Antonio Bachour, πώς νιώθεις ως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες όλων των εποχών;

Μια κουβέντα με τον Πορτορικάνο pastry chef που άγγιξε τη γλυκιά τελειότητα.

Ο pastry chef Antonio Bachour

O Πορτορικανός μάγιστρος της ζαχαροπλαστικής Antonio Bachour αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του σύμπαντος της γλύκας, με δεκάδες βραβεία, επιρροή στο σπορ και διεθνή αναγνώριση. Είναι επίσης και αυτός που φροντίζει για οποιοδήποτε dessert στα Ikos Resorts. Μιλά για όλα τα παραπάνω.

> Μεγαλώνοντας στο οικογενειακό σας αρτοποιείο στο Πουέρτο Ρίκο, τι ήταν αυτό που σας έκανε να ερωτευτείτε τη ζαχαροπλαστική; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή ή γλυκό που σας ενέπνευσε;

Αυτό που με έκανε να ερωτευτώ τη ζαχαροπλαστική ήταν η ακρίβεια και το πάθος των ζαχαροπλαστών στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Δούλευαν με χαρά, με πάθος για τη λεπτομέρεια, για τη γεύση και για την αισθητική. Με γοήτευσε το γεγονός ότι εργάζονταν χωρίς να κοιτάζουν το ρολόι - ήταν για αυτούς σαν χόμπι και όχι σαν δουλειά! Τα γλυκά που μου τράβηξαν την προσοχή τότε –και πριν από περισσότερα από 40 χρόνια– ήταν οι τούρτες φτιαγμένες με μαρέγκα και διακοσμημένες με λουλούδια από μαρέγκα. Ήταν μια δουλειά πολύ λεπτομερής και ακριβής. Επίσης, ερωτεύτηκα τα γλυκά με καρύδα και μάνγκο!

Ο pastry chef Antonio Bachour 4

> Τι σημαίνει για εσάς η καινοτομία στη ζαχαροπλαστική και πώς καταφέρνετε να τη συνδυάζετε με την παράδοση;

Για μένα, η καινοτομία είναι η ικανότητα να συνδέουμε ιδέες που εκ πρώτης όψεως φαίνονται ασύνδετες, ώστε να δημιουργηθεί κάτι νέο, σημαντικό και πρωτότυπο. Είναι η δημιουργική εξέλιξη τεχνικών, υλικών, παρουσίασης και συνδυασμών γεύσεων, με σκοπό να διευρύνουμε τα όρια της παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής. Στόχος μας είναι να εκπλήξουμε, να ενθουσιάσουμε και να αναβαθμίσουμε την εμπειρία του επισκέπτη, αγκαλιάζοντας νέες δυνατότητες γεύσεων και τεχνικών.

> Έχετε κερδίσει βραβεία, όπως το Best Pastry Chef Award, και έχετε παρουσιαστεί σε κορυφαίες εκδόσεις. Πώς νιώθετε που το έργο σας επηρεάζει τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής σε παγκόσμια κλίμακα;

Έχω επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία της ζαχαροπλαστικής παγκοσμίως μέσω της καινοτόμου προσέγγισής μου, της καλλιτεχνικής παρουσίασης και της αφοσίωσης στην τελειότητα. Πιστεύω ότι ο αντίκτυπός μου φαίνεται σε διάφορους βασικούς τομείς όπως είναι ο επαναπροσδιορισμός της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής τέχνης μέσα από τη δημιουργία οπτικά εντυπωσιακών, λεπτομερών γλυκών που συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονη αισθητική, όπως ζωηρά χρώματα, γυαλιστερά γλάσα και τέλεια καλούπια.

Ο pastry chef Antonio Bachour 6

Ο pastry chef Antonio Bachour 3

Έπειτα, με τη διεθνή εκπαίδευση και τα εργαστήρια: Ταξιδεύω εκτενώς, διδάσκοντας masterclasses σε όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχει επιρροή τόσο μέσω των social media και του ψηφιακού κόσμου όσο και από τη συγγραφή 8 best-selling βιβλίων. Θέλω επιπροσθέτως να πιστεύω πως αναβάθμισα με κάποιο τρόπο το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη, συμβάλλοντας στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των συναδέλφων μου και δίνοντας έμπνευση σε πολλούς νέους ζαχαροπλάστες,  να δουν το επάγγελμά μας ως μια συναρπαστική και εξελισσόμενη καριέρα.

Διαβάστε Επίσης

> Ποιες αξίες μοιράζεστε με τα Ikos Resorts και πώς αντικατοπτρίζεται αυτή η συνεργασία στη φιλοσοφία σας στη ζαχαροπλαστική;

Είναι η αριστεία, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η προσφορά των καλύτερων προϊόντων στους επισκέπτες μας και η δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας που δε θα βρουν σε άλλα ξενοδοχεία. Εκφράζουμε αυτή τη φιλοσοφία στη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά και καινοτομώντας κάθε χρόνο, δημιουργώντας μοναδικές συνταγές με  wow factors για κάθε επισκέπτη. Θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη γαστρονομική εμπειρία και, στη δική μου περίπτωση, την καλύτερη εμπειρία σε όλα τα επιδόρπια του ξενοδοχείου. Θέλουμε οι επισκέπτες να θυμούνται πάντα τη γλυκιά πλευρά του ξενοδοχείου!

> Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε στη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου και πολυδιάστατου έργου;

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλλαγή νοοτροπίας των σεφ. Να μπορέσω να τους διδάξω να επιδιώκουν την τελειότητα, να είναι μοναδικοί και να δημιουργούν αξέχαστες εμπειρίες για τους επισκέπτες μας.

Ο pastry chef Antonio Bachour 1

Ο pastry chef Antonio Bachour 2

> Πώς βλέπετε την εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής στο άμεσο και μακρινό μέλλον; Υπάρχουν συγκεκριμένες τάσεις ή καινοτομίες που πιστεύετε ότι θα κυριαρχήσουν;

Βλέπω την εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής να κινείται προς πιο υγιεινά γλυκά, προς πιο αρτιζάνικο ψωμί και προς πιο φρέσκια viennoiserie. Οι επισκέπτες θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων και να διασφαλίζεται η ποιότητά τους. Πιστεύω ότι οι τάσεις θα περιλαμβάνουν γλυκά φτιαγμένα με λαχανικά, πιο υγιεινή viennoiserie και τη δημιουργία σύγχρονων γλυκών με παραδοσιακές γεύσεις.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
29/04/2025

Μια Τύπου Ταβέρνα μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Σε έναν μοντέρνας αισθητικής χώρο και σε ένα... κλασικό εστιατορικό σημείο, θα φας κατσικάκι κλέφτικο, παϊδάκια και κοκορέτσι.

Πώς και γιατί βρέθηκε στην Τήνο ένας από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη

Μία εμπειρία ζωής βίωσε στο κυκλαδίτικο νησί ο κορυφαίος Daniel Humm. Ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, βρέθηκε στην Ελλάδα επιθυμώντας να γνωρίσει σε βάθος και να εμπνευστεί από τον γαστρονομικό της πλούτο.

Ο Παύλος Κυριάκης μιλά ιταλικά στο Odori

Το δημοφιλές σποτ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων περνά στην Τrattoria/ Vermuteria φάση του, με επικεφαλής της γεύσης του τον πολυβραβευμένο σεφ.

Τα Taco Bell έρχονται στην Αθήνα

Ελλάδα, είσαι έτοιμη για Crunchy Taco;

Δυο ενδιαφέρουσες αφίξεις στη Ζάκυνθο με υπογραφή Σταύρου Υφαντίδη

Ο βραβευμένος σεφ ετοιμάζει διπλό χτύπημα, αναβαθμίζοντας την κουζίνα του δημοφιλούς "Movida" και συστήνοντας στο νησί την έννοια του fine baking μέσα από τη boulangerie Venier, σε συνεργασία με τον έμπειρο chef pâtissier Αλέξανδρου Παπαγεωργίου.

Στα θέρετρα του Ομίλου Sani/Ikos η γαστρονομία είναι ομαδική υπόθεση

Eν όψει του Sani Gourmet 2025, του γαστρονομικού φεστιβάλ που, από τις 11 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου, θα δώσει στους επισκέπτες του Sani Resort την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μερικούς από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου, μιλάμε με τους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις των πολυτελών Sani / Ikos Resorts και μαθαίνουμε περισσότερα για τη μοναδική στη χώρα καινοτομία της Γαστρονομικής Επιτροπής του Ομίλου.