
Ο ζηλευτός τίτλος "γαστρονομικός προορισμός” δεν συνοδεύει εύκολα έναν τόπο. Η Σίφνος τον έχει επάξια κερδίσει και χρόνο με τον χρόνο τον δικαιολογεί όλο και περισσότερο. Το όνομα του Σιφνιού Νικ. Τσελεμεντέ θα είναι πάντα μια προίκα για το νησί, αν κι εκείνος ασχολήθηκε με μαγειρική αστικής νοοτροπίας.

Η νοστιμιά της σιφνέικης γεύσης οφείλεται στο μικροκλίμα του νησιού -χώμα, ήλιο, αέρα-, στις ξερικές καλλιέργειες, στα ελεύθερα ζώα, ποτισμένα με την ιωδιούχα αλμύρα της θάλασσας, στα αργά μαγειρέματα στα πήλινα "τσικάλια”, στην πλούσια τυροκομική παράδοση. Προσθέστε τη σοφία των λιτών σιφνέικων συνταγών, που εμπνέουν και τη σύγχρονη εστίαση του νησιού.

Η σημερινή γαστρονομία της Σίφνου τ΄αγκαλιάζει όλα: παραδοσιακό φαγητό, μοντέρνα ελληνική κουζίνα, μαγειρική του τόπου με άποψη, σεβαστά ονόματα της εστίασης, ακόμα και το wine bar με την ωραιότερη θέα στη χώρα. Τραπεζάκια πάνω στο κύμα, σε γραφικά σοκάκια, μέχρι και σκαρφαλωμένα στα βράχια, δένουν με την ξεχωριστή φυσιογνωμία του νησιού, που διατηρεί ένα ποιοτικό, ανεπιτήδευτα σοφιστικέ προφίλ.
Must taste παραδοσιακές γεύσεις: ρεβιθάδα στην σκεπασταριά, αρνί ή κατσικάκι μαστέλο (και ό,τι αργοψήνεται μέσα στα πήλινα τσικάλια), ρεβιθοκεφτέδες με ωμό ρεβίθι, καπαροσαλάτα με ξερή κάπαρη. Γλυκά: μελόπιτα, λωλή (γλυκιά κολοκυθόπιτα), αμυγδαλωτά κατσαρόλας και φούρνου, μιαδερές κουλούρες με γλυκάνισο. Tυριά από αιγοπρόβειο γάλα: μανούρα, γυλωμένη μανούρα, χλωρομανούρα, το φρέσκο ξινοτύρι, αθοτύρα (γλυκιά μυζήθρα).
Δυο ταβέρνες με ιστορία, στο γραφικό Βαθύ σερβίρουν τη σιφνέικη παράδοση.
Είναι, παράλληλα, μια ευκαιρία να δείτε ένα από τα παλιότερα "καμίνια” της Σίφνου (1870), το κεραμοποιείο του Α. Ατσόνιου και να προμηθευτείτε μια σκεπασταριά για τις ρεβιθάδες σας ή ό,τι άλλο σας γυαλίσει από τη συλλογή του (Παραλία Τσόπος, Βαθύ, 22840 71119).

Η ταβέρνα του Μανώλη στέκει εκεί από τη δεκαετία του ’70. Στη δεύτερη γενιά σήμερα, ο Στέλιος Νερούτσος με άξια μαγείρισσα τη γυναίκα του Μαργαρίτα, τροφοδοτούν την ταβέρνα με κηπευτικά από το μποστάνι τους και κρεατικά από τη μικρή φάρμα τους. Περιποιημένη αυλή πάνω στο κύμα με τον ξυλόφουρνο σε περίοπτη θέση και μεγάλη γκάμα μαγειρευτών και σχάρας, με όλα τα γνωστά της σιφνέικης παράδοσης: ρεβιθοκεφτέδες, μελωμένο αρνάκι μαστέλο, ρεβιθάδα στον ξυλόφουρνο τις Κυριακές, διάσημα παϊδάκια, φρέσκα ψάρια και δικά τους τυριά, συνοδεύονται από μια αξιόλογη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων (Βαθύ, τηλ. 22840 71111).
Το Τσικάλι της οικογένειας Φραντζέσκαρου στρώνει τα τραπέζια του πάνω στην άμμο, κάτω από τ΄αλμυρίκια και την ξύλινη πέργκολα, από τη δεκαετία του ’80. Με πολλά προϊόντα από τη φάρμα και το δικό τους τυροκομείο, μαγειρεύουν τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού και κλασική ελληνική κουζίνα, ενώ θα βρείτε και φρέσκο ψάρι (Βαθύ, 22840 71150).
Farm to fork στο κτήμα του Γιώργου Ναρλή
Εμβληματική φυσιογνωμία της Σίφνου ο Γιώργος Ναρλής, καλλιεργητής και μάγειρας: η φάρμα του στο Κάτω Πετάλι μετράει έναν αιώνα ζωής και αξίζει την επίσκεψη. Κηπευτικά άνυδρης καλλιέργειες από παλιούς σπόρους, σιφνέικα ρεβίθια, φασόλια, φρούτα, φάβα, δικά του ζώα, το δικό του ε.π. ελαιόλαδο είναι τα υλικά της κουζίνας του.
Δεν είναι ακριβώς εστιατόριο. Λειτουργεί με παραγγελίες και μόνο για ομάδες των 15 ατόμων, αλλά μπορεί να πετύχετε άδειες θέσεις. Το μεγάλο τραπέζι στρώνεται στην παλιά κουζίνα-τραπεζαρία μέσα στη φάρμα, ένα "σημείο συγκέντρωσης" της αυθεντικής σιφνέικης γεύσης. Απολαυστικός story teller, ξεναγεί στο κτήμα, δίνει και μαθήματα μαγειρικής.
Θα γευτείτε λιμπιστική ρεβιθάδα και έξοχο μαστέλο στον ξυλόφουρνο, μπριάμια, ιμάμια κι άλλα πολλά, ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα. Μια σιφνέικη μελόπιτα με φρέσκια μυζήθρα θα κλείσει το γεύμα. Στο ίδιο κτήμα και το εργαστήρι κεραμικών του Γιάννη Ναρλή, που προσφέρει και μάθημα κεραμικής (Narli’s Farm Κάτω Πετάλι, τηλ. 697 9778283).
Σύγχρονη εστίαση με άποψη, στην παραλία του Φάρου, ένα από τα πιο γραφικά σκηνικά του νησιού.
Τραπέζια πάνω στην άμμο, για barefoot απολαύσεις κάτω από τα γέρικα αλμυρίκια, μια ανάσα από το νερό και με θέα του ονείρου.
Ο Pelicanos του Γιώργου Σαμοΐλη είναι ένα χαλαρό εστιατόριο και μπαρ με comfort κουζίνα ζωντανή και νόστιμη, δοσμένη με τεχνική αρτιότητα κι εξαιρετικά υλικά από ένα έμπειρο team. Must taste τα ωμά, το χταπόδι στη λαδόκολλα, η cacio e pepe καβουριού με χειροποίητα ζυμαρικά, τα churros γυλωμένης μανούρας, η ταραμοσαλάτα με καπνιστά αβγά σολομού.

Δίπλα ακριβώς, ο φούρνος του Betty’s Bakery βγάζει από νωρίς το πρωί προζυμένιο ψωμί ωρίμανσης κι εκεί φτιάχνουν πίτες και σάντουιτς για take away, ενώ το μεσημέρι βγαίνουν ζεστές οι λαμαρίνες με παραδοσιακά φαγητά του Pelicanos, μια πρόταση ιδανική για ποιοτικό φαγητό στη βεράντα. Πολύ καλά κοκτέιλ και προσεγμένη λίστα κρασιών (παραλία Φάρου, τηλ. 22840 71460, μεσημέρι-βράδυ).

Το εστιατόριο και μπαρ Αlyélo με σεφ τον Θοδωρή Γρηγοριάδη, στο ίδιο σκηνικό, προτείνει μια καλοδουλεμένη, μοντέρνα κουζίνα με παραδοσιακές πινελιές, έμφαση στη θάλασσα κι εντυπωσιακή εμφάνιση. Από το πλούσιο μενού δοκιμάστε το σεβίτσε τσιπούρας με ροδάκινο, ντολμαδάκαι nigiri με καπνιστό χέλι, μπρουσκέτα μοσχαράκι με τόνο Αλοννήσου, το αρνάκι στη λαδόκολλα, πιάτα σε family size όπως το φαγκρί με χειροποίητο χυλοπιτάκι και το παραδοσιακό bianco σφυρίδας. Λίστα κρασιών και κοκτέιλ σε ανάλογο επίπεδο (παραλία Φάρου, τηλ. 22840 72265, μεσημέρι-βράδυ).
Στο Κάστρο της Σίφνου και στα βράχια της Σεράλια

Η παλιά καντίνα στo λιμανάκι Σεράλια, κάτω από το κάστρο, έγινε το πιο sui generis εστιατόριο της χώρας. Θα κατεβείς σκαλιά για να φτάσεις, αλλά ο τόπος είναι απλά μαγικός. Σκαρφαλωμένη στα βράχια, η Cantina του Γιώργου Σαμοΐλη είναι προορισμός. Εστιατόριο με άποψη και ανθρώπους που τη μοιράζονται με πάθος: όλα τα υλικά ενός μενού που αλλάζει καθημερινά προέρχονται αποκλειστικά από το νησί. Πιάτα απλά ή πιο σύνθετα, όπως το ημίπαστο σαφρίδι με γάρο ψαριού και καπνιστό ξύδι, το μαρούλι με τα χλωροκούκια στη σχάρα πάνω σε κρέμα φασολιών, ο λούτσος στα κάρβουνα με τσιγαρέλι, το παγωτό μούσμουλο. Μελετημένη λίστα κρασιών και wine pairing από σομελιέ (Σεράλια, Κάστρο, τηλ. 22840 35395, καθημερινά 16.00-23.00).
Ένα ποτήρι κρασί στο wine bar Loggia, στον βράχο του Κάστρου είναι must στάση στο νησί. Στο απλό, όσο και ξεχωριστό μπαράκι που έστησαν με αγάπη ο Νίκος Λάβδας, ο Ορέστης Φαληρέας και ο Νώντας Παππάς, ένα κρεμαστό μπαλκόνι με συγκλονιστική θέα μπροστά από τα ολόλευκα σκαλάκια, θα πιείτε κρασιά φυσικής κατεύθυνσης, προσεκτικά διαλεγμένα, από μια λίστα που ανανεώνεται συνέχεια, συνοδεύοντάς τα με καλοφτιαγμένα μικρά πιάτα ημέρας και ωραίες μουσικές (κράτηση μέσω του loggia_sifnos, 7.00μμ-1.30πμ καθημερινά).

Στο έμπα του δρόμου για το Κάστρο, το Stiadi πιάνει στρατηγική θέση. Αριστερά η ατμοσφαιρική σάλα κι έξω πάγκοι με στουλς που σε καλούν να πιάσεις θέση για ένα ποτήρι με ωραία ροκ ακούσματα, απέναντι η γραφική αυλή, μ΄εντυπωσιακή θέα στη χαράδρα του Κάστρου και το δίδυμο των ιστορικών εκκλησιών. Ο σεφ Θεοδόσης Ισαακίδης μαγειρεύει θαλασσινές γεύσεις με δημιουργικό άγγιγμα και υλικά από το νησί, όπως η μπριζόλα τούνας, το χταπόδι με πικάντικο πουρέ πιπεριάς και αγιολί, το ταρτάρ γαρίδας με κρίταμο, το ψάρι ημέρας με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα αβγολέμονου (Κάστρο, τηλ. 22840 33408, 15.00-23.30).
Κομψό δείπνο σε ρομαντικό σκηνικό

Στην απλόχωρη αυλή του Nos the Restaurant, πλάι στην πισίνα, δίνει πρόσθετο χρώμα η υπαίθρια κουζίνα, με το team των σεφ επί τω έργω. Το μενού επιμελείται ο Αθηναγόρας Κωστάκος με τη σφραγίδα του: πιάτα απλά, μ’ ελληνική ταυτότητα, έμφαση στην πρώτη ύλη και zero waste φιλοσοφία, δοσμένα με τρόπο που απογειώνει τη γεύση. Η signature ταραμοσαλάτα με αυγά καπνιστής ρέγγας, η καψαλισμένη μελιτζάνα με φέτα και μέλι, το ψητό καλαμάρι σε σουβλάκι, ο αστακός γιουβέτσι, η αργοψημένη αρνίσια ωμοπλάτη, το φιλέτο ψαριού φρικασέ είναι κάποια πιάτα που δεν θα προσπεράσεις. Πολύ καλή λίστα κρασιών και σέρβις που σιγοντάρει την εμπειρία (Nos Hotel &Villas, τηλ. 22840 28957.
H χαλικοστρωμένη αυλή με τα δέντρα του εστιατορίου Bostani στο ξενοδοχείο Verina Astra, είναι ένα "μπαλκόνι” με πανοραμική θέα στη θάλασσα κι ένα από τα πιο ρομαντικά σκηνικά για dining στη Σίφνο. Το μενού, που επιμελείται ο σεφ Νίκος Θωμάς, μεταφράζει με έμπνευση πιάτα ελληνικής κουζίνας, όπως η ρεβιθάδα με καραβίδες, ο αστακός mac&cheese, το μελωμένο κατσικάκι, ο μπακαλιάρος κονφί με κακαβιά. Χαρείτε το νωρίς, όσο ο ορίζοντας είναι ακόμα φωτεινός, αρχίζοντας μ΄ένα από τα καλοφτιαγμένα signature cocktails τους (Πουλάτη, τηλ. 6981723727, από τις 7.00μμ)
Πάνω στο κύμα του Πλατύ Γιαλού, μια σειρά εστιατορίων που καλύπτουν όλα τα γούστα στήνει πάγκους πάνω στην άμμο και τραπεζάκια σε αυλές για χαλαρό φαγητό, ακόμα κι ανάμεσα στις βουτιές…
Ξύλινοι πάγκοι με ψάθινα stools στη σκιά της καλαμωτής, κάνουν το Omega3 έναν απόλυτα καλοκαιρινό, barefoot χώρο για ν’ απολαύσεις πιάτα με φρεσκάδα κι εξωτικά αρώματα, μαζί μ’ ένα κρασί από την πολύ προσεγμένη κάβα. Η θαλασσινή κουζίνα του expert Παύλου Τσιγγούλη δίνει έμφαση στα ωμά, με σωστή τεχνική και ωραίους συνδυασμούς, ενώ και τα ζεστά πιάτα χαρακτηρίζει η καλή πρώτη ύλη και η πρωτοτυπία. Κολάρο ψαριού ημέρας και ψάρι στον φούρνο, με παραγγελία (Πλατύς Γιαλός, τηλ. 22840 72014, μεσημέρι-βράδυ).

Στους πάγκους και στην κομψή αυλή του, το εστιατόριο Maiolica δίνει μια διαφορετική πρόταση, πασπαλισμένη με μεσανατολίτικα αρώματα και καλοκαιρινή φρεσκάδα. Δοκιμάστε την τηγανητή σουπιά με σάλτσα σαβόρο, τα πάκερι με πιπεριά, μελιτζάνα και φουντούκι, το αργοψημένο αρνάκι με καπνιστή φάβα, το χειροποίητο σπαγγέτι με ωμό ψάρι και πέστο άνηθου. Wine pairing από μια φροντισμένη λίστα κρασιών (Πλατύς Γιαλός, τηλ. 22840 71428, μεσ.-βράδυ)

Το εστιατόριο Nus του Αλέξανδρου Ναρλή προτείνει μια "μοντέρνα νησιώτικη” κουζίνα γης και θάλασσας με δημιουργικότητα και ντόπια υλικά -πολλά από τη φάρμα Ναρλή-. Στις επιλογές, το σιφνέικο αρνάκι με παστό λεμόνι κονφί και σκασμένο σιτάρι, τα χειροποίητα σκιουφιχτά με καβούρι, άνυδρη ντομάτα και ξινομυζήθρα, το ημίπαστο μυλοκόπι με κρύο φιδέ και νερό ντομάτας, το αλμυρό τσίζκεικ μανούρας. Ποικιλία επιδορπίων και σιφνέικων τυριών (Πλατύς Γιαλός τηλ. 22840 71208, μεσ.-βράδυ).
Στις ψαροταβέρνες της Χερρονήσου, για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο
Ψαροχώρι που έχει κρατήσει τον χαρακτήρα του, αμμουδιά με αλμυρίκια και ταβερνάκια πάνω στο κύμα, στο βορειότερο άκρο του νησιού. Cheronissos Fish Tavern (τηλ. 22840 33119) με έμφαση στο ψάρι και Αμμουδιά (22840 33118) για ψάρι και μαγειρευτά.
Στα στενά του Αρτεμώνα κρύβεται η γλυκιά παράδοση της Σίφνου
Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο Θεoδώρου λειτουγεί ακατάπαυστα από το 1933 στον αρχοντικό Αρτεμώνα, κι εκεί θα βρεις τα πιο γνήσια σιφνέικα γλυκίσματα. Στην τρίτη γενιά σήμερα, ο Βασιλόδημος Θεοδώρου κρατάει ζωντανή την παράδοση, στην ζεστή νησιώτικη σάλα του μαγαζιού.

Ενώ πλάθει αμυγδαλωτά, μας μιλάει για τα γλυκά του και την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις παλιές συνταγές και τα κορυφαία υλικά: αμυγδαλωτά "της κατσαρόλας”, λευκά κα σκούρα με τη φλούδα, άλλα "του φούρνου” και τα ωμά "αχλαδάκια”, το απαραίτητο στους γάμους παστέλια με μέλι και σουσάμι, μπουρέκια, κουραμπιέδες, χειροποίητη βανίλια και τις πιο γευστικές χαλβαδόπιτες που έχεις δοκιμάσει με μέλι, ασπράδι αβγού και πολύ-πολύ αμύγδαλο (Αρτεμώνας, τηλ. 22840 31370).