World Tripe Day: Στο "Salonica" για πατσά

Το βραβευμένο εστιατόριο και ο εμβληματικός σεφ αφιερώνουν μία εβδομάδα στο punk έδεσμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά.

Πατσάς Salonica

"Την ποια;" θα αναρωτηθείς, απολύτως εύλογα, στο άκουσμα της πληροφορίας πως στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πατσά (World Tripe Day). Η τελευταία καθιερώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Εμπορίας του Πατσά ("Tripe Marketing Board"), στη Μεγάλη Βρετανία, που προσπάθησε αρχικά μέσω του ίντερνετ και με μπόλικες δόσεις χιούμορ να προωθήσει το προϊόν. Η επιλογή δε, της 24ης ημέρας του μήνα που διανύουμε έχει τις ρίζες της στα μέσα του 17ου αιώνα.

Τότε -και πιο συγκεκριμένα το 1662- ο Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας Samuel Pepys είχε γράψει στο 'Diary of Samuel Pepys' (σ.σ. το πιο προβεβλημένο δημοσιευμένο προσωπικό ημερολόγιο στο Νησί) για "ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά που μαγείρεψε ο ίδιος και το έφαγε μαζί με τη σύντροφό του". Σύμφωνα με την περιγραφή του, ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το pairing αποτελούνταν από ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού.

Κατά πολλούς εκλεκτή λιχουδιά, κατά άλλους ένα από τα don't της (όποιας) κουζίνας, ο πατσάς είναι σίγουρα ένα φαγητό που προκαλεί συζήτηση. Έχει φανατικούς οπαδούς, έχει και εκείνους που δε θα χαρακτηρίζονταν ακριβώς φίλοι του. Έχει κατορθώσει ωστόσο παράλληλα με τις γνωστές ώρες και συνθήκες κατανάλωσής του στο βάθος των δεκαετιών (ξέρεις, αργά τη νύχτα, στα ατμοσφαιρικά πατσατζίκδικα, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας) να διανύσει και μία πορεία που τον έχει φέρει μέχρι και σε εστιατόρια που υπηρετούν το fine dining, σε πολλές χώρες που φημίζονται για τη γαστρονομική σκηνή τους, κάνοντας δημοφιλείς σεφ να ασχοληθούν μαζί του. 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Σωτήρης Ευαγγέλου όχι απλά τιμά το έδεσμα στο πολυσυζητημένο για όλους τους σωστούς λόγους "Salonica Restaurant" του "Makedonia Palace" αλλά του αφιερώνει μία ολόκληρη εβδομάδα. 

Πατσάς Salonica 3

Πατσάς Salonica 2

Συγκεκριμένα από τις 24 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, θα σερβίρεται ένα ειδικό μενού που έχει δημιουργήσει ο executive chef και το οποίο περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές του παραδοσιακού πατσά, μαζί με άλλες μερακλίδικες προτάσεις: Χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος, μοσχαροκεφαλή, βραστό μοσχαράκι από κότσι με λαχανικά, κόκορας με τραχανά αυγολέμονο, ψαρόσουπα του "Salonica" αλλά και φθινοπωρινή μανιταρόσουπα.

Πατσάς Salonica 1


Info

Ημέρες: 24 - 30 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 13:00 - 23:45

Τηλ. κρατήσεων: 2310 897176

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/12/2025

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.

11 + 1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Που θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, bar αλλά και δίπλα στο κύμα.

Η Κέρκυρα κατέβηκε στη Γλυφάδα και παρουσίασε το πιο ιδιαίτερο γευστικό της πρόσωπο

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Στο Matsuhisa Athens για γιορτινό omakase

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο υποδέχεται τις γιορτές με δυο εξαιρετικά μενού αλλά και αρκετές ακόμη γευστικές προεκτάσεις.

Ο Βασίλαινας υποδέχεται το Κτήμα Σκούρα

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, το εμβληματικό εστιατόριο υποδέχεται το επίσης εμβληματικό κτήμα, σε μια εορταστική βραδιά οινογευσίας.

Τι γεύση μας αφήνει το 'CTC Urban Gastronomy' που γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Στην επέτειο της δεκαετίας του, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στον Κεραμεικό παραμένει φρέσκο και παιχνιδιάρικο, και κρατά ψηλά το γαστρονομικό πήχη, αναδομώντας τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας με δημιουργικότητα.