
Λέγεται πως οι πρώτες ιδέες για παγωμένα γλυκίσματα πάνε πολύ πίσω — στην Αρχαία Περσία και τη Ρώμη, όπου έφτιαχναν δροσερά επιδόρπια με χιόνι και φρούτα. Αιώνες μετά, οι Ιταλοί ήταν αυτοί που το πήραν στα σοβαρά. Το δούλεψαν, το τελειοποίησαν, το έκαναν gelato. Και κάπου στη Φλωρεντία της Αναγέννησης, λέγεται πως γεννήθηκε για πρώτη φορά αυτό το πιο πλούσιο, πιο κρεμώδες και βελούδινο παγωτό που έμελλε να γίνει συνώνυμο της Ιταλίας.
'Όσοι το έχουν δοκιμάσει στην πηγή, δύσκολα συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο. Γι’ αυτό και κάθε φορά που ανοίγει μια νέα gelateria στην Αθήνα, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Οι υποσχέσεις πολλές. Το στοίχημα, ακόμα μεγαλύτερο. Την τελευταία χρονιά, πάντως, φαίνεται πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Υπάρχουν πια μαγαζιά στην Αθήνα που δεν αρκούνται στο "καλό παγωτό". Κυνηγούν την τεχνική, δουλεύουν με τεχνογνωσία, επιλέγουν πρώτες ύλες με φροντίδα και δεν φοβούνται τον πειραματισμό. Δεν είναι πολλές – αλλά όσες είναι, κάνουν σοβαρή δουλειά. Κι εμείς, όπως πάντα, περπατάμε, δοκιμάζουμε, σημειώνουμε.

Και κάπως έτσι, σε μια από αυτές τις βόλτες, πέσαμε πάνω στο Fantastico Circo. Πρόκειται για μια μικρή, παραμυθένια gelateria που βρίσκεται στην Ανδριανού στο κέντρο της Αθήνας. Πριν καλά-καλά δούμε τις γεύσεις, μας τράβηξαν τα χρώματα, οι παιχνιδιάρικες ταπετσαρίες, τα γλειφιτζούρια και τα πολύχρωμα σημαιάκια που κρέμονται από το ταβάνι.

Το Fantastico Circo είναι μικρό, αλλά γεμάτο ενέργεια – σαν σκηνικό από ταινία του Wes Anderson για παιδιά, χωρίς όμως να χάνει το γούστο του. Όλα μοιάζουν να έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά, με πρόθεση να σε κάνουν να νιώσεις αυτό το κάτι που έχεις να νιώσεις από παιδί: τη λαχτάρα για ένα χωνάκι παγωτό στο χέρι. Ή πιο σωστά, gelato.

Το gelato του Fantastico Circo είναι χειροποίητο και φρεσκότατο και ετοιμάζεται στο in-house εργαστήριό τους, το οποίο βλέπεις στο βάθος με το που μπαίνεις στο μαγαζί. Πίσω από το τζάμι του εργαστηρίου, υπάρχουν μέρες που θα πετύχεις τον gelatiere να κάνει τα "μαγικά” του με φρέσκο παστεριωμένο γάλα και φυσικά υλικά, χωρίς έτοιμες βάσεις του εμπορίου. Όλες οι γεύσεις φτιάχνονται από την αρχή και αλλάζουν συχνά, ανάλογα με την εποχή, την όρεξη και την έμπνευση.

Στο Fantastico Circo δεν αρκούνται στα βασικά. Κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ιταλία, παρακολουθούν εκθέσεις, δοκιμάζουν νέες τεχνικές, ενημερώνονται και επιστρέφουν με φρέσκιες ιδέες. Όλο αυτό το μεράκι μεταφράζεται στο τελικό αποτέλεσμα: η υφή είναι μαλακή, αφράτη, χωρίς ίχνος πάγου ή περιττής λιπαρότητας. Η γεύση – καθαρή και ξεκάθαρη – δεν μπερδεύεται, δεν κρύβεται πίσω από τόνους ζάχαρης. Το gelato εδώ είναι αυτό που πρέπει να είναι: δροσερό, φινετσάτο, ισορροπημένο.
Στην επίσκεψή μας πήραμε μια "γεύση” από τα πιο ιδιαίτερα, αλλά και από τα πιο αγαπημένα του κόσμου μέχρι τώρα. Ξεκινήσαμε με το φιστίκι, που είναι πάντα το τεστ. Αν το φτιάχνεις καλά, μάλλον φτιάχνεις καλά και τα υπόλοιπα. Κι εδώ το αποτέλεσμα ήταν αποστομωτικό. 100% φυσικός καρπός, χωρίς υπερβολές, χωρίς αρώματα, χωρίς γλυκαντικά άλλοθι. Μαστιχωτό όσο πρέπει, με ελαφρύ saltiness και καθαρή επίγευση καρπού.

Από τα best-seller του μαγαζιού είναι και το γιαούρτι αμαρένα. Και καταλαβαίνουμε πολύ καλά το γιατί. Είναι μια γεύση λιγότερο φλύαρη απ’ όσο την έχουμε συνηθίσει αλλού, με ωραία οξύτητα, φρεσκάδα και εκείνες τις μικρές εκρήξεις από βύσσινο που φέρνουν τέλεια ισορροπία στο σύνολο.

Στα must-try είναι και το gelato τιραμισού — σωστά φτιαγμένο, ισορροπημένο, χωρίς υπερβολές. Κρατάει όλα όσα αγαπάς στο κλασικό γλυκό, αλλά με τρόπο πιο ανάλαφρο, πιο καλοδουλεμένο. Άρωμα καφέ και κακάο διακριτικό, κρέμα που θυμίζει mascarpone και το απαραίτητο μπισκότο για να δώσει την υφή και τη γλύκα που πρέπει.

Στα ψυγεία του Fantastico Circo βρήκαμε και gelato εμπνευσμένο από τα γλυκά της γιαγιάς. Πορτοκαλόπιτα και μηλόπιτα — γεύσεις που δύσκολα συναντάς αλλού και ακόμη πιο δύσκολα συναντάς τόσο καλά φτιαγμένες. Η πληθωρική πορτοκαλόπιτα έχει όλο το άρωμα και τη γλύκα του σιροπιού, αλλά με ανάλαφρη υφή και σωστή ισορροπία. Μυρίζει πορτοκάλι, γεύεσαι πορτοκάλι, αλλά ποτέ δεν σε βαραίνει. Η μηλόπιτα, από την άλλη, έχει καθαρή γεύση μήλου, φυσική, ζωντανή, με μια ιδέα κανέλας — αρκετή για να τη νιώσεις, αλλά όχι για να σε κουράσει. Δύο γεύσεις γνώριμες, σχεδόν σπιτικές, περασμένες όμως από τη σχολή του καλού gelato.

Από την άλλη, αν προτιμάς πιο "φρουτένιες” γεύσεις, πρέπει να δοκιμάσεις το sorbet μάνγκο. Φτιάχνεται από 100% μάνγκο της ποικιλίας Αλφόνσο, που θεωρείται από τις πιο ποιοτικές και αρωματικές στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα sorbet με ένταση και καθαρότητα. Η γεύση του θυμίζει περισσότερο δαγκωνιά σε ώριμο φρούτο, παρά παγωτό.

Φυσικά, από τα ψυγεία του Fantastico Circo δεν λείπουν και οι πιο comfort επιλογές. Snickers, Oreo, Nutella, Kinder — γεύσεις αγαπημένες, βασισμένες στα γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Για όσους είναι πιο προσεκτικοί υπάρχουν επίσης και επιλογές 0%, χωρίς ζάχαρη ή χωρίς γαλακτοκομικά.
'Όλες οι γεύσεις σερβίρονται είτε στο κλασικό κυπελλάκι, είτε σε τραγανά χωνάκια, περασμένα σε ξηρούς καρπούς, πολύχρωμη τρούφα ή μπισκότο, είτε — για κάτι πιο χορταστικό — σε φρέσκες, καλοψημένες bubble waffles.

Αν υπάρχει κάτι που δεν θα σταματήσουμε ποτέ να κάνουμε σε αυτή την πόλη, είναι να παίρνουμε ένα gelato στο χέρι και να χαζεύουμε την Αθήνα. Ό,τι ηλικία κι αν έχουμε, αυτό το δροσερό γλυκό θα μας κάνει πάντα χαρούμενους.Το μόνο που αλλάζει με τα χρόνια είναι το gelato που διαλέγουμε. Και οι απαιτήσεις μας για το πόσο καλό πρέπει να είναι.
More Info:
Ανδριανού 97, Αθήνα
Βρείτε το Fantastico Circo στον χάρτη εδώ