Η Θηρασιά αποκτά το πρώτο της σύγχρονο εστιατόριο ψαριού

Η «Qhera» με σεφ τον Φάνη Μαϊκαντή ανοίγει αυτές τις μέρες στον Κόρφο της Θηρασιάς και είναι το πρώτο “σύγχρονο” εστιατόριο του γραφικού νησιού της Καλδέρας, ένας τόπος που κρατάει ακόμα το αυθεντικό του χρώμα.

Φάνηες Μαϊκαντής

Ένα πραγματικό "seafront restaurant for mermaids and sailors”, όπως περιγράφεται, αφού η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος…

Σε απόσταση 10’ τα ιδιωτικά σκάφη σε μεταφέρουν στον Κόρφο, σ΄ έναν ανοιχτόκαρδο χώρο με μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, αυλή με ξυλόφουρνο και τραπεζάκια κυριολεκτικά πάνω στο νερό, ενώ ψηλά από πάνω σου "κρέμονται” τα σπίτια της Θηρασιάς και απέναντι ατενίζεις τη Σαντορίνη. Το μικρό μενού των 10 πιάτων θα διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με ό,τι βγάλουν οι ψαράδες τους, σε συχνότητα "πολύ προσεγμένου comfort”, και πάντα στη φιλοσοφία του local και εποχικού, όπως μας λέει ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής, γνωστός από το πετυχημένο Panigyri Festival Food των Φηρών. 

Στα στάνταρ θα υπάρχουν δικές τους παρασκευές, όπως τα λιαστά ψάρια και το αβγοτάραχο, πολλά προϊόντα θα προέρχονται από το μποστάνι που διαμορφώθηκε στο "Panigyri", ενώ δεν αποκλείεται να πετύχεις και κάποια τοπική λιχουδιά "εκτός θέματος”, βλέπε αρνάκι, κουνέλι, πρόβατο -μην ξεχνάμε και τον ξυλόφουρνο… Όσο για το λίγο παράξενο όνομα "Qhera", παραπέμπει, κατά μια εκδοχή, στην προϊστορική προέλευση του ονόμαστος Θήρα.  

Να θυμηθούμε, ότι ο Φάνης Μαϊκαντής είναι από τους πρώτους σεφ που έψαξαν σε βάθος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και καθιέρωσαν το pairing με τα πιάτα τους -κάτι που φυσικά θα βλέπουμε και στο Qhera της Θηρασιάς. 

Όσο για το "Panygiri", το εστιατόριο που καθιέρωσε το χαλαρό, αλλά ποιοτικό comfort στο νησί, φέτος ανανεώνει την εικόνα του, ενώ λανσάρεται κι εδώ το διαφορετικό μενού κάθε μέρα, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και σε πολλά δικά τους ή από την Κρήτη. Σχεδιάζονται βόλτες στο διαμορφωμένο μποστάνι και γευσιγνωσίες 10 ε.π. ελαιολάδων με ανάλογο degustation στο μεγάλο τραπέζι που στήθηκε εκεί, ενώ το βράδυ στο εστιατόριο τα τραπέζια θα διαθέτουν sommelier ελαιολάδου.   

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σε ένα από τα πιο cool ιταλικά της Αθήνας στήνουν μια πραγματική γιορτή γεύσης

Brunch all’italiana με θέα το Σαρωνικό και νέο μενού που σε ταξιδεύει από τη Νάπολη ως το Τορίνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/11/2025

Μια ιταλική κουζίνα του Κεραμεικού κάνει ακόμα και τους δύσπιστους να λένε ‘Mamma Mia!’

Ιταλική φινέτσα και arty ατμόσφαιρα, εκεί όπου η γεύση συναντά την υψηλή αισθητική.

Σε έναν από τους ομορφότερους χώρους της Αθήνας σερβίρουν νέο μενού

Μία προνομιακή βεράντα με την Αθήνα στο πιάτο, έμφαση στην τέχνη και ωραίες γεύσεις.

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.