Στου Τάλα στην Αγία Παρασκευή για γουστόζικους μεζέδες & κρασί. Το μοντέρνο μεζέ-μπαρ που είναι φτιαγμένο για να γίνει στέκι

Tala’s

Υπάρχουν μαγαζιά που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να σε κερδίσουν – το καταφέρνουν με την πρώτη. Είναι η ζεστή τους ατμόσφαιρα, οι οικείες αλλά δημιουργικές γεύσεις τους, και οι άνθρωποί τους που σε κάνουν να νιώθεις ότι ανήκεις εκεί, σαν να ήταν πάντα το "στέκι” σου. Αυτά τα μαγαζιά έχουν φτιαχτεί για να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, να γεμίζουν τις μέρες με στιγμές που αξίζει να θυμάσαι – όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές μετά τη δουλειά.

Στην Αγία Παρασκευή, ένα τέτοιο "στέκι” έχει γίνει το Tala’s, ένα μοντέρνο μεζέ-μπαρ πάνω στη Θρασυβούλου. Εδώ συναντιούνται ντόπιοι για να χαλαρώσουν, να μοιραστούν γεύσεις και ιστορίες, αλλά και περαστικοί που τυχαία ανακαλύπτουν αυτόν τον μικρό "θησαυρό” και δεν αργούν να γίνουν κι αυτοί θαμώνες.

Το όνομα Tala’s  δεν είναι τυχαίο. Ο "Τάλας,” όπως αποκαλούν τον Γιώργο Καλογερόπουλο οι φίλοι του από τα παιδικά του χρόνια, αποφάσισε να δώσει στο μαγαζί του το παρατσούκλι που τον συνόδευε μια ζωή. "Ήθελα το όνομα να έχει κάτι δικό μου, κάτι προσωπικό", μου λέει χαμογελώντας.

Αλλά το όραμά του πήγε πέρα από το όνομα. "Ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο που να θυμίζει παρέα", εξηγεί. "Όχι έναν απρόσωπο χώρο, αλλά ένα μέρος όπου ο καθένας θα νιώθει σαν να κάθεται σε τραπέζι φίλων". Και πράγματι, αυτή η φιλοσοφία είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά του Tala’s. Από τα πιάτα που ξεχειλίζουν γεύση και φροντίδα, μέχρι την ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Tala’s
Ο "Τάλας” της Αγίας Παρασκευής. Για να το βρεις στον χάρτη, μπες εδώ

Τον Τάλα θα τον δεις να περιφέρεται στον χώρο, πάντα χαμογελαστός, να ρωτάει πώς περνάει ο κόσμος, να μιλάει για το φαγητό ή να αφηγείται ιστορίες για τα πιάτα. Και αν καθίσεις αρκετά, θα προσέξεις πως οι πελάτες τον χαιρετούν σαν να είναι φίλος από τα παλιά – ακόμα και όσοι δε μένουν για φαγητό. 

Ο Τάλας έχει στήσει μια όμορφη φάση στην Αγία Παρασκευή. Έξω θα δεις καρέκλες φερ φορζέ που θυμίζουν αυλή του 60 και του 70 με πολλά φυτά γύρω-γύρω και από  πάνω πολύχρωμα φωτάκια που κρέμονται από ψηλά. Φυσικά, δεν λείπουν οι απαραίτητες σόμπες για το κρύο και κουβερτάκια σε κάθε τραπέζι για να "χουχουλιάσουμε”. Μέσα "στα ζεστά” ο χώρος είναι μικρός αλλά cozy. Υπάρχουν λίγα και καλά τραπεζάκια που κοιτούν την τεράστια χαρακτηριστική ζωγραφιά στον τοίχο με τον παππού του μαγαζιού και φωτίζονται από τη χιλιοφωτογραφημένη φωτεινή επιγραφή "Έλα μου ντε”, που δεν είναι απλά μια φράση – είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού σε τρεις λέξεις. Εδώ, όλα είναι απλά και αυθεντικά. Έρχεσαι, κάθεσαι, απολαμβάνεις. Τι άλλο να θες; Και η απάντηση από τους περισσότερους θα ήταν "Έλα μου ντε;”.

Tala’s
Το Tala’s φτιάχτηκε για να γίνει στέκι. Για να το βρεις στον χάρτη, μπες εδώ

Το μενού του Tala’s είναι μικρό και περιεκτικό, γεμάτο γουστόζικους comfort μεσογειακούς μεζέδες για το απαραίτητο τσιμπολόγημα μαζί με το ποτό μας, το κρασί μας, το απεριτίφ μας. Όλα φτιάχνονται με καλές πρώτες ύλες κατά βάση ελληνικές που κοπιάζουν να βρουν και φυσικά με δικές τους, ολόδικές τους παρασκευές. 

Από την ανοιχτή του κουζίνα του μικρά πιάτα του μεζέ γεμίζονται με μεγάλες γεύσεις, που ναι μεν είναι γνώριμες στη βάση τους, αλλά σερβίρονται με αναπάντεχους συνδυασμούς. Οι μεζέδες του έχουν τον χαρακτήρα της Ελλάδας που αγαπάμε, αλλά παρουσιάζονται με μια φρέσκια, δημιουργική ματιά.

Tala’s
Έχει και ωραία "ελληνική σαλάτα”: μόνο που αντί για ντομάτες βάζει ντοματίνια και αντί για φέτα βάζει κρέμα κατσικίσιου τυριού

Η φάβα έρχεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και τραγανή τηγανητή κάπαρη, που της δίνουν μια απροσδόκητη γλύκα και ένταση. Το σαγανάκι φτιάχνεται με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα τσίλι, συνδυάζοντας την κρεμώδη υφή με μια ευχάριστη γλυκοκαυτερή αντίθεση. 

Tala’s
Το σαγανάκι από κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα τσίλι είναι από τα αγαπημένα πιάτα των θαμώνων. Για να το βρεις στον χάρτη, μπες εδώ

Τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και κατσικίσιο τυρί είναι τόσο ζουμερά, που μοιάζουν να βγήκαν μόλις από την κουζίνα της γιαγιάς. Η ζουμερή πανσέτα που είναι φανταστικά ψημένη και συνοδεύεται από έναν ανάλαφρο πουρέ μήλου, που ισορροπεί τη λιπαρότητα του κρέατος με μια δροσερή γλυκύτητα. Σκέτη λιχουδιά. 

Tala’s
Tip για έξτρα απόλαυση: πάρε ένα κομμάτι πανσέτα και βούτα το μέσα στον πουρέ μήλου. Δεν είσαι έτοιμος για αυτό.

Για τους λάτρεις των ψαρομεζέδων, ο γαύρος μαρινάτος με ταραμά και παντζάρια σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, προσφέροντας ένα τέλειο παιχνίδι υφών και γεύσεων. Και τέλος, η πατατοσαλάτα σερβίρεται όπως ποτέ άλλοτε: με καπνιστή πέστροφα και μαγιονέζα λεμονιού.

Tala’s
Ο γαύρος με τα παντζάρια, τον ταραμά και το ψωμί είναι από τα highlight του μενού. Για να το βρεις στον χάρτη, μπες εδώ

Για να πιούμε έχει λίγο απ’όλα. Θα βρεις ωραίες μπίρες, επιλεγμένα κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, μερικές ενδιαφέρουσες ξένες ετικέτες για ποικιλία, ένα κρασί ζεστό που μοιάζει με οινόμελο, αλλά είναι signature συνταγή του μαγαζιού για τις κρύες νύχτες, που είναι ό,τι πρέπει για να μας ζεστάνει αλλά και μια λίστα με απεριτίβο κοκτέιλς, που έχουν την υπογραφή του ίδιου του "Τάλα.” Κλασικές επιλογές, όπως το νεγκρόνι, παρουσιάζονται "πειραγμένες”, με δικές του παραλλαγές, φέρνοντας κάτι φρέσκο και ιδιαίτερο στο τραπέζι. 

Tala’s
Η λίστα με τα κρασιά έχει λίγα και καλά, επιλογές που σίγουρα αρέσουν. 

Κάθε τόσο στου Τάλα διοργανώνονται διάφορα event-άκια που μπορεί να είναι από live μουσική και beerpong, μέχρι παράσταση stand-up comedy και προβολή ταινίας μαζί με κρασί και τους λόκαλ μεζέδες του μαγαζιού. Και αυτό γιατί ο Γιώργος θέλει να δημιουργεί όμορφες καταστάσεις μέσα στο μαγαζί του.

Το Tala’s έχει ένα μεγάλο ατού που σε κάνει από την πρώτη στιγμή να το συμπαθήσεις. Έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα να σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέρος της ιστορίας του, ενώ παράλληλα σε εκπλήσσει με τις γεύσεις και τις μικρές λεπτομέρειες που προσέχει. Δεν χρειάζονται φανταχτερές δηλώσεις ή υπερβολές εδώ· όλα λειτουργούν απλά, αυθεντικά, όπως πρέπει. 

More Info:
Tala’s local meze & aperitivo
Θρασύβουλου 3, Αγία Παρασκευή
Για να το βρεις στον χάρτη, μπες εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιάννη Παρίκο, τι θα τρώμε στον Κέδρο, στη Λυκόβρυση;

Ο βραβευμένος σεφ ανοίγει σε λίγες ημέρες το καινούριο του εστιατόριο στα ΒΠ. Μιλά για όσα ετοιμάζει στο 'α'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2025

Anther. Ένα εστιατόριο ανθίζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Το καινούριο εστιατόριο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης ξανακαλεί στην περιοχή το κοινό που την ανακάλυψε.

Ιταλική Κουζίνα 2.0: Οι νέοι κανόνες της τρικολόρε γεύσης

Η δημοφιλέστερη γαστρονομική κουλτούρα του πλανήτη πρωταγωνιστεί πια σε πολλά και διαφορετικά σενάρια στην εστιατορική Αθήνα, αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτήν. Και ερμηνεύεται υπό πρίσματα πρωτοπόρα, διαφορετικά και, φυσικά, νόστιμα.

Αβέρτα: Νέα ταβέρνα δένει στο Κουφονήσι

Παραδοσιακή κουζίνα δίχως όρια σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας.

"Beereus Gastropub": Μια ολοκαίνουργια ιρλανδική παμπ με ελληνική ψυχή

Στα πρότυπα ιρλανδικής παμπ, στην εμφάνιση, αλλά με μια πλούσια γαστρονομική ούγια η "Beereus Gastropub" μόλις έπιασε λιμάνι στον Πειραιά.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει νοστιμότερο από ποτέ στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. - Τι ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε.

Ο πιο εξωτικός κήπος του Κολωνακίου επιστρέφει με μια φρέσκια πρόταση

Το Nikkei έφυγε, το Woowoo Garden έρχεται στα ορεινά της δημοφιλούς γειτονιάς.