Ρέμα Φλόγα: ο Γιάννης Λουκάκης ανάβει φωτιές στην Πάρο!

Η ομάδα του Άκρα μεταφέρει στην Παροικιά την επιτυχημένη συνταγή μιας ζωντανής κουζίνας της φωτιάς, του τόπου και της ημέρας και ταράζει ευχάριστα τα δεδομένα της εστιατορικής σκηνής του νησιού…

Ρέμα Φλόγα εστιατόριο Πάρος Λουκάκης

Κρυμμένο στα στενά της παλιάς Παροικιάς, πλάι στο ρέμα Φλόγα που το ονομάτισε, το κυκλαδίτικο μπιστρό της παρέας της Συν -Τροφής και του Άκρα είναι μια καλοδεχούμενη άφιξη στο νησί. 

Δεν ήταν μήνας που είχε ανοίξει, όταν βρεθήκαμε εκεί. Πρωί ακόμα, και στην εντυπωσιακή, εργονομικά στημένη κουζίνα-εργαστήριο που επεκτείνεται και σε σάλα, οι φωτιές ανάβουν, τα ζυμάρια πλάθονται, ο ξυλόφουρνος σκορπίζει μαυλιστικές μυρωδιές, στον κεντρικό πάγκο αναπαύεται ένα γιγαντιαίο καρβέλι φρεσκοψημένου ψωμιού, γελαστά παιδιά εργάζονται ολόγυρα ετοιμάζοντας τα καλούδια του "πρωινού”. Έχεις ήδη αντιληφθεί τι παίζει εδώ. Ακόμα κι αν καθήσεις έξω, στη δροσερή, νοσταλγική αυλή με τους βασιλικούς στα περβάζια, συχνά θα σηκωθείς να ρίξεις ματιές σ΄ αυτό το ζωντανό εργαστήρι, ν΄αναπνεύσεις μυρωδιές, να δεις τις λαδένιες να βγαίνουν απ’ τον ξυλόφουρνο, τα γλυκά να στήνονται, τις κατσαρόλες να τσιτσιρίζουν πάνω στα ξύλα. 

ρέμα φλόγα

Στο Ρέμα Φλόγα, θα γευτείς την ιδιοσυγκρασιακή, αυθόρμητη κι ολοζώντανη κουζίνα του Γιάννη Λουκάκη, που ενώνει τη ρουστίκ απλότητα με φευγάτους συνδυασμούς υλικών, έμπειρη τεχνική, εξαιρετική πρώτη ύλη και τη γοητεία του ψησίματος στα ξύλα και εκφράζει την παράδοση με τη δική του ματιά. Κερασάκι στην τούρτα -ή μάλλον, η τούρτα ολόκληρη- στο εστιατόριο, τα αρτοποιήματα και τα γλυκά του σπουδαίου Σπύρου Πεδιαδιτάκη, συνεργάτη του στο αθηναϊκό Άκρα, ο οποίος δεν χρειάζεται συστάσεις. 

Ολα σχεδόν τα προϊόντα τους προέρχονται από τις Κυκλάδες: κρεατικά και πολλά ζαρζαβατικά από τη Νάξο, τυριά και κρασιά επιλεγμένα από διάφορα νησιά, γαλακτοκομικά και αβγά από το εξαιρετικό τυροκομείο Πάριον, από ψάρια ό,τι διαθέτουν καθημερινά οι παριανοί ψαράδες, άγρια χόρτα και αρωματικά από κάποιους ντόπιους που μαζεύουν. Επί πλέον, μια αποκλειστική οινοποίηση βρίσκεται στα σκαριά. 

ρέμα φλόγα

Η ιδέα τριγύριζε, δυο χρόνια τώρα, στο μυαλό των συνεργατών της θεσσαλονικιώτικης Συν -Τροφής, Γιάννη Λουκάκη, Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη και Γιάννη Στυλιάν: ν΄ αναδείξουν την τοπική μαγειρική με εξαιρετική πρώτη ύλη, σ΄ έναν τουριστικό προορισμό.  Ο Αλέξανδρος γνώριζε την Πάρο. Συνεταιρίστηκε στην ιδιοκτησία με τον παριανό Γιώργο Καβάλλη και τον σεφ της Συν-Τροφής Γιάννη Στυλιάν, που έχει αναλάβει κι εδώ την κουζίνα, ενώ ο Γιάννης Λουκάκης και ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Άκρα) ανέλαβαν την επιμέλεια του μενού κι έστειλαν συνεργάτες τους στην κουζίνα. 

Το Ρέμα Φλόγα χωρίζει την ημέρα και το μενού του σε δυο ζώνες

ρέμα φλόγα

Ενα διαφορετικό μενού πρωινού με γνήσιο ελληνικό χρώμα σερβίρεται από τις 10 μέχρι τις 2 το μεσημέρι και συζητιέται ήδη στο νησί. Το ζήτημα, εδώ, είναι να καταφέρεις να μην παραγγείλεις όλη τη λίστα της ημέρας με τα λαχταριστά εδέσματα που ετοιμάζει à la minute η κουζίνα. Δύσκολο. Ποιος αντιστέκεται σε μια μυρωδάτη ομελέτα με ζωντανά κολοκυθάκια και κολοκυθοανθούς, μάραθο κι Αρσενικό Νάξου, ψημένη στα ξύλα μέσα στο μπακιρένιο τηγάνι της -μια γεύση που σε στέλνει σε παλιό καφενείο χωριού. Και πώς να πεις όχι σε μια πεντανόστιμη λαδένια με ξεροψημένη κρούστα, που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο, γεμισμένη με μεστή μυζήθρα Πάρου, ντοματίνια κι ένα γευστικότατο πέστο από τα φύλλα του καρότου -χειροπιαστή απόδειξη της zero waste κατεύθυνσης της κουζίνας. ΄Η, ακόμα, στη χορτόπιτα με τουλουμοτύρι Νάξου και μελάτα αβγά. Και θα ήταν κρίμα να μη δοκιμάσεις εκείνο το εθιστικό, αφράτο και ζουμερό κέικ πορτοκαλιού με κρέμα γιαουρτιού, μέλι, λεμόνι και γλυκά μπαχαρικά. 

Το βραδινό μενού κινείται ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά της ημέρας. Πολλά και ποικίλα "πρώτα πιάτα” και τρία-τέσσερα "κυρίως” με ξεσηκωτικές περιγραφές, να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Μια απλή τραγανή αλμύρα με ξινοτύρι Νάξου απογειώνεται με το γευστικό βάθος της πάστας από ψητές ντομάτες, το σαφρίδι με χυμό αγγουριού έχει το άρωμα της φλόγας στην καψαλισμένη πετσούλα του, ένα φουσκωτό ψωμάκι από τον ξυλόφουρνο δένει απίθανα με την αψάδα της αντζούγιας και το umami των χυμών της ντομάτας στον τρίφτη, o ντόπιος κόκορας καπνίζεται στα ξύλα πριν δέσει με κοκκινιστή σάλτσα και Αρσενικό Νάξου, ο καβουρμάς από κατσικάκι Νάξου συνοδεύει μακαρονάδα με τους χυμούς του, σ΄ ένα πεντανόστιμο ρουστίκ πιάτο, που μυρίζει Ελλάδα.   

ρέμα φλόγα

Η γνωστή για την πλούσια γεύση, την τεχνική και τη φινέτσα της  ζαχαροπλαστική του Σπύρου Πεδιαδιτάκη προσθέτει ένα ακόμα βαρύ χαρτί στο πακέτο του Ρέμα Φλόγα. Μια γαλατόπιτα από ντόπιο γάλα στον ξυλόφουρνο, με καραμελωμένη κρούστα και την πυκνόρευστη κρέμα της να κυλάει στο πιάτο και να ενώνεται με φρέσκες φράουλες, από τις πιο νόστιμες και ξεχωριστές του είδους. Το τραγανό chou γεμισμένο με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αμύγδαλα, στο στυλ του Paris-Brest, κλασική αξία του βραβευμένου pastry chef, είναι απλά ακαταμάχητο. Εκτός κι αν προτιμήσετε μια τάρτα με καμμένα λεμόνια, παγωτό με λάδι λεμονιού, crumble λευκής σοκολάτας και κρέμα γιαουρτιού. 

ρέμα φλόγα

Χωρίς αμφιβολία, το Ρέμα Φλόγα ξεχωρίζει στην επίπεδη και σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβανόμενη γαστρονομική πρόταση που κυριαρχεί στο νησί. Εδώ, χαίρεσαι το αποτέλεσμα μιας αληθινής, σχεδόν ξεχασμένης μαγειρικής, μακριά από τεχνικά τερτίπια που ισοπεδώνουν τις γεύσεις κι απολαμβάνεις τη νοστιμιά των υλικών που μιλάνε τη γλώσσα του τόπου.

Ρέμα Φλόγα, Παροικιά, τηλ. 69750 29855

πρωινό 10:00-14:00, δείπνο 18:00-23:30

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Sumosan

Το αγαπημένο ασιατικό των διεθνών A-listers "πάτησε" στην αθηναϊκή ακτογραμμή με πόστο στο πολυτελές O&O Aesthesis, και μολονότι οι γεύσεις του είναι σε αιχμηρό επίπεδο, λίγο καλύτερο κούρδισμα στη συνολική εμπειρία θα το βοηθήσει να αφήσει αποτύπωμα αντάξιο της φήμης του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/08/2025

Εδώ απολαμβάνεις την καλύτερη μητροπολιτική θέα της Αθήνας αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο ατού του

Στο "Mappemonde", το rooftop εστιατόριο και μπαρ του ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel-MGallery" γεύσεις, ποτά και περιβάλλον ακολουθούν fine χορογραφία.

Γεύση από Σύρο, μέσα από δυο βραβευμένες κουζίνες

Η "ήσυχη" Κυκλάδα με την κληρονομική αρχοντιά κρύβει κι ένα ανερχόμενο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Το προσεγγίζουμε με τα λόγια ανθρώπων που το διαμορφώνουν μέσα από την αξιόλογη δουλειά τους.

Στη σοφιστικέ βεράντα της Σαντορίνης για πιάτα βαθιάς νοστιμιάς

Επιβλητική θέα και μοναδική ατμόσφαιρα ανοίγουν την όρεξη, πριν αναλάβει η κουζίνα του Γιάννη Φυντάνη.

Ο Πέτρος Δήμας και το Makris Athens κάνουν στάση στο Λονδίνο

Νόστιμες βραδιές με ξεχωριστά dinners ετοιμάζει στη βρετανική μητρόπολη και το Carousel London ο πολυβραβευμένος σεφ.

Ποια είναι η νέα πρόταση fine dining που συζητιέται στην παραλιακή της Αθήνας

Μια γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, υψηλή αισθητική και δημιουργικές γεύσεις.

Wet Stories που αξίζει να ζήσεις στη Σαντορίνη

Μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια αξέχαστη εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, σε μια από τις δημοφιλέστερες Κυκλάδες.