
Όταν έχεις διάθεση για έξοδο, όπου η νοστιμιά θα περισσεύει και το πορτοφόλι δεν θα κινδυνεύει, τότε βάζεις στην ατζέντα σου τις πληθωρικές γεύσεις αυτού του μαγαζιού.

Για τον Νίκο Κουνδουράκη, μάγειρα και ιδιοκτήτη του «Κούνδουρου», η μαγειρική είναι πρώτα απ’ όλα ένα χόμπι εδραιωμένο στις παιδικές του μνήμες – από τα μαγειρέματα της γιαγιάς του στην πυροστιά, ψηλά στα ορεινά των Χανίων. Στο μαγαζί του τα σερβιρίσματα είναι πληθωρικά, οι τιμές φτηνές και το τσιμπούσι ξεκινάει με ωραία τσικουδιά και φιστίκι αράπικο με το τσόφλι (σπάζοντάς το με το δόντι έχεις απεριτίφ πρώτης τάξεως το αλάτι που μένει πάνω του). Αξίζει να ’ρθείτε με μεγάλες παρέες για να δοκιμάσετε αρκετές γεύσεις: το «κλεψίμιο οφτό», λ.χ., που συνήθως φτάνει τα 1.400 γρ. αρνιού, είναι μια πεντανόστιμη προσομοίωση του κλέφτικου, με τη βαθιά, πυκνή γεύση και την τρυφεράδα του κρέατος που έχει ψηθεί σφραγισμένο, αλλά και το σπυρωτό γαμοπίλαφο, που νοτίζεται από τη νοστιμάδα ενός ζωμού από βραστό πρόβειο κρέας και όρνιθα (το λεμόνι και το πιπέρι του πάνε πολύ). Μέσα στο σερί όμως μπορείς να μη βάλεις μια «κουκουβάγια» στολισμένη με γλυκιά ντομάτα, απαλή ξινομυζήθρα και ωραίο λάδι ή ακόμη ντολμαδάκια, που ειδικά αυτή την εποχή φτιάχνονται από φρέσκα αμπελόφυλλα και είναι σκέτο άρωμα; Αλλά και πράγματα πιο πανελλήνια, στον «Κούνδουρο» μιλάνε: τα κεφτεδάκια του μυρίζουν ωραίο κρέας ζυμωμένο με δυόσμο, ενώ τα φυσικά ατού μιας μεγάλης χοιρινής μπριζόλας που ψήνεται με μαστοριά και διατηρεί τους χυμούς της σε κάνουν να την ορέγεσαι. Βάλτε στο μενού μία ακόμη κρητική λιχουδιά, το κλασικό κουνέλι με το ξίδι, που ο Κουνδουράκης την εξευγενίζει με κρεμμύδι, δάφνη και ωραίο ξίδι, έτσι που να διατηρούνται οι αρμονίες και οι χυμοί του κρέατος.
Στο φινάλε σε περιμένει μία ακόμη έκπληξη. Κάτι γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα κρητικά, που μοσχοβολάνε φρούτο (νεράντζι, περγαμόντο κ.ά.), απαλλαγμένα από ζαχαρωμένα σιρόπια που κάνουν τα δόντια να πονάνε. Ο «Κούνδουρος» σερβίρει τέτοια εποχή σε μια απλή, ευχάριστη αυλή. Τα μέλη του αθηνόραμα Club μπορείτε αυτή την εβδομάδα να το απολαύσετε με έκπτωση 20% τις καθημερινές.
Up: Η ειλικρίνεια και η μεγάλη νοστιμιά της αυθεντικής κουζίνας του. Down: Το ντεκόρ θέλει παρεμβάσεις για να ξεκαθαρίσει το στίγμα του.