World Tripe Day: Στο "Salonica" για πατσά

Το βραβευμένο εστιατόριο και ο εμβληματικός σεφ αφιερώνουν μία εβδομάδα στο punk έδεσμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά.

Πατσάς Salonica

"Την ποια;" θα αναρωτηθείς, απολύτως εύλογα, στο άκουσμα της πληροφορίας πως στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πατσά (World Tripe Day). Η τελευταία καθιερώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής Εμπορίας του Πατσά ("Tripe Marketing Board"), στη Μεγάλη Βρετανία, που προσπάθησε αρχικά μέσω του ίντερνετ και με μπόλικες δόσεις χιούμορ να προωθήσει το προϊόν. Η επιλογή δε, της 24ης ημέρας του μήνα που διανύουμε έχει τις ρίζες της στα μέσα του 17ου αιώνα.

Τότε -και πιο συγκεκριμένα το 1662- ο Άγγλος πολιτικός και συγγραφέας Samuel Pepys είχε γράψει στο 'Diary of Samuel Pepys' (σ.σ. το πιο προβεβλημένο δημοσιευμένο προσωπικό ημερολόγιο στο Νησί) για "ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά που μαγείρεψε ο ίδιος και το έφαγε μαζί με τη σύντροφό του". Σύμφωνα με την περιγραφή του, ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και το pairing αποτελούνταν από ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού.

Κατά πολλούς εκλεκτή λιχουδιά, κατά άλλους ένα από τα don't της (όποιας) κουζίνας, ο πατσάς είναι σίγουρα ένα φαγητό που προκαλεί συζήτηση. Έχει φανατικούς οπαδούς, έχει και εκείνους που δε θα χαρακτηρίζονταν ακριβώς φίλοι του. Έχει κατορθώσει ωστόσο παράλληλα με τις γνωστές ώρες και συνθήκες κατανάλωσής του στο βάθος των δεκαετιών (ξέρεις, αργά τη νύχτα, στα ατμοσφαιρικά πατσατζίκδικα, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα μας) να διανύσει και μία πορεία που τον έχει φέρει μέχρι και σε εστιατόρια που υπηρετούν το fine dining, σε πολλές χώρες που φημίζονται για τη γαστρονομική σκηνή τους, κάνοντας δημοφιλείς σεφ να ασχοληθούν μαζί του. 

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο Σωτήρης Ευαγγέλου όχι απλά τιμά το έδεσμα στο πολυσυζητημένο για όλους τους σωστούς λόγους "Salonica Restaurant" του "Makedonia Palace" αλλά του αφιερώνει μία ολόκληρη εβδομάδα. 

Πατσάς Salonica 3

Πατσάς Salonica 2

Συγκεκριμένα από τις 24 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, θα σερβίρεται ένα ειδικό μενού που έχει δημιουργήσει ο executive chef και το οποίο περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές του παραδοσιακού πατσά, μαζί με άλλες μερακλίδικες προτάσεις: Χοντροκομμένος ή ψιλοκομμένος, μοσχαροκεφαλή, βραστό μοσχαράκι από κότσι με λαχανικά, κόκορας με τραχανά αυγολέμονο, ψαρόσουπα του "Salonica" αλλά και φθινοπωρινή μανιταρόσουπα.

Πατσάς Salonica 1


Info

Ημέρες: 24 - 30 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 13:00 - 23:45

Τηλ. κρατήσεων: 2310 897176

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.