Ρώγα: Το πιο μικρό wine bar της χώρας άνοιξε στην Σύρο

To μικροσκοπικό wine bar είναι το νέο στέκι στην Ερμούπολη και αποδεικνύει περίτρανα ότι το μέγεθος δεν μετράει.

ρογα

Ένας ακόμα λόγος να επισκεφτείς την Σύρο μόλις προέκυψε και, αν και μικρός σε τετραγωνικά μέτρα, είναι μεγάλος σε σημασία. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατέχει μία εξαιρετική γαστρονομική σκηνή που ολοένα και βελτιώνεται και φέτος ήρθε να προστεθεί σε αυτή η Ρώγα, ένα λιλιπούτειο wine bar στην Αγορά της Ερμούπολης που αποδεικνύει once and for all πως τελικά το μέγεθος δεν μετράει.


Μέσα σε μόλις πέντε τετραγωνικά, ο Χρήστος Γκόλφης (επικεφαλής του Theosis στην Άνω Σύρο) και ο Στέλιος Χατζηδάκης στέγασαν την λατρεία τους για το κρασί σε ένα μαγαζί με ξεκάθαρο concept και ήδη φανατικό κοινό. Με την πολύτιμη βοήθεια του γνωστού σομελιέ Γιάννη Παππά (Gamay), η Ρώγα φιλοξενεί μικρά οινοποιεία, ήπιας παρέμβασης κρασιά και σχεδόν όλες οι γνωστές ελληνικές ποικιλίες από κάθε γωνιά της οινικής Ελλάδας.

Στα ράφια του mini μαγαζιού με την μεγάλη προσωπικότητα θα βρεις 80 ετικέτες κρασιού, οι οποίες κυρίως μοιράζονται σε ένα ποσοστό 60/40 ως προς τις ελληνικές και ξένες επιλογές. Αν θέλεις κάτι σε ποτήρι, οι by the glass επιλογές αποτελούνται κυρίως από ελληνικά κρασιά, με ετικέτες που εναλλάσσονται αρκετά συχνά έτσι ώστε πάντα να υπάρχει κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον για τους νέους επισκέπτες αλλά και τους τακτικούς θαμώνες.


Όταν επισκέφτηκα την Ρώγα στις αρχές του Ιουνίου, η resident σομελιέ Ιωάννα Αυγέρη (Selene Σαντορίνη, Ex Machina) ήταν εκείνη που εξασφάλισε μια άριστη εμπειρία, τόσο με τις γνώσεις της πάνω στο κρασί όσο και με την εξωστρέφειά της και την ικανότητα να σε ψυχολογήσει βάσει των γούστων σου και να σου προσφέρει ακριβώς το κρασί που σου ταιριάζει.


Το μενού φαγητού είναι μικρό και στοχευμένο, με πρωταγωνιστή τις φρέσκες πρώτες ύλες που η Ρώγα προμηθεύεται από τους παραγωγούς στην Αγορά της Ερμούπολης (ή αλλιώς Τα Μανάβικα). Δοκίμασε λιχουδιές όπως μοσχαρίσιο ταρτάρ με χρένο, παστό κρόκο αυγού, κάππαρη και πίκλα σινάπι, ντοματίνια με φράουλες, μοσχολέμονο, αρμεό (συριανό τυρί) και σπόρο σύκου, φρυγανισμένο ψωμί με καβούρι, καπνιστή γαρίδα και αυγοτάραχο, συνδυασμένα με διάφορα νοστιμευτικά, και μια ωραία συλλογή με τυριά κι αλλαντικά.

Το κλίμα έρχεται να συμπληρώσει η παρουσία της μουσικής, με τραγούδια που ακούγονται από παλιά βινύλια και ένα πικαπ-τζουκ μποξ, όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να επιλέξει τι θα ακουστεί στην συνέχεια. Μάλιστα μπορεί να πετύχεις σκηνικά όπου οι φίλοι της Ρώγας κατεβαίνουν στο μαγαζί κρατώντας τους δικούς τους δίσκους και στήνουν πρόγραμμα με μουσικές επιλογές που μπορεί να ξεκινήσουν από τους Beatles και να καταλήξουν σε πειραματικές synth wave μελωδίες. Είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή που συναντάς την Ρώγα ότι ο σκοπός δημιουργίας της είναι η κοινότητα και η χαλαρή καλοπέραση, άκρως κατάλληλη για ένα νησί και ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.


Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τα εξαιρετικά γραφικά της Νατάσας Πολύζου που στολίζουν τον χώρο και του δίνουν μία ποπ πινελιά. Εμπνευσμένη από την οδό Χίου στην οποία χτίστηκε το wine bar και από τους Χιώτες πρόσφυγες (που θεμελίωσαν άλλωστε την Σύρο), σχεδίασε δύο ανθρωπάκια που παραπέμπουν στη γνωστή ρήση ότι "οι Χιώτες πάνε δυο δυο”, αποτυπώνοντας έτσι και την ‘συνάντηση’ του Χρήστου και του Στέλιου.
Ραντεβού στα στενάκια της Σύρου!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
25/10/2025

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.