Τι τρώει ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι μέσα στο Κονκλάβιο;

Ισχύει ότι οι μερίδες τους μειώνονται όταν αργούν να βγάλουν απόφαση;

The Two Popes_Σκηνή όπου ο Πάπας τρώει

Το πιο πολυσυζητημένο θέμα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αδιαμφισβήτητα το Κονκλάβιο, με τη Ρώμη να βρίσκεται στο επίκεντρο του κόσμου όσο όλοι περιμέναμε την ανακοίνωση εκλογής του νέου Πάπα. Χάρη στην επιτυχία της οσκαρικής ταινίας Κονκλάβιο την προηγούμενη χρονιά και στην ανάγκη του παγκόσμιου κοινού για ψυχαγωγία όπου μπορεί να τη βρει, οι εκλογές των καρδινάλιων έγιναν hot θέμα συζήτησης και αφορμή για χιλιάδες memes και προβλέψεις.

Διαβάστε Επίσης

Το Κονκλάβιο ξεκίνησε στις 7 Μαΐου, με 135 καρδινάλιους να ψηφίζουν μυστικά από τον υπόλοιπο κόσμο για την ανάδειξη του νέου Πάπα, όντας απολύτως απομονωμένοι μέσα στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού επ’ αόριστον.

Εξαιτίας της μυστικότητας της κατάστασης, οι καρδινάλιοι έχουν λάβει αυστηρές οδηγίες να μην ανταλλάσσουν κανένα μήνυμα ή άλλου είδους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο (εκτός από τον λευκό και μαύρο καπνό) και το ζήτημα της διατροφής τους καθ’ όλη τη διαδικασία είναι επίσης κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Ιστορικά μιλώντας, το φαγητό έχει αποτελέσει υποψήφιο κίνδυνο για την  ακεραιότητα της διαδικασίας: το ραβιόλι ενός καρδινάλιου θα μπορούσε να είναι γεμάτο με κάποιο μήνυμα από το προσωπικό της κουζίνας. Ένας άλλος θα μπορούσε να ενημερώσει το κοινό για την πρόοδο των εκλογών μέσω μιας λερωμένης χαρτοπετσέτας. Παρόλα αυτά, ο κοινός χώρος γευμάτων φαίνεται να είναι άκρως σημαντικός για την τελική κοινή απόφαση, καθώς εκεί είναι που όλοι οι καρδινάλιοι συναντιούνται , συζητάνε μεταξύ τους και διαπραγματεύονται.

Όπως και στην ταινία του 2024, όπου η καθολική σιωπή των εκλογών έσπαγε σπανίως αλλά συνήθως στην καφετέρια, έτσι και στην πραγματική ζωή μπορούμε να συμπεράνουμε πως το τι τρως, πώς το τρως και με ποιον, έχει τεράστια σημασία.

conclave

Η μυστικότητα που χαρακτηρίζει το Κονκλάβιο μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο μακρινό 1274, όταν ο Πάπας Γρηγόριος I’ καθιέρωσε τους κανόνες που υποδεικνύουν τη διαδικασία των εκλογών μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ανήκε στο Τάγμα των Φραγκισκανών, η Παπική εκλογή του από το Συμβούλιο κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και ήταν η μακρύτερη στην ιστορία της Αγίας Έδρας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον νομικό εκκλησιαστικού δικαίου Henricus de Segusio, ο οποίος παραβρισκόταν στο συγκεκριμένο Κονκλάβιο, οι πολίτες απειλούσαν να απαγορεύσουν το φαγητό στους καρδινάλιους έτσι ώστε να αποφασίσουν γρηγορότερα.
Οι κανόνες του Γρηγορίου Ι’ επίσης συμπεριλάμβαναν την απόλυτη απομόνωση κατά την διάρκεια των εκλογών και τη μείωση μερίδων φαγητού όσο ο χρόνος περνούσε. Μετά από τρεις ημέρες χωρίς απόφαση, οι καρδινάλιοι λάμβαναν μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Μετά από οχτώ μέρες, είχαν μόνο ψωμί και νερό.

Στα μέσα του 1300, ο σκληρός αυτός κανόνας άλλαξε από τον Πάπα Κλήμη ΣΤ (ή Πιέρ Ροζέρ), o οποίος επέτρεψε τα γεύματα με τρία πιάτα, με πρώτο τη σούπα, δεύτερο το ψάρι και τρίτο τα φρούτα και το τυρί.

κονκλ

Η πιο λεπτομερής και ιστορική περιγραφή της κουλτούρας φαγητού στο Κονκλάβιο έρχεται από τον Bartolomeo Scappi, τον πιο διάσημο σεφ της Αναγέννησης (και ίσως τον πρώτο celebrity σεφ της ιστορίας) ο οποίος σέρβιρε φαγητό για δύο Πάπες, τον Πίο ΙΒ και τον Πίο Β. Στο βιβλίο του Opera Dell'Arte del Cucinare (δηλαδή Η Τέχνη Του Να Μαγειρεύεις), αποκαλύπτει τα μυστικά του να σερβίρει κανείς φαγητό για το Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ’ και υπογραμμίζει την μυστικότητα της διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
05/12/2025

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.