Στο Ίλιον υπάρχει ένας ναός για το σουβλάκι

Το viral σουβλατζίδικο των ΔΠ που τυλίγει και σερβίρει άψογα το ιερό δισκοπότηρο του αθηναϊκού street food.

Το σουβλάκι Ευλόγησον στο Ίλιον 9 © Λεωνίδας Τούμπανος

Αν τα σουβλάκια είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του αθηναϊκού street food, τότε στο "Ευλόγησον" θα βρεις το θεάρεστο εκφραστή του. Μπορεί το όνομα του viral σουβλατζίδικου στο Ίλιον να ρίχνει κάρβουνα στη φωτιά για ατέλειωτα λογοπαίγνια με θρησκευτικές αναφορές ωστόσο η ουσία και πάνω από όλα η γεύση επικρατούν πανηγυρικά.

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η εμπειρία αρχίζει από το κατώφλι, εκεί που οι κόκκινες βελούδινες κουρτίνες με τους χρυσοκέντητους σταυρούς, τα μανουάλια, τα εικονίσματα και τον εκκλησιαστικό πολυέλαιο σε προετοιμάζουν για κάτι τελετουργικό. Δεν έχει delivery, δεν έχει τραπέζια, μόνο δύο πάγκους και αυστηρό ωράριο: μόλις τελειώσουν τα υλικά, κατεβαίνουν τα ρολά. Αν είσαι τυχερός, θα προλάβεις. Αν όχι, "έχε πίστη".

Πίσω από το "Ευλόγησον" βρίσκεται ο Στέλιος και η δυνατή ομάδα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου το σουβλάκι δεν είναι πρόχειρο φαγητό, αλλά αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και φροντίδας. Από τις πίτες που φτιάχνουν με ζύμη που ωριμάζει δύο 24ωρα, μέχρι τη "σάλτσα του πονηρού" που σιγοβράζει για μέρες, κάθε τι εδώ είναι χειροποίητο. Ακόμα και η μουστάρδα.

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Σε μια προσωπική προσομοίωση του old school τυλιχτού όπου η ποιότητα της
πρώτη ύλης επικρατούσε των γύρω- γύρω, εδώ τα κρέατα είναι από Νάξο και
Έλληνες παραγωγούς ενώ ψήνονται με παλιές τεχνικές, χωρίς μηχανήματα. Στο
μενού, τυλιχτά ξεχωριστά όπως αυτό με το ψιλοκομμένο μοσχάρι, σάλτσα φρέσκων
μυρωδικών και μαγιονέζα, ή αυτό με το μπιφτέκι από αγριογούρουνο, ντομάτα,
κρεμμύδι και μαγιονέζα. Το μοσχάρι που σοτάρεται σε λαρδί, το γιαουρτένιο τζατζίκι,
όλα μιλούν μια γλώσσα παλιά, τίμια και νόστιμη.

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Με την έννοια του κυριολεκτικού θαύματος, όχι του μαρκετίστικου "χειροποίητου". Όσο, λοιπόν, η ομάδα ψάχνει πίστη στη "μπελαλίδικη" χειροποίητη σάλτσα και όχι στα εύκολα, τόσο περισσότερο το "Ευλόγησον" γίνεται τόπος προσκυνήματος για όσους πιστεύουν ότι το καλό σουβλάκι είναι υπόθεση ψυχής.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευλόγησον

Θηβών 481, Ίλιον
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
27/11/2025

Το 'Ekiben' του Άρη Βεζενέ μόλις άνοιξε και στη Γλυφάδα

Το 'Ekiben Kitchen South' φέρνει στα ΝΠ όλα τα assets του πολύ επιτυχημένου κόνσεπτ της οδού Σκούφου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, θα δοκιμάσεις ρουστίκ και στιλάτη κουζίνα

Εδώ και μισό αιώνα, αυτή η ταβέρνα στους Θρακομακεδόνες κουμπώνει το κλασικό με το μοντέρνο σε ένα μαγαζί με βαθιά ρουστικάνικη καρδιά.

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.

Το Sunday Roast σερβίρεται ξανά στο Vezené

Στο τραπέζι μπαίνουν κλασικά κυριακάτικα, κάποια νέα entries, νόστιμες παρασπονδίες και ωραίες υπερβολές που αξίζουν.

Γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Για φίνα μοσχίδα, φιλέτο προβατίνας και κόκορα παστιτσάδα στον Νέο Κόσμο

Μία από τις πιο ξεχωριστές γαστροταβέρνες της πόλης, τιμά με το δικό της τρόπο την ελληνική και μεσογειακή γευστική παράδοση.