Όταν το κοντοσούβλι μπαρμπούνι συνάντησε το ocean negroni

Η άρτια cocktail list του Τραβόλτα με την υπογραφή του head bartender και mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου εισάγει νέα δεδομένα – και την αγαύη – σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτική ψαροφαγία.

hero cocktails travolta

Η τσιπούρα χουνκιάρ έχει μέλλον με ένα cocktail που βασίζεται στο ρούμι και έχει passion fruit; Το κοντοσούβλι μπαρμπούνι μπορεί να συνυπάρξει στο ίδιο τραπέζι με ένα "ocean negroni” που έχει σοκολάτα με αλάτι από τη Γαύδο; Συμβαίνουν πράγματα στα τραπέζια του Τραβόλτα που δεν τα λες συνηθισμένα και γεννούν απορίες. Την ευθύνη γι’ αυτά έχει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, head bartender και mixologist.

Ο αεικίνητος Δημήτρης έχει δημιουργήσει ειδικά για το Τραβόλτα μια cocktail list που στόχο έχει να σε κάνει να απαρνηθείς το κλασικό σου Ασσύρτικο και να συνδυάσεις το ροφό με τεκίλα, αγαύη και τζίντζερ. Γιατί; Γιατί κανείς στο Τραβόλτα δεν κάθεται ήσυχος, όλοι αγαπούν τις ανατροπές. Συνάντησα τον Δημήτρη και μου εξήγησε ο ίδιος πώς έχουν τα πράγματα:

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ένας νέος τρόπος σκέψης, όχι απλώς μια τάση

"Αυτό που θέλαμε ήταν να πάμε παραπέρα από τον κλασικό ‘κανόνα’ που θέλει το ψάρι και τα θαλασσινά να συνοδεύονται αποκλειστικά από κρασί. Το cocktail pairing δεν είναι απλώς μια νέα τάση, αλλά ένας νέος τρόπος να σκεφτόμαστε τη γαστρονομία, που τον υποστηρίζουν διεθνώς κορυφαία εστιατόρια αναπτύσσοντας tailor-made cocktails για μενού με θαλασσινά. Fermented syrups, house-made cordials, ακόμα και θαλάσσια βότανα χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν βάθος στη γεύση. "
travolta cocktails 1

Τί συμβαίνει στο Τραβόλτα

"Στο Τραβόλτα δημιουργήσαμε μια ιδιαίτερη λίστα με αφετηρία τη θάλασσα. Από εκεί ξεκινήσαμε, από τις πρώτες ύλες που αυτή μας προσφέρει, γεμάτες γευστική καθαρότητα και φρεσκάδα. 

"Έχουμε σχεδιάσει κάθε cocktail με σκοπό να αναδειχθεί το πιάτο όχι να επισκιαστεί. Επιλέξαμε ελαφριές, φρέσκες βάσεις, όπως gin, λευκό ρούμι, aperitifs ή λευκά vermouth, που σέβονται τη λεπτότητα του ψαριού και χρησιμοποιήσαμε φρέσκα εσπεριδοειδή, αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και μια διακριτική αλμυρή νότα, ώστε να δημιουργήσουμε ισορροπία και να "δέσουμε" το cocktail με τη θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, για τις τεχνικές μας έχουμε χρησιμοποιήσει και θαλασσινό νερό καθώς και μυρωδικά που δουλεύει η κουζίνα του Τραβόλτα."

travolta cocktails 2

Οι κανόνες του (νέου) παιχνιδιού

"Όταν πρόκειται για το συνδυασμό cocktail με φαγητό, και ειδικά πιάτα με ψάρι, η τεχνική μαγειρέματος και τα στοιχεία που συνοδεύουν το ψάρι στο πιάτο είναι πάντα πολύ σημαντικά. Για παράδειγμα, το ψάρι που σερβίρεται με μια κρεμώδη σάλτσα θα χρειαστεί ένα bitter cocktail  με υψηλή οξύτητα για να καθαρίσει τον ουρανίσκο ανάμεσα στις μπουκιές. Τα πικάντικα ψάρια απαιτούν ένα cocktail με λίγη γλυκύτητα για να εξισορροπηθεί η θερμότητα των μπαχαρικών.
travolta cocktails 3

Για παράδειγμα, ένα dry martini ή ένα gin & tonic με αγγούρι πάει πολύ με τη δροσιά των στρειδιών. Ένα spritz με λευκό vermouth ταιριάζει με μια σαλάτα θαλασσινών. Η οξύτητα ενός sour cocktail μπορεί να κόψει τη λιπαρότητα του μαγειρεμένου ψαριού και να αφήσει καθαρό τον ουρανίσκο για κάθε επόμενη μπουκιά. Ένα cocktail  με extra lime εξισορροπεί πιάτα με πιο πικάντικα θαλασσινά."

Εγώ απόψε θα συνδυάσω μιλφέιγ τηγανητού γαύρου με κρέμα παντζαριού, και "My Lovely Lemonade" με σύννεφο από τσάι του βουνού, φασκόμηλο και λουίζα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το πιο value for money ρομαντικό δείπνο για βραβείο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, μερικά απ’ αυτά όμως είναι ιδανικά για τετ α τετ όχι μόνο με τη γαστρονομία, αλλά και με το έτερο ήμισυ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/10/2025

Ο Βεργιώτης που ξέρει από καλό κρέας

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις του εστιατορίου που έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από το σωστά ψημένο, εκλεκτό κρέας και ανακαλύψαμε γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του.

Η Τρελή Ροδιά: Η νέα άφιξη στα Άνω Πετράλωνα όπου θα φας καλά και φθηνά

Η νέα γαστροταβέρνα των Πετραλώνων είναι ένας ιδανικός γευστικός προορισμός. Δοκιμάσαμε ορισμένα highlights του μενού και ιδού όλα όσα ξεχωρίσαμε.

12 με Τόνο

Ένα μικροσκοπικό στέκι με μεγάλα κότσια, στην εκτός ραντάρ πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Matcha Latte: Tο trend της εποχής και πού θα το βρεις στην Αθήνα

Τι είναι το φιστικί ρόφημα που έχει κατακλύσει το feed σου και πού μπορείς να το δοκιμάσεις στην πόλη μας;

To Yaboo στον Πειραιά κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και μας προσκαλεί σε πάρτυ

Bar bites, κοκτέιλ και χορευτική μουσική μας περιμένουν στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο.

Σάββατο με BBQ στο Colonial στο Golf της Γλυφάδας

Επιστροφή με γεύσεις και μουσική κάθε Σάββατο μεσημέρι.