Το 'Noma΄ ετοιμάζεται να αλλάξει. Πάλι.

Ο René Redzepi ανοίγει νέους ορίζοντες και ανακοινώνει πως το Noma 'δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο'.

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ @nomacph

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, το 'Noma' πατούσε για μία ακόμη φορά την κορυφή του γαστρονομικού κόσμου. Αρχικά, με τη βράβευσή του με τρία αστέρια Michelin και έπειτα με την παρουσία του στο νο.1 της λίστας των World’s 50 Best Restaurants. Το γαστρονομικό ινστιτούτο του René Redzepi ετοιμάζεται πλέον να περάσει σε ένα νέο, διαφορετικό στάδιο της εξέλιξής του.

Ο περιβόητης βαλκανικής καταγωγής Δανός chef patron αποκάλυψε μέσω ανακοίνωσής του στο Instagram (αλλά και μέσω του newsletter του 'Noma'), ότι το σπουδαίο εστιατόριο θα μπει σε μία φάση μεταμόρφωσης και πως από το 2023 θα 'υπάρξει το τέλος του όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα'.

Μία ακόμη καινοτόμα στροφή

"Πριν από περίπου τρία χρόνια είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στο μυαλό μου ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Σήμερα είναι η ημέρα κατά την οποία αυτό ξεκινά να πραγματοποιείται, με αφετηρία τη νέα vegetarian season. Αυτή θα είναι και η τελευταία σεζόν μας στην Κοπεγχάγη. Το φθινόπωρο και το χειμώνα θα ταξιδέψουμε, ξανά. Όλη η ομάδα μας θα βρεθεί κάπου στον κόσμο για να μαγειρέψει και να μάθει. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι" έγραψε μεταξύ άλλων ο Redzepi.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι "μπαίνοντας στον 20ο χρόνο της λειτουργίας μας, θα επιστρέψουμε στην Κοπεγχάγη στις αρχές του 2023, όταν και θα ξεκινήσει η τελευταία χρονιά του 'Noma' όπως το ξέρουμε. Έχουμε πλάνο και θα βάλουμε μερικούς νέους θεμελιώδεις λίθους, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε ως οργανισμός για τα επόμενα 20 χρόνια".

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Redzepi τολμά να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο σεφ είχε κλείσει το πρώτο 'Noma' όταν αυτό βρισκόταν στο peak της δημοφιλίας και της δημιουργικότητάς του, ώστε να επανεφεύρει τη φιλοσοφία του και να αρχίσει πάλι από την αρχή. Το 'Noma 2.0' εξελίχθηκε στο κορυφαίο εστιατόριο του πλανήτη, παράλληλα -και με την πανδημία σε εξέλιξη- εγκαινιάστηκαν καινούρια και προσαρμοσμένα στις συνθήκες projects όπως το μπεργκεράδικο 'POPL' , ενώ κάποια άλλα concepts όπως το pop-up στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ματαιώθηκαν λόγω της Covid-19. Παράλληλα, τρέχουν όλο αυτό το διάστημα διάφορα 'Noma Projects', στα οποία έρχονται να προστεθούν οι επερχόμενες ενέργειες σε διάφορα σημεία του πλανήτη. 

> Διάβασε ακόμη: Τι νέα (εστιατόρια) απ’ τα νησιά;

Κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια τί, πώς και πού. Όλος ο κόσμος της γεύσης όμως περιμένει με ενδιαφέρον το επόμενο βήμα. Το οποίο σίγουρα θα απασχολήσει, θα συζητηθεί και πιθανότατα θα ανοίξει νέους ορίζοντες. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
06/12/2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.