Πιλ Πουλ

Ναι, ο Jerome Serres επιστρέφει στην αθηναϊκή γαστρονομική αρένα καθοδηγώντας, στο εστιατόριο όπου κέρδισε Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin, μια δυνατή μαγειρική ομάδα. Τολμηρή για την Ελλάδα η λογική των τριών μενού, μεγάλο το φάσμα των επιλογών.

Πιλ Πουλ

Ναι, ο Jerome Serres επιστρέφει στην αθηναϊκή γαστρονομική αρένα καθοδηγώντας, στο εστιατόριο όπου κέρδισε Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin, μια δυνατή μαγειρική ομάδα. Τολμηρή για την Ελλάδα η λογική των τριών μενού, μεγάλο το φάσμα των επιλογών.

Πιλ Πουλ - εικόνα 1

«Play it again, Sam» ή μάλλον Jerome. Κάθομαι στη σάλα του «Πιλ Πουλ» με ελαφρά αίσθηση deja vu. Ο Jerome Serres (φωτο) λειτουργεί πλέον ως καθοδηγητής της μαγειρικής ομάδας, με τον Κύρκο Ζήση στο ρόλο του σεφ και patissier τον Μιχάλη Νουρλόγλου. Φαντάζομαι πως πολλοί φανατικοί της γαστρονομίας θα ήθελαν να πολιτογραφηθεί Έλληνας, όμως το γεγονός ότι αναλαμβάνει ως ιδιοκτήτης το εστιατόριο του Jean-Pierre Bruneau στις Βρυξέλλες –η μετάβαση θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια– δεν επιτρέπει τη συνεχή παρουσία του στα μέρη μας. Η γευστική ενέργεια ρέει απρόσκοπτα ήδη από το πράσινο –λόγω wasabi– macaron με γέμιση μους από λαβράκι και μια ιδέα sauce cocktail, δίπλα από το οποίο τοποθετούνται ένα ποτηράκι αφρού αρακά κι ένα μπουτάκι ορτυκιού γλασαρισμένο με γρεναδίνη. Ιντριγκαδόρικη αρχή και συνέχεια μακρά στο μενού των € 85 (οκτώ πιάτα) –έχετε επίσης την επιλογή των € 70 (έξι πιάτα) και των € 55 (πέντε πιάτα) από τον κατάλογο– με βαθιά νόστιμη σούπα σελινόριζας με coulis μαϊντανού, bisque με αιθέριο αφρό lime και μια κροκέτα από brandade μπακαλιάρου. Αν με το άνωθεν wasabi κάτι ψυχανεμίζεσαι, με το που εμφανίζονται τα St. Jacques πάνω σε mousseline καρότου με κύμινο και κάτω από ένα κόκκινο ροδοπέταλο με ζελέ τριαντάφυλλου που σε ηλεκτρίζει δροσερά, ένας ασυνήθιστος (πέρα από τον πρότερο θεμελιακό ρουστίκ γαλλισμό) εξωτισμός αρχίζει να πυκνώνει τις αναφορές του. Το wasabi επανεμφανίζεται σε μορφή αφρού, κάπως ήπιο –ίσως ήθελε ακόμη λίγο volume–, μαζί με yuzu, στον εξαιρετικά ψημένο μπακαλιάρο σε mousseline από αρακά και σπαράγγια. Νομίζω, πάντως, ότι μία είναι η «συγκατοίκηση» που κλέβει την παράσταση: γόνος καλαμαριού με σπανάκι και παρμεζάνα και ραβιόλια με μοσχαρίσιο ραγού και ανθότυρο σε ζωμό από όστρακα, πιπεριά κι ελιά, με αφρό από lime και φλοίδες παρμεζάνας – μαγικά πυκνή αυτή η ισορροπία στεριάς και θάλασσας. Όσο για το φινάλε, στέκεται απόλυτα στο ύψος του μενού, με μαρέγκα με παγωτό καφέ πάνω σε «καθρέφτη καραμέλας». (+) Το μενού πέντε πιάτων αυτού του επιπέδου με € 55. Οι αρωματικές γέφυρες της Μεσογείου με το εξωτικό στοιχείο. (-) Το πιάτο με το χοιρινό braise με nougat, την κροκέτα χοιρινού και το καρέ αρνιού πλατειάζει ελαφρώς. Ιnfo

ΠΙΛ ΠΟΥΛ Απ. Παύλου 51 & Πουλοπούλου, Θησείο, 2103423665. Έως 1 π.μ. Κλειστά Κυρ. Επιλογή 1ου, 2ου πιάτου και γλυκού από την κάρτα με € 54 και μενού με € 55, € 70 και € 85

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Spit Jack' και την Κυριακή στο Golden Hall

Οι Κυριακές αποκτούν γεύση μέσα από την εμπειρία του Spit Jack στο Golden Hall.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
01/11/2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στα εστιατόρια της Αθήνας

Μερικές προτάσεις για να την περάσεις φίνα, στη γιορτή του ελληνικού Νεμπιόλο.

Στη Δροσιά για ένα ιταλικό εστιατόριο-έκπληξη

Χειροποίητα ζυμάρια, ιταλική φινέτσα και σπιτική θέρμη σε περιμένουν στο Amici Miei Cucina Italiana.

Αορίτης

Συστήθηκε ως κρητική ταβέρνα, μα πολύ γρήγορα ο Αορίτης άνοιξε το μαγειρικό του φάσμα για να συμπεριλάβει όλη την Ελλάδα, σερβίροντας πια τη γεύση της παράδοσης σε ευθύβολες, προσεγμένες εκδοχές, με πρωταγωνίστρια την πρώτη ύλη και υπερατού πιάτα όπως το αντικριστό και τα παϊδάκια του.

Ένα κορυφαίο εστιατόριο της Καλαμάτας, για ένα βράδυ στην Αθήνα

Στις 7 Νοεμβρίου, το Symposio at Ark σηκώνει αυλαία με το εστιατόριο "Βερσαλλίες" και τη συναρπαστική κουζίνα του Γιάννη Κούμανη, δεινού τροφοσυλλέκτη και λάτρη της γνήσιας και σπάνιας τοπικής πρώτης ύλης.

Λένε πως αυτό είναι το πιο lifestyle brunch της Αθήνας

Γεύση, στυλ και θέα στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το ζυμαρένιο μυστικό της Πετρούπολης

Στο outsider των δυτικών προαστίων, υπάρχει ένα γουστόζικο στέκι που τοποθετεί την πίτσα στο επίκεντρο του γευστικού ενδιαφέροντος.