To "The Zillers" συναντά τη Σαντορίνη Monsignori του Κτήματος Αργυρού

Ένα εκπληκτικό κρασί μάς γοητεύει ταιριασμένο με τη σοφιστικέ κουζίνα του Παύλου Κυριάκη, πλάι στην οποία διαπρέπει.

Σαντορίνη

Από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε μια έξοδο φαγητού είναι να σου τύχει κουζίνα αστεράτη, ταιριασμένη άψογα με ωραίο κρασί. Ακριβώς μια τέτοια ξεχωριστή εμπειρία εισέπραξα σ’ ένα από τα πιο cool gourmet places to be της πόλης, το "The Zillers". Το πρώτο πράγμα που σε ανεβάζει είναι η εντυπωσιακή θέα του Παρθενώνα και της φωτισμένης Μητρόπολης των Αθηνών, καθώς το εστιατόριο βρίσκεται στην ταράτσα του ομώνυμου ξενοδοχείου. Η κουζίνα του Παύλου Κυριάκη έχει την κομψότητα ραμμένη στην ούγια και αυτό φαίνεται σε όλα τα πιάτα του μεγάλου μενού των 11 σταδίων. Εκεί όμως επενέβη η Σκωτσέζα sommelier και general manager του εστιατορίου Paisley Tara Kennett και, με τις προτάσεις που μας έκανε, ανέβασε τα κυβικά της απόλαυσης. 

Σαντορίνη Cuvée Monsignori 2017 του Κτήματος Αργυρού

Ανάμεσα στις ετικέτες που μας πρότεινε ήταν και η Σαντορίνη Cuvée Monsignori 2017 του Κτήματος Αργυρού, δηλαδή ένα κρασί από ένα ιστορικό αμπελοτόπι με αμπέλια ηλικίας 200-250 ετών και παλαιωμένο με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 11 μήνες. Παιδί μιας δύσκολης χρονιάς, στην οποία ο καύσωνας μείωσε δραματικά την παραγωγή Aσύρτικων και όχι μόνο σταφυλιών, το Monsignori παρ’ όλα αυτά φυσάει. Είναι σούπερ αρωματικό, με ντελικάτες ευωδιές ανθών λεμονιάς και πορτοκαλιάς που το κάνουν χαριτωμένο, πριν εμφανιστεί μια διάχυτη ορυκτότητα και χτυπήσει το καμπανάκι ότι αυτό το κρασί είναι πολύ σοφιστικέ. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη γέννησή του κι όμως το στόμα του είναι πολύ νεανικό, με κοφτερή αρωματική οξύτητα εσπεριδοειδών να το δροσίζει, ισορροπώντας τους 14 ολόκληρους βαθμούς αλκοόλ που διαθέτει. 

Αποδείχτηκε δε ιδιαίτερα ευέλικτο στις αρμονίες. Τέλειο με το καλκάνι με μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα λουίζας-τζίντζερ. Ιδεώδες με "ντολμά", το ωραίο μοσχαρίσιο ταρτάρ που κρύβεται κάτω από λάχανο savoy με κρέμα λεμονιού και κρέμες λευκού και μοβ λάχανου. Το ίδιο και με το αλαβάστρινο χτένι με πουρέ καπνιστού κουνουπιδιού, αβγό ορτυκιού, μπισκότο αγριοσέλινου, μανιτάρια πορτσίνι και ντελικάτη σάλτσα beurre blanc. Γοητευτικό με την αστακομακαρονάδα, προβάλλοντας λαμπερά το εκφραστικό άρωμα αστακού με το homemade μαύρο ζυμαρικό και υπογραμμίζοντας την ωραιότατη γεύση της μπισκ του με περγαμόντο. Η Σαντορίνη Cuvée Monsignori του Κτήματος Αργυρού είναι ένα εξαιρετικό κρασί που εκφράζει μοναδικά το ηφαιστειακό terroir του νησιού και όλα δείχνουν ότι μπορεί να παλαιώσει και να εξελιχθεί τουλάχιστον για δέκα χρόνια. Δοκίμασα πρόσφατα και τη σοδειά του 2018 και καταχάρηκα την κομψή μεταλλικότητα των αρωμάτων της και την πολύ ωραία δομή του στόματός της με μια εκπληκτική λεμονάτη οξύτητα. 

Τιμή: € 55-70.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.