
RED INDIAN
Kάρι στη μητρόπολη
Το καινούργιο ινδικό ρεστοράν είναι στολισμένο με αξεσουάρ φερμένα όλα από τις Ινδίες και το φαγητό μιλάει νόστιμα.

Πώς σας φαίνεται η εικόνα ενός αυθεντικού ποδηλάτου-ταξί εξ Ινδίας παρκαρισμένου έξω από ένα προσεκτικά ανακαινισμένο διατηρητέο δίπατο αθηναϊκό σπίτι με κεραμίδια; Πρέπει να δείτε και το εσωτερικό για να εισπράξετε πλήρως το μητροπολιτισμό που κρύβει αυτή η εικόνα. Να χαζέψετε τα ζωγραφισμένα ταβάνια της εισόδου και το ψηφιδωτό με τα αμπέλια και τα σταφύλια στο θόλο του ορόφου (βρέθηκαν στη διαδικασία αποκατάστασης) και να βάλετε δίπλα τους τις πολύχρωμες καρέκλες με τα ηλεκτρικά χρώματα που είναι σήμα κατατεθέν του Παντζάμπ. Ο Asghar Muhammed Aslan, ιδιοκτήτης του «Pak Indian», αποφάσισε ν' ανοίξει άλλο ένα ινδικό ρεστοράν με πιο σύγχρονο χρώμα και το «Red Indian» είναι γεγονός εδώ κι ένα μήνα. Μου θυμίζει ινδικό στο Λονδίνο, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία δίνουν χρώμα στο χώρο χωρίς να σε λιγώνουν. Σ' άλλα σημεία θυμίζει τραπεζαρία καλού σπιτιού στην Ινδία, αλλού η φολκλόρ διάθεση είναι πιο υπογραμμισμένη· παντού όμως υπάρχει καλό γούστο και θερμή, φιλόξενη ατμόσφαιρα, με τα μοντέρνα φωτιστικά να θυμίζουν ότι δεν βρισκόμαστε στην ινδική χερσόνησο.

Το μενού έχει μεγάλη ποικιλία και μοσχοβολάει ινδισμό. Τα samosa (πιτάκια) τα χάρηκα και στη βελουτέ εκδοχή της γέμισης με πατάτα και λαχανικά και στην πιο τραγανή μορφή τους γεμιστά με μυρωδάτο κύμα ατέλειωτης επίγευσης. Οι ζεστές αέρινες πίτες purl γεμίζονται με γλυκοκρεμμυδάτες γαρίδες. Οι φακές dal chana massala σε πείθουν με τη βαθιά γήινη νοστιμιά τους. Ρυθμίστε εσείς το επίπεδο της κάψας που αντέχετε, η κουζίνα άλλωστε προμηθεύει εύκολα έξτρα «καύσιμο υλικό» για τους τολμηρούς· το σίγουρο είναι ότι η κάψα λειτουργεί σαν ενισχυτής γεύσεων και αρωμάτων, βοηθώντας τα να βγουν στον αέρα, οπότε μη δειλιάζετε. Η πικάντικη ντοματένια γλύκα του kharai gosht απλώνεται όμορφα στο στόμα· το κοτόπουλο tikka ζουμερό και μυρωδάτο· τα jalfrezi φρουτώδη και ντελικάτα σύμφωνα με τη ραφινάτη παράδοση των Μογγόλων μαχαραγιάδων, όπως και τα έξοχα πιλάφια biryani με το ελεγκάντικο καρύκευμα και τον αισθησιασμό που παίρνει το σούπερ μυρωδάτο basmati από καρύδια και σταφίδες. Το πληθωρικό παγωτό kulfi και το γοητευτικό ινδικό ρυζόγαλο είναι ό,τι πρέπει για φινάλε. Last but not least: ο διευθυντής του «Red Indian» σομελιέ Χριστόφορος Χριστοφόρου έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή λίστα κρασιών και οι προτάσεις του εξασφαλίζουν πρωτότυπες ερεθιστικές αρμονίες στο δύσκολο γήπεδο του ινδικού φαγητού. Τα παιδιά που σερβίρουν -κορίτσια κυρίως- δίνουν στο μαγαζί έξτρα θετική ενέργεια. Δημήτρης Αντωνόπουλος
dantonopoulos@athinorama.gr INFO
RED INDIAN Επικούρου 25, Ψυρρή, 2103219908-9. Τιμή: € 25-35.