Κούνδουρος

Όταν έχεις διάθεση για έξοδο, όπου η νοστιμιά θα περισσεύει και το πορτοφόλι δεν θα κινδυνεύει, τότε βάζεις στην ατζέντα σου τις πληθωρικές γεύσεις αυτού του μαγαζιού.

Κούνδουρος

Όταν έχεις διάθεση για έξοδο, όπου η νοστιμιά θα περισσεύει και το πορτοφόλι δεν θα κινδυνεύει, τότε βάζεις στην ατζέντα σου τις πληθωρικές γεύσεις αυτού του μαγαζιού.

Κούνδουρος - εικόνα 1

Για τον Νίκο Κουνδουράκη, μάγειρα και ιδιοκτήτη του «Κούνδουρου», η μαγειρική είναι πρώτα απ’ όλα ένα χόμπι εδραιωμένο στις παιδικές του μνήμες – από τα μαγειρέματα της γιαγιάς του στην πυροστιά, ψηλά στα ορεινά των Χανίων. Στο μαγαζί του τα σερβιρίσματα είναι πληθωρικά, οι τιμές φτηνές και το τσιμπούσι ξεκινάει με ωραία τσικουδιά και φιστίκι αράπικο με το τσόφλι (σπάζοντάς το με το δόντι έχεις απεριτίφ πρώτης τάξεως το αλάτι που μένει πάνω του). Αξίζει να ’ρθείτε με μεγάλες παρέες για να δοκιμάσετε αρκετές γεύσεις: το «κλεψίμιο οφτό», λ.χ., που συνήθως φτάνει τα 1.400 γρ. αρνιού, είναι μια πεντανόστιμη προσομοίωση του κλέφτικου, με τη βαθιά, πυκνή γεύση και την τρυφεράδα του κρέατος που έχει ψηθεί σφραγισμένο, αλλά και το σπυρωτό γαμοπίλαφο, που νοτίζεται από τη νοστιμάδα ενός ζωμού από βραστό πρόβειο κρέας και όρνιθα (το λεμόνι και το πιπέρι του πάνε πολύ). Μέσα στο σερί όμως μπορείς να μη βάλεις μια «κουκουβάγια» στολισμένη με γλυκιά ντομάτα, απαλή ξινομυζήθρα και ωραίο λάδι ή ακόμη ντολμαδάκια, που ειδικά αυτή την εποχή φτιάχνονται από φρέσκα αμπελόφυλλα και είναι σκέτο άρωμα; Αλλά και πράγματα πιο πανελλήνια, στον «Κούνδουρο» μιλάνε: τα κεφτεδάκια του μυρίζουν ωραίο κρέας ζυμωμένο με δυόσμο, ενώ τα φυσικά ατού μιας μεγάλης χοιρινής μπριζόλας που ψήνεται με μαστοριά και διατηρεί τους χυμούς της σε κάνουν να την ορέγεσαι. Βάλτε στο μενού μία ακόμη κρητική λιχουδιά, το κλασικό κουνέλι με το ξίδι, που ο Κουνδουράκης την εξευγενίζει με κρεμμύδι, δάφνη και ωραίο ξίδι, έτσι που να διατηρούνται οι αρμονίες και οι χυμοί του κρέατος.

Στο φινάλε σε περιμένει μία ακόμη έκπληξη. Κάτι γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα κρητικά, που μοσχοβολάνε φρούτο (νεράντζι, περγαμόντο κ.ά.), απαλλαγμένα από ζαχαρωμένα σιρόπια που κάνουν τα δόντια να πονάνε. Ο «Κούνδουρος» σερβίρει τέτοια εποχή σε μια απλή, ευχάριστη αυλή. Τα μέλη του αθηνόραμα Club μπορείτε αυτή την εβδομάδα να το απολαύσετε με έκπτωση 20% τις καθημερινές.

Up: Η ειλικρίνεια και η μεγάλη νοστιμιά της αυθεντικής κουζίνας του. Down: Το ντεκόρ θέλει παρεμβάσεις για να ξεκαθαρίσει το στίγμα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.