Οι γαστρονομικές εκδηλώσεις της χρονιάς που δεν πρέπει να χάσετε

Τα μεγάλα φετινά γαστρονομικά ραντεβού σε κάθε γωνιά της υφηλίου που δεν πρέπει να χάσετε.

THE BEST CHEF

Μοντερνιστές σεφ σε ανοιχτούς διαλόγους με το κοινό σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, εκθέσεις και ανοιχτόκαρδες συστάσεις με τοπικά προϊόντα σε γαστρονομικούς περιπάτους, αρτίστες και διανοούμενοι του μαγειρικού τερέν παρουσιάζουν τη δική τους οπτική για το παρόν και μέλλον του κόσμου του φαγητού. Όλα αυτά σε φεστιβάλ, συνέδρια, συμπόσια και τελετές απονομής διεθνούς κύρους βραβείων, που φιλοξενούν την αφρόκρεμα της παγκόσμιας γαστρονομίας προσφέροντας παράλληλα τροφή για σκέψη αρθρώνουν και φέτος μια πλούσια γαστρονομική ατζέντα.

Madrid Fusion

MadridFusion

Ένα από τα πιο δυνατά γαστρονομικά συνέδρια διεθνώς επιστρέφει από 28 έως 30 Μαρτίουστη Μαδρίτη γιορτάζοντας την επέτειο των 20 χρόνων του με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και ηχηρές παρουσίες μορφών του διεθνούς γαστρονομικού τερέν. Οι Ρενέ Ρεντζέπι, Άλεξ Ατάλα, Χουάν Ρόκα, Νταμπίζ Μούνιοζ, Χουάν Ρόκα, Ράσμους Μανκ και Αντόνια Κλούγκμαν θα βρεθούν μεταξύ άλλων στη σκηνή για παρουσιάσεις και ομιλίες βασισμένες στη φετινή θεματική, "Πέρα από τα υλικά". Στο τριήμερο πρόγραμμα επίσης θα εξερευνηθούν παραδοσιακές και αρχέγονες μέθοδοι μαγειρέματος που θα περιλαμβάνουν από ψήσιμο στη φωτιά μέχρι με μικροκύματα ή εξοπλισμό με υπέρηχους. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά και το "MF The Wine edition", που εστιάζει στον κόσμο του κρασιού καθώς και το "Madrid Fusión Pastry", ένα νέο συνέδριο για αρτοποιεία και ζαχαροπλαστική που θα πραγματοποιείται παράλληλα.

Πού: Μαδρίτη
Πότε: 28-30 Μαρτίου 
Site: madridfusion.net
Ανοιχτό στο κοινό (με εισιτήρια)

IdentitaGolose

Το κορυφαίο γαστρονομικό συνέδριο διοργανώνεται για 17η χρονιά στο Μιλάνο στο συνεδριακό κέντρο "MiCo" από 21 έως 23 Απριλίου με θέμα "Το μέλλον είναι τώρα". Ένας εκ των εμπνευστών και διοργανωτών, ο Πάολο Μάρτσι, επισημαίνει ότι φέτος θα εστιάσουν σε πιθανές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την εστίαση θα γυρίσει σελίδα ώστε να επανέλθει σταδιακά και ν’ αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα. Το πρόγραμμα κάθε χρόνο είναι πλούσιο, με ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις που δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία γνωριμίας με το ιταλικό τερουάρ, ενώ και η φετινή κεντρική θεματολογία αναμένεται να δώσει βήμα σε σεφ και εστιάτορες με αρκετά debates που φιλοδοξούν να ρίξουν φως στο μέλλον των εστιατορίων.

Πού: Μιλάνο
Πότε: 21-23/4 
Site: identitagolose.com
Ανοιχτόστοκοινό (με εισιτήρια)

The Weekend Food Festival

Από τα πιο φρέσκα του είδους, διοργανώθηκε για πρώτη χρονιά στη Γλυπτοθήκη του Ζάγκρεμπ το 2019 προσελκύοντας πάνω από 15.000 επισκέπτες και φέτος επανέρχεται ανανεωμένο στην πόλη Ρόβινι ως ουσιαστικά ένα εντελώς διαφορετικό, υψηλότερου επιπέδου φεστριβάλ. Η φήμη του σταδιακά χτίζεται εν είδει μιας πολυμορφικής πλατφόρμας επιμόρφωσης, δικτύωσης και ανταλλαγής ιδεών παραγωγών, εστιατόρων, σεφ και γαστροφίλ. Συγκεντρώνει ειδικούς από την Κροατία αλλά και διάσημες μορφές του διεθνούς γαστρονομικού προσκηνίου ενώ φέτος θα φιλοξενηθούν στην σκηνή του κορυφαίες φιγούρες όπως ο Μάσιμο Μποτούρα (Ιταλία), η Άνα Ρος (Σλοβενία), ο Νταμπίζ Μούνιοζ (Ισπανία), Ιβάν και Σεργκέι Μπερεζούτσκι (Ρωσία) κ.ά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει masterclasses από σεφ που μοιράζονται επαγγελματικά μυστικά, ενότητες όπως η "Chef’s Talk", όπου φιλοξενούνται διακεκριμένοι σεφ, διαλέξεις ακαδημαϊκού φορμάτ για τις τάσεις στις κουζίνες, την οινοποίηση, τα μπαρ και τη δυναμική σκηνή του καφέ και ξεχωριστές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον καφέ και τα κοκτέιλ.

Πού: Κροατία
Πότε: 5-8 Μαΐου
Site: weekendfoodfestival.com
Ανοιχτόστοκοινό (με εισιτήρια)

World’s 50 Best restaurants

Η ναυαρχίδα των γαστρονομικών εκδηλώσεων της χρονιάς. Διοργανώνονται από το 2002 και λειτουργούν ως σημείο αναφοράς των διεθνών τάσεων προβάλλοντας πρόσωπα που καινοτομούν μαγειρικά και εξαιρετικά εστιατόρια που διαμορφώνουν το μέλλον της γαστρονομίας σε διεθνές επίπεδο. Κορυφώνονται με την ανακοίνωση των "50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου" σε λαμπρή τελετή απονομής παρουσία ειδικών προσκεκλημένων ενώ τα τελευταία χρόνια όσα έχουν βρεθεί στο ζενίθ της λίστας εντάσσονται στο πάνθεον των "Best of theBest", κατηγορία που καθιερώθηκε το 2019 και περιλαμβάνει τα "OsteriaFrancescana" (πρώτο το 2016 και το 2018), το "ElBulli" (2002, 2006-2009), το "The FrenchLaundry" (2003-2004), το "The FatDuck" (2005), το "Noma" – στην πρώτη τοποθεσία του (2010-2012, 2014 και 2021 στην νέα), το "El Celler de Can Roca" (2013, 2015) το "ElevenMadisonPark" (2017) και το "Mirazur" (2019). Τα "50BestTalks", μια σειρά παρουσιάσεων-διαλόγων, όπου σεφ μοιράζονται την εμπειρία τους με το κοινό μέσω masterclasses και ομιλιών, προηγούνται των βραβείων, όπως και η ανακοίνωση 50 επιπλέον εστιατορίων που η διεθνής επιτροπή 1.000 και πλέον μελών έχει ξεχωρίσει. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ανακοινώνονται και ειδικά βραβεία όπως της "Καλύτερης Σεφ", του "Καλύτερου Ζαχαροπλάστη", "Βραβείο Φιλοξενίας", "Βραβείο Εμβληματικής Μορφής", "Βραβείο Επιλογής Σεφ", "Βραβείο Ανερχόμενου Εστιατορίου", "Βραβείο ταχύτερα Ανερχόμενου στη Λίστα", "Οι Πρωταθλητές της Αλλαγής", "Υψηλότερης Νέας Προσθήκης στη Λίστα". Η ομάδα των "World’s 50 BestRestaurants" παράλληλα τρέχει και αξιόλογες πρωτοβουλίες όπως η "50 Next", που αναδεικνύει τα νέα ταλέντα που καινοτομούν σε ένα πιο ευρύ φάσμα ενασχόλησης πέραν της μαγειρικής, όπως η έρευνα και η παραγωγή. Επίσης, υπάρχουνκαι "παρακλάδια" βραβείων των ίδιων διοργανωτών μεαντίστοιχες "Ακαδημίες" που συντονίζουν έμπειροι δημοσιογράφοι όπως τα "Asia’s 50 Best Restaurants", "Latin America’s 50 BestRestaurants", "Middle Eastand NorthAfrica 50 Best Restaurants" και "Latin America’s 50 Best Restaurants". Η τελετή των "World’s 50 Best Restaurants" διοργανωνόταν αρκετά χρόνια στο Λονδίνο και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις με δυνατή γαστρονομική παρουσία. Τα φετινά βραβεία θα πραγματοποιούνταν στη Μόσχα αλλά λόγω της τρέχουσας κατάστασης μεταφέρθηκαν στη γενέτειρά τους, το Λονδίνο σε ημερομηνία και τοποθεσία που θα ανακοινωθεί προσεχώς. 

Πού: Λονδίνο
Πότε: Ιούλιος – εν αναμονή επίσημης ημερομηνίας
Site: theworlds50best.com
Μόνο με προσκλήσεις

The Best Chef Awards

Με πρώτη παρουσία το 2015, τα "The Best Chef Awards" διεκδικούν δυναμικά χώρο στο καλεντάρι όσων παρακολουθούν στενά τις διεθνείς γαστρονομικές εξελίξεις. Πρόκειται για μια λίστα που διαφοροποιείται από τα "World’s 50 Best" γιατί είναι αυστηρά προσωποκεντρική συγκεντρώνοντας τους 100 "καλύτερους"-ή μάλλον πιο επιδραστικούς για να ακριβολογούμε- σεφ, καθένας από τους οποίους αφήνει το δικό του αποτύπωμα στο απαιτητικό πεδίο της κουζίνας επιπέδου εμπνέοντας τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα. Διοργανώνεται από την Πολωνή νευροεπιστήμονα Τζοάνα Σλούσαρτζικ και τον Ιταλό ειδικό γαστρονομίας Κριστιάν Γκαντό και έχει εξελιχθεί σε πλατφόρμα όπου μέσω δημιουργικών debate διασταυρώνονται διάφορες κουλτούρες και επιστήμες σε συζητήσεις με επίκεντρο το φαγητό. Τα βραβεία διοργανώθηκαν σε πόλεις ανά τον κόσμο όπως Βαρσοβία, Μιλάνο, Βαρκελώνη και Άμστερνταμ ενώ η φετινή τοποθεσία και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν προσεχώς.Τα "Food Meets Science" και "AreaTalks", που φιλοξενούν σεφ και ειδικούς επιστήμονες σε ενδιαφέρουσες ομιλίες, προηγούνται της απονομής με δυνατή θεματολογία και πάνελ.

Πού: Ανακοίνωση προσεχώς
Πότε: Σεπτέμβριος (ανακοίνωση ημερομηνίας προσεχώς)
Site: thebestchefawards.com

Food on the Edge

Το διήμερο συμπόσιο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ιρλανδία απευθυνόμενο σε σεφ και όσους ασχολούνται με τη γαστρονομία σε κάθε επίπεδο. Διοργανώνεται από τον Ιρλανδό Τζέι Πι Μακ Μάχον, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου "Aniar" (*Michelin) και κάθε χρόνο φιλοξενεί πληθώρα ομιλιών και συζητήσεων γνωστών μορφών που μοιράζονται τις σκέψεις τους για το μέλλον του φαγητού, της εστίασης και του πλανήτη. Όλοι επιλέγονται με γνώμονα την καινοτομία, το πάθος και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση της σημερινής μαγειρικής ή διατροφικής κουλτούρας προκειμένου να παρουσιάσουν σε σύντομες ομιλίες την προσωπική πολιτιστική, περιβαλλοντική, κοινωνική και εκπαιδευτική οπτική και το όραμά τους για το φαγητό προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα τοπικού αλλά και παγκόσμιου βεληνεκούς. Φέτος "παρών" θα δώσουν ομιλητές σε ζωντανές αλλά και ψηφιακές παρουσιάσεις στο "Κτήμα Airfield" στο Δουβλίνο στις 17 και 18 Οκτωβρίου και η θεματολογία -που θα ανακοινωθεί προσεχώς- μαθαίνουμε ότι για μία ακόμα χρονιά έχει σκοπό να αναθεωρήσει την οπτική μας για το φαγητό και ό,τι μας συνδέει με αυτό. 

Πού: Δουβλίνο
Πότε: 17-18/10
Site: foodontheedge.ie
Ανοιχτό στο κοινό (με εισιτήρια)

European Food Summit

Φρέσκο αλλά φιλόδοξο και με ενδιαφέρον πρόγραμματο συνέδριο που έκανε δυναμικό ντεμπούτο το 2019 στη Λιουμπλιάνα, επανήλθε πέρυσι στη δεύτερη βερσιόν του με εξίσου δυνατό πρόγραμμα. Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση αλλά πληροφορηθήκαμε από τον συντονιστή και συν-δημιουργό του πολύ ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου, Αντρέα Πετρίνι, ότι θα πραγματοποιηθεί-εκτός απροόπτου-, ως είθισται, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου παρουσία καλεσμένων που θα αποτυπώσουν απόψεις, ιδέες και προτάσεις με θεματολογία σχετική άμεσα ή έμμεσα με το φαγητό. Τις προηγούμενες χρονιές το πρόγραμμα πριν το συνέδριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων δείπνα σε βραβευμένα με Michelin εστιατόρια της πόλης και περιήγηση στην πόλη με ταυτόχρονη δοκιμή πιάτων ενός μοναδικού μενού γευσιγνωσίας που σερβίρονταν ξεχωριστά σε διάφορες εμβληματικές τοποθεσίες. 

Πού: Τοποθεσία θα ανακοινωθεί 
Πότε: Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (η ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς)
Site: foodsummit.eu
Ανοιχτό στο κοινό (με εισιτήρια)

Gastronomica

Ένα επίσης πολύ σημαντικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη χώρα των Βάσκων φέτος το Νοέμβριο για 23η χρονιά. Στο συνέδριο συμμετέχουν επαγγελματίες κυρίως από την Ισπανία, πολλοί από τους οποίους δίνουν βήμα στην κουζίνα τους σε νεωτεριστικές ιδέες και είναι γνωστοί για την παρουσία των εστιατορίων τους σε διεθνείς λίστες γαστρονομικού περιεχομένου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους "συνήθεις υπόπτους" Άλμπερτ Αντριά, Έλενα Άρθακ, Οριόλ Κάστρο, Ανχέλ Λεόν και Χουάν Ρόκα. Εκτός από ομιλίες και επιδείξεις, παράλληλα τρέχουν έκθεση τροφίμων και ποτών και γευσιγνωσίες ενώ το "παρών" δίνουν και καλεσμένοι κορυφαίοι σεφ εκτός Ισπανίας όπως ο Αλέν Ντικάς και ο Πιέρ Γκαρνέρ.

Πού: Σαν Σεμπαστιάν
Πότε: Νοέμβριος (ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς)
Site: sansebastiangastronomika.com
Ανοιχτό στο κοινό (με εισιτήρια)
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.