Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

Η ιστορία και η παράξενη περίπτωση της πίτσας με ανανά.

Πίτσα με ανανά

Πίσω στα μέσα των 50s, ο Σωτήριος "Σαμ" Πανόπουλος από τα ορεινά Βούρβουρα Αρκαδίας μετανάστευσε στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά, για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Αφού έμεινε αρχικά στο Σόντμπουρι και μετέπειτα στο Έλιοτ Λέηκ του Οντάριο -όπου εργάστηκε σε ορυχεία- άνοιξε τελικά μαζί με τα αδέρφια του, Ηλία και Νικήτα, το εστιατόριο Satellite στο Τσάταμ-Κεντ του νοτιοδυτικού Οντάριο. Εκεί πωλούσαν αρχικά τυπικά αμερικάνικα φαγητά καθώς και αμερικανο-κινέζικες δημιουργίες, στις οποίες πολύ συχνά συνυπήρχαν γλυκές και αλμυρές γεύσεις.  

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η πίτσα άρχισε να γίνεται δημοφιλής και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με το Satellite να ξεκινά να σερβίρει το μετέπειτα δημοφιλέστερο comfort food που υπήρξε. Ο Σαμ είχε δοκιμάσει πίτσα τόσο στο Ουίνδσορ του Οντάριο αλλά και στη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1962 του ήρθε η ιδέα να  προσθέσει ανανά από κονσέρβα πάνω στην πίτσα, φτιάχνοντας ένα προϊόν που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους θαμώνες της επιχείρησής του.

Διαβάστε Επίσης

Με την πάροδο του χρόνο γνώρισε και την αποδοκιμασία από αρκετούς ωστόσο κατάφερε να μείνει στην ιστορία. Ο ίδιος ο Σαμ πάντως κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε μιλήσει στο BBC, κάνοντας λόγο για μια ιδέα που ξεκίνησε αρχικά σαν φάρσα, "για να δούμε τι γεύση θα έχει" όπως είπε κι ο δημιουργός της, με αφορμή το ταίριασμα του κοτόπουλου με αντίστοιχα υλικά. Οι υπέρμαχοί του (ναι, υπάρχουν), κάνουν λόγο για έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, που δίνει εν τέλει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει και ως μια δροσερά εξωτική πρόταση, που απευθύνεται σε πολλούς που προτιμούν αυτού του είδους τα μιξ. 

Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με το φαγητό, η πίτσα με ανανά βρέθηκε και στο επίκεντρο (περίπου) πολιτικής αντιπαράθεσης, όταν το 2017, ο πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, Gudni Th. Johannesson, μεταξύ σοβαρού και αστείου μέσω δηλώσεών του, ανέφερε πως θα απαγόρευε δια νόμου αν μπορούσε το εν λόγ έδεσμα. Μέσω των media -social και συμβατικών- η δήλωσή του έγινε viral, προκάλεσε διαμάχες στο διαδίκτυο και ανάγκασε μέχρι και τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Justin Trudeau να πάρει θέση και να ταχθεί υπέρ της #TeamPineapple.

Πού τρως πίτσα με ανανά στην Αθήνα

Σε περίπτωση που είχες αναρωτηθεί πού μπορεί να παίζει στην πόλη πίτσα με ανανά, καλό θα είναι να πινάρεις στα maps σου κάποια σημεία. Ένα από αυτά είναι η Zeas Pizza, που τη σερβίρει στο ζεστό της χώρο στη Νέα Σμύρνη, ανάμεσα σε μπόλικες άλλες ποιοτικές επιλογές και με εμπειρία στο ψήσιμο που ξεκινά πίσω στο 1973.

Zeas Pizza Αθήνα ιταλική κουζίνα

Willy' s ιταλική κουζίνα

Έτερη πρόταση το Willy’s. Το δημοφιλές στέκι της Καλλιθέας, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, ποντάρει σταθερά στην εγκάρδια φιλοξενία και την comfort νοστιμιά. Αν και οι πλούσιες σαλάτες και τα κλασικά ορεκτικά του μενού είναι δύσκολο να προσπεραστούν, η προσοχή πέφτει μοιραία στη μακρά λίστα συνδυασμών της πίτσας του. Ανάμεσα στις προτάσεις του -σωστά μάντεψες-  η Tropical (με σάλτσα ντομάτας, mix τυριών, πεπερόνι, ανανά & κρεμμύδι).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Willy's

Δημοσθένους 54 & Αγ. Πάντων, Καλλιθέα
  • Ethnic κουζίνες

Zeas pizza

Αιγαίου & Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα εστιατόριο-έκπληξη

Γνώριζες πώς μπορείς να απολαύσεις πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά, παρατηρώντας αεροπλάνα να πηγαινοέρχονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
19/11/2025

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Bagatelle Athens

Το διάσημο global spot γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τo Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Ολόφρεσκο μενού στο πιο προνομιούχο "Balcony" με θέα την Ακρόπολη

Κομψό μπαλκόνι στο Κουκάκι "μαγειρεύει" καινούργιες προτάσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.