Πώς ο Dario Cecchini έγινε ο πιο δημοφιλής χασάπης του κόσμου

Προσωπικότητα σκαμπρόζα, αβίαστα χαρισματική. Μορφή της γαστρονομίας τεράστια. Ο πατριάρχης για κάθε macellaio. Εστιάτορας περίφημος και meta-χασάπης πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος του πρώτου συνθετικού.

Ο Ντάριο Τσεκίνι © Giampiero Martino

"Είναι μεγάλη τιμή, γιατί η οικογένειά μου κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 250 χρόνια", μου λέει ο Dario Cecchini όταν τον ρωτάω τι σημαίνει για αυτόν να τον αποκαλούν τον καλύτερο χασάπη του μάταιου τούτου κόσμου. "Είμαι η όγδοη γενιά και σε λίγους μήνες θα γιορτάσω τα 50 χρόνια που εργάζομαι στο κρεοπωλείο μόνος μου – δυστυχώς οι γονείς μου είχαν φύγει και οι δύο από τη ζωή πριν γίνω 20 ετών. Νιώθω τιμή, χαρά και παραμένω ο χασάπης του Παντζάνο στο Κιάντι, του μικρού μου χωριού στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής Chianti Classico στην Τοσκάνη", συμπληρώνει.

Στα 69 του χρόνια –70αρίζει τον επόμενο Σεπτέμβριο– δεν έχει χάσει τίποτα από τη σπιρτάδα, τη ζωντάνια και την οξυδέρκειά του. Υψώνει μαχαίρια στον αέρα για να τεμαχίσει το κρέας, τραγουδά άριες από όπερες, απαγγέλλει αποσπάσματα από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη.

Όλα αυτά προφανώς στον χώρο του, την Antica Macelleria Cecchini και την Officina della Bistecca, ναό των απανταχού καρνιβοριστών και σημείο αναφοράς για το ταπεινό Παντζάνο (ένα από τα τρία συνολικά εστιατόριά του στην περιοχή – τα άλλα δύο είναι το πιο formal Solociccia και το Dario Doc, η ποιοτική του προσέγγιση στο fast food).

Ο Ντάριο Τσεκίνι 1
© Giampiero Martino

Μου μιλά για την έδρα του: "Γεννήθηκα σε ένα σπίτι δέκα μέτρα από το κρεοπωλείο. Αυτή η μικρή γωνιά του κόσμου, αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα, ήταν πάντα το κέντρο του σύμπαντός μου. Γνωρίζω όλους τους κατοίκους του χωριού και δεν θα μπορούσα να ζήσω πουθενά αλλού. Εδώ είμαι ευτυχισμένος".

Κάνει το ίδιο σε μια τυπική ημέρα εκεί, αναφέροντας πως ξυπνάει πριν από τις 6.00 το πρωί και βρίσκεται στο κρεοπωλείο από τις 7.00. Συνήθως περνά 13 με 14 ώρες πίσω από τον πάγκο του, κάθε μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. "Κλείνουμε μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων".

Ο Ντάριο Τσεκίνι 2
© Giampiero Martino

Σχεδόν οργανικά, λοιπόν, μπήκε στο σπορ. Βλέπει την παράδοση ως μια συνεχή διαδικασία. Η εξέλιξη για τον ίδιο προκύπτει από το να κρατά κανείς τις ρίζες του στην παράδοση, αλλά ταυτόχρονα να σκέφτεται ελεύθερα, στο παρόν. "Αυτή είναι η πεποίθησή μου, και νιώθω άνετα μέσα σε αυτή την ισορροπία".

Ο Ντάριο Τσεκίνι 3
© Giampiero Martino

Μιλά πάντοτε –και πράττει το ίδιο– για τον σεβασμό προς το ζώο και τη φιλοσοφία του nose-to-tail. "Προσπαθώ να διατηρώ τον σεβασμό και την ευθύνη προς τα ζώα. Οι άνθρωποι έρχονται μετά. Φυσικά, διασφαλίζοντας ότι τα ζώα έχουν μια καλή ζωή και έναν αξιοπρεπή θάνατο, χρησιμοποιώντας κάθε μέρος τους από τη μύτη μέχρι την ουρά, και όχι μόνο τα φιλέτα και τις μπριζόλες, ο κόσμος γίνεται σίγουρα καλύτερος. Και ακόμα και η γαστρονομική εμπειρία βελτιώνεται, γιατί υπάρχουν περισσότερες γεύσεις στα διάφορα μέρη".

Η συνέχεια στο Esquire

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
04/09/2025

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

Blue Door Taverna: Η ψυχή της κρητικής φιλοξενίας στην Ελούντα

Η ταβέρνα που ζωντανεύει την παράδοση ενός παλιού ψαρόσπιτου και μεταμορφώνεται σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου η κρητική κουζίνα, η φιλοξενία και η θάλασσα γίνονται μία εμπειρία.

Εκεί τρως cinnamon rolls στην Αθήνα

Ο πιο γλυκός, αφράτος λόγος να αγαπήσεις λίγο παραπάνω το φθινόπωρο και πού θα τον βρεις στην Αθήνα.

The C - Beach Restaurant: Degustation dinner στην παραλία της Βούλας

Με άρωμα θάλασσας και εκλεκτά κρασιά, μία ιδιαίτερη νύχτα ετοιμάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τα 'Δώδεκα Πιάτα' του Παύλου Κυριάκη τώρα και στο Σύνταγμα

Δεύτερο πόστο στο κέντρο της Αθήνας για τη δημοφιλή ταβέρνα του βραβευμένου σεφ, με ίδιο κόνσεπτ αλλά διαφορετικό μενού.