Η Τσικνοπέμπτη επιβάλλει παράδοση και στο ποτήρι

Το καρνιβορικό γευστικό πανηγύρι απαιτεί pairing α λα γκρεκ με εκλεκτά αποστάγματα.

Δεκαράκι Τσικνοπέμπτη 2025

Δεν μιλάμε απλά για μια μέρα γεμάτη φαγητό και ποτό, αλλά μια γιορτή με ρίζες που χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Στην ουσία, η Τσικνοπέμπτη είναι ένα παγανιστικό ξεσάλωμα που συνδέεται με αρχαία διονυσιακά έθιμα, γεμάτο γλέντι, μεταμφιέσεις και αστείρευτο κέφι. Οι παρέες οργανώνουν από νωρίς τα σχέδιά τους για τη μεγάλη ημέρα, διαλέγοντας με προσοχή τόσο τις λιχουδιές που θα ψήσουν όσο και τα ποτά που θα τις συνοδεύσουν.

Είτε απολαμβάνει κανείς ένα καλοψημένο κομμάτι κρέας με ένα ποτήρι τσίπουρο, είτε χορεύει στους ρυθμούς της αποκριάς, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια ημέρα χαράς και παράδοσης. Είναι η γιορτή που φέρνει κοντά φίλους και οικογένειες, γεμίζοντας τα τραπέζια με νοστιμιές και τις καρδιές με αναμνήσεις. Και καθώς η τσίκνα σκεπάζει τις γειτονιές, ένα είναι σίγουρο: Πρόκειται για μια καρνιβορική φιέστα που απαιτεί εκλεκτή παρέα. 

Ταβέρνες για κρέας | Τσικνοπέμπτη Wood

Δεκαράκι

Διόλου τυχαία αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες ημέρες της ελληνικής παράδοσης, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της μεγάλης αποκριάτικης εορτής, προετοιμάζοντας μικρούς και μεγάλους για την περίοδο της Σαρακοστής. Σε κάθε γωνιά της χώρας, οικογένειες και παρέες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και κεφιού.

Χοιρινά σουβλάκια μαριναρισμένα

Την Τσικνοπέμπτη, το κρέας έχει την τιμητική του. Από ζουμερά μπριζολάκια και παραδοσιακά σουβλάκια μέχρι λαχταριστά λουκάνικα και κοκορέτσια, οι σχάρες γεμίζουν με κάθε λογής ψητά. Στο πλάι τους, ιδιαίτερες πίτες, σαλάτες και λαχταριστές -όσο και απαραίτητες- αλοιφές.

Κάπου εδώ, τίθεται η κομβική ερώτηση: "Πού να πάω την Τσικνοπέμπτη;". Σε περίπτωση λοιπόν που είχες αναρωτηθεί ποια είναι εκείνα τα μέρη που τικάρουν όλα τα παραπάνω κουτάκια, σου δίνουμε κάποιες ιδέες ώστε να γνωρίζεις προς τα πού να κατευθυνθείς. 

Το "Θεραπευτήριο" (Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Ανω Πετράλωνα, τηλ. 210 3412538) πιάνει πόστο σε μια γειτονιά που αποπνέει οικειότητα και φημίζεται για τα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες της - τα Άνω Πετράλωνα. Ζεστή ατμόσφαιρα και ποιοτικά μεζεδάκια, μαζί με  ωραία κρέατα συνθέτουν το παζλ της επιτυχίας εδώ. 

Σε μία όχι πολύ μακρινή από εκεί περιοχή, την Καλλιθέα, η "Ραμόνα" (Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ. 210 9515952) υπηρετεί απόλυτα το ρόλο του κουτουκιού της γειτονιάς, σε ένα σκηνικό που θυμίζει παλιά ελληνική ταινία. Τα κρεατικά της δικαιολογούν τη φήμη τους, όπως και οι μερακλίδικοι μεζέδες της. 

Κλείνοντας την τριλογία των προτάσεων, η "Μυκηνών Γωνία" (Μ. Αλεξάνδρου 97 και Μυκηνών, Κεραμεικός, τηλ. 210 3422377) συστήνεται ως ένα μοντέρνο καφενείο/ τσιπουράδικο, από εκείνα που σε κερδίζουν αμέσως με τη θερμή τους ατμόσφαιρα και το παρεΐστικο κλίμα. Τα μεζεδάκια εδώ είναι top, όπως επίσης και οι καρνιβορικές προτάσεις.

Δεν υπάρχει όμως επιτυχημένη Τσικνοπέμπτη χωρίς το κατάλληλο συνοδευτικό ποτό, καθώς ως γνωστόν όταν τα ποτήρια γεμίζουν με τσίπουρο, μπλέκονται οι παρέες, τα γέλια, τα τσουγκρίσματα. Γιατί μπορεί να μπλέκουμε γιορτές και γεύσεις, αλλά για το τσίπουρο επιλέγουμε εκείνο που όλα τα μπλέκει εκτός από τα σταφύλια του. Μονοποικιλιακό τσίπουρο Δεκαράκι. 

Δεκαράκι Μόνο!

Όταν μιλάμε για εκλεκτό τσίπουρο, η πρώτη σκέψη είναι το Δεκαράκι, που έφερε την επανάσταση στον χώρο του, δημιουργώντας την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, προσφέροντας μια ανώτερη εμπειρία απόλαυσης.

Το Δεκαράκι Μοσχάτο ξεχωρίζει για το εκρηκτικό του άρωμα, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά για την κομψότητα και την ανθική του φύση, ενώ το Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού κερδίζει με τη φρουτώδη φρεσκάδα του. Χάρη στη διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης σε παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, το Δεκαράκι καταφέρνει να αναδείξει τα αρώματα της κάθε ποικιλίας, προσφέροντας μια αυθεντική και ισορροπημένη γευστική εμπειρία με μακρά επίγευση.

Δεκαράκι

Το τσίπουρο Δεκαράκι απολαμβάνεται ιδανικά δροσερό, στους 8-10°C, και συνοδεύει άριστα τα εκλεκτά εδέσματα της Τσικνοπέμπτης. Το Δεκαράκι Μοσχάτο ταιριάζει υπέροχα με πικάντικα κρεατικά όπως απάκι και λουκάνικα, το Δεκαράκι Μαλαγουζιά αναδεικνύει τη γεύση των θαλασσινών και των παστών ψαριών, ενώ το Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού δένει αρμονικά με τηγανητά. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ραμόνα

Μίνωος 11-13, Καλλιθέα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Gajah: Το μυστικό νησί της Αθήνας είναι και πάλι εδώ

Το εξωτικό bar restaurant στη σκιά του ΣΕΦ επιστρέφει για ένα ακόμη θέρος και σερβίρει νέα πιάτα με έμπνευση από την Ιταλία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
16/06/2025

Σε αυτή την ταβέρνα του 1930, οι Αθηναίοι πηγαίνουν ξανά και ξανά

Γεύσεις χωρίς μυστικά, κρασιά που θα έβρισκες σε γκραν ρεστοράν, έργα τέχνης αλλά, κυρίως, μία μόνιμη αίσθηση διακοπών κάνουν τη διαφορά.

Πού θα φας σήμερα ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας

Μία ξεχωριστή μέρα αυθεντικής γεύσης σε ένα απροσδόκητο σημείο.

Στη Μαργαρώ ζει ακόμα η παλιά ψαροταβέρνα της γειτονιάς

Ξεκίνησε σαν ταβερνάκι για τον κόσμο του λιμανιού, έφτασε να είναι προορισμός. Η Μαργαρώ προσφέρει εκείνη την απλή, καθημερινή "έξοδο για ψαράκι" που έχει λείψει καιρό τώρα από την πόλη, Κι αυτό στηρίζει τη διαχρονική επιτυχία της.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Sissitio Rhodes Fine Art, Taste & Culture"

Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το ανανεωμένο στέκι-σημείο αναφοράς στο νησί των Ιπποτών για την ολιστική εμπειρία εξόδου που προσφέρει, ανοίγει διάπλατα και φέτος τη γαστρονομική του βεντάλια, πλήρως συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς.

Καλοκαίρι στην πόλη: Για ψαρικά και δροσερές σαλάτες στην Τζουζούκα

Το μενού και το περιβάλλον της Τζουτζούκας θα σε μεταφέρουν σε ένα ελληνικό νησί χωρίς να έχεις φύγει από την Αθήνα.

Maiolica restaurant Sifnos: Παλίρροια γεύσης με oriental τέμπο στη Σίφνο

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Πλατύ Γιαλού στη Σίφνο, το "Maiolica" υπογράφει μια γευστική εμπειρία με μεσογειακό ταμπεραμέντο και ανατολίτικες πινελιές, παντρεύοντας τοπικές πρώτες ύλες με κοσμοπολίτικη φινέτσα σε ένα από τα πιο ξεχωριστά τραπέζια του Αιγαίου.