"Ευλόγησον": Όταν το σουβλάκι γίνεται τελετουργία

ευλόγησον

Αν τα σουβλάκια είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του αθηναϊκού street food, τότε στο
"Ευλόγησον" θα βρεις το θεάρεστο εκφραστή του. Μπορεί το όνομα του viral
σουβλατζίδικου του Ίλιον να ρίχνει κάρβουνα στην φωτιά για ατέλειωτα λογοπαίγνια
με θρησκευτικές αναφορές ωστόσο η ουσία και πάνω από όλα η γεύση επικρατούν
πανηγυρικά.

Η εμπειρία αρχίζει από το κατώφλι, εκεί που οι κόκκινες βελούδινες κουρτίνες με τους χρυσοκέντητους σταυρούς, τα μανουάλια, τα εικονίσματα και τον εκκλησιαστικό πολυέλαιο σε προετοιμάζουν για κάτι τελετουργικό. Δεν έχει delivery, δεν έχει τραπέζια, μόνο δύο πάγκους και αυστηρό ωράριο: μόλις τελειώσουν τα υλικά, κατεβαίνουν τα ρολά. Αν είσαι τυχερός, θα προλάβεις. Αν όχι, "έχε πίστη".

ευλόγησον

Πίσω από το "Ευλόγησον" βρίσκεται ο Στέλιος και η δυνατή ομάδα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου το σουβλάκι δεν είναι πρόχειρο φαγητό, αλλά αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και φροντίδας. Από τις πίτες που φτιάχνουν με ζύμη που ωριμάζει δύο 24ωρα, μέχρι τη "σάλτσα του πονηρού" που σιγοβράζει για μέρες, κάθε τι εδώ είναι χειροποίητο. Ακόμα και η μουστάρδα.

ευλόγησον

Σε μια προσωπική προσομοίωση του old school τυλιχτού όπου η ποιότητα της
πρώτη ύλης επικρατούσε των γύρω- γύρω, εδώ τα κρέατα είναι από Νάξο και
Έλληνες παραγωγούς ενώ ψήνονται με παλιές τεχνικές, χωρίς μηχανήματα. Στο
μενού, τυλιχτά ξεχωριστά όπως αυτό με το ψιλοκομμένο μοσχάρι, σάλτσα φρέσκων
μυρωδικών και μαγιονέζα, ή αυτό με το μπιφτέκι από αγριογούρουνο, ντομάτα,
κρεμμύδι και μαγιονέζα. Το μοσχάρι που σοτάρεται σε λαρδί, το γιαουρτένιο τζατζίκι,
όλα μιλούν μια γλώσσα παλιά, τίμια και νόστιμη. Με την έννοια του κυριολεκτικού
θαύματος, όχι του μαρκετίστικου "χειροποίητου". Όσο, λοιπόν, η ομάδα ψάχνει πίστη στην "μπελαλίδικη" χειροποίητη σάλτσα και όχι στα εύκολα, τόσο περισσότερο το "Ευλόγησον" γίνεται τόπος προσκυνήματος για όσους πιστεύουν ότι το καλό σουβλάκι είναι υπόθεση ψυχής.

Θηβών 481, Ίλιον, 2105703100, IG: @eulogison.athens

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς και γιατί η Αθήνα γέμισε με designάτα burgerάδικα

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πώς ζουμερά μπιφτεκόψωμα μπορούν να συνυπάρξουν με instagramικές ντιζαϊνιές, μάθε πως υπάρχουν λόγοι. Πολύ συγκεκριμένοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/10/2025

Στην Ταβέρνα της Ερμού τρως πιάτα που σου ζεσταίνουν την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

Στα χαμηλά της Ευριπίδου παίζει ένα από τα πιο true καφενεία της Αθήνας

Όλοι οι λόγοι που το Καφενείο Καστέλλο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στο κέντρο της πόλης.

Κάτι τρέχει στο εμπορικό κέντρο Λαιμού, στο Κολωνάκι

Νέες αφίξεις αναμένονται στο πάντοτε ενδιαφέρον σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

Μπουφές την Κυριακή: Ταρατσάτο brunch με θέα Ακρόπολη στο Rodopou & Beyond

Το εστιατόριο του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue μας συστήνει τη δική του εκδοχή brunch, σε συνδυασμό με φανταστική θέα.

Στου Ψυρρή παίζει ένα από τα πιο urban cool μέρη της Αθήνας

Νόστιμη κουζίνα, listening bar, ανοιχτόκαρδος χώρος, κοσμοπιλίτικη εσάνς, όμορφη αυλή, όλα σε ένα.

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.