Γιατί φέτος το καλοκαίρι όλοι στην Πάρο μιλούσαν για την "Πεζούλα"

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Το πρώτο μαγαζί που σου ανέφερε ως την ανακάλυψη όποιος πιστός φίλος του νησιού, ανεξαρτήτως προτιμήσεων και budget, συναντούσες το φετινό καλοκαίρι στην Πάρο, ήταν η "Πεζούλα". Το περίεργο ήταν ότι αναζητώντας πληροφορίες στα social media δεν έβρισκες και πολλά κι έτσι βρεθήκαμε να αναζητάμε στα "ψαχτά" τον άγνωστο παραδοσιακό οικισμό που κρύβουν τα Μάρμαρα - κλασικό χωριό πέρασμα στο δρόμο για παραλίες όπως ο Μώλος και τα Τσουκαλιά - ακόμη κι εμείς που ως λάτρεις των παραδοσιακών οικισμών και της "άλλης” Πάρου έχουμε εδώ και χρόνια περπατήσει τα περισσότερα χωριά και λαγκάδια του νησιού.

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

"Είχαμε ετοιμάσει ταμπελίτσα και βελάκια για μας βρίσκει κανείς και τα έχω ακόμη εδώ, γεμίσαμε χωρίς να το καταλάβουμε, γι αυτό και δεν ανέβασα τίποτε, ούτε φωτογράφιση πρόλαβα να κάνω." θα μου πει η Αιμιλία Καρτούλια όταν καταφέρνουμε να βρούμε λίγη ησυχία από το πηγαινέλα των παραγγελιών και να πιάσουμε συζήτηση στο ταμείο, λίγο πριν πληρώσουμε το λογαριασμό (70 ευρώ για τρία άτομα έχοντας πάρει λίγο πολύ όλο τον κατάλογο!).

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Μαζί με τον σύντροφό της, αγρότη, Φανούρη Πετρούπουλο, που οι θαμώνες των πανηγυριών της Πάρου κάπου θα έχετε πετύχει να σολάρει, αποφάσισαν να δώσουν νέα ζωή στο παλιό χασάπικο της οικογένειας του. Κρατώντας τον χώρο όσο γίνεται πιο κοντά στο πρωτότυπο, με ελάχιστες, πολύ καλόγουστες παρεμβάσεις που έκαναν οι ίδιοι, με προσωπική εργασία, έφτιαξαν ένα μικρό καφενείο - μανάβικο που σερβίρει στη σάλα και στο σοκάκι απέξω ό,τι γράφει καθημερινά ο μαυροπίνακας.

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Η αγροτική παραγωγή του Φανούρη από τα κτήματα στο Μώλο δίνει τις ιδέες στην κουζίνα και στοκάρει τα ράφια. Έτσι ανάλογα με τη μέρα, αν έφτασαν για παράδειγμα μελιτζάνες δοκιμάζεις μελιτζάνες ιμάμ ή μουσακά και παίρνεις κι ένα πεπονάκι για το σπίτι φεύγοντας. Οχτώ - δέκα πιάτα βρίσκεις στην "Πεζούλα" όλα κι όλα, ξεκινώντας με χωριάτικη με φέτα, ξινομυζήθρα ή τουλουμοτύρι, φάβα και τηγανιτούς μεζέδες - εμείς πετύχαμε ορεκτικότατη τηγανιά με λεπτό ντόπιο χοιρινό λουκάνικο και κεφτεδάκια - που ετοιμάζει ο Φανούρης.

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

"Η αρχική ιδέα ήταν να μείνουμε στο τηγάνι, αλλά η κυρία Νικολέτα, η μαμά του Φανούρη άρχισε να φτάνει με τα ταψιά και τις κατσαρόλες κάθε μέρα κι έτσι τα μαγειρευτά της, αρνάκι φρικασέ ή κιούλμπασι, μοσχαράκι κοκκινιστό, μουσακάς, έχουν εξελιχθεί σε δυνατό χαρτί. Μαγειρεύουμε με ότι βγάλει το χωράφι, δεν έχουμε φύρα, τα κολοκυθάκια θα τα κάνουμε πίτα μπατζίνα, με το καρπούζι θα φτιάξουμε γλυκό..." 

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Η "Πεζούλα” ξεκίνησε τη λειτουργία της εκτός σεζόν, με τα "άγνωστα" λαχανικά της Πάρου όπως το κάρφα να δίνουν το παρών προσβλέποντας να γίνει στέκι και της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την Αιμιλία οι ντόπιοι έχουν υποδεχθεί με χαρά την αναγέννηση της Πιάτσας, όπως λεγόταν παλιά η γειτονιά της "Πεζούλας”, τότε που ήταν τοπόσημο στα Μάρμαρα και είχε εκτός από το χασάπικο και 2-3 καφενεία. Μάλιστα, κάτι ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα των παιδιών ανοίγοντας μαγαζιά σε αυτό το σημείο, ενώ αναμένεται η ανάδειξη της παλιάς πλατειούλας από τον Δήμο.

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Καφενείο Πεζούλα Μάρμαρα Πάρος

Σε ένα καλοκαίρι που βρήκε αρκετά εστιατόρια της Πάρου "πληγωμένα” από την μείωση της κατανάλωσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες του νησιού επιδοκίμασαν αυτή τη χαλαρή, τίμια γευστική προσπάθεια εκτός των κοσμικών οικισμών που έχουν εξελιχθεί σε περαντζάδα για τα δεκαπεντάχρονα ή συναγωνίζονται στην έλλειψη πάρκινγκ το Μαρούσι και ελπίζουμε η συνέχεια που σίγουρα θα έρθει σε αυτόν και άλλους παραδοσιακούς οικισμούς να γίνει με αντίστοιχο σεβασμό και ποιότητα.

Μάρμαρα, Πάρος, 2284045629
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.