
«Μια από τις εντυπωσιακότερες γαστρονομικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης», αυτή είναι η αίσθηση που επικράτησε μετά το επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019, που διοργανώθηκαν για δεύτερη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Όπως και οι Χρυσοί Σκούφοι, η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έχουν ως έδρα τους την πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, είναι μια αληθινή γιορτή της γεύσης, μια σημαντική εκδήλωση πολιτισμού που πυροδοτεί εξελίξεις στη ζωή της πόλης.

Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να προσκαλέσουμε τον Ανδρέα Μαυρομμάτη να δημιουργήσει και να μαγειρέψει το μενού της βραδιάς, μιας και το εστιατόριό του στο Παρίσι, την απόλυτη έδρα της παγκόσμιας σύγχρονης γαστρονομίας για πολλές δεκαετίες, είναι το μοναδικό με ελληνική κουζίνα που έχει τιμηθεί εκτός Ελλάδος με αστέρι Michelin! Το αστέρι που πήρε το «Le Mavrommatis» έχει μεγάλη σημασία αφού επί πολλά χρόνια η ελληνική κουζίνα δεν ήταν παρά ένας φτωχός συγγενής στη γαλλική πρωτεύουσα. Όπως μάλιστα έγραψε χαρακτηριστικά η «Liberation», «ο Μαυρομμάτης μας έκανε να ξεπεράσουμε τον γαστρονομικό σοβινισμό και τον άσκοπο εγωισμό που συνήθως δείχνουμε για τις άλλες, εκτός της γαλλικής, κουζίνες». Οι δε επιθεωρητές του ίδιου του διάσημου οδηγού το χαρακτηρίζουν «μια πολύ διαφορετική οπτική ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι! Το ντεκόρ είναι φίνο και ο σεφ μαγειρεύει μια πολύ όμορφη μετάφραση της ελληνικής γαστρονομίας».

Για να καταλήξουμε στο τελικό μενού της βραδιάς, επισκεφθήκαμε το κομψό εστιατόριο του Κύπριου σεφ, όπου χαίρεσαι την αύρα μιας φινετσάτης εκσυγχρονισμένης ελληνικότητας, που φέρνει στο μυαλό, αφαιρετικά, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών, και δοκιμάσαμε πολλά πιάτα. Δεν ήταν εύκολο να διαλέξουμε ποια θα έμπαιναν στο τελικό μενού της βραδιάς μιας και το ένα αποδείχτηκε καλύτερο από το άλλο. Τελικά σχηματίσαμε ένα όμορφο σερί εξαιρετικών σπεσιαλιτέ που μαγειρεύτηκαν στις κουζίνες του «Makedonia Palace» από τον ίδιο τον Ανδρέα Μαυρομμάτη και τους σεφ του που ήρθαν από το Παρίσι με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου αρχιμάγειρου του ξενοδοχείου Σωτήρη Ευαγγέλου και της άψογης μπριγάδας του.

Το πρώτο πιάτο ήταν η προσωποποίηση του θαλασσινά ντελικάτου, καθώς η τρυφερή σάρκα των χτενιών καρπάτσιο μαζί με μαριναρισμένα κυδώνια χάιδευε τον ουρανίσκο. Η σοφά υπολογισμένη ένταση ήρθε από το αβγοτάραχο Τρικαλινού και την ορεκτική θαλασσινή πικράδα του. Αυτή η κομψή ελληνική γεύση με έμφαση στα εξαιρετικά προϊόντα κέρδισε τους συνδαιτυμόνες που το ψήφισαν και ως καλύτερο πιάτο μέσω των tablet της Cardlink που βρίσκονταν στα τραπέζια ενημερώνοντάς μας για το μενού και τους σεφ. Τα χτένια συνοδεύτηκαν στην εντέλεια από ένα απόσταγμα νέας γενιάς όπως το τσίπουρο Δεκαράκι που άνοιξε νέα σελίδα με τα μονοποικιλιακά αποστάγματα όπως η φινετσάτη Μαλαγουζιά όλο ευωδιές από γαρδένια και αγιόκλημα και πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών.

Με το που άρχισαν να περιχύνουν οι σερβιτόροι το δεύτερο πιάτο του μενού με τον ευωδιαστό ζωμό άγριων μανιταριών από τα Γρεβενά παρφουμαρισμένο με φρέσκο κορίανδρο ένιωσα μια βαθιά αταβιστική ανάμνηση να γαργαλάει τη μύτη μου. Το γευστικότατο «τέλειο αβγό» («ψημένο» στους 64οC για 45 λεπτά) μαζί με άγρια μανιτάρια, το ζωμό τους και ψητό χαλούμι ήταν ένα πιάτο που ένωσε το comfort συναίσθημα με το fine dining. Ενδεδειγμένη αρμονία μαζί του μια μπίρα κλασική όσο η premium lager Fix Hellas. Η συνέχεια γράφτηκε με μια τολμηρή συνύπαρξη γήινης έντασης και θαλασσινής λεπτότητας.

Κεντρικό στοιχείο του επόμενου πιάτου η ήπια αλαβάστρινη σάρκα πεσκανδρίτσας συναρμοσμένη με την ιωδιούχα γλύκα αχινού, την έκπληξη του oyster leaf που η γεύση του δεν ξεχωρίζει απ’ αυτή του στρειδιού και αποξηραμένα φύκια. Ασυνήθιστη και νόστιμη γήινη παρέα τούς έκαναν ρεβίθια al dente και η κρέμα τους ενώ σε ρόλο γεφυροποιού προστέθηκε σάλτσα ταχίνι με μελάνι σουπιάς. Άψογος συνοδός η Αλμύρα 2017 του Κτήματος Σκούρας με το εκρηκτικό άρωμα, το πλούσιο στόμα και την ωραία οξύτητα.

Η αγάπη των Ελλήνων για το αρνάκι εκφράστηκε με μια τριλογία που είχε σαν αστέρια της ένα υπεραρωματικό ντολμαδάκι με σέσκουλο κι ένα ωραίο «κανελόνι» με κρέας κονφί.

Χέρι-γάντι δίπλα του στάθηκε αρμονικά η Grande Cuvée Νεμέα 2014 του Κτήματος Σκούρας με τη πολύπλοκη απαλότητα και την μπαχαρένια γεμάτη κόκκινα φρούτα και ποιοτικές τανίνες γεύση της.

Σαν προοίμιο επιδορπίου έφτασε στα τραπέζια ένα σορμπέ από κουμκουάτ και ούζο Άδολο που μας δρόσισε με τη σοφιστικέ αρωματική πικράδα του.

Το τολμηρό φινάλε απέδειξε την ευελιξία και τη δυναμική αγαπημένων ελληνικών προϊόντων συνδυάζοντας με μαεστρία την πικρή σοκολάτα με την ελιά και τον βασιλικό και ένα παγωτό με άνθη πορτοκαλιάς για συνοδεία.

Βρήκε δε το τέλειο ταίρι στην πρωτότυπη MDry με την κομψή αρωματική και γευστική ένταση της μαστίχας σε μια ξηρή εκδοχή με πολύ μετρημένη γλύκα.

Οι εξαιρετικοί καφέδες Nespresso Exclusive Selection Nepal Lamjung και Nespresso Exclusive Selection Kenya Milima έκλεισαν το δείπνο με premium επίγευση, ενώ τα πιάτα συνόδευσαν το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna, τα δύο γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.
Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019: METRO Cash & Carry, FIX Hellas, Acqua Panna - S.Pellegrino, Nespresso Professional, Cardlink, Volvo Sfakianakis
Υποστηρικτές: Ellinair, Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.