Fantastico Circo: Στην πολύχρωμη αθηναϊκή τζελατερία στην Ανδριανού φτιάχνουν απίθανο, χειροποίητο & ολόφρεσκο gelato

Fantastico Circo

Λέγεται πως οι πρώτες ιδέες για παγωμένα γλυκίσματα πάνε πολύ πίσω — στην Αρχαία Περσία και τη Ρώμη, όπου έφτιαχναν δροσερά επιδόρπια με χιόνι και φρούτα. Αιώνες μετά, οι Ιταλοί ήταν αυτοί που το πήραν στα σοβαρά. Το δούλεψαν, το τελειοποίησαν, το έκαναν gelato. Και κάπου στη Φλωρεντία της Αναγέννησης, λέγεται πως γεννήθηκε για πρώτη φορά αυτό το πιο πλούσιο, πιο κρεμώδες και βελούδινο παγωτό που έμελλε να γίνει συνώνυμο της Ιταλίας. 

'Όσοι το έχουν δοκιμάσει στην πηγή, δύσκολα συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο. Γι’ αυτό και κάθε φορά που ανοίγει μια νέα gelateria στην Αθήνα, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Οι υποσχέσεις πολλές. Το στοίχημα, ακόμα μεγαλύτερο. Την τελευταία χρονιά, πάντως, φαίνεται πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Υπάρχουν πια μαγαζιά στην Αθήνα που δεν αρκούνται στο "καλό παγωτό". Κυνηγούν την τεχνική, δουλεύουν με τεχνογνωσία, επιλέγουν πρώτες ύλες με φροντίδα και δεν φοβούνται τον πειραματισμό. Δεν είναι πολλές – αλλά όσες είναι, κάνουν σοβαρή δουλειά. Κι εμείς, όπως πάντα, περπατάμε, δοκιμάζουμε, σημειώνουμε.

Fantastico Circo
Όλα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται με ολόφρεσκα υλικά

Και κάπως έτσι, σε μια από αυτές τις βόλτες, πέσαμε πάνω στο Fantastico Circo. Πρόκειται για μια μικρή, παραμυθένια gelateria που βρίσκεται στην Ανδριανού στο κέντρο της Αθήνας. Πριν καλά-καλά δούμε τις γεύσεις, μας τράβηξαν τα χρώματα, οι παιχνιδιάρικες ταπετσαρίες, τα γλειφιτζούρια και τα πολύχρωμα σημαιάκια που κρέμονται από το ταβάνι. 

Fantastico Circo
Τα πάντα μέσα στο Fantastico Circo θυμίζουν παραμύθι. Βρείτε το Fantastico Circo στον χάρτη εδώ

Το Fantastico Circo είναι μικρό, αλλά γεμάτο ενέργεια – σαν σκηνικό από ταινία του Wes Anderson για παιδιά, χωρίς όμως να χάνει το γούστο του. Όλα μοιάζουν να έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά, με πρόθεση να σε κάνουν να νιώσεις αυτό το κάτι που έχεις να νιώσεις από παιδί: τη λαχτάρα για ένα χωνάκι παγωτό στο χέρι. Ή πιο σωστά, gelato. 

Fantastico Circo
Πέρα από τα κλασικά χωνάκι, βρήκαμε και χωνάκια με χρωματιστή τρούφα, μπισκότο και ξηρούς καρπούς 

Το gelato του Fantastico Circo είναι χειροποίητο και φρεσκότατο και ετοιμάζεται στο in-house εργαστήριό τους, το οποίο βλέπεις στο βάθος με το που μπαίνεις στο μαγαζί. Πίσω από το τζάμι του εργαστηρίου, υπάρχουν μέρες που θα πετύχεις τον gelatiere να κάνει τα "μαγικά” του με φρέσκο παστεριωμένο γάλα και φυσικά υλικά, χωρίς έτοιμες βάσεις του εμπορίου. Όλες οι γεύσεις φτιάχνονται από την αρχή και αλλάζουν συχνά, ανάλογα με την εποχή, την όρεξη και την έμπνευση. 

Fantastico Circo
Στα ψυγεία του Fantastico Circo υπάρχουν συνολικά 28 γεύσεις, άλλες κλασικές και αγαπημένες και άλλες απρόσμενες και μοναδικές. Βρείτε το Fantastico Circo στον χάρτη εδώ

Στο Fantastico Circo δεν αρκούνται στα βασικά. Κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ιταλία, παρακολουθούν εκθέσεις, δοκιμάζουν νέες τεχνικές, ενημερώνονται και επιστρέφουν με φρέσκιες ιδέες. Όλο αυτό το μεράκι μεταφράζεται στο τελικό αποτέλεσμα: η υφή είναι μαλακή, αφράτη, χωρίς ίχνος πάγου ή περιττής λιπαρότητας. Η γεύση – καθαρή και ξεκάθαρη – δεν μπερδεύεται, δεν κρύβεται πίσω από τόνους ζάχαρης. Το gelato εδώ είναι αυτό που πρέπει να είναι: δροσερό, φινετσάτο, ισορροπημένο.

Στην επίσκεψή μας πήραμε μια "γεύση” από τα πιο ιδιαίτερα, αλλά και από τα πιο αγαπημένα του κόσμου μέχρι τώρα. Ξεκινήσαμε με το φιστίκι, που είναι πάντα το τεστ. Αν το φτιάχνεις καλά, μάλλον φτιάχνεις καλά και τα υπόλοιπα. Κι εδώ το αποτέλεσμα ήταν αποστομωτικό. 100% φυσικός καρπός, χωρίς υπερβολές, χωρίς αρώματα, χωρίς γλυκαντικά άλλοθι. Μαστιχωτό όσο πρέπει, με ελαφρύ saltiness και καθαρή επίγευση καρπού.

Fantastico Circo
Το φιστίκι του Fantastico Circo είναι αξεπέραστο

Από τα best-seller του μαγαζιού είναι και το γιαούρτι αμαρένα. Και καταλαβαίνουμε πολύ καλά το γιατί. Είναι μια γεύση λιγότερο φλύαρη απ’ όσο την έχουμε συνηθίσει αλλού, με ωραία οξύτητα, φρεσκάδα και εκείνες τις μικρές εκρήξεις από βύσσινο που φέρνουν τέλεια ισορροπία στο σύνολο.

Fantastico Circo
Το γιαούρτι αμαρένα είναι από τις γεύσεις που αγαπάει πολύ ο κόσμος που περνά από το Fantastico Circo — και όχι τυχαία.

Στα must-try είναι και το gelato τιραμισού — σωστά φτιαγμένο, ισορροπημένο, χωρίς υπερβολές. Κρατάει όλα όσα αγαπάς στο κλασικό γλυκό, αλλά με τρόπο πιο ανάλαφρο, πιο καλοδουλεμένο. Άρωμα καφέ και κακάο διακριτικό, κρέμα που θυμίζει mascarpone και το απαραίτητο μπισκότο για να δώσει την υφή και τη γλύκα που πρέπει.

Fantastico Circo
'Όταν το πιο διάσημο γλυκό της Ιταλίας γίνεται gelato, το αποτέλεσμα είναι αξεπέραστο. Βρείτε το Fantastico Circo στον χάρτη εδώ

Στα ψυγεία του Fantastico Circo βρήκαμε και gelato εμπνευσμένο από τα γλυκά της γιαγιάς. Πορτοκαλόπιτα και μηλόπιτα — γεύσεις που δύσκολα συναντάς αλλού και ακόμη πιο δύσκολα συναντάς τόσο καλά φτιαγμένες. Η πληθωρική πορτοκαλόπιτα έχει όλο το άρωμα και τη γλύκα του σιροπιού, αλλά με ανάλαφρη υφή και σωστή ισορροπία. Μυρίζει πορτοκάλι, γεύεσαι πορτοκάλι, αλλά ποτέ δεν σε βαραίνει. Η μηλόπιτα, από την άλλη, έχει καθαρή γεύση μήλου, φυσική, ζωντανή, με μια ιδέα κανέλας — αρκετή για να τη νιώσεις, αλλά όχι για να σε κουράσει. Δύο γεύσεις γνώριμες, σχεδόν σπιτικές, περασμένες όμως από τη σχολή του καλού gelato.

Fantastico Circo
Κλασικά γλυκά μεταμορφώνονται σε gelato & πραγματικά μια μπάλα δεν θα σου είναι αρκετή

Από την άλλη, αν προτιμάς πιο "φρουτένιες” γεύσεις, πρέπει να δοκιμάσεις το sorbet μάνγκο. Φτιάχνεται από 100% μάνγκο της ποικιλίας Αλφόνσο, που θεωρείται από τις πιο ποιοτικές και αρωματικές στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα sorbet με ένταση και καθαρότητα. Η γεύση του θυμίζει περισσότερο δαγκωνιά σε ώριμο φρούτο, παρά παγωτό. 

Fantastico Circo
Το sorbet μάνγκο είναι η πιο δροσερή και γευστική επιλογή του Fantastico Circo

Φυσικά, από τα ψυγεία του Fantastico Circo δεν λείπουν και οι πιο comfort επιλογές. Snickers, Oreo, Nutella, Kinder — γεύσεις αγαπημένες, βασισμένες στα γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Για όσους είναι πιο προσεκτικοί υπάρχουν επίσης και επιλογές 0%, χωρίς ζάχαρη ή χωρίς γαλακτοκομικά.

'Όλες οι γεύσεις σερβίρονται είτε στο κλασικό κυπελλάκι, είτε σε τραγανά χωνάκια, περασμένα σε ξηρούς καρπούς, πολύχρωμη τρούφα ή μπισκότο, είτε — για κάτι πιο χορταστικό — σε φρέσκες, καλοψημένες bubble waffles.

Fantastico Circo
Η πιο απλή εξίσωση του κόσμου: ζεστή βάφλα + παγωτό = πάντα σωστό.

Αν υπάρχει κάτι που δεν θα σταματήσουμε ποτέ να κάνουμε σε αυτή την πόλη, είναι να παίρνουμε ένα gelato στο χέρι και να χαζεύουμε την Αθήνα. Ό,τι ηλικία κι αν έχουμε, αυτό το δροσερό γλυκό θα μας κάνει πάντα χαρούμενους.Το μόνο που αλλάζει με τα χρόνια είναι το gelato που διαλέγουμε. Και οι απαιτήσεις μας για το πόσο καλό πρέπει να είναι.

More Info:
Ανδριανού 97, Αθήνα
Βρείτε το Fantastico Circo στον χάρτη εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς και γιατί βρέθηκε στην Τήνο ένας από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη

Μία εμπειρία ζωής βίωσε στο κυκλαδίτικο νησί ο κορυφαίος Daniel Humm. Ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, βρέθηκε στην Ελλάδα επιθυμώντας να γνωρίσει σε βάθος και να εμπνευστεί από τον γαστρονομικό της πλούτο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
28/04/2025

Ο Παύλος Κυριάκης μιλά ιταλικά στο Odori

Το δημοφιλές σποτ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων περνά στην Τrattoria/ Vermuteria φάση του, με επικεφαλής της γεύσης του τον πολυβραβευμένο σεφ.

Τα Taco Bell έρχονται στην Αθήνα

Ελλάδα, είσαι έτοιμη για Crunchy Taco;

Δυο ενδιαφέρουσες αφίξεις στη Ζάκυνθο με υπογραφή Σταύρου Υφαντίδη

Ο βραβευμένος σεφ ετοιμάζει διπλό χτύπημα, αναβαθμίζοντας την κουζίνα του δημοφιλούς "Movida" και συστήνοντας στο νησί την έννοια του fine baking μέσα από τη boulangerie Venier, σε συνεργασία με τον έμπειρο chef pâtissier Αλέξανδρου Παπαγεωργίου.

Στα θέρετρα του Ομίλου Sani/Ikos η γαστρονομία είναι ομαδική υπόθεση

Eν όψει του Sani Gourmet 2025, του γαστρονομικού φεστιβάλ που, από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, θα δώσει στους επισκέπτες του Sani Resort την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου, μιλάμε με τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις των πολυτελών Sani / Ikos Resorts και μαθαίνουμε περισσότερα για τη μοναδική στη χώρα καινοτομία της Γαστρονομικής Επιτροπής του Ομίλου.

Το "Canarino" είναι ζωντανός φόρος τιμής στην κουζίνα της νότιας Ιταλίας

Το ριζικά ανανεωμένο εστιατόριο στον Νέο Κόσμο γράφει νέα γευστική πορεία διασχίζοντας τη Νότια Ιταλία με πυξίδα την εμπειρία του σεφ Κώστα Τσίγκα.

Πώς ο Dario Cecchini έγινε ο πιο δημοφιλής χασάπης του κόσμου

Προσωπικότητα σκαμπρόζα, αβίαστα χαρισματική. Μορφή της γαστρονομίας τεράστια. Ο πατριάρχης για κάθε macellaio. Εστιάτορας περίφημος και meta-χασάπης πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος του πρώτου συνθετικού.