Αρμονίες με αποστάγματα στο "Delta"

Συνδυάζουμε την conceptual νατουραλιστική γαστρονομία του εστιατορίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με διαλεχτά τσίπουρα και μαστίχα. Enjoy…

Αποσταγματα

Μέσα στην εκτεταμένη λίστα ποτών του "Delta" τα ελληνικά αποστάγματα έχουν μια ξεχωριστή θέση.  Οι αρμονίες που μπορεί  να απολαύσει  κανείς, είναι  απρόσμενες  αν σκεφτεί την προχωρημένη φυσιολατρική γαστρονομία της κουζίνας του. Γι αυτό ακριβώς  επιχειρήσαμε μια εκτεταμένη δοκιμή γεύσεων εστιάζοντας στο τσίπουρο  και στη μαστίχα.

O/Purist

Ξεκινήσαμε λοιπόν  από το  καταπληκτικό γλυπτό ,από μπρούτζο, μπαρ που  τα ποτά του έχει αναλάβει το "Baba au Rhum", no 14  στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου μπαρ. Διαλέξαμε κατ αρχάς ένα πολύ ξεχωριστό τσίπουρο σαν το  "O/Purist", που δημιούργησαν 10 κορυφαίοι, Έλληνες bartender με σκοπό να βάλουν το τσίπουρο δυναμικά στα top bar του κόσμου. Ένα  εξαιρετικό  ελληνικό απόσταγμα  ανάλαφρο, πικάντικο, σθεναρό και κομψό που και από μόνο του συνδυάζεται πολύ όμορφα με τα σπέσιαλ σνακ που ετοιμάζει η κουζίνα ειδικά για το μπαρ.

Αυτό όμως είναι και η βάση του "Bloody Δ" φτιαγμένο με φρέσκο χυμό τομάτας και σέλερι που μαγειρεύονται με θυμάρι, λεμόνι, βασιλικό, συν μερικές σταγόνες γλυκό vinsanto από την Σαντορίνη, το καλύτερο αλάτι του κόσμου από την Βόρεια Θάλασσα και άλλα καρυκεύματα. Μου το έφτιαξε ο διακεκριμένος  Ηλίας Στεργιόπουλος, από τους τοπ bartender και γευόμενος την πυκνή μεσογειακή νοστιμάδα του   το συνδύασα πολύ πετυχημένα τόσο με τον τρυφερό  μοσχαρίσιο ψημένο στις φλόγες σιδηρόδρομο με μύρτιλα, και σερβιρισμένο με   κρέμα χρόνου και πατάτα, όσο και με το στακάτο, μελωμένο μιλφέιγ πατάτας.

Δεκαράκι

Αλλάζοντας τσίπουρο διάλεξα δύο μονοποικιλιακές εκδοχές  από το εξαιρετικό "Δεκαράκι".  Η μεστή γεύση του  κλασσικού  "Μοσχάτου Τυρνάβου" συναντιέται στην εντέλεια τόσο με την γοητευτική ιωδιούχα γλύκα  της αριστουργηματικής  γαρίδας με εσπεριδοειδή και  το τραγανό κεφάλι της από καρότο,  όσο   και τον οικολογικό "αχινό" χωρίς αχινό (!) με ψεύτικο κέλυφός από πατάτα (!)  και  homemade αυγοτάραχο, ροδοπέταλα και ιπποφαές.  Ο έντονα φρουτώδης "Ροδίτης”  τώρα συνδυάζεται πολύ, μα πολύ ωραία με το εκρηκτικό "μπουγιουρντί" με λευκή, από το βελουτέ  πέπλο του εμβολιασμού της με γιαπωνέζικο μύκητα  koji, πιπεριά.  

M Dry

Και επειδή δεν θα ήταν πλήρης η πρόταση χωρίς επιδόρπιο φινάλε διαλέξαμε  την Μαστίχα "M dry" που μοσχοβολάει ντελικάτο άρωμα μαστίχας και λεμονανθού. Οι γουλιές της, πλούσιες, μυρωδάτες και με  γλύκα διακριτική, είναι ότι πρέπει  με το  απρόσμενο "θαλασσινό γαλακτομπούρεκο"  που έχει αντί για φύλλο καραμελωμένο μαρούλι της θάλασσας.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.