
Η θέα στην Καλντέρα κόβει την ανάσα. Κλισέ, θα μου πεις και δίκιο θα 'χεις. Αλλά στο "Adami", το νέο εστιατόριο του φρεσκοανακαινισμένου "Canaves Ena" στην Οία, η θέα γίνεται φόντο, όχι πρωταγωνιστής. Γιατί το βλέμμα σου -αφού πάρει την απαραίτητη δόση Αιγαίου- καταλήγει φυσικά στο τραπέζι, στην πιο μαγευτική τοποθεσία της Σαντορίνης. Εκεί που σε περιμένει κάτι πολύ πιο αυθεντικό από το ηλιοβασίλεμα: μια ελληνική κουζίνα στο σταυροδρόμι της παράδοσης με τις σύγχρονες τεχνικές.

Το όνομα Adami είναι δάνειο από το "Αντάμωμα", σε μια πιο εύχρηστη για τους ταξιδιώτες του κόσμου. Και το concept, όπως το υπογράφει ο σεφ Τάσος Στεφάτος είναι ένα στιβαρό, μελετημένο αντάμωμα γεύσεων από κάθε γωνιά του Αιγαίου. Όχι fusion, όχι πειραγμένα ελληνικά. Καθαρά, κατανοητά πιάτα που ρίχνουν τους προβολείς στην ελληνικότητα και στη βαθιά νοστιμιά. Το μενού εδώ ακολουθεί τις προσταγές της εποχικότητας, με την φρουτάλια μαζί με χοιρινό λουκάνικο, καθώς και το ζουμερό κεμπάπ γιαουρτλού, όχι απλώς να πείθουν αλλά και να σαγηνεύουν τον επισκέπτη, σκορπίζοντας γευστικές συγκινήσεις πασπαλισμένες με μπόλικη sui generis γνησιότητα. Ένα πολυποίκιλο διεθνές κοινό συγκεντρώνεται εδώ καθημερινά, για να γνωρίσει τη γεύση της λεπτής και μελωμένης σφακιανής πίτας, όπως και το περέκ με παστουρμά που κλείνει πονηρά το μάτι στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο κλείσιμο, τα γλυκά δεν είναι απλώς "κάτι γλυκό για το τέλος". Ρυζόγαλο με σπιρτάδα εσπεριδοειδών, μπουγάτσα με παγωτό βανίλια, και κιουνεφέ όπως πρέπει: μαστιχωτό, αρωματικό, με φιστίκι Αιγίνης και νότες από μαστίχα. Όλα αυτά στην minimal chic αυλή του, έχοντας για κάδρο την Καλντέρα. Ένας συνδυασμός αξεπέραστος!
Ξενοδοχείο "Canaves Ena", Οία, Σαντορίνη, 2286071453, canaves.com