World Tripe Day: Στο "Salonica" για πατσά

Το βραβευμένο εστιατόριο και ο εμβληματικός σεφ αφιερώνουν μία εβδομάδα στο punk έδεσμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά.

Πατσάς Salonica

"Την ποια;" θα αναρωτηθείς, απολύτως εύλογα, στο άκουσμα της πληροφορίας πως στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πατσά (World Tripe Day). Η τελευταία καθιερώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Εμπορίας του Πατσά ("Tripe Marketing Board"), στη Μεγάλη Βρετανία, που προσπάθησε αρχικά μέσω του ίντερνετ και με μπόλικες δόσεις χιούμορ να προωθήσει το προϊόν. Η επιλογή δε, της 24ης ημέρας του μήνα που διανύουμε έχει τις ρίζες της στα μέσα του 17ου αιώνα.

Τότε -και πιο συγκεκριμένα το 1662- ο Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας Samuel Pepys είχε γράψει στο 'Diary of Samuel Pepys' (σ.σ. το πιο προβεβλημένο δημοσιευμένο προσωπικό ημερολόγιο στο Νησί) για "ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά που μαγείρεψε ο ίδιος και το έφαγε μαζί με τη σύντροφό του". Σύμφωνα με την περιγραφή του, ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το pairing αποτελούνταν από ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού.

Κατά πολλούς εκλεκτή λιχουδιά, κατά άλλους ένα από τα don't της (όποιας) κουζίνας, ο πατσάς είναι σίγουρα ένα φαγητό που προκαλεί συζήτηση. Έχει φανατικούς οπαδούς, έχει και εκείνους που δε θα χαρακτηρίζονταν ακριβώς φίλοι του. Έχει κατορθώσει ωστόσο παράλληλα με τις γνωστές ώρες και συνθήκες κατανάλωσής του στο βάθος των δεκαετιών (ξέρεις, αργά τη νύχτα, στα ατμοσφαιρικά πατσατζίκδικα, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας) να διανύσει και μία πορεία που τον έχει φέρει μέχρι και σε εστιατόρια που υπηρετούν το fine dining, σε πολλές χώρες που φημίζονται για τη γαστρονομική σκηνή τους, κάνοντας δημοφιλείς σεφ να ασχοληθούν μαζί του. 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Σωτήρης Ευαγγέλου όχι απλά τιμά το έδεσμα στο πολυσυζητημένο για όλους τους σωστούς λόγους "Salonica Restaurant" του "Makedonia Palace" αλλά του αφιερώνει μία ολόκληρη εβδομάδα. 

Πατσάς Salonica 3

Πατσάς Salonica 2

Συγκεκριμένα από τις 24 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, θα σερβίρεται ένα ειδικό μενού που έχει δημιουργήσει ο executive chef και το οποίο περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές του παραδοσιακού πατσά, μαζί με άλλες μερακλίδικες προτάσεις: Χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος, μοσχαροκεφαλή, βραστό μοσχαράκι από κότσι με λαχανικά, κόκορας με τραχανά αυγολέμονο, ψαρόσουπα του "Salonica" αλλά και φθινοπωρινή μανιταρόσουπα.

Πατσάς Salonica 1


Info

Ημέρες: 24 - 30 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 13:00 - 23:45

Τηλ. κρατήσεων: 2310 897176

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/12/2025

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", ανέδειξε για πέμπτη χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με μια λαμπερή τελετή απονομής την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού.

Ένα μητροπολιτικό bar restaurant με ελληνική ψυχή στον Πειραιά

Προορισμός εκλεκτής καλοφαγίας για όσους βολτάρουν στο μεγάλο λιμάνι.