Η Θηρασιά αποκτά το πρώτο της σύγχρονο εστιατόριο ψαριού

Η «Qhera» με σεφ τον Φάνη Μαϊκαντή ανοίγει αυτές τις μέρες στον Κόρφο της Θηρασιάς και είναι το πρώτο “σύγχρονο” εστιατόριο του γραφικού νησιού της Καλδέρας, ένας τόπος που κρατάει ακόμα το αυθεντικό του χρώμα.

Φάνηες Μαϊκαντής

Ένα πραγματικό "seafront restaurant for mermaids and sailors”, όπως περιγράφεται, αφού η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος…

Σε απόσταση 10’ τα ιδιωτικά σκάφη σε μεταφέρουν στον Κόρφο, σ΄ έναν ανοιχτόκαρδο χώρο με μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, αυλή με ξυλόφουρνο και τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο νερό, ενώ ψηλά από πάνω σου "κρέμονται” τα σπίτια της Θηρασιάς και απέναντι ατενίζεις τη Σαντορίνη. Το μικρό μενού των 10 πιάτων θα διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με ό,τι βγάλουν οι ψαράδες τους, σε συχνότητα "πολύ προσεγμένου comfort”, και πάντα στη φιλοσοφία του local και εποχικού, όπως μας λέει ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής, γνωστός από το πετυχημένο Panigyri Festival Food των Φηρών. 

Στα στάνταρ θα υπάρχουν δικές τους παρασκευές, όπως τα λιαστά ψάρια και το αβγοτάραχο, πολλά προϊόντα θα προέρχονται από το μποστάνι που διαμορφώθηκε στο "Panigyri", ενώ δεν αποκλείεται να πετύχεις και κάποια τοπική λιχουδιά "εκτός θέματος”, βλέπε αρνάκι, κουνέλι, πρόβατο -μην ξεχνάμε και τον ξυλόφουρνο… Όσο για το λίγο παράξενο όνομα "Qhera", παραπέμπει, κατά μια εκδοχή, στην προϊστορική προέλευση του ονόμαστος Θήρα.  

Να θυμηθούμε, ότι ο Φάνης Μαϊκαντής είναι από τους πρώτους σεφ που έψαξαν σε βάθος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καθιέρωσαν το pairing με τα πιάτα τους -κάτι που φυσικά θα βλέπουμε και στο Qhera της Θηρασιάς. 

Όσο για το "Panygiri", το εστιατόριο που καθιέρωσε το χαλαρό, αλλά ποιοτικό comfort στο νησί, φέτος ανανεώνει την εικόνα του, ενώ λανσάρεται κι εδώ το διαφορετικό μενού κάθε μέρα, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και σε πολλά δικά τους ή από την Κρήτη. Σχεδιάζονται βόλτες στο διαμορφωμένο μποστάνι και γευσιγνωσίες 10 ε.π. ελαιολάδων με ανάλογο degustation στο μεγάλο τραπέζι που στήθηκε εκεί, ενώ το βράδυ στο εστιατόριο τα τραπέζια θα διαθέτουν sommelier ελαιολάδου.   

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.