Επ' αυλή

Ένα ταβερνάκι «ιπτάμενο», για δόσεις παράδοσης κάτω απ' τον ουράνιο θόλο: low budget high. Στρώνει στην ταράτσα του τραπέζια ταβέρνας με κίτρινα τραπεζομάντιλα, προσθέτει μερικά λιτά φωτάκια και λίγα φυτά κι αυτό είναι.

Επ' αυλή

Ένα ταβερνάκι «ιπτάμενο», για δόσεις παράδοσης κάτω απ' τον ουράνιο θόλο: low budget high.

Επ' αυλή - εικόνα 1

Eίναι γεγονός. Οι περισσότερες ταράτσες τούτης της πόλης στεγάζουν… υψηλές προτάσεις εξόδου (bar-restaurants, club-restaurants και τα λοιπά) κι έχουν και τιμές αναλόγως «ανεβασμένης» κλίμακας. Η θέα πληρώνεται. Αλλά εδώ, στο παγκρατιώτικο σπίτι που στέγαζε επί χρόνια την «Ξανθίππη», το πρόσφατα αφιχθέν «Επ' αυλή» του Γιώργου, του Βίκτορα και της Έλενας κρατάει τις αντιστάσεις. Στρώνει στην ταράτσα του τραπέζια ταβέρνας με κίτρινα τραπεζομάντιλα, προσθέτει μερικά λιτά φωτάκια και λίγα φυτά κι αυτό είναι. Έχει κάτι από άλλη εποχή θαρρείς, τότε που οι αυλές ήταν διπλανές και μπλέκονταν και οι πόρτες μισάνοιχτες: πάρε αυτή την αίσθηση κι ανέβασέ την ψηλά (γιατί της αξίζει), πρόσθεσε και το πράσινο του Αρδηττού και τα μπαλκόνια απέναντι (οι γείτονες), και λίγο θόρυβο φασαριόζικων αυτοκινήτων από κάτω –για να θυμάσαι ότι είσαι στην Αθήνα– κι έχεις μια πρώτη εικόνα. Γλυκιά.

Ο κατάλογος είναι μικρός, αλλά παράπονο εμένα δεν μου άφησε. Το αντίθετο. Η μελιτζανοσαλάτα (με λίγο σκόρδο) ήταν ικανοποιητική, η πρασόπιτα με τη φέτα είχε φύλλο σπιτικό, οι σαρμάδες, δηλαδή ντολμαδάκια με ρύζι κι ελάχιστο κιμά, ήταν καλοβαλμένοι, όλα απλούστατα και ορεκτικά. Η σιδερένια σκάλα –άλλης εποχής– υποπτεύομαι ότι αποδεικνύεται βραχνάς για τους σερβίροντες (ζόρικη καθημερινή γυμναστική). Αλλά επανέρχονται με χαμόγελο, λίγο χύμα κρασί ακόμη και κυρίως πιάτα – κι εκεί ξεδιπλώνεται η δυναμική τής παράδοσης χωρίς φανφάρες. Το αρνί που τυλίγεται στη λαδόκολλα και ψήνεται στη γάστρα έχει βαθιά νοστιμιά και συνοδεύεται από χωριάτικες πατάτες πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι, και το τας κεμπάπ έρχεται τρυφερό, με μεστή κόκκινη σάλτσα. Στο φινάλε, το κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι και σπιτικό γλυκό βύσσινο είναι δροσερό, ψηφίζω όμως σοκολατόπιτα. Τύφλα να 'χουν τα μπράουνις και τα σουφλέ…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα κορυφαία εστιατόρια της Πελοποννήσου

Τα σημαντικά γευστικά σημεία της περιοχής, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες βραβεύσεις στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2025

Γιατί σχηματίζονται ουρές στο Olivia’s Brother του Χολαργού;

Πώς τo brunch spot και μικρό αδερφάκι του Juicy Grill κατάφερε να μην αδειάζει ποτέ και να χτίσει ένα μύθο στη γειτονιά του.

Ρετρό: Πώς έμαθε να τρώει σούσι η Αθήνα

Μία ματιά στο πώς ξεκίνησε να απολαμβάνει το "ωμό ψάρι με ρύζι" το κοινό της εστιατορικής πρωτεύουσας και πού βρισκόμαστε σήμερα.

Pork Dog Γουρνοπούλας, Τάκος Προβατίνας, Street Κοκορέτσι: Πού θα τα φας στην Αθήνα

Ό,τι καλύτερο παίζει σε street food στην πόλη σε περιμένει αυτό το ΠΣΚ.

Τα καλύτερα μπριζολάδικα του κόσμου για το 2025 - ένα αθηναϊκό ανάμεσά τους

Το Champions League της καρνιβορικής τελειότητας, το World's 101 Best Steak Restaurants, κατέληξε στους φετινούς νικητές - αναλυτικά η λίστα.

Γιάννη Παρίκο, τι θα τρώμε στον Κέδρο, στη Λυκόβρυση;

Ο βραβευμένος σεφ ανοίγει σε λίγες ημέρες το καινούριο του εστιατόριο στα ΒΠ. Μιλά για όσα ετοιμάζει στο 'α'.

Anther. Ένα εστιατόριο ανθίζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Το καινούριο εστιατόριο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης ξανακαλεί στην περιοχή το κοινό που την ανακάλυψε.