To "Ikoyi" είναι ένα ανερχόμενο γαστρονομικό αστέρι

Με πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο χωρίς ταμπέλες, το κοσμοπολίτικο εστιατόριο στο Λονδίνο των Τζέρεμι Τσαν και Ιρέ-Χασάν Οντουκάλε βρίσκεται στη watch list των απανταχού γαστροφίλ ενώ φέτος διακρίθηκε με το δεύτερο αστέρι του από τον Michelin για Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία.

Ikoyi ©Maureen M. Evans

Με οικείο περιβάλλον και όνομα που παραπέμπει σε μία από τις πιο ευκατάστατες περιοχές του Λάγος στη Νιγηρία, το εστιατόριο στην καρδιά  του πολυσύχναστου St James’s Market στο Λονδίνο, που εμπνέεται από την αφρικανική γευστική κουλτούρα, είναι το πρώτο του είδους που βραβεύτηκε από τον Michelin και μάλιστα με δεύτερο αστέρι φέτος. Ο σεφ Τζέρεμι Τσαν και ο φίλος και συνεργάτης του Ιρέ Χασάν Οντουκάλε χρησιμοποιούν υλικά όχι τόσο γνωστά στην Ευρώπη όπως οι κόκκοι πιπεριού penja από μια απομακρυσμένη κοιλάδα στο Καμερούν ή τα φύλλα ndole, επίσης από το Καμερούν.

Iré Hassan-Odukale and Jeremy Chan
©Maureen M. Evans
Τζέρεμι Τσαν και Ιρέ Χασάν Οντουκάλε
Ikoyi
©Maureen M. Evans
Τα πιάτα του "Ikoyi" έχουν επιρροές από την αφρικανική γευστική κουλτούρα

Το μισελενάτο τεφτέρι τους είναι μια μικρή ωδή στη βρετανική εποχική παραγωγή συνδυασμένη με ευρεία γκάμα υλικών από κάθε γωνιά του πλανήτη, άφθονα μπαχάρια και ζυμώσεις. Το αποτέλεσμα είναι τολμηρά μενού με έντονο προφίλ και φίνα αισθητική βάση, που ισορροπούν σε μια πλούσια γευστική παλέτα. Ταμπέλες στην πολυσύνθετη κουζίνα τους δεν χωρούν ενώ αντίστοιχο δημιουργικό χαρακτήρα έχει και η γκάμα των κοκτέιλ τους που περιλαμβάνει ασυνήθιστες προσθήκες όπως κίτρινη κύπερη (tiger nuts) και βερμούτ αρωματισμένο με μπάμια. Την εμπειρία συμπληρώνει μια σύντομη λίστα προσεκτικά επιλεγμένων κρασιών με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δένουν αρμονικά με το ιδιόμορφο στυλ των πιάτων.

Ο Τσαν με τον Οντουκάλε είναι παλιοί γνώριμοι με σπουδές στη φιλοσοφία στο Πρίνστον και καριέρα στον χώρο των ασφαλιστικών υπηρεσιών αντίστοιχα. Το 2017, έστησαν  μαζί το "Ikoyi", διχάζοντας κριτικούς και το γαστροφίλ κοινό του Λονδίνου με το στυλ της κουζίνας που παρουσίαζαν η οποία διαμορφώθηκε μετά από εκτενείς έρευνες σε συνεργασία με επιστήμονες όπως ο καθηγητής Τζέιμς Μακ Καν του πανεπιστημίου της Βοστώνης, ειδικού στην ιστορία των σπόρων και την αφρικανική κουζίνα, με τη διεθνή πλατφόρμα "Umami Information Centre", που εδρεύει στην Ιαπωνία, και σοβαρή μελέτη βιβλιογραφίας στη βρετανική βιβλιοθήκη σχετικής με την αφρικανική βοτανολογία. Επιμένοντας ωστόσο σε μια φιλοσοφία που τιμά ποικιλοτρόπως την καλή πρώτη ύλη κατάφεραν να διακριθούν το 2021 με το βραβείο "Οne to Watch" από την επιτροπή των "World’s 50 Best Restaurants", που σηματοδότησε την πιθανή προσεχή ένταξή τους στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια διεθνώς, και δύο αστέρια Michelin, με το δεύτερο να έρχεται με τη φετινή έκδοση του κόκκινου οδηγού για Βρετανία και Ιρλανδία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".

Το κύρος του τσίπουρου

10 ή 12 y.o.; Είναι και τα δύο υπέροχα και δίνουν στο τσίπουρο άλλο αέρα δίπλα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου.