
Το πρώτο μαγαζί που σου ανέφερε ως την ανακάλυψη όποιος πιστός φίλος του νησιού, ανεξαρτήτως προτιμήσεων και budget, συναντούσες το φετινό καλοκαίρι στην Πάρο, ήταν η "Πεζούλα". Το περίεργο ήταν ότι αναζητώντας πληροφορίες στα social media δεν έβρισκες και πολλά κι έτσι βρεθήκαμε να αναζητάμε στα "ψαχτά" τον άγνωστο παραδοσιακό οικισμό που κρύβουν τα Μάρμαρα - κλασικό χωριό πέρασμα στο δρόμο για παραλίες όπως ο Μώλος και τα Τσουκαλιά - ακόμη κι εμείς που ως λάτρεις των παραδοσιακών οικισμών και της "άλλης” Πάρου έχουμε εδώ και χρόνια περπατήσει τα περισσότερα χωριά και λαγκάδια του νησιού.

"Είχαμε ετοιμάσει ταμπελίτσα και βελάκια για μας βρίσκει κανείς και τα έχω ακόμη εδώ, γεμίσαμε χωρίς να το καταλάβουμε, γι αυτό και δεν ανέβασα τίποτε, ούτε φωτογράφιση πρόλαβα να κάνω." θα μου πει η Αιμιλία Καρτούλια όταν καταφέρνουμε να βρούμε λίγη ησυχία από το πηγαινέλα των παραγγελιών και να πιάσουμε συζήτηση στο ταμείο, λίγο πριν πληρώσουμε το λογαριασμό (70 ευρώ για τρία άτομα έχοντας πάρει λίγο πολύ όλο τον κατάλογο!).


Μαζί με τον σύντροφό της, αγρότη, Φανούρη Πετρούπουλο, που οι θαμώνες των πανηγυριών της Πάρου κάπου θα έχετε πετύχει να σολάρει, αποφάσισαν να δώσουν νέα ζωή στο παλιό χασάπικο της οικογένειας του. Κρατώντας τον χώρο όσο γίνεται πιο κοντά στο πρωτότυπο, με ελάχιστες, πολύ καλόγουστες παρεμβάσεις που έκαναν οι ίδιοι, με προσωπική εργασία, έφτιαξαν ένα μικρό καφενείο - μανάβικο που σερβίρει στη σάλα και στο σοκάκι απέξω ό,τι γράφει καθημερινά ο μαυροπίνακας.


Η αγροτική παραγωγή του Φανούρη από τα κτήματα στο Μώλο δίνει τις ιδέες στην κουζίνα και στοκάρει τα ράφια. Έτσι ανάλογα με τη μέρα, αν έφτασαν για παράδειγμα μελιτζάνες δοκιμάζεις μελιτζάνες ιμάμ ή μουσακά και παίρνεις κι ένα πεπονάκι για το σπίτι φεύγοντας. Οχτώ - δέκα πιάτα βρίσκεις στην "Πεζούλα" όλα κι όλα, ξεκινώντας με χωριάτικη με φέτα, ξινομυζήθρα ή τουλουμοτύρι, φάβα και τηγανιτούς μεζέδες - εμείς πετύχαμε ορεκτικότατη τηγανιά με λεπτό ντόπιο χοιρινό λουκάνικο και κεφτεδάκια - που ετοιμάζει ο Φανούρης.



"Η αρχική ιδέα ήταν να μείνουμε στο τηγάνι, αλλά η κυρία Νικολέτα, η μαμά του Φανούρη άρχισε να φτάνει με τα ταψιά και τις κατσαρόλες κάθε μέρα κι έτσι τα μαγειρευτά της, αρνάκι φρικασέ ή κιούλμπασι, μοσχαράκι κοκκινιστό, μουσακάς, έχουν εξελιχθεί σε δυνατό χαρτί. Μαγειρεύουμε με ότι βγάλει το χωράφι, δεν έχουμε φύρα, τα κολοκυθάκια θα τα κάνουμε πίτα μπατζίνα, με το καρπούζι θα φτιάξουμε γλυκό..."



Η "Πεζούλα” ξεκίνησε τη λειτουργία της εκτός σεζόν, με τα "άγνωστα" λαχανικά της Πάρου όπως το κάρφα να δίνουν το παρών προσβλέποντας να γίνει στέκι και της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την Αιμιλία οι ντόπιοι έχουν υποδεχθεί με χαρά την αναγέννηση της Πιάτσας, όπως λεγόταν παλιά η γειτονιά της "Πεζούλας”, τότε που ήταν τοπόσημο στα Μάρμαρα και είχε εκτός από το χασάπικο και 2-3 καφενεία. Μάλιστα, κάτι ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα των παιδιών ανοίγοντας μαγαζιά σε αυτό το σημείο, ενώ αναμένεται η ανάδειξη της παλιάς πλατειούλας από τον Δήμο.



Σε ένα καλοκαίρι που βρήκε αρκετά εστιατόρια της Πάρου "πληγωμένα” από την μείωση της κατανάλωσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες του νησιού επιδοκίμασαν αυτή τη χαλαρή, τίμια γευστική προσπάθεια εκτός των κοσμικών οικισμών που έχουν εξελιχθεί σε περαντζάδα για τα δεκαπεντάχρονα ή συναγωνίζονται στην έλλειψη πάρκινγκ το Μαρούσι και ελπίζουμε η συνέχεια που σίγουρα θα έρθει σε αυτόν και άλλους παραδοσιακούς οικισμούς να γίνει με αντίστοιχο σεβασμό και ποιότητα.
Μάρμαρα, Πάρος, 2284045629