Το "Qhera" φέρνει τη γεύση της χαλαρότητας στη Σαντορίνη

Το νέο εστιατόριο των Χάρη Βρη και Φάνη Μαϊκαντή βάζει για πρώτη φορά τη Θηρασιά στο γαστρονομικό χάρτη του νησιού των ηλιοβασιλεμάτων, δίνοντας στον επισκέπτη της Σαντορίνης μια ευκαιρία γείωσης σε χρώματα αυθεντικού ελληνικού καλοκαιριού.

Qhera Santorini

Αν η Σαντορίνη λάμπει ως το sunset island του παγκόσμιου ταξιδιωτικού χάρτη, η Θηρασιά είναι το αδερφάκι που μένει χρόνια στη σκιά, αφού παρά την κοντινή απόσταση (μόλις 10 λεπτά απ’ το λιμάνι του Αμμουδιού, με τη λάντζα που κάνει τα καθημερινά δρομολόγια), θεωρείται προορισμός μονάχα εναλλακτικός. Κι αυτό κυρίως ως μεσημεριανή στάση όσων επιστρέφουν με τα ξύλινα καΐκια απ’ τη Νέα Καμένη, ή άντε για τους hikers που έχουν ήδη διασχίσει τα μονοπάτια του Ημεροβιγλίου και ψάχνουν κάτι πιο μοναχικό.

Qhera Santorini
Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως, το νέο εστιατόριο των Χάρη Βρη και Φάνη Μαϊκαντή, με το όνομα – γλωσσοδέτη "Qhera" (προφέρεται Κέρα), έχει καταφέρει να βάλει τη Θηρασιά στο γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ευκαιρία γείωσης από την πολυτέλεια της Καλντέρας κι επανασύνδεσης με τα πιο αγνά συστατικά του ελληνικού καλοκαιριού: την νοστιμιά της απλότητας, τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της χαλαρής φιλοξενίας.

Σ’ αυτήν την αίσθηση επανακαλιμπραρίσματος που προσφέρει, μεγάλο ρόλο παίζει η απλόχωρη εξέδρα που ξεδιπλώνεται πάνω από τη θάλασσα, όπως και η καλαμωτή που φιλτράρει τον ήλιο, ρίχνοντάς τον γλυκαμένο πάνω στις όμορφες μαξιλάρες. Με τη θάλασσα, καδραρισμένη απ’ την πέργκολα, να απλώνεται μπροστά σα σαγηνευτικό σινεμασκόπ, τα φυτά και τα λιτά ναυτικά διακοσμητικά προσθέτουν στο χαρακτήρα του μαγαζιού, ενώ τα μεγάλα τραπέζια από μονοκόμματες μαρμάρινες πλάκες αντανακλούν στην επιβλητική αγριάδα τους την αφτιασίδωτη χάρη του μαγαζιού.

Qhera Santorini

Αφτιασίδωτη μεν, όχι όμως κι ατημέλητη, με τον μινιμαλισμό της διακόσμησης να είναι εξίσου ουσιαστικός με το μικρό, αλλά ευέλικτο και προσεγμένο μενού που έχει επιμεληθεί ο Φάνης Μαϊκαντής. Ο άνθρωπος πίσω απ’ το σουξέ του "Πανηγύρι", συνθέτει εδώ μια θαλασσινή πρόταση που αγαπά και το κρέας, κι έτσι η ψαριά της ημέρας και τα θαλασσινά της βιτρίνας επιδίδονται σε surf and turf περιπτύξεις, σαν το λιαστό χταπόδι με φίνα κομμένο σαλάμι Λευκάδος, ή το ταρτάρ με λαβράκι-μοσχάρι, που κερδίζει φινέτσα χάρη στην πίκλα από κουμκουάτ που το σκεπάζει.

Qhera Santorini

Το φρέσκο ψάρι είναι φυσικά το κεντρικό όπλο, με τη σχάρα και το τηγάνι να παίζουν δυνατά ως προτάσεις, αλλά η κουζίνα, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Λαΐδης, ξεδιπλώνει και σειρά ευρηματικών προτάσεων, όπως τα συκωτάκια της σκορπίνας, που πετύχαμε σπαρταριστή, να τηγανίζονται για να συνοδευτούν από πίκλες αγκινάρας, τα φιλέτα της να γίνονται σαβόρο με ξύδι σαμπάνιας και φρέσκια ντομάτα, και κόκκαλα με την ουρά και τα κολάρα να έρχονται ως deep fried λιχουδιές στο τραπέζι, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουν τις προσεγμένες ετικέτες που συνθέτουν τη wine list.

+ Πιάτα όπως η jacket πατάτα με καμένο βούτυρο και αυγοτάραχο, ή το καπνιστό χέλι (από αποκλειστικό προμηθευτή) με κολοκυθάκι και κάπαρη προσφέρουν comfort που γράφει αναμνήσεις.

- Αν το μοσχαράκι ήταν λίγο πιο προσεκτικά κομμένο στο surf and turf ταρτάρ, η ντελικάτη φύση του ψαριού θα έβρισκε περισσότερο χώρο να εκφραστεί στη μπουκιά.

Qhera Santorini
Κόρφος Θηρασιάς, Σαντορίνη, 697 004 1446
FB: Qhera Santorini
IG: @qherasantorini

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.