
Σε αυτά τα εστιατόρια θα δοκιμάσεις έξοχη ιταλική κουζίνα στην Αθήνα.
"Brera": Γεύση από Μιλάνο με απρόβλεπτα twists

Πραγματικά oλόφρεσκια και ενδιαφέρουσα άφιξη στην πλέον δημοφιλή πλατεία του ιστορικού κέντρου, το "Brera" φιλοδοξεί να γίνει ένα στέκι για όσους αγαπούν την ιταλική κουζίνα με μια ανατρεπτική ματιά. Από την καλλιτεχνική και συνάμα κοσμοπολίτικη γειτονιά Brera του Μιλάνου δανείζεται το όνομα αλλά και τη φιλοσοφία του, καθότι το στιλάτο all-day της πλατείας Αγίας Ειρήνης υπηρετεί μια ιταλική θεματικήμε αναπάντεχες fusion πινελιές.
Στην κουζίνα, ο περιζήτητος σεφ Pino Saccheri συναντά τη σεφ Μάρθα Παρασκευοπούλου και τον gastronomy nomad Τάσο Χέλμη, που έχουν ταξιδέψει και επιμεληθεί μαζί το μενού. Το αποτέλεσμα είναι μια γαστρονομική σύνθεση όπουη φαντασία, ο κοσμοπολιτισμός και η τεχνική συναντώνται σε κάθε πιάτο: φρέσκια πάστα και πίτσα, fish and chips με ταραμά μελιτζάνας και pico de gallo, ανοιχτό αραντσίνι με ταρτάρ σολομού και χειροποίητα ζυμαρικά με ευφάνταστα υλικά όπως cacio e pepe με φιστίκι Αιγίνης. Η προσεγμένη κάβα με περισσότερες από 40 ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, όπωςκαι τα signature cocktails διατηρούν ακριβές το pairing με ορθά twists του μενού. Και δεν σταματά εδώ: για τον Νοέμβριο, το "Brera" έχει ήδη κλείσει συνεργασία με τον σεφ Λευτέρη Τσούγκα από το μισελενάτο "Delta", δημιουργώντας ένα pop-up menu αφιερωμένο στοbrunch, αποκλειστικά για τις Κυριακές του Νοεμβρίουκαι με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Tip: Εκτός από μια χαλαρή πρωινή ή απογευματινή έξοδο, το "Brera" είναι επίσης ιδανικό για πιο ηλεκτρισμένες νύχτες, κυρίως χάρη στα DJ sets κάθε σαββατοκύριακο.
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, Κέντρο, IG: brera.athens
"Ovio": Ιταλικό με υπογραφή Πάνου Ιωαννίδη

Το πάθος και η εμπειρία του ευρέως γνωστού από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες σεφ είναι τα στοιχεία που έχουν κάνει το πρώτο του εστιατορικό εγχείρημα απόλυτο χιτ. Οι λάτρεις του καλού ιταλικού θα βρουν εντός της ευρύχωρης σάλας του "Ovio", στην οποία κυριαρχεί η φιλόξενη ζεστασιά του ξανθού ξύλου, κλασικές γεύσεις από την Μπότα με σύγχρονο τουίστ.
Στο μενού ξεχωρίζουν παρασκευές όπως τα ριζότι, που τα απολαμβάνεις σε τέσσερις εκδοχές: με σπαράγγια και λάιμ ή φρέσκια τρούφα, με καπνιστή caponata, με κρέμα κίτρινης πιπεριάς και μπλε καβούρι. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει βέβαια στην ασυναγώνιστη πίτσα του μαγαζιού, που ακολουθεί τη νεο-ναπολιτάνικη συνταγή, δηλαδή διαθέτει ένα ακαταμάχητα αφράτο ζυμάρι. Στο πεδίο των ζυμαρικών, το καταρτισμένο προσωπικό θα σας σερβίρει πιάτα με φρέσκια pasta, μαγειρεμένη αυστηρά al dente και συνοδευμένη από εκλεκτές νοστιμιές. Ένα signature πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις αν αγαπάς τα θαλασσινά είναι το tonno tonnato, ενώ για τους λάτρεις της γευστικής περιπέτειας, το tartare bolognese αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Tip: Συνοδεύστε το δείπνο με κρασιά από μία εκ των 120 ετικετών του ιταλικού αμπελώνα και γράψτε γλυκό επίλογο με –τι άλλο;– τιραμισού.
Απόλλωνος 4, Kέντρο, 2114115755, ovio.gr, FB: Ovio Athens, IG: @ovioathens
"Il Trovatore": Νοστιμιά με πιστοποιητικό!

Σε μια off Broadway γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου βρίσκεται ένα εστιατόριο που έχει κατορθώσει να ερμηνεύσει με στιλ την ψυχή της Ιταλίας, εξου και θεωρείται πλέον από τα classics του είδους. Η αυλή του που θυμίζει piazza στη Ρώμη και η κομψή σάλα φτιάχνουν ένα σκηνικό που αποπνέει ηρεμία και ιταλική φινέτσα, ό,τι πρέπει για χαλαρό δείπνο, αλλά και για μια ιδιαίτερη περίσταση. Στην κουζίνα, ο ταλαντούχος σεφ Παναγιώτης Παπαδόπουλος βάζει τη δική του δημιουργική πινελιά, ενώ όλα φτιάχνονται με σεβασμό στην παράδοση: χειροποίητα ζυμαρικά και πίτσες με τραγανή ζύμη και φρέσκα υλικά που έχουν τιμηθεί με το διεθνές βραβείο "Marchio Ospitalità Italiana", την επίσημη πιστοποίηση γνήσιας ιταλικής κουζίνας.
Ξεκινάμε με μπρουσκέτα με φρέσκο σπανάκι, ψητά λαχανικά, κρέμα mascarpone affumicato και πικάντικο σαλάμι, αλλά και φίνο μοσχαρίσιο καρπάτσιο. Ειδική μνεία αξίζει στην πίτσα με ζυμάρι ωρίμανσης 48 ωρών σε κλασικούς και πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς, όπως η cacio e pepe al tartufo. Δύσκολα λες "όχι" στα χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τα μπουκατίνι με κεφτεδάκια από αγριογούρουνο και λαχανικά, σάλτσα cacciatora, αφρό πεκορίνο και φρέσκια τρούφα, ενώ δεν λείπουν και τα ιταλικά κυρίως, όπως το γεμιστό μπούτι κοτόπουλο με σπανάκι, πεκορίνο με πολέντα και σάλτσα Barolo. Η οινική κάρτα τιμά την Τοσκάνη, με τα εκλεκτά κρασιά Bocelli, ενώ παράλληλα αναδεικνύει sκαι την ελληνική οινοποιία.

Tip: Tο "Il Trovatore" αντλεί την έμπνευσή του από τον σπουδαίο Andrea Bocelli, όπως θα δείτε κι από την ειδική γωνιά που του έχουν αφιερώσει, ενώ οι βραδιές με τον Ιταλό τραγουδιστή Alfio Consoli γεμίζουν το χώρο με συναίσθημα.
Γοργοποτάμου 14, Παλαιό Φάληρο, 2109370238, iltrovatore-restaurant.gr, FB: Il Trovatore, IG: @iltrovatore.resto
"Da Bruno": Ιταλόστροφη ελεγκάντσα

Με σαράντα και πλέον χρόνια λειτουργίας στο παλμαρέ του και τα "γαλόνια" της πρώτης με επίσημη πιστοποίηση αυθεντικής τρατορίας στην Αθήνα, το "Da Bruno" του Δημήτρη Τσουκάρη συνεχίζει να πλαισιώνει την κουζίνα της Μπότας με σεβασμό στις αρχές και τις γευστικές παραδόσεις της. Στη ζεστή ατμοσφαιρική του σάλα θα δοκιμάσετε πιάτα βγαλμένα από τεφτέρια βέρα ιταλικά, σε κλασικές αλλά και δημιουργικές ερμηνείες.
Θα απολαύσετε τη θέρμη μιας βελουτέ ημέρας δίπλα σε μπρουσκέτες με burrata ή σολομό, αέρινα τηγανισμένες κροκέτες από ταλαγάνι, και μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα αρτυμένα με το umami της παρμεζάνας, λίγο πριν καταφθάσουν στο τραπέζι vintage αλλά και φρέσκες δημιουργίες, όπως οι πένες με prosciutto cotto, μπέικον, ποικιλία μανιταριών και ροζέ σάλτσα, εμβληματικό πιάτο που σερβίρεται στην τιμή του 1985, οι ταλιατέλες με ραγού από τρία είδη φρέσκων μανιταριών με κρέμα παρμεζάνας και μαύρη τρούφα ή τα comfort paccheri με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα. Στα κυρίως, η saltimbocca alla Romana, με σκαλοπίνια από μοσχαράκι γάλακτος, προσούτο και σάλτσα λευκού κρασιού και η cotoletta alla Milanese δίνουν ρεσιτάλ γεύσης, ενώ από το τραπέζι δεν θα λείψει μια χορτοφαγική ή μια πιο πληθωρική pinsa carbonara.

Tip: Αναζητήστε τα περίφημα εποχικά μενού που πάντα κρύβουν εκπλήξεις και εξερευνήστε την ενημερωμένη κάρτα κρασιών από την πλούσια κάβα του.
Άγ. Άλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο, 2109818959, dabruno.gr, FB: Da Bruno, IG: @da_bruno_ristorante
"Zeas Pizza": Γειτονιά με άρωμα Ιταλίας

Στην καρδιά της Νέας Σμύρνης, το "Zeas Pizza" κρατά ζωντανή την αίσθηση της γειτονιάς, γράφοντας τη δική του ιστορία γεύσης από το 1973. Είναι από εκείνα τα μαγαζιά που η μυρωδιά και μόνο της πίτσας που ψήνεται στο φούρνο αρκεί για να καταλάβεις πως εδώ η παράδοση και η ποιότητα έχουν τον πρώτο λόγο.
Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν, το μοσχαράκι αλά κρεμ με μακαρόνια αποτελεί σταθερή αξία, με μαλακό μοσχαράκι γάλακτος, φρέσκα μανιτάρια και μια διακριτική δόση κονιάκ που δίνει βάθος στη γεύση του. Για τους πιο τολμηρούς, η πίτσα "Βεζούβιος", με spicy σάλτσα ντομάτας, τυρί, σκόρδο, μπέικον και πεπερόνι, προσφέρει μια αρωματική ισορροπία που δύσκολα θα ξεχάσεις. Για όσους αγαπούν το καλό κρέας, το χοιρινό φιλέτο με λεμονάτη σάλτσα piccata δεν απογοητεύει ποτέ. Για γλυκό, δοκιμάστε το καλτσόνε με γέμιση σοκολάτας, ένα ικανοποιητικό κλείσιμο σε μια εμπειρία που αποδεικνύει γιατί το "Zeas Pizza" παραμένει αγαπημένο στέκι εδώ και πέντε δεκαετίες.

Tip: Δοκιμάστε την αστακομακαρονάδα με λινγκουίνι και ούζο για ένα θαλασσινό twist.
Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη, 2109333335, zeaspizza.gr, IG: @zeaspizza_neasmirni, FB: Zeas Pizza
"Dal Professore": Εντατικά μαθήματα παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας

Λίγα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα μπορούν να περηφανευτούν ότι συνδυάζουν επί ίσοις όροις την αυθεντική ιταλική γεύση με την ολόσωστη διαχείριση πρώτης ύλης. Το "Dal Professore" ανασαίνει την αληθινή ατμόσφαιρα μιας trattoria rustica elegante στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά, έχοντας στο τιμόνι τον "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη. Όταν ο Δημητροκάλης αποφάσισε να αφήσει τη φιλολογία για χάρη της ιταλικής κουζίνας, η επανεκκίνηση ήταν τόσο συνειδητή όσο και καθοριστική. Μεγάλο μέρος της γοητείας του το "Dal Professore" τη βασίζει στην αυθεντικότητά του.
Αυτό μεταφράζεται σε καθαρές γεύσεις όπως η κρεμώδης cacio e pepe, που τη σωστή μέρα και με τη σωστή ψαριά μπορεί να γίνει πιάτο ημέρας με ένα ταρτάρ γαρίδας. Εξάλλου αυτή είναι η ψυχή του μαγαζιού. Τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά πιάτα ημέρας, που με γερές βάσεις και χωρίς εντυπωσιασμούς καταθέτουν τη δική τους συμβολή στον γαστρονομικό πλούτο της Μπότας, τιμώντας την εποχικότητα, καθώς και τα τοπικά προϊόντα Ιταλίας αλλά και της Νάξου, εκεί που βρίσκεται ο νησιώτης αδερφός του "Dal Professore". Οι comfort προτάσεις από το fix μενού συναντούν πιο αναπάντεχες ιδέες ημέρας, όπως χειροποίητα νιόκι με μοσχαρίσιο ραγού σε βότανα ή ζυμαρικά με σαρδέλες, μάραθο και σταφίδες alla Siciliana.

Tip: Must η πίτσα του μέλλοντος, ή "non pizza" κατά τον σεφ, με ζυμάρι με φυσικό προζύμι και 90% υγρασία και συνδυασμούς όπως η Margherita ή η Muffata με γκοργκοντζόλα και σπεκ.
Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, 2106109988, FB: DAL Professore Athens, IG: dalprofessore.kifissia
"Cupola": Η comfort πλευρά της Ιταλίας που αγαπάμε

Δεν είναι και πολλά τα μαγαζιά σε hot πιάτσες της πόλης, όπως το Παγκράτι, που μένουν σταθερά στο χρόνο, και η τρατορία στον ήσυχο πεζόδρομο της Ευφορίωνος μπορεί να παινεύεται πως δεν σταματά να ανανεώνει το πιστό κοινό της. Στο "Cupola", άλλωστε, ο κανόνας είναι η comfort ιταλική αυθεντικότητα, στην οποία όλοι παραδιδόμαστε ευχαρίστως με την πρώτη ευκαιρία, ιδίως όταν βασίζεται σε κορυφαίες πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες πινελιές, που πάντοτε, όμως, ποντάρουν στη βαθιά νοστιμιά. Στην ευχάριστη σάλα με το industrial chic ύφος και στον γραφικό πεζόδρομο, συναντιόμαστε μεσημέρι-βράδυ και κανακεύουμε κάθε διάθεση.
Στο τραπέζι προσγειώνονται πιάτα που μιλούν άψογα την ιταλική, τόσο πιο κλασικά όσο και με διάθεση ανανέωσης, πάντα με τη φροντίδα του σεφ Τάσου Θεοτόκη. Πάρτε για παράδειγμα την ό,τι πρέπει για το φθινόπωρο πίτσα Nduja με σάλτσα ντομάτας San Marzano, scamorza affumicata, nduja, parmigianno reggiano, δεντρολίβανο, μέλι, φιστίκι Αιγίνης και σταφίδες ή τα λαχταριστά mezzi rigatoni pistachio. Η αρχή γίνεται με χειροποίητη μοσχοβολιστή φοκάτσια με δεντρολίβανο και vitello tonnato που δεν απογοητεύει ποτέ, ενώ η ποικιλία μανιταριών με ρικότα, η καρμπονάρα όπως πρέπει, αλλά και οι ταλιατέλες bolognese είναι σταθερές αξίες.

Tip: Ξεκινάμε με ένα aperitivo ή κάποια από τις ωραίες οινικές προτάσεις και δεν παραλείπουμε τη γλυκιά επίγευση Ιταλίας!
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444, cupola.gr, FB: Cupola, IG: @cupola_trattoria
"Πιτσαρία Νεάπολη": Φέρνει τη Νάπολη στα Εξάρχεια

Τι Νάπολη τι Νεάπολη! Ένα μόνο φωνήεν δεν αρκεί για να αλλάξει την πραγματική ναπολιτάνικη ζύμη που συναντάμε εδώ, στην καρδιά της Αθήνας. Στην πιτσαρία "Νεάπολη" στην Ιπποκράτους, η πίτσα σερβίρεται υπέροχα τραγανή, με αφράτο και αέρινο στεφάνι που καψαλίζεται ιδανικά σε έναν τύπου ξυλόφουρνο που λειτουργεί με γκάζι. Η νοσταλγική διακόσμηση με τα πετρόλ πλακάκια και οι pop art πινελιές συνομιλούν με τον έφηβο μέσα μας, όσο ο ενήλικας σιγοπίνει aperitivi και κρασιά από τον ιταλικό και ελληνικό αμπελώνα.
Ωστόσο, στην "Πιτσαρία Νεάπολη", όλοι οι προβολείς πέφτουν στο αγαπημένο έδεσμα του ιταλικού Νότου. Εκτός από τις διαχρονικές Margherita, Marinara με ντοματίνια κονφί και τη Napolitana με αντζούγιες και κάππαρη, δοκιμάστε την ομώνυμη "Πιτσαρία Νεάπολη" με ventricina και καραμελωμένα κρεμμύδια ή τη Mushroom με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί.

Tip: Στα συν, η focaccia, καθώς και τα sticks σκορδόψωμου, που αβίαστα σας προετοιμάζουν για την τοπ εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, με σωστό ψήσιμο και ποιοτικότατα toppings.
Ιπποκράτους 98-100, Εξάρχεια, 2103638968, IG: @pitsaria_neapoli
"Amante Athens": Μια ιστορία αγάπης με άρωμα Ιταλίας

Στη γωνία της Παραμυθίας με τη Σαλαμίνος, εκεί όπου κάποτε μεγαλούργησε το "Funky Gourmet", το "Amante Athens" φέρνει ξανά φως και ζωή στο ιστορικό νεοκλασικό του Κεραμεικού. Με ατμόσφαιρα που θυμίζει σύγχρονη γκαλερί και με παιχνιδιάρικες pop art λεπτομέρειες, όπως η Μόνα Λίζα με τη φούξια τσιχλόφουσκα που σε υποδέχεται στην είσοδο, το "Amante" παντρεύει την τέχνη με τη γεύση, προσφέροντας μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.
Ο Ιταλός σεφ Giovanni Fiorentino και ο Δημήτρης Καραμήτσος έχουν επιμεληθεί ένα μενού γεμάτο μεσογειακά αρώματα και ιταλική φινέτσα: arancini με ραγού και μοτσαρέλα, ραβιόλι με ρικότα και κρέμα κολοκύθας, λινγκουίνι με μελάνι σουπιάς και ταρτάρ γαρίδας, κάθε πιάτο είναι μια μικρή απόδειξη ότι η σημασία στη λεπτομέρεια και η δημιουργικότητα κάνουν όλη τη διαφορά. Η μπάρα του "Amante" προτείνει δροσερά spritz, ευφάνταστα κοκτέιλ και μια ενημερωμένη λίστα κρασιών με πάνω από 100 ετικέτες του ελληνικού και ιταλικού αμπελώνα.

Tip: Γλυκό φινάλε με δροσερό σεμιφρέντο με μπισκότο αλλά και κλασική πανακότα με φρούτα του δάσους.
Παραμυθίας 13, Κεραμεικός, 2105243429, FB: Amante Athens, IG: @amante.athens
"Ami": Δημιουργική ανανέωση για το αγαπημένο aperitivo spot

Με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ιταλική πλατεία και κλασικά aperitivo cocktails στην καρδιά του κέντρου, το "Ami" έχει μπει για τα καλά στις συνήθειες της πόλης ως ιδανική επιλογή για μια χαλαρή έξοδο από νωρίς το απόγευμα. Ανοιχτό όλη μέρα, επιστρέφει ανανεωμένο, με τον βραβευμένο σεφ Δήμο Σαμουράκη να υπογράφει το νέο του μενού, που συνδυάζει την αυθεντική γαστρονομική παράδοση της Ιταλίας με δημιουργικότητα, τεχνική και εποχικότητα. Με σεβασμό στα αγνά υλικά και στην καθαρότητα των γεύσεων, ο σεφ Σαμουράκης δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ιταλικής κουζίνας με νέα ματιά. Δοκιμάστε bruschetta tartare, με αγκινάρα και lardo di Colonnata, φρέγκολα σε ζωμό από μύδια συνοδευόμενη από μύδια, φιλέτο μυλοκόπι με πουρέ από κολοκυθάκι, αλλά και ωραία πίτσα όπως αυτή με κρέμα γκοργκοντζόλας, σύκο και ρόκα, που έκλεψε την παράσταση το καλοκαίρι.

Tip: Η ανανεωμένη wine list και τα επιλεγμένα κοκτέιλ ολοκληρώνουν μια εμπειρία που εστιάζει στη λεπτομέρεια.
Βουλής και Απόλλωνος, Kέντρο, 2130302290, IG: @ami_italianbistro
"Gloria Gati": Ιταλική φινέτσα στο ιστορικό κέντρο

Στην πλατεία Καρύτση, το "Gloria Gati" –το αδερφάκι του "Vittoria Gati" στη Γλυφάδα– σε υποδέχεται σε ένα χώρο όπου κυριαρχούν τα eclectic ρομαντικά και vintage στοιχεία, που συνδυάζονται με μια σύγχρονη industrial αισθητική, δημιουργώντας ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ο σεφ Γιώργος Παπακώστας υπογράφει ένα μενού εμπνευσμένο από αυθεντικές ιταλικές συνταγές, με χειροποίητα ζυμαρικά από παραδοσιακό μύλο της Νάπολης, σπεσιαλιτέ από χωριά της Ιταλίας και λευκή ή μαύρη τρούφα ανάλογα με την εποχή.
Το μενού προσφέρει επιλογές για κάθε γούστο: από πλατό τυριών και αλλαντικών, φρέσκια burrata από την Puglia, gnocco fritto και arancini τρούφας μέχρι spaghetti cacio e pepe με πεκορίνο Σαρδηνίας και λαζάνια με 20 στρώσεις bolognese. Ξεχωριστή θέση στο μενού έχει και η πίτσα πενθήμερης ωρίμανσης, φτιαγμένη με ιταλικό αλεύρι και φυσική ζύμωση, που προσφέρει μοναδική ελαφρότητα και γεύση. Όσο για τα γλυκά, το τιραμισού και τα bigne σοκολάτας αξίζουν σίγουρα την προσοχή σας. Τα βράδια στο "Gloria Gati" γεμίζουν μουσική: Πέμπτη με DJ, Παρασκευή με τον Ιταλό τραγουδιστή Alfio Consoli και Σάββατο live με τον Αρίωνα Αβατάγγελο και τον Γιάννη Καρανάσιο, σε ένα ατμοσφαιρικό μουσικό δίδυμο, όπου ο πρώτος τραγουδά και ο δεύτερος παίζει σαξόφωνο.

Tip: Τα signature cocktails στο bar είναι ιδανικά για να συνοδεύσετε το δείπνο σας ή για ένα after-work χαλαρό ποτό, ενώ ο χώρος φιλοξενεί ιδανικά και εταιρικές εκδηλώσεις.
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 6, κέντρο, 2120000022, gloriagati.com, FB: Gloria Gati, IG: @gloria.gati
"Flavino – Enoteca e’ Cucina": Σαλπάρουμε για Ιταλία;

Σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές του Πειραιά, το Πασαλιμάνι, το "Flavino – Enoteca e’ Cucina" φέρνει την ψυχή της Ιταλίας στο τραπέζι, συνδυάζοντας τη γεύση με την αγάπη για το κρασί. Στο ατμοσφαιρικό του περιβάλλον, το μενού ισορροπεί ανάμεσα σε αγαπημένα ιταλικά πιάτα και πιο ψαγμένες προτάσεις, πάντα με έμφαση στο να "ακούγεται" η παράδοση και η πρώτη ύλη, ενώ επιλεγμένες ετικέτες από την Ελλάδα και την Ιταλία "αγκαλιάζουν" κάθε πιάτο.
Δοκιμάστε το vitello tartufo με αγιολί τρούφας και αβγό ποσέ, την burrata με πέστο και ντοματίνια, αλλά και τα rigatoni all’ amatriciana με καπνιστή πανσέτα και πεκορίνο. Οι πίτσες σε φούρνο πυρότουβλου –από την κλασική Margherita έως τη spicy Picante– είναι εγγύηση. Σαλάτες με εποχικά λαχανικά συνοδεύουν το γεύμα ή λειτουργούν και ως ελαφρύ κυρίως πιάτο, σε ένα all-day στέκι που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα και business lunches.

Tip: Κάθε ώρα στο "Flavino – Enoteca e’ Cucina" έχει το συνοδευτικό της, από έναν espresso το πρωί μέχρι ένα aperitivo ή ένα κοκτέιλ αλά ιταλικά το βράδυ, με φόντο τη θάλασσα!
Ακτή Μουτσοπούλου 5, Πειραιάς, 2104292444, flavino.gr, IG: @flavino_enotecaecucina
"Meno Male": Dolce vita στο Κουκάκι

Σε μία από τις πιο γνωστές για τη γευστική τους προσωπικότητα αθηναϊκές γειτονιές, το κομψό all-day spot αποτίνει τον δικό του φόρο τιμής στην κουζίνα που έχει κερδίσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους μας. Από νωρίς σερβίρει πλούσιο brunch, ενώ αργότερα μπορείτε να απολαύσετε τις σπεσιαλιτέ του σεφ Γιώργου Γαλάνη, που θα σας ζεστάνουν την καρδιά, καμωμένες με φρέσκες πρώτες ύλες ιταλικής καταγωγής.
Αυτό μεταφράζεται σε ξεκίνημα με ένα εξαιρετικό vitello tonnato πλάι σε βουτυράτη burrata με ντοματίνια, λίγο πριν στο τραπέζι αριβάρουν δυνατά χαρτιά της κάρτας, όπως η πίτσα Meno Male με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα, σπεκ, πανσέτα και σαλάμι piccante ή η Guanciale με κρέμα γάλακτος, guanciale και φρέσκο κρεμμύδι, μεταξύ άλλων. Από ζυμαρικά θα δοκιμάσετε τις παπαρδέλες με ποικιλία μανιταριών και σάλτσα ντεμιγκλάς, αλλά και την carbonara τους και θα κλείσετε με cannoli ή tiramisu.

Tip: Το "Meno Male" είναι επίσης ιδανικό για το ξεκίνημα της ημέρας, με ωραία χαρμάνια καφέ, αλλά και ενδιαφέρουσες επιλογές για brunch.
Βεΐκου 10, Κουκάκι, 2109231350, menomale.gr, FB: Meno Male Athens, IG: @menomale.athens
"Mozzart Pizza": Το μυστικό είναι στο ζυμάρι!

Κανείς δεν λέει "όχι" σε μια καλοφτιαγμένη πίτσα, και στα δύο υποκαταστήματα της "Mozzart Pizza" ξέρουν από ζυμάρι – και όχι μόνο! Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές από τη ναπολιτάνικη και τη ρωμαϊκή σχολή, η ζύμη της πίτσας που σερβίρουν τόσο στην καρδιά της Αθήνας όσο και στον Χολαργό, φτιάχνεται με μαεστρία και ωριμάζει για 48 ώρες πετυχαίνει το ξεχωριστό αποτέλεσμα που δικαιολογεί το όνομά της!
"Mozz" από τη mozzarella και "art" από την τέχνη που βάζουν σε κάθε Παρασκευή: αυτά είναι τα δύο συνθετικά του ονόματος της πιτσαρίας, η οποία πρόσθεσε ένα "z" στο όνομα του μεγάλου συνθέτη και μας προσκαλεί για γευστικές συγχορδίες! Βασικό ρόλο στην αρμονία παίζουν βέβαια τα toppings, με ιταλικά αλλαντικά και τυριά να δίνουν τον τόνο σε μπεστ-σέλερ, όπως η Σπεκ, η Κόπα, η Ντούγια, αλλά και η Βεγκάνα με σάλτσα ντομάτας, μπρόκολο, μελιτζάνα και κρεμμύδι.

Tip: Στη "Mozzart Pizza" δεν ξεχνούν τους vegan, ενώ θα βρείτε και χορταστικές σαλάτες, αλλά και πίτσα με το κομμάτι! Φυσικά, εξυπηρετούν και στο σπίτι σε συνεργασία με τις γνωστές πλατφόρμες delivery.
Χρυσοσπηλιωτίσσης 1, Κέντρο, 2103214183 / 25ης Μαρτίου 9, Χολαργός, 2106547190, FB: Mozzart Pizza, IG: @mozzart.athens
"Amici Miei Cucina Italiana": Και η πάστα και η πίτσα εδώ είναι χειροποίητες!

Ποιος θα το ’λεγε ότι στη Δροσιά υπάρχει ένα μοντέρνο εστιατόριο που σέβεται την ιταλική κουζίνα και τις πρώτες ύλες της και ξέρει από ζύμη! Αυτή είναι η περίπτωση του "Amici Miei Cucina Italiana", που στον μοντέρνο χώρο του στο εξοχικό προάστιο οι ιταλικές γεύσεις έχουν την αυθεντικότητα που αναζητούμε όσοι έχουμε ταξιδέψει στη γείτονα, με τα ζυμάρια για την πίτσα και την πάστα να παρασκευάζονται όλα in house. Το εστιατόριο ανοίγει από τις 10 το πρωί και προσφέρει εκλεκτές επιλογές για brunch – από αυθεντικό κροκ μαντάμ μέχρι άλλες απολαυστικές πρωινές δημιουργίες με τη γνωστή φινέτσα της κουζίνας του.
Από το ανανεωμένο χειμερινό μενού, που υπογράφει η σεφ Άρτεμις Ζαχίλα, ποντάρουμε στα χειροποίητα ravioli cacio e pepe με σάλτσα πεκορίνο και σπανάκι, αλλά και στο ossobuco με σάλτσα λαχανικών και παπαρδέλες με σος Μετσοβόνε, δυο πληθωρικά πιάτα που κλείνουν μέσα τους τα αρώματα της εποχής. Αντίστοιχα, το ριζότο κολοκύθας αρωματισμένο με φασκόμηλο, κρέμα gorgonzola και καβουρδισμένο φουντούκι δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Δεν λείπουν οι premium κοπές και τα φινετσάτα ορεκτικά. Θα τα συνδυάσετε με προτάσεις από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, που φιγουράρουν στην όμορφη κάβα.

Tip: Το λαχταριστό τιραμισού φτιάχνεται εδώ μπροστά στον πελάτη με τραγανά σαβαγιάρ, εσπρέσο και κρέμα μασκαρπόνε.
Στρατηγού Πετρίτη 7, Δροσιά, 2108136305, FB: Amici Restaurant, IG: @amici_cucina
"Revellers’ Row Pizza": Urban vibes με άρωμα Ιταλίας

Το στιλάτο στέκι στα Βριλήσσια είναι ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας: πρωινό καφέ, ευφάνταστο brunch, μεσημεριανό, ενώ το απόγευμα μετατρέπεται σε spritzeria για χαλαρό κοκτέιλ. Στο μενού, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ στην ιταλική κουζίνα Παναγιώτης Μωυσής και ο General Manager Θάνος Ρήγας, με πολυετή εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, εννοείται πως θα βρείτε τις πιο λαχταριστές πίτσες με ζυμάρι ωρίμανσης 48 ωρών, αλλά και pinza με ζυμάρι ωρίμανσης 72 ωρών. Aπό την κλασική Margherita μέχρι πιο ασυνήθιστες επιλογές, κάθε πρόταση είναι φτιαγμένη με αγάπη για την ιταλική γεύση.
Δροσερές σαλάτες όπως η all time classic Caesar’s ή η ζεστή σαλάτα με κατσικίσιο τυρί και σoς από ταχίνι, μέλι και πορτοκάλι, και νοστιμότατα πιάτα με χοιρινά φιλετάκια, κοτόπουλο ή μοσχάρι Black Angus. Και τι να πρωτοδιαλέξουμε από τα χειροποίητα και φρέσκα ζυμαρικά του "Revellers’ Row", παρασκευασμένα καθημερινά με τις καλύτερες πρώτες ύλες; Καρμπονάρα, al olio, ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και σπανάκι ή την αξεπέραστη μακαρονάδα φούρνου μαγειρεμένη με τραγανό μπέικον, μανιτάρια και ποικιλία τυριών; Το μενού πλαισιώνει μια αξιοπρεπή λίστα κρασιών από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.

Tip: Απαραίτητο το γλυκό κλείσιμο με πανακότα λιμοντσέλο, καλτσόνε γεμιστό με φρούτα και αξεπέραστο τιραμισού.
Αναλήψεως 6, Βριλήσσια, 2110105500, FB: Revellers' Row, IG: @revellers_row
"Casa Nicola": Dolce vita στο Μαρούσι

Ένα χρόνο μετά το επιτυχημένο "Burnt Bone", ο Χάρης Χασταζέρης και ο συνεργάτης του Κωνσταντίνος Κυριακού επανέρχονται δυναμικά, ανοίγοντας δίπλα του το ολοκαίνουργιο "Casa Nicola" στο Μαρούσι. Από νωρίς το πρωί, το εστιατόριο μας υποδέχεται με απολαυστικό brunch, όπως η frittata alla mediterranea, ομελέτα με κολοκύθι, πατάτα, πιπεριά και παρμεζάνα, αλλά και γλυκές επιλογές, όπως η pizza dolce alla Nutella. Στο μενού του, το οποίο υπογράφει ο σεφ Πρόδρομος Κωσταράς, η Ιταλία ξεδιπλώνεται μέσα από πιάτα που ποντάρουν στη φρεσκάδα και την παράδοση.
Οι ιταλικές σαλάτες εκφράζουν την ουσία της μεσογειακής γεύσης, από την Caprese με mozzarella di bufala και πέστο βασιλικού έως την Tricolore με αβοκάντο και bocconcini, ενώ τα πρώτα πιάτα, όπως τα arancini di riso με ραγού και αρακά, αλλά και το κλασικό vitello tonnato με μοσχάρι και σάλτσα τόνου, προετοιμάζουν το ταξίδι γεύσης. Οι πίτσες και τα ριζότι συνεχίζουν την εμπειρία με αυθεντικές συνταγές, δίνοντας τη νόστιμη σκυτάλη σε κυρίως πιάτα, όπως το pollo cacciatora με νιόκι παρμεζάνας ή το ossobuco alla milanese με χρυσό risotto σαφράν. Και όλα αυτά συνοδεύονται ιδανικά από επιλεγμένες ετικέτες και κοκτέιλ της signature λίστας "Confessione Liquida".

Tip: Tiramisu, pannacotta και cannoli κλείνουν το γεύμα… ιταλικά!
Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2106180321, IG: casanicola_athens
"Badi Pizzeria": Αέρας Ιταλίας στην Πετρούπολη

Το γουστόζικο στέκι που αγαπά κλασικές αλλά και ελάχιστα αναδιαμορφωμένες ιταλικές ρετσέτες, παίζει αβίαστα στο γήπεδο της κουζίνας της Μπότας, ξεφουρνίζοντας πίτσες με μοσχοβολιές που δύσκολα τους αντιστέκεσαι και ζυμαρικά με βαθιά νοστιμιά. Ορεκτικές αφίξεις το ριζότο arancini milanese με guanciale και φίνα μαγιονέζα aioli και η μπρουσκέτα με ψητή ντομάτα και κατσικίσιο τυρί, που προλογίζουν λιχούδικες προτάσεις ζυμαρικών, όπως τα ναπολιτάνικα paccheri και λαζάνια ραγού, η κλασικότροπη cacio e pepe και το πικάντικο spaghetti aglio e olio.
Η πίτσα όμως είναι σταθερά η star του μενού, με αφράτο στεφάνι και στη μέση λεπτό ζυμάρι, ωραία καμωμένη και με γαρνιτούρες περιωπής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την caprese, με σάλτσα ντομάτας San Marzano, παρμεζάνα 24 μηνών, προσούτο Πάρμας, ρόκα και ντοματίνια ψητά ή από τις "street edition" – οι οποίες διατίθενται μόνο μέσω efood και δεν σερβίρονται στο κατάστημα– την Korean BBQ κοτόπουλο με mascarpone, κρεμμύδι και σάλτσα BBQ.

Tip: Τα επιδόρπια είναι επίσης λίγα και καλά, με το τιραμισού να κρατά τα πρωτεία στις προτιμήσεις ως σταθερό best seller.
Πανοράματος 37, Πετρούπολη, 2105065937, FB: Badi Pizzeria, IG: @badi_pizzeria
"Ortigia": Σικελία καλεί Παλαιό Φάληρο!

Μετά την επιτυχημένη του πορεία στην Κηφισιά, το "Ortigia" μεταφέρει την αυθεντική ιταλική συνταγή στο Παλαιό Φάληρο, λίγα μόλις βήματα από τη θάλασσα. Σε έναν κομψό και φωτεινό χώρο με αίσθηση χαλαρής πολυτέλειας, που περιλαμβάνει και έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο γεμάτο πράσινο, απολαμβάνουμε μια πρόταση που ξεχωρίζει για την απλότητα, τη φινέτσα και το σεβασμό στην πρώτη ύλη. Στην κουζίνα, ο σεφ Λευτέρης Ρούτσης επιμένει στην ποιότητα και τη φρεσκάδα: όλα τα πιάτα παρασκευάζονται από την αρχή επιτόπου, με επιλεγμένες, αυθεντικές ιταλικές πρώτες ύλες, δημιουργώντας έναν κατάλογο που είναι ένα αληθινό ταξίδι στη γεύση – από τα ζυμαρικά και τις πίτσες μέχρι τις σάλτσες, τα antipasti και τα γλυκά.
Από το νέο μενού δοκιμάζουμε risotto gorgonzola e amaretti με καραμελωμένο αχλάδι, μους γκοργκοντζόλα, ζους από μοσχάρι και τριμμένο μπισκότο Αmaretti, ραβιόλια alla cacciatore γεμιστά με βασιλομανίταρα, ρικότα και ψαχνό από ραγού κόκορα με αφρό πεκορίνο και φρέσκια τρούφα και, βέβαια, χειροποίητες πίτσες με λεπτή, αφράτη ζύμη, όπως η Bianca neve με πάστα τρούφας και η Burrata con mortadella.

Tip: Ένα ωραίο φθινοπωρινό πιάτο που ξεδιπλώνει τη φιλοσοφία της κουζίνας και σε στέλνει στη Σικελία είναι η costoletta di maiale με παλαιωμένο βαλσάμικο και πουρέ γλυκοπατάτας.
Αγίου Αλεξάνδρου 30 και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο, 2109833838, FB: Ortigia Restaurant, IG: @ortigiaresto