Τι τρώει ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι μέσα στο Κονκλάβιο;

Ισχύει ότι οι μερίδες τους μειώνονται όταν αργούν να βγάλουν απόφαση;

The Two Popes_Σκηνή όπου ο Πάπας τρώει

Το πιο πολυσυζητημένο θέμα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αδιαμφισβήτητα το Κονκλάβιο, με τη Ρώμη να βρίσκεται στο επίκεντρο του κόσμου όσο όλοι περιμέναμε την ανακοίνωση εκλογής του νέου Πάπα. Χάρη στην επιτυχία της οσκαρικής ταινίας Κονκλάβιο την προηγούμενη χρονιά και στην ανάγκη του παγκόσμιου κοινού για ψυχαγωγία όπου μπορεί να τη βρει, οι εκλογές των καρδινάλιων έγιναν hot θέμα συζήτησης και αφορμή για χιλιάδες memes και προβλέψεις.

Διαβάστε Επίσης

Το Κονκλάβιο ξεκίνησε στις 7 Μαΐου, με 135 καρδινάλιους να ψηφίζουν μυστικά από τον υπόλοιπο κόσμο για την ανάδειξη του νέου Πάπα, όντας απολύτως απομονωμένοι μέσα στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού επ’ αόριστον.

Εξαιτίας της μυστικότητας της κατάστασης, οι καρδινάλιοι έχουν λάβει αυστηρές οδηγίες να μην ανταλλάσσουν κανένα μήνυμα ή άλλου είδους επικοινωνίας με τον έξω κόσμο (εκτός από τον λευκό και μαύρο καπνό) και το ζήτημα της διατροφής τους καθ’ όλη τη διαδικασία είναι επίσης κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Ιστορικά μιλώντας, το φαγητό έχει αποτελέσει υποψήφιο κίνδυνο για την  ακεραιότητα της διαδικασίας: το ραβιόλι ενός καρδινάλιου θα μπορούσε να είναι γεμάτο με κάποιο μήνυμα από το προσωπικό της κουζίνας. Ένας άλλος θα μπορούσε να ενημερώσει το κοινό για την πρόοδο των εκλογών μέσω μιας λερωμένης χαρτοπετσέτας. Παρόλα αυτά, ο κοινός χώρος γευμάτων φαίνεται να είναι άκρως σημαντικός για την τελική κοινή απόφαση, καθώς εκεί είναι που όλοι οι καρδινάλιοι συναντιούνται , συζητάνε μεταξύ τους και διαπραγματεύονται.

Όπως και στην ταινία του 2024, όπου η καθολική σιωπή των εκλογών έσπαγε σπανίως αλλά συνήθως στην καφετέρια, έτσι και στην πραγματική ζωή μπορούμε να συμπεράνουμε πως το τι τρως, πώς το τρως και με ποιον, έχει τεράστια σημασία.

conclave

Η μυστικότητα που χαρακτηρίζει το Κονκλάβιο μπορεί να εντοπιστεί πίσω στο μακρινό 1274, όταν ο Πάπας Γρηγόριος I’ καθιέρωσε τους κανόνες που υποδεικνύουν τη διαδικασία των εκλογών μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ανήκε στο Τάγμα των Φραγκισκανών, η Παπική εκλογή του από το Συμβούλιο κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια και ήταν η μακρύτερη στην ιστορία της Αγίας Έδρας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον νομικό εκκλησιαστικού δικαίου Henricus de Segusio, ο οποίος παραβρισκόταν στο συγκεκριμένο Κονκλάβιο, οι πολίτες απειλούσαν να απαγορεύσουν το φαγητό στους καρδινάλιους έτσι ώστε να αποφασίσουν γρηγορότερα.
Οι κανόνες του Γρηγορίου Ι’ επίσης συμπεριλάμβαναν την απόλυτη απομόνωση κατά την διάρκεια των εκλογών και τη μείωση μερίδων φαγητού όσο ο χρόνος περνούσε. Μετά από τρεις ημέρες χωρίς απόφαση, οι καρδινάλιοι λάμβαναν μόνο ένα γεύμα την ημέρα. Μετά από οχτώ μέρες, είχαν μόνο ψωμί και νερό.

Στα μέσα του 1300, ο σκληρός αυτός κανόνας άλλαξε από τον Πάπα Κλήμη ΣΤ (ή Πιέρ Ροζέρ), o οποίος επέτρεψε τα γεύματα με τρία πιάτα, με πρώτο τη σούπα, δεύτερο το ψάρι και τρίτο τα φρούτα και το τυρί.

κονκλ

Η πιο λεπτομερής και ιστορική περιγραφή της κουλτούρας φαγητού στο Κονκλάβιο έρχεται από τον Bartolomeo Scappi, τον πιο διάσημο σεφ της Αναγέννησης (και ίσως τον πρώτο celebrity σεφ της ιστορίας) ο οποίος σέρβιρε φαγητό για δύο Πάπες, τον Πίο ΙΒ και τον Πίο Β. Στο βιβλίο του Opera Dell'Arte del Cucinare (δηλαδή Η Τέχνη Του Να Μαγειρεύεις), αποκαλύπτει τα μυστικά του να σερβίρει κανείς φαγητό για το Κονκλάβιο που εξέλεξε τον Πάπα Ιούλιο Γ’ και υπογραμμίζει την μυστικότητα της διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
04/09/2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

Blue Door Taverna: Η ψυχή της κρητικής φιλοξενίας στην Ελούντα

Η ταβέρνα που ζωντανεύει την παράδοση ενός παλιού ψαρόσπιτου και μεταμορφώνεται σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου η κρητική κουζίνα, η φιλοξενία και η θάλασσα γίνονται μία εμπειρία.

Εκεί τρως cinnamon rolls στην Αθήνα

Ο πιο γλυκός, αφράτος λόγος να αγαπήσεις λίγο παραπάνω το φθινόπωρο και πού θα τον βρεις στην Αθήνα.

The C - Beach Restaurant: Degustation dinner στην παραλία της Βούλας

Με άρωμα θάλασσας και εκλεκτά κρασιά, μία ιδιαίτερη νύχτα ετοιμάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τα 'Δώδεκα Πιάτα' του Παύλου Κυριάκη τώρα και στο Σύνταγμα

Δεύτερο πόστο στο κέντρο της Αθήνας για τη δημοφιλή ταβέρνα του βραβευμένου σεφ, με ίδιο κόνσεπτ αλλά διαφορετικό μενού.