν την πίτσα και την pasta, ενώ μια εντυπωσιακή grigliata a carbone καθώς κι ένας παραδοσιακός πετρόχτιστος φούρνος συμβάλλουν στο γευστικό αποτέλεσμα. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.