Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή

Μετά την εκτεταμένη γευσιγνωσία συναρπαστικών εστιατορίων σ’ όλη την Ελλάδα, στις 4 Απριλίου θα χειροκροτήσουμε στην τελετή απονομής στη «Μεγάλη Βρεταννία» τα κορυφαία αυτών, τα οποία θα φορέσουν Χρυσό Σκούφο, θα λάβουν τα πολύ ξεχωριστά Top Notch και τα σπέσιαλ ειδικά βραβεία.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή

Tι χρονιά κι αυτή! Με το που τελείωσε τον περασμένο Μάιο το lockdown, τα ταλαιπωρημένα εστιατόρια ανέλαβαν δράση και απολαύσαμε εντυπωσιακές εξελίξεις σ’ όλη τη χώρα. Η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων δρομολόγησε σειρά ταξιδιών στην ελληνική επικράτεια, δοκιμάζοντας πολυάριθμες γεύσεις, και στις 4 Απριλίου θα χειροκροτήσουμε στην τελετή απονομής στη "Μεγάλη Βρεταννία" τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Μέχρι τότε, όμως, και με την αγωνία να κορυφώνεται, ας δούμε σε ποιες τροχιές κινείται η εγχώρια γαστρονομική σκηνή, ποιες τάσεις εμφανίζονται, ποια γαστρονομικά στιλ ξεχωρίζουν και τι μέλλει γενέσθαι. Δείτε όλα τα υποψήφια για βραβείο εστιατόρια εδώ.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Το "Delta" και η προχωρημένη γαστρονομία του, ένα εστιατορικό project παγκόσμιας εμβέλειας. 

Οι σημαντικότερες τάσεις συνδέονται με την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, αφού ολόκληρος ο πλανήτης φαίνεται ότι δείχνει εμπιστοσύνη στη χώρα μας, επενδύοντας στη φιλοξενία και την εστίαση. Κορυφαία διεθνή brands και σεφ ιδρύουν τις πρεσβείες τους στα μέρη μας. Το "Zuma", που ξεκίνησε δοκιμαστικά στο "Cavo Tagoo" στη Μύκονο, ανέβασε στροφές το καλοκαίρι που μας πέρασε και φέτος είναι υπό κατασκευή μια τεράστια "παραλία" δίπλα στο ξενοδοχείο, που θα φιλοξενήσει το εστιατόριο και θα συντονιστεί με το μυκονιάτικο lifestyle.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Farm to "Soil" από τον Τάσο Μαντή. 

Επίσης στο Νησί των Ανέμων, συναντάμε το πολύ στιλάτο "Ceresio 7" των Dsquared, που φέρνει από το αδελφό εστιατόριο στο Μιλάνο την ιταλική κουζίνα του βραβευμένου Elio Sironi, αλλά και το "Social Mykonos" του πασίγνωστου κορυφαίου Βρετανού σεφ Jason Atherton. Το ίδιο έργο ανεβαίνει και στη σκηνή της Σαντορίνης, όπου το μάρκετινγκ των ξενοδοχείων καλεί… Michelin.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Το διάσημο μοντέρνο jap "Zuma" ψηφίζει Ελλάδα και Μύκονο. 

Έτσι, ανοίγει στο ηφαίστειο το πρώτο ξενοδοχείο "Nobu" στην Ελλάδα και μαζί του το ομώνυμο εστιατόριο. Όσον αφορά τα γαλανόλευκα αστέρια, ο Μποτρίνι ανοίγει φέτος "Botrini’s", εκτός από το ιστορικό "Selene", την κουζίνα του οποίου έχει αναλάβει από πέρυσι, και η "Σπονδή" το "Magma by Spondi" στο "Magma Resort" του ομίλου Hyatt.

Botrini
Το άστρο του Έκτορα Μποτρίνι φωτίζει Αθήνα, Κέρκυρα και Σαντορίνη.

Τέλος, το "Delta", το mega εστιατορικό project παγκόσμιας εμβέλειας του ΚΠΙΣΝ, καταθέτει μια γαστρονομική πρόταση που, βοηθούσης της επιβράβευσής του από παγκόσμιους θεσμούς σαν τον Michelin και τα World’s 50 Best Restaurants, έχει τη δύναμη ν’ αποτελέσει παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό. 

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Ο κορυφαίος Βρετανός σεφ Jason Atherton άνοιξε το "Social Mykonos".

Στο πλαίσιο αυτό, η καλλιτεχνική μαγειρική των κορυφαίων εστιατορίων που βραβεύονται με Χρυσό Σκούφο εξελίσσεται με λεπτές αποχρώσεις και καινούργια concepts, ανεβάζοντας διαρκώς στροφές. Tα πιο εντυπωσιακά resto-concepts του καλοκαιριού, πάντως, ακολουθούν το μονοπάτι της ψαγμένης μπιστρονομίας.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Η γοητευτική θέρμη της εστίας στο επίκεντρο του "Vezené Santorini".

Ο λόγος για το "Cantina" στη Σίφνο, όπου ο Γιώργος Σαμοΐλης μετάφρασε την αγριάδα των Κυκλάδων σε μια locavore εξπρεσιονιστική κουζίνα∙ το "Vezené Santorini" στο "Cavo Tagoo", όπου ο Άρης Βεζενές δημιούργησε μια νέα γαστρονομική όψη της Ελλάδας με τη γοητευτική θέρμη της εστίας στο επίκεντρό της και όλες τις μαγειρικές πράξεις –ψήσιμο, κάπνισμα, τηγάνισμα– να διεξάγονται πάνω στη θράκα από ελιά και κληματόβεργες∙ και το "Noema" στη Μύκονο, από το δημιουργό του διάσημου "Scorpios" Richard Caring, με γαστρονομικό διευθυντή τον Αθηναγόρα Κωστάκο, που έκανε iconic τα καλογερικά ράσα των σερβιτόρων και έβγαλε για μοιρασιά την κυκλαδίτικη παράδοση εκσυγχρονισμένη αλλά με όλη την ψυχή της, μ’ έναν γευστικό γαλανόλευκο εξευγενισμένο ρουστικανισμό, έτοιμο να εξαχθεί και σε ξένες μητροπόλεις. 

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Πρωτότυπη ραφινάτη γαστρονομία στο "Treehouse" του "Ekies Resort" στη Χαλκιδική. 

Μία από τις πιο σημαντικές γευστικές τάσεις-εξελίξεις είναι η ευρύτατη υιοθέτηση ακόμη και από καλές ψαροταβέρνες των ωμών θαλασσινών. Τα ελληνοποιημένα, με τα ανάλογα βότανα και καρυκεύματα, ceviche και ταρτάρ της περουβιανής και Nikkei κουζίνας αγκαλιάστηκαν με ταχύτητα φωτός και μπήκαν στην καθημερινότητά μας, έτσι που να μην προβληματίζονται καν οι Έλληνες για το από πού κρατάει η σκούφια τους και απλώς να τα απολαμβάνουν σαν να ήταν πάντα δικά μας.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Arty διάθεση στο food styling του "CTC". 

Ενώ η χώρα παράγει τις μεγαλύτερες στον κόσμο ποσότητες κορυφαίου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, η κουλτούρα της γαστρονομικής αξιοποίησής τους κάνει μόλις τα πρώτα της σοβαρά βήματα. Το λεγόμενο olive oil pairing, το πάντρεμα δηλαδή διαφορετικών ελαιολάδων με συγκεκριμένες σπεσιαλιτέ, αρχίζει να διαδίδεται, δίνοντας ταυτότητα και ουσία στο εθνικό μας προϊόν. Πρωτοπόροι στο είδος, ο Βασίλης Λεωνίδου ("Avli", Ρέθυμνο), ο Φάνης Μαϊκαντής ("Panigyri" και "Κόκκινο Ποδήλατο" στη Σαντορίνη), ο Πέτρος Κοσμαδάκης στο "Πέλαγος" της Ιεράπετρας, ενώ η "Μαραθιά" της Τήνου παρουσιάζει σε τρόλεϊ πάνω από 11 ελαιόλαδα και τα ταιριάζει με ψάρια ξηρής ωρίμασης και επιλεγμένα πιάτα.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Locavore εξπρεσιονιστική κουζίνα από τον Γιώργο Σαμοΐλη στο "Cantina" στη Σίφνο.

Διάχυτη είναι, όπως διαπιστώνω μιλώντας με πολλούς σεφ, η προβληματική του no food waste, αλλά αυτό που λείπει είναι να βγουν κάποιοι μπροστά και να το κάνουν σημαία των εστιατορίων τους. Ίσως η πρωτοβουλία των Χρυσών Σκούφων με το zero food waste concept στο μενού της τελετής απονομής τους στις 4/4 να είναι μια αφορμή για περαιτέρω κινήσεις. Κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί από κάποια εστιατόρια ("Soil", "Delta" "Zillers" "G.B. Roof Garden", "Tudor Hall"), αλλά συζητιέται ευρύτερα από πολλούς σεφ, είναι η farm-to-table νοοτροπία. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι πια οι σεφ που εφαρμόζουν την 100 miles diet για την προμήθεια των πρώτων υλών τους.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Το "Marea" έχει υιοθετήσει τα ωμά θαλασσινά. 

Από τις ξένες κουζίνες, όσο η Nikkei εξαπλώνεται συστηματικά, η μεξικάνικη κάνει άλμα και μπαίνει πιο ουσιαστικά, πέρα από τις tex-mex ευκολίες, στην αθηναϊκή κυρίως ζωή. Στο γήπεδο πάντως της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, οι νεοκλασικές εξελιγμένες σπεσιαλιτέ βασισμένες σε παραδοσιακές ιδέες παίζουν ευρέως και δυνατά.

Ευαγγέλου
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ηγείται του "Salonica" στο "Makedonia Palace". 

Με πρωτοπόρα τη "Μαραθιά", το σίτεμα των ψαριών αρχίζει πλέον να συζητιέται σοβαρά (το χαρήκαμε και στο "Pelagos" του "Four Seasons"), ενώ από την άλλη διαδίδεται ευρέως το σίτεμα των ελληνικών κρεάτων. Κι αν είναι ένα προϊόν που σχεδόν κάθε καλό εστιατόριο θεωρεί υποχρέωσή του να το έχει στο μενού του, αυτό είναι το χέλι, είτε ωμό, είτε καπνιστό, είτε ακόμη σε μια πιο ολιστική διαχείριση, που περιλαμβάνει το δέρμα, το συκώτι και τα κόκαλά του. Darling, τέλος, του street food είναι με το σπαθί του το γιαπωνέζικης έμπνευσης σάντουιτς sando.

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Το "Matsuhisa" σημείο αναφοράς στη σύγχρονη γιαπωνέζικη και Nikkei κουζίνα στην Ελλάδα. 

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Τα υποψήφια εστιατόρια και η οι εξελίξεις στην ελληνική γαστρονομική σκηνή
Το σίτεμα των ψαριών είναι η αιχμή του δόρατος στη "Μαραθιά".

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων

S.Pellegrino - Acqua Panna
Metro Cash & Carry
Kaiser Pilsner
Nespresso Professional
Upfield Professional
ΔΩΔΩΝΗ
ΙΕΚ Δέλτα 360ο
Ιωνίς

Yποστηρικτές  

Nestlé Desserts 
Maggi
Polygreen 
Κτήμα Γεροβασιλείου
Geitonas V.

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Farm to table καλλιτεχνική μαγειρική στο "Zillers". 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

19/12/2025

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.