
Υπάρχουν μαγαζιά που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να σε κερδίσουν – το καταφέρνουν με την πρώτη. Είναι η ζεστή τους ατμόσφαιρα, οι οικείες αλλά δημιουργικές γεύσεις τους, και οι άνθρωποί τους που σε κάνουν να νιώθεις ότι ανήκεις εκεί, σαν να ήταν πάντα το "στέκι” σου. Αυτά τα μαγαζιά έχουν φτιαχτεί για να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, να γεμίζουν τις μέρες με στιγμές που αξίζει να θυμάσαι – όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές μετά τη δουλειά.
Στην Αγία Παρασκευή, ένα τέτοιο "στέκι” έχει γίνει το Tala’s, ένα μοντέρνο μεζέ-μπαρ πάνω στη Θρασυβούλου. Εδώ συναντιούνται ντόπιοι για να χαλαρώσουν, να μοιραστούν γεύσεις και ιστορίες, αλλά και περαστικοί που τυχαία ανακαλύπτουν αυτόν τον μικρό "θησαυρό” και δεν αργούν να γίνουν κι αυτοί θαμώνες.
Το όνομα Tala’s δεν είναι τυχαίο. Ο "Τάλας,” όπως αποκαλούν τον Γιώργο Καλογερόπουλο οι φίλοι του από τα παιδικά του χρόνια, αποφάσισε να δώσει στο μαγαζί του το παρατσούκλι που τον συνόδευε μια ζωή. "Ήθελα το όνομα να έχει κάτι δικό μου, κάτι προσωπικό", μου λέει χαμογελώντας.
Αλλά το όραμά του πήγε πέρα από το όνομα. "Ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο που να θυμίζει παρέα", εξηγεί. "Όχι έναν απρόσωπο χώρο, αλλά ένα μέρος όπου ο καθένας θα νιώθει σαν να κάθεται σε τραπέζι φίλων". Και πράγματι, αυτή η φιλοσοφία είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά του Tala’s. Από τα πιάτα που ξεχειλίζουν γεύση και φροντίδα, μέχρι την ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Τον Τάλα θα τον δεις να περιφέρεται στον χώρο, πάντα χαμογελαστός, να ρωτάει πώς περνάει ο κόσμος, να μιλάει για το φαγητό ή να αφηγείται ιστορίες για τα πιάτα. Και αν καθίσεις αρκετά, θα προσέξεις πως οι πελάτες τον χαιρετούν σαν να είναι φίλος από τα παλιά – ακόμα και όσοι δε μένουν για φαγητό.
Ο Τάλας έχει στήσει μια όμορφη φάση στην Αγία Παρασκευή. Έξω θα δεις καρέκλες φερ φορζέ που θυμίζουν αυλή του 60 και του 70 με πολλά φυτά γύρω-γύρω και από πάνω πολύχρωμα φωτάκια που κρέμονται από ψηλά. Φυσικά, δεν λείπουν οι απαραίτητες σόμπες για το κρύο και κουβερτάκια σε κάθε τραπέζι για να "χουχουλιάσουμε”. Μέσα "στα ζεστά” ο χώρος είναι μικρός αλλά cozy. Υπάρχουν λίγα και καλά τραπεζάκια που κοιτούν την τεράστια χαρακτηριστική ζωγραφιά στον τοίχο με τον παππού του μαγαζιού και φωτίζονται από τη χιλιοφωτογραφημένη φωτεινή επιγραφή "Έλα μου ντε”, που δεν είναι απλά μια φράση – είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού σε τρεις λέξεις. Εδώ, όλα είναι απλά και αυθεντικά. Έρχεσαι, κάθεσαι, απολαμβάνεις. Τι άλλο να θες; Και η απάντηση από τους περισσότερους θα ήταν "Έλα μου ντε;”.

Το μενού του Tala’s είναι μικρό και περιεκτικό, γεμάτο γουστόζικους comfort μεσογειακούς μεζέδες για το απαραίτητο τσιμπολόγημα μαζί με το ποτό μας, το κρασί μας, το απεριτίφ μας. Όλα φτιάχνονται με καλές πρώτες ύλες κατά βάση ελληνικές που κοπιάζουν να βρουν και φυσικά με δικές τους, ολόδικές τους παρασκευές.
Από την ανοιχτή του κουζίνα του μικρά πιάτα του μεζέ γεμίζονται με μεγάλες γεύσεις, που ναι μεν είναι γνώριμες στη βάση τους, αλλά σερβίρονται με αναπάντεχους συνδυασμούς. Οι μεζέδες του έχουν τον χαρακτήρα της Ελλάδας που αγαπάμε, αλλά παρουσιάζονται με μια φρέσκια, δημιουργική ματιά.

Η φάβα έρχεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και τραγανή τηγανητή κάπαρη, που της δίνουν μια απροσδόκητη γλύκα και ένταση. Το σαγανάκι φτιάχνεται με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα τσίλι, συνδυάζοντας την κρεμώδη υφή με μια ευχάριστη γλυκοκαυτερή αντίθεση.

Τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και κατσικίσιο τυρί είναι τόσο ζουμερά, που μοιάζουν να βγήκαν μόλις από την κουζίνα της γιαγιάς. Η ζουμερή πανσέτα που είναι φανταστικά ψημένη και συνοδεύεται από έναν ανάλαφρο πουρέ μήλου, που ισορροπεί τη λιπαρότητα του κρέατος με μια δροσερή γλυκύτητα. Σκέτη λιχουδιά.

Για τους λάτρεις των ψαρομεζέδων, ο γαύρος μαρινάτος με ταραμά και παντζάρια σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, προσφέροντας ένα τέλειο παιχνίδι υφών και γεύσεων. Και τέλος, η πατατοσαλάτα σερβίρεται όπως ποτέ άλλοτε: με καπνιστή πέστροφα και μαγιονέζα λεμονιού.

Για να πιούμε έχει λίγο απ’όλα. Θα βρεις ωραίες μπίρες, επιλεγμένα κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες, μερικές ενδιαφέρουσες ξένες ετικέτες για ποικιλία, ένα κρασί ζεστό που μοιάζει με οινόμελο, αλλά είναι signature συνταγή του μαγαζιού για τις κρύες νύχτες, που είναι ό,τι πρέπει για να μας ζεστάνει αλλά και μια λίστα με απεριτίβο κοκτέιλς, που έχουν την υπογραφή του ίδιου του "Τάλα.” Κλασικές επιλογές, όπως το νεγκρόνι, παρουσιάζονται "πειραγμένες”, με δικές του παραλλαγές, φέρνοντας κάτι φρέσκο και ιδιαίτερο στο τραπέζι.

Κάθε τόσο στου Τάλα διοργανώνονται διάφορα event-άκια που μπορεί να είναι από live μουσική και beerpong, μέχρι παράσταση stand-up comedy και προβολή ταινίας μαζί με κρασί και τους λόκαλ μεζέδες του μαγαζιού. Και αυτό γιατί ο Γιώργος θέλει να δημιουργεί όμορφες καταστάσεις μέσα στο μαγαζί του.
Το Tala’s έχει ένα μεγάλο ατού που σε κάνει από την πρώτη στιγμή να το συμπαθήσεις. Έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα να σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέρος της ιστορίας του, ενώ παράλληλα σε εκπλήσσει με τις γεύσεις και τις μικρές λεπτομέρειες που προσέχει. Δεν χρειάζονται φανταχτερές δηλώσεις ή υπερβολές εδώ· όλα λειτουργούν απλά, αυθεντικά, όπως πρέπει.
More Info:
Tala’s local meze & aperitivo
Θρασύβουλου 3, Αγία Παρασκευή
Για να το βρεις στον χάρτη, μπες εδώ