Στο Ίλιον υπάρχει ένας ναός για το σουβλάκι

Το viral σουβλατζίδικο των ΔΠ που τυλίγει και σερβίρει άψογα το ιερό δισκοπότηρο του αθηναϊκού street food.

Το σουβλάκι Ευλόγησον στο Ίλιον 9 © Λεωνίδας Τούμπανος

Αν τα σουβλάκια είναι το Άγιο Δισκοπότηρο του αθηναϊκού street food, τότε στο "Ευλόγησον" θα βρεις το θεάρεστο εκφραστή του. Μπορεί το όνομα του viral σουβλατζίδικου στο Ίλιον να ρίχνει κάρβουνα στη φωτιά για ατέλειωτα λογοπαίγνια με θρησκευτικές αναφορές ωστόσο η ουσία και πάνω από όλα η γεύση επικρατούν πανηγυρικά.

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η εμπειρία αρχίζει από το κατώφλι, εκεί που οι κόκκινες βελούδινες κουρτίνες με τους χρυσοκέντητους σταυρούς, τα μανουάλια, τα εικονίσματα και τον εκκλησιαστικό πολυέλαιο σε προετοιμάζουν για κάτι τελετουργικό. Δεν έχει delivery, δεν έχει τραπέζια, μόνο δύο πάγκους και αυστηρό ωράριο: μόλις τελειώσουν τα υλικά, κατεβαίνουν τα ρολά. Αν είσαι τυχερός, θα προλάβεις. Αν όχι, "έχε πίστη".

Πίσω από το "Ευλόγησον" βρίσκεται ο Στέλιος και η δυνατή ομάδα που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου το σουβλάκι δεν είναι πρόχειρο φαγητό, αλλά αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς και φροντίδας. Από τις πίτες που φτιάχνουν με ζύμη που ωριμάζει δύο 24ωρα, μέχρι τη "σάλτσα του πονηρού" που σιγοβράζει για μέρες, κάθε τι εδώ είναι χειροποίητο. Ακόμα και η μουστάρδα.

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Σε μια προσωπική προσομοίωση του old school τυλιχτού όπου η ποιότητα της
πρώτη ύλης επικρατούσε των γύρω- γύρω, εδώ τα κρέατα είναι από Νάξο και
Έλληνες παραγωγούς ενώ ψήνονται με παλιές τεχνικές, χωρίς μηχανήματα. Στο
μενού, τυλιχτά ξεχωριστά όπως αυτό με το ψιλοκομμένο μοσχάρι, σάλτσα φρέσκων
μυρωδικών και μαγιονέζα, ή αυτό με το μπιφτέκι από αγριογούρουνο, ντομάτα,
κρεμμύδι και μαγιονέζα. Το μοσχάρι που σοτάρεται σε λαρδί, το γιαουρτένιο τζατζίκι,
όλα μιλούν μια γλώσσα παλιά, τίμια και νόστιμη.

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το σουβλατζίδικο Ευλόγησον στο Ίλιον 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Με την έννοια του κυριολεκτικού θαύματος, όχι του μαρκετίστικου "χειροποίητου". Όσο, λοιπόν, η ομάδα ψάχνει πίστη στη "μπελαλίδικη" χειροποίητη σάλτσα και όχι στα εύκολα, τόσο περισσότερο το "Ευλόγησον" γίνεται τόπος προσκυνήματος για όσους πιστεύουν ότι το καλό σουβλάκι είναι υπόθεση ψυχής.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευλόγησον

Θηβών 481, Ίλιον
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Φίνα ιταλική κουζίνα σε ένα από τα πιο όμορφα μπιστρό του κέντρου

Το νέο μενού του Ami, σε επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Δήμου Σαμουράκη, συνδυάζει την comfort ιταλική γεύση με τεχνική και δημιουργικότητα και ανεβάζει την κουζίνα του σε άλλο επίπεδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
25/09/2025

Στον Πειραιά, για ένα αυθεντικά κοσμοπολιτικο bar-restaurant

Όλοι οι λόγοι που καθιστούν το -και του σαλονιού και του λιμανιού- Yaboo ένα μέρος-προορισμό.

Συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού με τον Guide Michelin στο Παρίσι

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Βαρελά συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια Ευρώπης του Guide Michelin.

Οι ταβέρνες του κέντρου

Μία updated λίστα με τις -παλιές, νέες και επαναπροσδιορισμένες- ταβέρνες του κέντρου της Αθήνας, που γίνονται ξαφνικά χιτ.

Στη μικρή Ιταλία του Παγκρατίου θα φας τοπ πίτσα και φίνο τιραμισού

Για lunch breaks, ρομαντικά δείπνα ή χαλαρά γεύματα με φίλους, αυτή η δημοφιλής τρατορία έχει δημιουργήσει φανατικό κοινό.

Τι γυρεύει μια καμηλοπάρδαλη (που ξέρει από κρασί) στα Εξάρχεια;

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

Η 'Φάμπρικα του Ευφρόσυνου' αποκτά 'More Φίλινγκς'

Το πρωί microbakery, το βράδυ μπιστρό. Σύντομα στο γνωστό σημείο, στο Κουκάκι.