
Buyurum, hos geldin!
Με μια α λα τούρκα, εντυπωσιακή υπερπαραγωγή που σε κανακεύει βλέποντας την Ανατολή απ' τη μεριά της Ελλάδας, το νέο cafe restaurant φέρνει το oriental feeling στη διπλανή πόρτα.

Ε, λοιπόν τέτοια ελληνοτουρκική προσέγγιση, στον ουρανό να την έψαχνες δεν θα την έβρισκες. Τώρα, η α λα τούρκα Ανατολή εμπνέει τους Έλληνες, που θεωρούν τα turkish theme μαγαζιά αναπόσπαστο κομμάτι της καλοπέρασής τους. Θέλετε αποδείξεις; Πηγαίνετε μια βόλτα στο «Tamam» και θα δείτε ένα τεράστιο οριεντάλ μαγαζί πίτα από καμιά τριακοσαριά άτομα να πίνουν σοφιστικέ τσάγια (οι περισσότεροι πελάτες τα προτιμούν από τους καφέδες), να καπνίζουν ναργιλέ, να τρώνε κεμπάπ.
Το «Tamam» είναι ένα μεγάλο cafe restaurant με εντυπωσιακό ντεκόρ. Ο μαξιμαλισμός είναι διάχυτος, καταφέρνοντας να ισορροπήσει έξυπνα τα έπιπλα που θυμίζουν παλάτι του Αβδούλ Χαμίτ (όπου το μπαρόκ βάζει το φερετζέ του) και πιο λαϊκά στοιχεία (υφαντά και χαλκώματα). Είναι σαν να 'χεις στήσει την πολυτελή σκηνή ενός σουλτάνου μ' ένα ευρηματικό κολάζ (εξαιρετικά lounge -σαλόνια τα λέμε στα μέρη μας- για άραγμα, κάθε τραπέζι και καρέκλα διαφορετικά από τα διπλανά τους, οντάδες, το δωμάτιο της χαρτορίχτρας για να μάθεις το κισμέτ σου). Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην πανέμορφη συστοιχία των λαμπών και στο στρογγυλό σταντ των κρηνών: μιλάς με το διπλανό σου και τα τρεχούμενα νερά μπλέκονται με τα λόγια σας προφυλάσσοντάς τα από περίεργα αυτιά. Ό,τι γινόταν δηλαδή στο χαρέμι του Τοπ Καπί, όπου ο ήχος των κρηνών προστάτευε τις ιδιωτικές στιγμές του Σουλτάνου.
Στο εστιατόριο, ο έχων το γενικό πρόσταγμα των κουζινών Χρήστος Τζιέρας μαζί με τον Τούρκο kebab chef Cahit Yildirim έχουν διαμορφώσει ένα μενού με κλασικά και μη yemek (παρντόν, φαγητά), ιδωμένα όμως από τη σκοπιά των Ελλήνων. Η λατρεμένη των γειτόνων -και ημών- μελιτζάνα, σερβίρεται ως μπαμπαγανούς (καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με μια ιδέα ταχίνι), μουτέμπελ (στη σχάρα με γιαούρτι), πατλιτζάν σαρμά (μπουρεκάκια με ανθότυρο και μια ιδέα παστουρμά). Τα συμπαθέστατα τυροπιτάκια πεϊματζούν σερβίρονται με σάλτσα δυόσμου, οι πολύ καλές πιτούλες είναι ό,τι πρέπει για βούτες σε χούμους, η σούπα λαχανικών, παρφουμαρισμένη με γαρίφαλο, έρχεται σε oriental σφηνάκια με το καλωσόρισμα, η αντέπ εζμέ ενώνει ορεκτικά μαρούλι-ντομάτα-μαϊντανό με ρόδι, τα κεμπάπ είναι ποικίλα και «πολύχρωμα» γευστικώς (καζού, Άδανα, ταβούκ, ντονέρ) και τα γλυκά ομοίως (από χαλβά -με κρυμμένο παγωτό παρακαλώ- μέχρι καζάν ντιπί, εκμέκ, μπακλαβαδάκια και σία). Ναι, έχει και σόου με χορό της κοιλιάς που περιοδεύει στα τραπέζια.
Δημήτρης Αντωνόπουλος INFOTamam, Θηβών 228, Village Park Ρέντη, 2104911425. Σάβ. & Κυρ. από το πρωί. Τιμή: € 17-23.