Όταν το κοντοσούβλι μπαρμπούνι συνάντησε το ocean negroni

Η άρτια cocktail list του Τραβόλτα με την υπογραφή του head bartender και mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου εισάγει νέα δεδομένα – και την αγαύη – σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτική ψαροφαγία.

hero cocktails travolta

Η τσιπούρα χουνκιάρ έχει μέλλον με ένα cocktail που βασίζεται στο ρούμι και έχει passion fruit; Το κοντοσούβλι μπαρμπούνι μπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο τραπέζι με ένα "ocean negroni” που έχει σοκολάτα με αλάτι από τη Γαύδο; Συμβαίνουν πράγματα στα τραπέζια του Τραβόλτα που δεν τα λες συνηθισμένα και γεννούν απορίες. Την ευθύνη γι’ αυτά έχει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, head bartender και mixologist.

Ο αεικίνητος Δημήτρης έχει δημιουργήσει ειδικά για το Τραβόλτα μια cocktail list που στόχο έχει να σε κάνει να απαρνηθείς το κλασικό σου Ασσύρτικο και να συνδυάσεις το ροφό με τεκίλα, αγαύη και τζίντζερ. Γιατί; Γιατί κανείς στο Τραβόλτα δεν κάθεται ήσυχος, όλοι αγαπούν τις ανατροπές. Συνάντησα τον Δημήτρη και μου εξήγησε ο ίδιος πώς έχουν τα πράγματα:


Δημήτρης Παπαϊωάννου

 

Ένας νέος τρόπος σκέψης, όχι απλώς μια τάση

"Αυτό που θέλαμε ήταν να πάμε παραπέρα από τον κλασικό ‘κανόνα’ που θέλει το ψάρι και τα θαλασσινά να συνοδεύονται αποκλειστικά από κρασί. Το cocktail pairing δεν είναι απλώς μια νέα τάση, αλλά ένας νέος τρόπος να σκεφτόμαστε τη γαστρονομία, που τον υποστηρίζουν διεθνώς κορυφαία εστιατόρια αναπτύσσοντας tailor-made cocktails για μενού με θαλασσινά. Fermented syrups, house-made cordials, ακόμα και θαλάσσια βότανα χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν βάθος στη γεύση. "


travolta cocktails 1

 

Τί συμβαίνει στο Τραβόλτα

"Στο Τραβόλτα δημιουργήσαμε μια ιδιαίτερη λίστα με αφετηρία τη θάλασσα. Από εκεί ξεκινήσαμε, από τις πρώτες ύλες που αυτή μας προσφέρει, γεμάτες γευστική καθαρότητα και φρεσκάδα. 

"Έχουμε σχεδιάσει κάθε cocktail με σκοπό να αναδειχθεί το πιάτο όχι να επισκιαστεί. Επιλέξαμε ελαφριές, φρέσκες βάσεις, όπως gin, λευκό ρούμι, aperitifs ή λευκά vermouth, που σέβονται τη λεπτότητα του ψαριού και χρησιμοποιήσαμε φρέσκα εσπεριδοειδή, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και μια διακριτική αλμυρή νότα, ώστε να δημιουργήσουμε ισορροπία και να "δέσουμε" το cocktail με τη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, για τις τεχνικές μας έχουμε χρησιμοποιήσει και θαλασσινό νερό καθώς και μυρωδικά που δουλεύει η κουζίνα του Τραβόλτα."


travolta cocktails 2

 

Οι κανόνες του (νέου) παιχνιδιού

"Όταν πρόκειται για το συνδυασμό cocktail με φαγητό, και ειδικά πιάτα με ψάρι, η τεχνική μαγειρέματος και τα στοιχεία που συνοδεύουν το ψάρι στο πιάτο είναι πάντα πολύ σημαντικά. Για παράδειγμα, το ψάρι που σερβίρεται με μια κρεμώδη σάλτσα θα χρειαστεί ένα bitter cocktail  με υψηλή οξύτητα για να καθαρίσει τον ουρανίσκο ανάμεσα στις μπουκιές. Τα πικάντικα ψάρια απαιτούν ένα cocktail με λίγη γλυκύτητα για να εξισορροπηθεί η θερμότητα των μπαχαρικών.


travolta cocktails 3

Για παράδειγμα, ένα dry martini ή ένα gin & tonic με αγγούρι πάει πολύ με τη δροσιά των στρειδιών. Ένα spritz με λευκό vermouth ταιριάζει με μια σαλάτα θαλασσινών. Η οξύτητα ενός sour cocktail μπορεί να κόψει τη λιπαρότητα του μαγειρεμένου ψαριού και να αφήσει καθαρό τον ουρανίσκο για κάθε επόμενη μπουκιά. Ένα cocktail  με extra lime εξισορροπεί πιάτα με πιο πικάντικα θαλασσινά."

Εγώ απόψε θα συνδυάσω μιλφέιγ τηγανητού γαύρου με κρέμα παντζαριού, και "My Lovely Lemonade" με σύννεφο από τσάι του βουνού, φασκόμηλο και λουίζα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.