Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο μοναδικός Έλληνας σεφ που η γαλανόλευκη κουζίνα του έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin στο εξωτερικό, προσκλήθηκε από το «α» στη Θεσσαλονίκη και καταχειροκροτήθηκε στο diner de gala της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς

«Μια από τις εντυπωσιακότερες γαστρονομικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης», αυτή είναι η αίσθηση που επικράτησε μετά το επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, που διοργανώθηκαν για δεύτερη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Όπως και οι Χρυσοί Σκούφοι, η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έχουν ως έδρα τους την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, είναι μια αληθινή γιορτή της γεύσης, μια σημαντική εκδήλωση πολιτισμού που πυροδοτεί εξελίξεις στη ζωή της πόλης.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 1
Η ομάδα του Ανδρέα Μαυρομμάτη ταξίδεψε από το Παρίσι για να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Από αριστερά: Σταύρος Κακοφεγγίτης, Φρίξος Ευαγγέλου, Alain Soliveres, Βασίλης Καραμούτσιος, Σάββας Τσιρόπουλος και Βίκυ Πηλιανίδου.

Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να προσκαλέσουμε τον Ανδρέα Μαυρομμάτη να δημιουργήσει και να μαγειρέψει το μενού της βραδιάς, μιας και το εστιατόριό του στο Παρίσι, την απόλυτη έδρα της παγκόσμιας σύγχρονης γαστρονομίας για πολλές δεκαετίες, είναι το μοναδικό με ελληνική κουζίνα που έχει τιμηθεί εκτός Ελλάδος με αστέρι Michelin! Το αστέρι που πήρε το «Le Mavrommatis» έχει μεγάλη σημασία αφού επί πολλά χρόνια η ελληνική κουζίνα δεν ήταν παρά ένας φτωχός συγγενής στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως μάλιστα έγραψε χαρακτηριστικά η «Liberation», «ο Μαυρομμάτης μας έκανε να ξεπεράσουμε τον γαστρονομικό σοβινισμό και τον άσκοπο εγωισμό που συνήθως δείχνουμε για τις άλλες, εκτός της γαλλικής, κουζίνες». Οι δε επιθεωρητές του ίδιου του διάσημου οδηγού το χαρακτηρίζουν «μια πολύ διαφορετική οπτική ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι! Το ντεκόρ είναι φίνο και ο σεφ μαγειρεύει μια πολύ όμορφη μετάφραση της ελληνικής γαστρονομίας».

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 2
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης τσεκάρει ένα ένα τα πιάτα με τα χτένια.

Για να καταλήξουμε στο τελικό μενού της βραδιάς, επισκεφθήκαμε το κομψό εστιατόριο του Κύπριου σεφ, όπου χαίρεσαι την αύρα μιας φινετσάτης εκσυγχρονισμένης ελληνικότητας, που φέρνει στο μυαλό, αφαιρετικά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών, και δοκιμάσαμε πολλά πιάτα. Δεν ήταν εύκολο να διαλέξουμε ποια θα έμπαιναν στο τελικό μενού της βραδιάς μιας και το ένα αποδείχτηκε καλύτερο από το άλλο. Τελικά σχηματίσαμε ένα όμορφο σερί εξαιρετικών σπεσιαλιτέ που μαγειρεύτηκαν στις κουζίνες του «Makedonia Palace» από τον ίδιο τον Ανδρέα Μαυρομμάτη και τους σεφ του που ήρθαν από το Παρίσι με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου αρχιμάγειρου του ξενοδοχείου Σωτήρη Ευαγγέλου και της άψογης μπριγάδας του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 3
Χτένια - κυδώνια - αβγοτάραχο, η προσομοίωση του θαλασσινά ντελικάτου με μετρημένη ένταση.

Το πρώτο πιάτο ήταν η προσωποποίηση του θαλασσινά ντελικάτου, καθώς η τρυφερή σάρκα των χτενιών καρπάτσιο μαζί με μαριναρισμένα κυδώνια χάιδευε τον ουρανίσκο. Η σοφά υπολογισμένη ένταση ήρθε από το αβγοτάραχο Τρικαλινού και την ορεκτική θαλασσινή πικράδα του. Αυτή η κομψή ελληνική γεύση με έμφαση στα εξαιρετικά προϊόντα κέρδισε τους συνδαιτυμόνες που το ψήφισαν και ως καλύτερο πιάτο μέσω των tablet της Cardlink που βρίσκονταν στα τραπέζια ενημερώνοντάς μας για το μενού και τους σεφ. Τα χτένια συνοδεύτηκαν στην εντέλεια από ένα απόσταγμα νέας γενιάς όπως το τσίπουρο Δεκαράκι που άνοιξε νέα σελίδα με τα μονοποικιλιακά αποστάγματα όπως η φινετσάτη Μαλαγουζιά όλο ευωδιές από γαρδένια και αγιόκλημα και πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 4
Το «τέλειο αβγό» με άγρια μανιτάρια Γρεβενών και premium lager Fix Hellas.

Με το που άρχισαν να περιχύνουν οι σερβιτόροι το δεύτερο πιάτο του μενού με τον ευωδιαστό ζωμό άγριων μανιταριών από τα Γρεβενά παρφουμαρισμένο με φρέσκο κορίανδρο ένιωσα μια βαθιά αταβιστική ανάμνηση να γαργαλάει τη μύτη μου. Το γευστικότατο «τέλειο αβγό» («ψημένο» στους 64οC για 45 λεπτά) μαζί με άγρια μανιτάρια, το ζωμό τους και ψητό χαλούμι ήταν ένα πιάτο που ένωσε το comfort συναίσθημα με το fine dining. Ενδεδειγμένη αρμονία μαζί του μια μπίρα κλασική όσο η premium lager Fix Hellas. Η συνέχεια γράφτηκε με μια τολμηρή συνύπαρξη γήινης έντασης και θαλασσινής λεπτότητας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 5
Η πεσκανδρίτσα κάνει ωραία παρέα με τον αχινό, το φύλλο στρειδιού, τα ρεβίθια, το ταχίνι, το μελάνι σουπιάς και την εκρηκτική Αλμύρα του Κτήματος Σκούρας.

Κεντρικό στοιχείο του επόμενου πιάτου η ήπια αλαβάστρινη σάρκα πεσκανδρίτσας συναρμοσμένη με την ιωδιούχα γλύκα αχινού, την έκπληξη του oyster leaf που η γεύση του δεν ξεχωρίζει απ’ αυτή του στρειδιού και αποξηραμένα φύκια. Ασυνήθιστη και νόστιμη γήινη παρέα τούς έκαναν ρεβίθια al dente και η κρέμα τους ενώ σε ρόλο γεφυροποιού προστέθηκε σάλτσα ταχίνι με μελάνι σουπιάς. Άψογος συνοδός η Αλμύρα 2017 του Κτήματος Σκούρας με το εκρηκτικό άρωμα, το πλούσιο στόμα και την ωραία οξύτητα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 6
Τριλογία αρνιού με ραφιναρισμένη ελληνικότητα.

Η αγάπη των Ελλήνων για το αρνάκι εκφράστηκε με μια τριλογία που είχε σαν αστέρια της ένα υπεραρωματικό ντολμαδάκι με σέσκουλο κι ένα ωραίο «κανελόνι» με κρέας κονφί.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 7
Το Grande Cuvée Νεμέα του Κτήματος Σκούρας, άψογος συνοδός στην τριλογία αρνιού.

Χέρι-γάντι δίπλα του στάθηκε αρμονικά η Grande Cuvée Νεμέα 2014 του Κτήματος Σκούρας με τη πολύπλοκη απαλότητα και την μπαχαρένια γεμάτη κόκκινα φρούτα και ποιοτικές τανίνες γεύση της.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 8
Προοίμιο επιδορπίου με σορμπέ από κουμκουάτ και ούζο Άδολο.

Σαν προοίμιο επιδορπίου έφτασε στα τραπέζια ένα σορμπέ από κουμκουάτ και ούζο Άδολο που μας δρόσισε με τη σοφιστικέ αρωματική πικράδα του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 9
Τολμηρός συνδυασμός σοκολάτας με ελιά και βασιλικό στο επιδόρπιο.

Το τολμηρό φινάλε απέδειξε την ευελιξία και τη δυναμική αγαπημένων ελληνικών προϊόντων συνδυάζοντας με μαεστρία την πικρή σοκολάτα με την ελιά και τον βασιλικό και ένα παγωτό με άνθη πορτοκαλιάς για συνοδεία.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 10
Η μαστίχα MDry εξαιρετική συνοδός της σοκολάτας.

Βρήκε δε το τέλειο ταίρι στην πρωτότυπη MDry με την κομψή αρωματική και γευστική ένταση της μαστίχας σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς - εικόνα 11
Οι εξαιρετικοί καφέδες Nespresso Exclusive Selection Nepal Lamjung και Nespresso Exclusive Selection Kenya Milima έκλεισαν το δείπνο με premium επίγευση.

Οι εξαιρετικοί καφέδες Nespresso Exclusive Selection Nepal Lamjung και Nespresso Exclusive Selection Kenya Milima έκλεισαν το δείπνο με premium επίγευση, ενώ τα πιάτα συνόδευσαν το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna, τα δύο γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.


Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019: METRO Cash & Carry, FIX Hellas, Acqua Panna - S.Pellegrino, Nespresso Professional, Cardlink, Volvo Sfakianakis

Υποστηρικτές: Ellinair, Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αναπαύσεως πιο "ζωντανή" από ποτέ

Γίνονται πραγματάκια στο Μετς και η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στο δημοφιλέστερο δρόμο της γειτονιάς.

EU Rice: Υπάρχει ελληνικό ρύζι και το θέλουμε (περισσότερο)

Αν και το ελληνικό ρύζι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, όλα δείχνουν πως κανένας δεν γνωρίζει τίποτε για αυτό. Δεν χρειάζεται να το γκουγκλάρετε, έχουμε όλες τις απαντήσεις για τον κρυμμένο μας γαστρονομικό θησαυρό.

Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος δεν είναι ο ζαχαροπλάστης που έχεις συνηθίσει

Ο pastry chef πίσω από την επιτυχία του "Ρεσιτάλ" μιλά στο Αθηνόραμα.

Ο Michelin αβαντάρει Αθήνα

Μόλις ανακοίνωσε ο Κόκκινος γαστρονομικός οδηγός τα αστέρια του που κολακεύουν σίγουρα την πρωτεύουσα αλλά κρύβουν και μια ανατροπή με απώλεια αστεριού.

Νέα αστέρια Michelin και ανατροπές στα εστιατόρια της Αθήνας

Η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει ένα νέο εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin, καθώς και δύο εστιατόρια που λαμβάνουν αστέρι για πρώτη φορά, η "Σπονδή" χάνει το 2ο αστέρι της, δύο εστιατόρια ξεχωρίζουν για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και λαμβάνουν το πράσινο αστέρι Michelin, ενώ 7 νέα εστιατόρια περιλαμβάνονται στις προτάσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιλεγμένων εστιατορίων σε 27.

8 απαραίτητες στάσεις στην Αρχελάου

Ο δρόμος-success story του Παγκρατίου και όλα όσα τρως και πίνεις σε αυτόν.