Ρεπορτάζ

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019 από το «αθηνόραμα»: Τα highlights της απονομής του γαστρονομικού θεσμού που ήρθε για να μείνει

Από -

Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στην Αθήνα. Από αριστερά: Αλέξανδρος Κοσκινάς (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George, 15,5/20), Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης & Γκίκας Ξενάκης (εστιατόριο Aleria, 15/20), Αστέριος Κουστούδης (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George), Γιάννης Παρίκος (εστιατόριο Varoulko Seaside, 16/20), Νάντια Κοντογεώργη &  Άκης Σακελλαρίου (παρουσιαστές βραδιάς), Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης Αθηνοράματος), Λευτέρης Λαζάρου (εστιατόριο Varoulko Seaside)
Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στην Αθήνα. Από αριστερά: Αλέξανδρος Κοσκινάς (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George, 15,5/20), Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης & Γκίκας Ξενάκης (εστιατόριο Aleria, 15/20), Αστέριος Κουστούδης (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George), Γιάννης Παρίκος (εστιατόριο Varoulko Seaside, 16/20), Νάντια Κοντογεώργη &  Άκης Σακελλαρίου (παρουσιαστές βραδιάς), Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης Αθηνοράματος), Λευτέρης Λαζάρου (εστιατόριο Varoulko Seaside)

Η πόλη της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε την Τρίτη 2 Απριλίου για δεύτερη χρονιά τα βραβεία των καλύτερων εστιατορίων ελληνικής κουζίνας στη χώρα, σε μια εντυπωσιακή τελετή απονομής στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace», όπου έλαμψε η ελληνική γαστρονομία αλλά και το μοναδικό γαλανόλευκο αστέρι Michelin εκτός Ελλάδας, αυτό του σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη, τον οποίο προσκάλεσε το «αθηνόραμα» από το Παρίσι για να δημιουργήσει το εξαιρετικό μενού του dîner de gala.

Στη δεύτερή τους διοργάνωση ως ανεξάρτητος θεσμός, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας πρόσφεραν άλλο ένα μοναδικό ταξίδι στους καλύτερους σταθμούς της ελληνικής γαστρονομίας. Βραβεύοντας 65 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα, από το Ιόνιο ως τη Ρόδο κι απ’ την Αλεξανδρούπουλη ως την Κρήτη, έγιναν αφορμή για να αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης της γευστικής μνήμης με τρόπο που να συνδέει νοηματικά την σύγχρονη ελληνική κουζίνα των εξελιγμένων τεχνικών και των σημερινών διατροφικών προδιαγραφών με τη γευστική μνήμη της παραδοσιακής συνταγής που αποτελεί το θεμέλιο της γαστρονομικής μας ταυτότητας. Άλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος ότι η ελληνική κουζίνα έχει το απαραίτητο υπόβαθρο για να συνδέσει τη γευστική της παράδοσή με ένα μέλλον δυναμικό, που μπορεί όχι απλώς να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, αλλά και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στην Αθήνα. Από αριστερά: Αλέξανδρος Κοσκινάς (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George, 15,5/20), Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης & Γκίκας Ξενάκης (εστιατόριο Aleria, 15/20), Αστέριος Κουστούδης (εστιατόριο Tudor Hall ξεν. King George), Γιάννης Παρίκος (εστιατόριο Varoulko Seaside, 16/20), Νάντια Κοντογεώργη & Άκης Σακελλαρίου (παρουσιαστές βραδιάς), Δημήτρης Ηλιόπουλος (εκδότης Αθηνοράματος), Λευτέρης Λαζάρου (εστιατόριο Varoulko Seaside)

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου και σύσσωμη η πολυπληθής μπριγάδα του Makedonia Palace που υποστήριξε άψογα τη βραδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Οι masters of ceremony Νάντια Κοντογεώργη και Άκης Σακελλαρίου σε ρυθμούς μιούζικαλ.

Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Ταχιάο

Από αριστερά προς τα δεξιά: Άκης Σακελλαρίου & Νάντια Κοντογεώργη (παρουσιαστές της βραδιάς), Αλκιβιάδης Σωτηρίου & Σωτήρης Ευαγγέλου (εστιατόριο Salonica Restaurant ξεν. Makedonia Palace) Χρήστος Καλιακάτσος & Στέφανος Σταμίδης (εστιατόριο Dome Real Cuisine ξεν. Nikopolis Hotel Thessaloniki) Κυριάκος Ποζρικίδης (Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Helexpo)

H εντυπωσιακή είσοδος της ομάδας του Makedonia Palace με 300 μπαλόνια, που συνόδευαν τις αποχαιρετιστήριες mignardises.

Η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου με τον Γιώργο Κιμούλη

Ο Guest Chef της βραδιάς Ανδρέας Μαυρομμάτης, βραβευμένος με 1 αστέρι Michelin, και ο πολυβραβευμένος Executive Chef του Makedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου μόλις έχουν πάρει τις ανθοδέσμες τους και φωτογραφίζονται μαζί με την Άννη Ηλιοπούλου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δημήτρη Ηλιόπουλο, την Αγνή Τσάρα, την Πετιούλα Κατσάρκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Θάνο

Στελέχη του Makedonia Palace στα οποία οφείλεται πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας της βραδιάς : Περικλής Μαγουλάς (Director of Sales), Ρένα Τσαλιγοπούλου (Διεύθυνση Marketing), Αλκιβιάδης Σωτηρίου (General Manager), Βασίλης Πασχάλης (Υποδιευθυντής), Νίκος Χαραλαμπίδης (F&B Director) μαζι με την Μυρτώ Απαλοπούλου, Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Αθηνοράματος

Καλλιτεχνικό πηγαδάκι: Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Κοτανίδης, Κάτια Σπερελάκη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαριλένα Μπιτζάνη (εστιατόριο Αθήρι), Μάκης Παναγιωτάτος & Φίλιππος Δημόπουλος (εστιατόριο Ark), Φώτης Σεργουλόπουλος & Δημήτρης Δημητριάδης (εστιατόριο Artisanal Lounge & Gardens), Μανώλης Γαρνέλης & Θανάσης Βασίλαινας (εστιατόριο Βασίλαινας), Νίκος Δογιάκης (εστιατόριο Κρητικός), Κωνσταντίνα Φάκλαρη & Γιάννης Βλαχογιάννης (εστιατόριο The Zillers), Μαριάννα Σμπώκου (εστιατόριο Milos ξεν. Hilton), Γιώργος Τσιλιγκίρης (εστιατόριο Τηλέμαχος Athens), Γιώργος Παπαϊωάννου (εστιατόριο Παπαϊωάννου), Δημήτρης Χανιόγλου (Business Executive Officer Nestle Waters Hellas)

Η Άννη Ηλιοπούλου, Ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος με τον Δημητρή Τακά επιχειρηματία και Επίτιμο Πρόξενο της Ουγγαρίας και την σύζυγό του Νάντια Χατζητόλιου

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τους αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας Bernard Cuomo και Πρόδρομο Νικηφορίδη

Ο Διονύσης Κούκης Ιδιοκτήτης του Αθηνοράματος, η Νάγια Μελισσινού, η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσιολογίας Α.Π.Θ. Ματούλα Σκαλτσά και ο Πάνος Τζώνος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Ο Γιώργος Γουλιέλμος, η Ζωή Παπαγεωργίου και η Φρίντα Αθανασιάδου

Η Νίκη Ανδρεάδη, ο Γιάννης Κοντός, General Manager of Operation του Sani Resort και η Γεωργία Δώδου, Pr Manger Sani Resort

H συνεργασία του Ανδρέα Μαυρομμάτη και του Σωτήρη Ευαγγέλου ήταν άψογη.

H ομάδα των αθηναϊκών ξενοδοχείων Μεγάλης Βρεταννίας και King George λίγο πριν ξεκινήσει η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας : Αννέτα Σβορώνου Complex Hotel Manager της Μεγάλης Βρεταννίας και του Κing George, Χριστίνα Παπαθανασίου Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης, η Χρύσα Δημητριάδου Director of Restaurants & Bars και ο Chef του εστιατορίου Tudor Hall Αλέξανδρος Κοσκινάς

Από αριστερά προς τα δεξιά: Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Νίκος Ταχιάος (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Σπύρος Βούγιας (Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Κατερίνα Νοτοπούλου (Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Απόστολος Αλτάνης & Βόικα Γκλίσεβιτς (εστιατόριο Ambrosia του Ξεν. Hyatt Regency Thessaloniki), Σταύρος Σωτηρούδης & Δημήτρης Αγόρατζης (εστιατόριο Γλυκάνισος), Γιώργος Βασίλογλου (εστιατόριο Clochard), Απόστολος Ρήγας (εστιατόριο Grada Nuevo), Γιάννης Ζιάγκας (εστιατόριο Το Μανιτάρι), Αναστάσιος Τοπτζής & Κυριακή Τοπτζή (εστιατόριο Τάσος), Λευτέρης Ιωάννου & Αναστάσης Κουκούλιας (εστιατόριο Μούργα), Μανόλης Παπουτσάκης (εστιατόριο Χαρούπι), Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

Η τριλογία αρνιού γάλακτος (κανελόνι σέλερι κονφί, σπάλα κονφί, ντολμάδες από σέσκουλο) έτοιμη για την… μετάγγιση της τελευταίας λεπτομέρειας.

To νοσταλγικό σταντ της… άρτι αφιχθείσας από το παρελθόν μπύρας FIX (χορηγό του θεσμού) στο welcome.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, η Άννη Ηλιοπούλου, ο Σταύρος Ανδρεάδης Πρόεδρος της Sani A.E. και ο Γιώργος Κοτανίδης

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης επέβλεψε κάθε λεπτομέρεια στο στήσιμο των πιάτων

Ο Πάτερ Επιφάνιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

H Maria Goncharova CEO του Makedonia Palace και ο Αλκιβιάδης Σωτηρίου General Manager του Makedonia Palace

Οι δοκιμαστικοί σωλήνες με την σάλτσα ταχίνι με μελάνι σουπιάς έτοιμοι να απογειώσουν την πεσκανδρίτσα με αχινό, ρεβίθια και αποξηραμένα φύκια

Ο Άκης Σακελλαρίου με τον Γιώργο Κοτανίδη.

Ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, με την σύζυγό του Γεωργία Τσαλκίδου

Ο Ντίνος και η Λένα Τορνιβούκα και η Φρίντα Αθανασιάδου χαμογελούν κρατώντας μερικά μπαλόνια από αυτά που κατέκλυσαν την αίθουσα στο τέλος του Diner de Gala

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Δημήτρης Παμπόρης (εστιατόριο Bubo ξεν. Ekies All Senses Resort), Χρήστος Γκρέμος & Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος (εστιατόριο Καλαματιανός), Θεόδωρος Γκαβέζος & Κωνσταντίνος Κανακάρης (εστιατόριο Μαρίνα), Παναγιώτα Κουφαδάκη (εστιατόριο Μπουκαδούρα), Γεωργία Δώδου (εκ μέρους εστιατορίου Ντομάτα ξεν. Sani Resort), Αλέξανδρος Θάνος (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), Άκης Σακελλαρίου (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς)

Τη Νάντια Κοντογεώργη και όλο το ανατρεπτικό μιούζικαλ των απονομών συνόδεψε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης.

Το βελούδινο μεταλλικό νερό Aqua Pana και το φινετσάτο ανθρακούχο μεταλλικό νερό S. Pellegrino και τα φρουτώδη του αναψυκτικά, στον κομψό χώρο υποδοχής της διοργάνωσης. Τα διάσημα γαστρονομικά νερά του χορηγού του θεσμού συνόδευσαν και το δείπνο.

Οι δύο σεφ στα πυρετώδη παρασκήνια.

Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στη Μακεδονία. Από αριστερά: Νάντια Κοντογεώργη, Ανδρέας Σταυρίδης (εστιατόριο Ανδρέας), Ανδρέας Γάβρης (εστιατόριο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω), Στέφανος Λαφάρας (εστιατόριο Χάραμα), Νίκος Πασπάλης (εστιατόριο Θωμάς), Ηλίας Γκιόζης & Ηλιάνα Κοντοσώρου (εστιατόριο Κοντοσώρος), Άγγελος Ναουμίδης (εστιατόριο Ναουμίδης), Μαριάννα Παπαδοπούλου (Γενική Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας Metro AEBE), η οποία απένειμε τα βραβεία, Άκης Σακελλαρίου

Νάσια Πασχαλέρη, Νίκος Νυφούδης, Ειρήνη Πασχαλέρη, Χριστίνα Κανατάκη

Η Έλενα Μπινιάρη, Διευθύντρια Marketing και Πωλήσεων του ξενοδοχείου Ηyatt Regency Θεσσαλονίκης με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και την Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου

Σοφιστικέ coffee cocktails από την Nespresso Professional, χορηγό του θεσμού, στο welcome.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Κατερίνα Ξεκάλου (εστιατόριο Αυλή), Γιάννης Κολοβός (εστιατόριο Ferryman), Ιωσήφ Φραγκιαδάκης (εστιατόριο Αλέκος), Δημήτρης Θεοδωρογλάκης & Αντώνης Κτιστάκης (εστιατόριο Θάλασσα ξεν. Elounda Bay Palace), Παναγιώτης Χατζημανωλάκης & Γιώργος Χατζημανωλάκης (εστιατόριο Λεβέντης), Γιώργος Καπενεκάκης (εστιατόριο Argentina), Ονήσιμος Σαριδάκης & Ελένη Βαρδάκη (εστιατόριο Ονήσιμος), Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου & Μάριος Τζωρτζάκης (εστιατόριο Pelagos ξεν.Coriva Beach), Χρυσόστομος Ορφανουδάκης (εστιατόριο Χρυσόστομος), Αντώνης Πετρέλης (Εστιατόριο Old Mill ξεν. Elounda Mare), Αλέξανδρος Κωστήρογλου (Sales & PR Manager Volvo Car Hellas)

Η Νίκη Ανδρεάδη, η δικηγόρος Στελίνα Τρωϊάννου, η Μαίρη Χατζάκου της Μεβγάλ, ο Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Sani Α.Ε. και ο δικηγόρος Γιώργος Γουλιέλμος

Σύσσωμη η ομάδα του Hyatt Regency Θεσσαλονίκης στα φετινά Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: ο Executive Chef Απόστολος Αλτάνης, η Vojka Glisevic, Γενική Διευθύντρια του ξενοδοχείου Hyatt Regency Θεσσαλονίκης, ο Ιωαννής Τσιρίκος, CEO της Regency Entertainment, ο Μιχάλης Πούλος, Γενικός Διευθυντής του Hyatt Regency Casino και η Έλενα Μπινιάρη, Διεύθυνση Marketing και Πωλήσεων του ξενοδοχείου Hyatt Regency Θεσσαλονίκης

Η Μαστίχα M Dry συνόδευσε ιδανικά το επιδόρπιο.

Η Αγνή Τσάρα, PR Manager της Euromedica, με τον σύζυγο της Γιώργο Τσάρα και την Άντυ Δάνου

O Γιώργος Χατζηγιαννάκης της Cardlink σε ρόλο... νοσοκόμου στο κυρίως πιάτο, ενώ η Δήμητρα Δασκαλάκη της Metro πρώτα φωτογραφίζει και μετά δοκιμάζει!

Η ατμοσφαιρική σάλα του Ballroom του Makedonia Palace, με απαστράπτουσα art de la table, έτοιμη για το dîner de gala.

Βραβευμένη ροδίτικη συνάντηση. Ο Σάββας και η Κωνσταντίνα Παπασάββα («Το λημέρι του Ληστή») και ο Γιάννης Ευθυμίου («Παράγκα») με την συνοδό του.

Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στη Ρόδο. Από αριστερά: Νάντια Κοντογεώργη, Δημήτρης Μαυρίκος (εστιατόριο Μαυρίκος), Σταύρος Κουστένης & Κοσμάς Καισαρίδης (εστιατόριο Cesar), Πέτρος Κεφαλιανός & Μιχάλης Μάρθας (εστιατόριο Cuvee ξεν. Aqua Blu), Μανώλης Πλατέλλας & Αλέξανδρος Μόρτζος (εστιατόριο Five Senses ξεν. Lindos Blu), Σάββας Παπασάββας (εστιατόριο Λημέρι του Ληστή), Γιάννης Ευθυμίου (εστιατόριο Παράγκα), Γιώργος Τρουμούχης (εστιατόριο Noble ξεν. Elysium Resort & Spa), Νίκος Μιχαλόπουλος (Marketing Director Ολυμπιακής Ζυθοποιίας), ο οποίος απένειμε τα βραβεία, Άκης Σακελλαρίου

Σε ρόλο έκπληξη εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μακαλιάς, εδώ μαζί με τους παρουσιαστές της βραδιάς.

Η Δέσποινα Πορτοκάλογλου με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο και την Διευθύντρια του γραφείου Άντα Ζαχαριάδου

Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Ελένη Βαρδάκη και Ονήσιμος Σαριδάκης («Ονήσιμος») Λευτέρης Λαζάρου («Varoulko Seaside»), Ζαφείρης Τρικαλινός, Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside»), Ελένη Μιχοπούλου (Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Nespresso Professional)

Η METRO Cash & Carry ήταν από τους χορηγούς του θεσμού.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νάντια Κοντογεώργη (εκ των παρουσιαστών της βραδιάς), Μάνος Μπορμπουδάκης & Μανόλης Ματθαιάκης (εστιατόριο Alios Ilios ξεν. Santo Maris), Γιώργος Βαλσαμής (εστιατόριο Black Rock ξεν. Santorini Secret), Κώστας Μπουγιούρης (εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα) & μπροστά του Γιώργος Χατζηγιαννάκης (εστιατόριο Σελήνη), Αντωνία Ζάρπα (εστιατόριο Θαλασσάκι), Ρόζα Δαμίγου (εστιατόριο κυρά-Ρόζα), Άρης Τάτσης (εστιατόριο Θαλασσάκι), Παναγιώτης Τσουκάτος & Μάριος Δακτυλίδης (εστιατόριο Baos ξεν. Mykonian Korali), Στέφανος Μαραγκός & Μαρίνος Σουράνης (εστιατόριο Μαραθιά), Ελένη Μιχοπούλου (Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Nespresso Professional)

Οι βραβευμένοι Γιάννης Παρίκος (Varoulko Seaside), Λευτέρης Λαζάρου (Varoulko Seaside) και Σωτήρης Ευαγγέλου (Salonica Restaurant) μαζί με την Χριστίνα Παπαθανασίου της Μεγάλης Βρεταννίας κρατούν τα λευκά μπαλόνια με τα mignardise που έκλεισαν με εντυπωσιακό τρόπο το Diner de Gala

Η Ελένη Μιχοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional) με την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου και την CEO της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου

Ο κριτικός γεύσης του αθηνοράματος Δημήτρης Αντωνόπουλος με τον Ανδρέα Μαυρομμάτη και τον Σωτήρη Ευαγγέλου που καταχειροκροτήθηκαν.

Ο βραβευμένος σεφ/εστιάτορας Άγγελος Ναουμίδης με την περήφανη μητέρα του Φανή Ναουμίδη

Νόστιμα cocktails με Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, υποστηρικτή του θεσμού, υποδέχονταν τους καλεσμένους.

Οι αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας Bernard Cuomo και Πρόδρομος Νικηφορίδης και ανάμεσά τους οι κυρίες Αγγελική Σάπικα, Άννυ Σάπικα και Εύα Καλλίνη

Ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης με τη σύζυγό του Βίκυ Μωϋσιάδου και την υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου

Τα καλύτερα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από αριστερά: Νάντια Κοντογεώργη, Βάσω Καρρά (εστιατόριο Έξι κλειδιά ξεν. Έξι κλειδιά), Γιάννης Στεφάνου (εστιατόριο Barbouni ξεν. Costa Navarino & εστιατόριο Κooc Taverna Secrets ξεν. Costa Navarino), Μανώλης Τουρατζής (εκ μέρους εστιατορίου Καρυδιές), Γιάννης Σααμπούν (εστιατόριο On the Verandah ξεν. Poseidonion Grand), Δημοσθένης Βήχας & Κώστας Τερζούδης (εστιατόριο Sesa ξεν. Sesa boutique Hotel), Σταύρος Λουμάκος (Product Owner Cardlink), ο οποίος απένειμε τα βραβεία, Άκης Σακελλαρίου

Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη

Με εκατοντάδες ιπτάμενα μπαλόνια στο χέρι έκαναν τον γύρο του θριάμβου οι ήρωες της βραδιάς, η ομάδα του Makedonia Palace, προσφέροντας σοκολατένιες αποχαιρετιστήριες εκπλήξεις στους καλεσμένους.

Μάριος Δαφνομήλης, Εμπορικός Διευθυντής του αθηνοράματος, Δήμητρα Δασκαλάκη Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Metro AEBE, Στέλιος Βουτσαδάκης Fleet & Used Cars Sales Manager της Volvo Cars Hellas, Μαριάννα Παπαδοπούλου Γενική Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro ΑΕΒΕ και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, της γευσιγνωστικής ομάδας του Αθηνοράματος

Η Νάντια Κοντογεώργη με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.

Χρήστος Κιούσης, Άννη Ηλιοπούλου, Γιώργος Κοτανίδης, Εύη Καλλίνη, Ιωάννα Μιταυτσή, Μαρία Συλλοπούλου

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος με την Πόπη Τσαπανίδου

O Πάτερ Επιφάνιος με τον Γιώργο Ολύμπιο και την Μαρία Συλλοπούλου, Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΘ HELEXPO

Βραβευμένη παρέα από την Μακεδονία ως την Κρήτη: Τάσος και Κυριακή Τοπτζή («Τάσος»), Χρυσόστομος Ορφανουδάκης και Ινγκα Καρατσαουσίδη («Χρυσόστομος»), Ανδρέας Γάβρης («Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω»), Στέφανος Λαφάρας («Το Χάραμα») με τις συνοδούς τους.

Ο Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την Κατερίνα Νοτοπούλου, Υποψήφια Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον εκδότη του Αθηνοράματος Δημήτρη Ηλιόπουλο

Η Νανώ Κουγιουμτζόγλου, εκδότρια του περιοδικού Glow με τον σύζυγο της Μιχάλη Καραβιώτη

Άντυ Δάνου, Τίτη Δάνου και Ζωή Παπαγεωργίου

Τρεις κυρίες από το διάσημο νερό Σουρωτή : Ελεάννα Παπαδοπούλου (Operation Manager), Φρίντα Μελετίδη (Financial Controller), Αναστασία Μουστάκα (Διεύθυνση Marketing)

Δέσποινα και Γιώργος Ολύμπιος, Ιωάννα Μιταυτσή Υπεύθυνη Τουρισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Μαρία Συλλοπούλου Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΘ HELEXPO, Σόνια και Βαγγέλης Γεροβασιλείου

Η Μαρία Γρίφσα, Senior Brand Manager, ο Βαγγέλης Δρίτσας, Group Brand Manager και ο Δημήτρης Χανιόγλου, Business Executive Officer, της Nestle Waters Hellas, μαζί με την chef Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου και τον Μάριο Τζωρτζάκη του βραβευμένου εστιατορίου Pelagos Seaside

Η ομάδα του σέρβις του Makedonia Palace σε άψογο συντονισμό.

Ο Νίκος Ταχιάος και ο Γιάννης Μπουτάρης συζητούν λίγο πριν ξεκινήσει η απονομή

O Παναγιώτης και Γιώργος Χατζημανωλάκης του βραβευμένου εστιατορίου «O Λεβέντης»

Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Τερτιβανίδης με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο

Ο Διονύσης Κούκης, ιδιοκτήτης του Αθηνοράματος με τον Δρ.Κυριάκο Ποζρικίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ HELEXPO

Οι παρουσιαστές της βραδιάς Άκης Σακελλαρίου και Νάντια Κοντογεώργη μαζί με τους Αντιγόνη Ψυχράμη, Δημήτρη Μακαλιά, Εβίτα Μαρκοπούλου, Φώτη Σεργουλόπουλο και Δημήτρη Ηλιόπουλο

Ο Σωτήρης Τσουματίδης και η Βασιλική Μαλλίρη, Junior Brand Manager (FIX Brands) της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, ανάμεσα στον βραβευμένο chef Μανόλη Παπουτσάκη (εστιατόριο Χαρούπι) και τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Aleria Νικηφόρο Κεχαγιαδάκη.

Δύο φίλοι από τα παλιά: Σταύρος Καλαφάτης και Άκης Σακελλαρίου

Τι γνώμη έχει η ομάδα της Cardlink - Ανθή Μπουντούρη (Content marketing Officer), Σταύρος Λουμάκος (Product Owner), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (Sales & Channels Manager) - για τα χτένια καρπάτσιο, κυδώνια μαριναρισμένα με μπαχαρικά και καπνιστό αβγοτάραχο; Οι καλεσμένοι πάντως το ψήφισαν στα tablet τους ως το καλύτερο πιάτο!

Ο Μιχάλης Πούλος Γενικός Διευθυντής του Hyatt Regency Casino και ο Ιωάννης Τσιρίκος CEO της Regency Entertainment μαζί με την Έλλη Μπουμπουρή Διευθύντρια του αθηνοράματος και τον Μάριο Δακτυλίδη Ιδιοκτήτη και Διευθύνων Σύμβουλο της αλυσίδας Mykonian Collection

O Λεόντιος Παπαδόπουλος, Countries' Purchasing Director της Chipita με τον Χρήστο Καλιακάτσο του βραβευμένου εστιατορίου Dome Real Cuisine, την Μάχη Βερβενιώτη Event & Press Officer της Volvo Car Hellas, τον Νίκο Γιαννουσά CEO της Volvo Car Hellas, τον επιχειρηματία Μανώλη Τουρατζή και τον Αλέξανδρο Κωστήρογλου Marketing & PR Manager της Volvo Car Hellas

O Αλκιβιάδης Σωτηρίου General Manager του ξενοδοχείου Makedonia Palace ανάμεσα στους δύο chef Ανδρέα Μαυρομμάτη και Σωτήρη Ευαγγέλου

Ο Αλκιβιάδης Σωτηρίου General Manager του Makedonia Palace, η Maria Goncharova CEO του Makedonia Palace, με τον Διονύση Κούκη, την Πετιούλα και τον Τάσο Κατσάρκα

Ο Δημήτρης Μακαλιάς με τον Φώτη Σεργουλόπουλο

Ο Σταύρος Μύθος, Διευθυντής Προγράμματος του Ερωτικός FM και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου Ράδιο Θεσσαλονίκη με την Χριστίνα Φραντζίδου, Αρχισυντάκτρια της Εφημερίδας ThessNews

Έτοιμοι για το πρώτο πιάτο ο Αλέξης Τσαξιρλής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ HELEXPO, ο Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO και ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης

O Σίμος Ρωμανίδης, Εκδότης της Εφημερίδας Τύπος Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Γιάντσιο, Διευθυντή Σύνταξης του Biscotto Thessaloniki και την Μαρία Νικοπούλου, συντάκτρια του Biscotto Thessaloniki

Η εικαστικός Μαρία Κομπατσιάρη με τον σύζυγο της Χρήστο Σαραντόπουλο επιχειρηματία και πρόεδρο του Ελληνο - Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τον Σταύρο Ανδρεάδη Πρόεδρο της Sani A.E., την Άννη Ηλιοπούλου Ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος, τον Ντίνο Τορνιβούκα Ιδιοκτήτη του Eagles Palace και τον Απόστολο Αθανασιάδη Γυναικολόγο-Μαιευτήρα & Ιδιοκτήτη του κέντρου Προγεννητική Διάγνωση

Ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον επιχειρηματία κύριο Τάσο Κατσάρκα και την κυρία Πετιούλα Κατσάρκα

Η Μαρία Συλλοπούλου,ο Γιώργος Κοτανίδης, η Εύη Καλλίνη, ο Σπύρος Βούγιας και η Ιωάννα Μιταυτσή

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Κιούσης, ο επιχειρηματίας Μανώλης Τουρατζής, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος δημοσιογράφος γευσης και μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας των βραβείων, ο Γιώργος Τούλας Εκδότης του περιοδικού Parallaxi και ο δημοσιογράφος Βασίλης Γαλανός

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Σπύρος Βούγιας και ανάμεσα τους η Άννη Ηλιοπούλου ιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και ο Βασίλειος Σκουρής, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Χριστίνα Παπαθανασίου της Μεγάλης Βρετανίας, Μαίρη Χατζάκου, επικεφαλής της Μεβγάλ και Άννη Ηλιοπούλου

Πετιούλα Κατσάρκα και Αγνή Τσάρα

Από αριστερά προς τα δεξιά: Νατάσα Τζίκου, Senior Marketer at Ellinair S.A., Roman Sarbash, Head of VIP at Mouzenidis Group, Αγγελοπούλου Όλγα, Sales & Commercial Executive at Ellinair, μαζί με τις δύο συνοδούς αερός της Ellinair

Ο Χρήστος Σουλτογιάννης (Υπεύθυνος Ontrade Βόρειας Ελλάδας Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου) και ο Σταύρος Καραβασιλείου (Υπεύθυνος Ontrade Εξαγωγών Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ) με τις συζύγους τους

Μια μεγάλη γιορτή για την ελληνική γαστρονομία, αλλά και μια σπουδαία αφορμή για τους μαέστρους της, τους καλύτερους σεφ και restaurateurs της χώρας, να βγάλουν τις ποδιές τους και να συναντήσουν φίλους και ομότεχνούς τους, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019 συγκέντρωσαν στο ballroom του «Makedonia Palace» εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτισμικής και οικονομικής ηγεσίας της πόλης και της χώρας, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, του επιχειρείν και της δημιουργίας. Ανάμεσά τους, σε ένα από τα δεκάδες πηγαδάκια που στήθηκαν στον κομψότατο χώρο υποδοχής της εκδήλωσης, ο Λευτέρης Λαζάρου δήλωνε πανευτυχής «που η βραδιά αυτή γίνεται στη Θεσσαλονίκη και μου δίνει την ευκαιρία να δω τους καλούς μου φίλους και εξαιρετικούς συναδέλφους Σωτήρη Ευαγγέλου και Ανδρέα Μαυρομμάτη».

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο οποίος προσκλήθηκε από το αθηνόραμα και ήρθε από το Παρίσι, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του «Makedonia Palace», υπέγραψαν το αξέχαστο dîner de gala της φετινής απονομής
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο οποίος προσκλήθηκε από το αθηνόραμα και ήρθε από το Παρίσι, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Σωτήρη Ευαγγέλου, executive chef του «Makedonia Palace», υπέγραψαν το αξέχαστο dîner de gala της φετινής απονομής

Οι δύο αυτοί σημαντικοί σεφ ήταν και οι επικεφαλής του γευστικού κεφαλαίου της βραδιάς: ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο μόνος σεφ με αστέρι Michelin για εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον κόσμο εκτός Ελλάδας, προσκλήθηκε από το «αθηνόραμα» και ταξίδεψε από το Παρίσι για να ετοιμάσει ένα μοναδικό dîner de gala, με τις signature δημιουργίες του από το γαστρονομικό εστιατόριο «Le Mavrommatis», το οποίο συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Γαλλίας – από τα τραπέζια του έχει περάσει πολλοί Γάλλοι VIPs, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Εμανουέλ Μακρόν. Ο δε πολυβραβευμένος Σωτήρης Ευαγγέλου, executive chef του «Makedonia Palace», ήταν ο πολύτιμος συνεργάτης του σεφ της βραδιάς στη δημιουργία των έξι υψηλής αισθητικής και γαστρονομικής αξίας πιάτων, που ταξίδεψαν τους 300 τυχερούς προσκεκλημένους σε γεύσεις και αρώματα αμιγώς ελληνικά, μ’ ένα ιδιαίτερα καλλιτεχνικό στιλ, πρωτότυπες μείξεις υλικών, αρμονικά κοντράστ βαθιάς νοστιμιάς και εκπλήξεις στο σέρβις.

«Είναι μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη χαρά για εμάς, που μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του οικοδεσπότη σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό γαστρονομικό θεσμό» σημείωσε μιλώντας στο «α» ο Ευαγγέλου. Η μπριγάδα του, άλλωστε, όπως και όλο το προσωπικό του «Makedonia Palace» επένδυσαν το σύνολο της ενέργειάς τους στην επιτυχία της βραδιάς (χαρακτηριστικά, οι πρόβες για το απαιτητικό σέρβις της βραδιάς κράτησαν πάνω από τρεις ώρες), αποδεικνύοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει και τη δυναμική, και τη θέληση, αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να παράσχει υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης στο υψηλότερο επίπεδο, με το εμβληματικό ξενοδοχείο στην Νέα Παραλία της πόλης, να αποτελεί μια ναυαρχίδα του είδους. Το «Makedonia Palace» απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το κύρος, την ποιότητα των ανθρώπων του και το αποτελεσματικό management όλων ανεξαιρέτως των ομάδων εργασίας: από τον γενικό διευθυντή Άλκη Σωτηρίου, τον F&B director Νίκο Χαραλαμπίδη, τον εξαιρετικό executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, τη διευθύντρια μάρκετινγκ Ρένα Τσαλιγοπούλου μέχρι τους εκατοντάδες συνεργάτες τους που στήριξαν τη βραδιά ο καθένας από το πόστο του με άψογο τρόπο.

Οι masters of ceremony Νάντια Κοντογεώργη και Άκης Σακελλαρίου σε ρυθμούς μιούζικαλ. 
Οι masters of ceremony Νάντια Κοντογεώργη και Άκης Σακελλαρίου σε ρυθμούς μιούζικαλ. 

Σύντομα, το λαμπερό κοινό μεταφέρθηκε στο χώρο των απονομών, που παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και η Νάντια Κοντογεώργη με ένα ανατρεπτικό, πολύ διασκεδαστικό concept από το οποίο δεν έλειψαν και τα τραγούδια: πασίγνωστα κομμάτια από διάσημα μιούζικαλ –και όχι μόνο– ντύθηκαν με τη χιουμοριστική «γαστρονομική» στιχουργική του Θύμιου Νικολόπουλου και τις ερμηνείες συνόδευσε στο πιάνο ο Αστέρης Παπασταματάκης. Σε ρόλους-έκπληξη εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κάτια Σπερελάκη και Δημήτρης Μακαλιάς.

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου και σύσσωμη η πολυπληθής μπριγάδα του Makedonia Palace που υποστήριξε άψογα τη βραδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης και ο Σωτήρης Ευαγγέλου και σύσσωμη η πολυπληθής μπριγάδα του Makedonia Palace που υποστήριξε άψογα τη βραδιά καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Τον κύκλο των απονομών άνοιξε με το χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκφράζοντας τη χαρά του που η περιφέρεια «φιλοξενεί μια σπουδαία πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, δημιουργώντας το πλαίσιο για έναν υγιή ανταγωνισμό». Όπως υπογράμμισε, «η γαστρονομία είναι θεμελιώδες συστατικό της τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Μακεδονίας» και «δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που 21 από τα 95 υποψήφια προς βράβευση εστιατόρια, βρίσκονται στη Μακεδονία, υπογράφοντας γαστρονομικές δημιουργίες που προσελκύουν, κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες».

Τη θέση του περιφερειάρχη στο πόντιουμ πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, που έδωσε νότα ευθυμίας τονίζοντας ότι «και στη γαστρονομία, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», προτού βραβεύσει τα κορυφαία εστιατόρια της περιοχής.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης απένειμαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Ταχιάος και Σπύρος Βούγιας. Η κα. Νοτοπούλου ανέφερε ότι «η ενίσχυση και ενδυνάμωση της γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής είναι ένας στόχος που βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και ο θεσμός των ΒΕΚ είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση – ακόμη σημαντικότερο, δε, είναι ότι η διοργάνωση αυτή λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάτι στο οποίο συμβάλλει και το “αθηνόραμα” με βραδιές σαν κι αυτήν». «Δεν μπορούμε να ζούμε στο μύθο της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσας του μεζέ», συμπλήρωσε ο κος. Ταχιάος, διευκρινίζοντας ότι «η δημιουργική κουζίνα πρέπει να βγει στο προσκήνιο και η διοργάνωση αυτής της βραδιάς είναι μια πρόκληση και για τη γαστρονομία της πόλης». Ο κος. Βούγιας συμφώνησε αναφέροντας στο «α» ότι «διοργανώσεις σε τόσο υψηλό επίπεδο είναι απαραίτητες, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που θα την εδραιώσουν στο χάρτη του γαστριμαργικού τουρισμού».

Στα backstage της κουζίνας ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης επέβλεψε κάθε λεπτομέρεια στο στήσιμο των πιάτων 
Στα backstage της κουζίνας ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Ανδρέας Μαυρομμάτης επέβλεψε κάθε λεπτομέρεια στο στήσιμο των πιάτων 

Βραβεία απένειμαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο διευθυντής Marketing και PR της Volvo Car Hellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η γενική διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Metro ΑΕΒΕ Μαριάννα Παπαδοπούλου, ο Product Owner της Cardlink Σταύρος Λουμάκος, ο Marketing director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, η γενική διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και ο Business executive officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου.

Υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της γευσιγνωστικής ομάδας του «α», που κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια για να εντοπίσει και να δοκιμάσει τα καλύτερα εστιατόρια απ’ άκρου σ’ άκρον της χώρας και να τα αξιολογήσει εφαρμόζοντας διεθνή και αδιάβλητα κριτήρια, ο εκδότης του «α» Δημήτρης Ηλιόπουλος απένειμε το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας στο «Βαρούλκο Seaside», με βαθμολογία 16/20. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, που απέσπασε την κορυφαία διάκριση για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένος, κι ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι «το όραμα δεν έχει σύνορα» αναφερόμενος, ως… παλιά καραβάνα των Χρυσών Σκούφων και των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, στην εξέλιξη των γαστρονομικών θεσμών του «α» μέσα στα τελευταία 26 χρόνια.

Κλείνοντας τον κύκλο των απονομών, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, αφού ευχαρίστησε την περιφέρεια Θεσσαλονίκης και την HELEXPO για την πολύτιμη υποστήριξή τους στη διοργάνωση όχι μόνο των ΒΕΚ, αλλά και της δράσης Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, έδωσε στο κοινό αφορμή για εκκωφαντικό χειροκρότημα, όταν υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη συμβολή του αγιορείτη πατέρα Επιφάνειου στις φετινές Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, παρέχοντας υποστήριξη αλλά και έμπνευση στα συμμετέχοντα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργήσουν μοναδικά μενού σύγχρονης αγιορείτικης κουζίνας.

Αν υπήρχε βραβείο του πιο ενθουσιώδους βραβευμένου θα το έπαιρνε ο Ανδρέας Σταυρίδης, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου «Ανδρέας» στη Σκοπιά Σερρών, ο οποίος ξεχώρισε όχι μόνο για τη χαρά με την οποία παρέλαβε το βραβείο του, αλλά και για τη θέρμη με την οποία χειροκρότησε τους υπόλοιπους βραβευμένους, και για τα όσα είπε κερδίζοντας μια θέση στην καρδιά του κοινού.

Η τριλογία αρνιού γάλακτος (κανελόνι σέλερι κονφί, σπάλα κονφί, ντολμάδες από σέσκουλο) έτοιμη για τη… μετάγγιση της τελευταίας λεπτομέρειας.
Η τριλογία αρνιού γάλακτος (κανελόνι σέλερι κονφί, σπάλα κονφί, ντολμάδες από σέσκουλο) έτοιμη για τη… μετάγγιση της τελευταίας λεπτομέρειας.

Αμέσως μετά την τελετή, όλοι οι βραβευθέντες, απονεμητές και υποψήφιοι, αλλά και οι υπόλοιποι καλεσμένοι της λαμπερής βραδιάς πέρασαν στην αίθουσα του dîner de gala, όπου τους υποδέχτηκε η εντυπωσιακή art de la table, με ελληνικά μυρωδικά να αιωρούνται μέσα στον μεγάλο φωτεινό δακτύλιο του centerpiece και να δίνουν στο τραπέζι άρωμα Ελλάδας με… την πρώτη ματιά. Σε ένα δείπνο αμιγώς ελληνικό αλλά με αέρα άκρως κοσμοπολίτικο, η μαγευτική αλληλουχία των πιάτων συνοδεύτηκε από το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Acqua Panna, το βελούδινο μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά, τη δροσερή premium lager μπίρα Fix, τη φρουτώδη Αλμύρα 2017, αλλά και το πικάντικο Grande Cuvée Νεμέα 2014 από το Κτήμα Σκούρας.

Τη γλυκιά επίγευση των επιδορπίων του δείπνου υπογράμμισαν η μαστίχα M Dry και οι μονοποικιλιακοί καφέδες Nepal Lamjung και Kenya Milima από την Exclusive Selection της Nespresso, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του δείπνου, τα ειδικά tablets της Cardlink, έδιναν στους συνδαιτυμόνες τη δυνατότητα να βρουν πληροφορίες για το μενού, τα πιάτα και τον σεφ, αλλά και να ψηφίσουν για το πιάτο που τους ενθουσίασε περισσότερο. Για την ιστορία το πιάτο που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν τα Χτένια καρπάτσιο, κυδώνια μαριναρισμένα με μπαχαρικά και καπνιστό αβγοτάραχο.

Με εκατοντάδες ιπτάμενα μπαλόνια στο χέρι έκαναν τον γύρο του θριάμβου οι ήρωες της βραδιάς, η ομάδα του Makedonia Palace, προσφέροντας σοκολατένιες αποχαιρετιστήριες εκπλήξεις στους καλεσμένους.
Με εκατοντάδες ιπτάμενα μπαλόνια στο χέρι έκαναν τον γύρο του θριάμβου οι ήρωες της βραδιάς, η ομάδα του Makedonia Palace, προσφέροντας σοκολατένιες αποχαιρετιστήριες εκπλήξεις στους καλεσμένους.

«Ξετρελάθηκα με το σορμπέ ούζου με κουμ κουάτ, ήταν όμως συνολικά μια εξαιρετική γευστική εμπειρία για την οποία ο ουρανίσκος μου είναι ευτυχής», εξομολογήθηκε η Νάντια Κοντογεώργη, από το δίδυμο των masters of ceremony, με τον παρτενέρ της, Άκη Σακελλαρίου, να προσθέτει: «Νιώθω πολύ περήφανος μετά το δείπνο αυτό, γιατί ήταν ένα μενού που ανέδειξε γεύσεις που όλοι έχουμε γευτεί, γεύσεις συνδεδεμένες με την εμπειρία μας από το τι σημαίνει να ζει κανείς στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως γεύσεις με έναν αέρα Ευρώπης». Τον ενθουσιασμό του για τις γεύσεις μοιράστηκε μαζί μας και ο Γιώργος Κιμούλης, που δήλωσε συγκινημένος από το σπουδαίο μενού της βραδιάς: «Κατ’ αρχάς η μαγειρική είναι μια τέχνη και ως άνθρωπος που κινείται στο χώρο της δημιουργίας, αυτό όχι απλώς με συγκινεί, αλλά θεωρώ ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις προωθούν αυτό που όλες οι τέχνες πασχίζουν να πετύχουν: να μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή μας ως έργο τέχνης – αυτό αισθανθήκαμε απόψε».

Είτε υψηλή τέχνη είτε πηγαία ανάγκη έκφρασης, το βέβαιο είναι ότι η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε μια από τις πιο δυναμικές της περιόδους – αυτό άλλωστε υποδεικνύουν και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του 2019, που υποδέχτηκαν στις τάξεις τους 10 νέα εστιατόρια σε σχέση με την περσινή χρονιά, συνθέτοντας ένα μπουκέτο εξαιρετικών πρεσβευτών της ελληνικής γαστρονομίας. Ο επόμενος στόχος δεν είναι άλλος από την περαιτέρω καλλιέργεια της εξωστρέφειας και της ποιοτικής αναβάθμισης της εθνικής μας κουζίνας, μέσα από την οποία θα αναδειχθούν τόσο η πρωτογενής παραγωγή ελληνικών προϊόντων διατροφής όσο και οι τοπικές οικονομίες και ο γαστρονομικός τουρισμός. Με αυτό κατά νου, η γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνοράματος» ετοιμάζει… τα πιρούνια της για το νέο σαφάρι που θα οδηγήσει στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2020. Ας γευτούμε, λοιπόν, την Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Χορηγοί Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2019: METRO Cash & Carry, FIX Hellas, Acqua Panna - S.Pellegrino, Nespresso Professional, Cardlink, Volvo Sfakianakis

Υποστηρικτές: Ellinair, Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

© Φωτογραφίες θέματος: Κώστας Ευαγγελίδης, Άρης Ράμμος.

Σχετικά Θέματα

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς

11/04/2019

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Η γαστρονομία της βραδιάς

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, ο μοναδικός Έλληνας σεφ που η γαλανόλευκη κουζίνα του έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin στο εξωτερικό, προσκλήθηκε από το «α» στη Θεσσαλονίκη και καταχειροκροτήθηκε στο diner de gala της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019 από το αθηνόραμα: Δείτε τους μεγάλους νικητές

02/04/2019

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019 από το αθηνόραμα: Δείτε τους μεγάλους νικητές

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 από το Αθηνόραμα έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Οι υποψηφιότητες και οι νέες τάσεις

29/03/2019

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2019: Οι υποψηφιότητες και οι νέες τάσεις

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στις 2 Απριλίου στο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, ιχνογραφούμε τις εξελίξεις στη σκηνή της ελληνικής γεύσης και αποκαλύπτουμε τις 95 υποψηφιότητες που δημιουργούν το ερεθιστικό πανόραμά της.