
Μέσα στην εκτεταμένη λίστα ποτών του "Delta" τα ελληνικά αποστάγματα έχουν μια ξεχωριστή θέση. Οι αρμονίες που μπορεί να απολαύσει κανείς, είναι απρόσμενες αν σκεφτεί την προχωρημένη φυσιολατρική γαστρονομία της κουζίνας του. Γι αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε μια εκτεταμένη δοκιμή γεύσεων εστιάζοντας στο τσίπουρο και στη μαστίχα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από το καταπληκτικό γλυπτό ,από μπρούτζο, μπαρ που τα ποτά του έχει αναλάβει το "Baba au Rhum", no 14 στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου μπαρ. Διαλέξαμε κατ αρχάς ένα πολύ ξεχωριστό τσίπουρο σαν το "O/Purist", που δημιούργησαν 10 κορυφαίοι, Έλληνες bartender με σκοπό να βάλουν το τσίπουρο δυναμικά στα top bar του κόσμου. Ένα εξαιρετικό ελληνικό απόσταγμα ανάλαφρο, πικάντικο, σθεναρό και κομψό που και από μόνο του συνδυάζεται πολύ όμορφα με τα σπέσιαλ σνακ που ετοιμάζει η κουζίνα ειδικά για το μπαρ.
Αυτό όμως είναι και η βάση του "Bloody Δ" φτιαγμένο με φρέσκο χυμό τομάτας και σέλερι που μαγειρεύονται με θυμάρι, λεμόνι, βασιλικό, συν μερικές σταγόνες γλυκό vinsanto από την Σαντορίνη, το καλύτερο αλάτι του κόσμου από την Βόρεια Θάλασσα και άλλα καρυκεύματα. Μου το έφτιαξε ο διακεκριμένος Ηλίας Στεργιόπουλος, από τους τοπ bartender και γευόμενος την πυκνή μεσογειακή νοστιμάδα του το συνδύασα πολύ πετυχημένα τόσο με τον τρυφερό μοσχαρίσιο ψημένο στις φλόγες σιδηρόδρομο με μύρτιλα, και σερβιρισμένο με κρέμα χρόνου και πατάτα, όσο και με το στακάτο, μελωμένο μιλφέιγ πατάτας.

Αλλάζοντας τσίπουρο διάλεξα δύο μονοποικιλιακές εκδοχές από το εξαιρετικό "Δεκαράκι". Η μεστή γεύση του κλασσικού "Μοσχάτου Τυρνάβου" συναντιέται στην εντέλεια τόσο με την γοητευτική ιωδιούχα γλύκα της αριστουργηματικής γαρίδας με εσπεριδοειδή και το τραγανό κεφάλι της από καρότο, όσο και τον οικολογικό "αχινό" χωρίς αχινό (!) με ψεύτικο κέλυφός από πατάτα (!) και homemade αυγοτάραχο, ροδοπέταλα και ιπποφαές. Ο έντονα φρουτώδης "Ροδίτης” τώρα συνδυάζεται πολύ, μα πολύ ωραία με το εκρηκτικό "μπουγιουρντί" με λευκή, από το βελουτέ πέπλο του εμβολιασμού της με γιαπωνέζικο μύκητα koji, πιπεριά.

Και επειδή δεν θα ήταν πλήρης η πρόταση χωρίς επιδόρπιο φινάλε διαλέξαμε την Μαστίχα "M dry" που μοσχοβολάει ντελικάτο άρωμα μαστίχας και λεμονανθού. Οι γουλιές της, πλούσιες, μυρωδάτες και με γλύκα διακριτική, είναι ότι πρέπει με το απρόσμενο "θαλασσινό γαλακτομπούρεκο" που έχει αντί για φύλλο καραμελωμένο μαρούλι της θάλασσας.