«Βαρούλκο»: Νέα φάση, νέα πιάτα

Νέα σάλα και νέες γαστρονομικές ιδέες στο εμβληματικό εστιατόριο του Μικρολίμανου.

«Βαρούλκο»: Νέα φάση, νέα πιάτα

Από πολλές απόψεις νέα φάση στο «Βαρούλκο» σκέφτομαι καθώς μπαίνω στο ασανσέρ που θα με οδηγήσει στο δεύτερο όροφο όπου σερβίρει αυτή την εποχή. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και θα πρέπει να περιμένουμε την άνοιξη για να καθίσουμε στην πέργκολα που θα βλέπει το Μικρολίμανο. Οπότε τώρα τρώμε στη μεγάλη σάλα, μοιρασμένη στα δύο με ξύλινο ελαφρύ διαχωριστικό, που οι πράσινοι ήρεμοι τοίχοι της περιδινίζονται από τα «Vortex», τα γλυπτά κοπάδια του Γιώργου Κυπρή που έχει έδρα του τη Σαντορίνη και είναι φίλος του Λαζάρου. Το εστιατόριο, γεμάτο, βουίζει χαρούμενα, με πολύ νεολαία και μεγαλύτερους αλλά και λίγους ξένους μιας το «Βαρούλκο» είναι από τα πρέπει όσων επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Βαρούλκο»: Νέα φάση, νέα πιάτα - εικόνα 1

Στην κουζίνα πάλι έχουν αρχίσει να σερβίρονται τα πρώτα νέα πιάτα της σεζόν δουλεμένα από τον βραβευμένο Θοδωρή Κυριακίδη, το νέο head chef του εστιατορίου, σε στενή δημιουργική συνεργασία με τον chef – patron Λευτέρη Λαζάρου. Δοκιμάζω τις πρώτες μπουκιές και με συνεπαίρνει ο συνδυασμός καπνιστό χέλι – χουρμάδες – μελιτζάνα. Η πληθωρική, στακάτη σάρκα του ροφού καρπάτσιο καπνισμένο με δεντρολίβανο, λωτό πίκλα από κολράμπι και γλυκόξυνη «μαρμελάδα» λεμόνι φέρνει αέρα εξωτισμού, ενώ η σουπιά τσάτνευ φινόκιο και τζίντζερ με πίκλα ξανθής σταφίδας και κράμα από μυρώνια κεντάει στο στόμα ελαφρά πικάντικες και γλυκόξυνες πινελιές. Στην comfort πλευρά του μενού στέκεται νόστιμα ένα ριζότο με αγκινάρες Τήνου να το χρωματίζουν με τη γεύση τους, και ελληνικό χαβιάρι που πιστεύω ότι θα συνδυάζονταν πολύ ωραία με γαρίδα ή αστακό. Στο φινάλε δοκίμασα ένα πολύ ωραίο καινούργιο επιδόρπιο του Θοδωρή Μωυσίδη, έναν κύβο από cremeux bitter σοκολάτας και γάλακτος με ganache καραμέλα, πραλίνα, φυστίκια, passion fruit, sorbet πορτοκάλι – βασιλικό, και μια απρόσμενα ταιριαστή κρέμα αρακά.

Ξεχωρίζουν

Γαρίδα Κοιλάδος με εσπεριδοειδή, κρέμα σπανακόπιτας και βασιλικό

«Βαρούλκο»: Νέα φάση, νέα πιάτα - εικόνα 2
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Η φανταστική γλύκα της ονομαστής γαρίδας φλασάρει τα αρώματα των εσπεριδοειδών πάνω της, και η γεύση της προσγειώνεται στην αγκαλιά μιας μυρωδάτης κρέμα σπανακτυρόπιτας παρφουμαρισμένης με βασιλικό.

Καραβίδα ταρτάρ με κάπαρη, κρέμα λαχανόρυζο και κρόκο Κοζάνης

«Βαρούλκο»: Νέα φάση, νέα πιάτα - εικόνα 3
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Ακόμη ένα παρόμοιο με το προηγούμενο κεφάλαιο ελληνικότητας όπου και πάλι η γραμμένη γλύκα της καραβίδας κοντραρισμένη από κάπαρη( μαγειρεμένη με φινόκιο, κρεμμύδι , λευκό κρασί ,ζάχαρη) και αυγά χελιδονόψαρου, κάθεται πάνω σε ξυνούτσικη κρέμα λαχανόρυζο με σαφράν.

Χριστόψαρο με πράσο, ψητή σελινόριζα και τον καπνιστό ζωμό της

«Βαρούλκο»: Νέα φάση, νέα πιάτα - εικόνα 4
© Δημήτρης Αντωνόπουλος

Γεύση βαθειά, με ψητή σελινόριζα στη σχάρα να κολακεύεται με την αλαβάστρινη υφή της, ταιριαστό πράσο δίπλα, σ ένα ανακουφιστικό κονσομέ κρεμμυδιών αρωματισμένο με την φλούδα της. Το ψητό χριστόψαρο, πλούσιο και ντελικάτο, συμπληρώνει πολύ ταιριαστά το πιάτο.

Περισσότερες πληροφορίες

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

19/12/2025

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.