Λένε πως αυτή είναι η καλύτερη αλυσίδα fast food του κόσμου

Υπάρχουν κάποιοι πολλοί συγκεκριμένοι και ζουμεροί λόγοι που κολλάνε όλοι μαζί της.

Η αλυσίδα burgers Five Guys © Five Guys

Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Είμαι κάτι παραπάνω από φανατικός των Five Guys. Τα έχω τιμήσει πολλάκις σε Λονδίνο, Ρότερνταμ, Χάγη, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και Παρίσι. Και κάθε, μα κάθε, φορά το απολαμβάνω όλο και περισσότερο. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που η αμερικανική αλυσίδα που ξεκίνησαν οι αδερφοί Murrell διαθέτει ίσως τα νοστιμότερα εστιατόρια fast food που υπάρχουν. Και αυτό δεν είναι κάτι που στηρίζεται μόνο στη δική μου κρίση αλλά και σε εκατομμυρίων άλλων foodies που ξέρουν πώς να εκτιμήσουν τα καλοφτιαγμένα burgers και τις πραγματικά κεφλίδικες τηγανητές πατάτες. 

Fast Food που δεν είναι fast food

Το πρώτο στοιχείο που γίνεται εύκολα αντιληπτό στα Five Guys είναι πως ουσιαστικά δε φτιάχνουν fast food. Τουλάχιστον όχι με την πρόχειρη έννοια που ερμηνεύει ο περισσότερος κόσμος τον συγκεκριμένο όρο.

Από το 1986 που άνοιξε το πρώτο τους εστιατόριο στο 'Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, δεν έχουν αλλάξει το μενού τους, το οποίο περιλαμβάνει -κυρίως- burgers και τηγανητές πατάτες, hot dogs και sandwiches, milkshakes και αναψυκτικά.

Five Guys 5
© Five Guys

Είναι μικρό αλλά ταυτόχρονα ευέλικτο. Αυτό δείχνει συνέπεια και αυθεντία. Κάθε τι από τα εδέσματά τους φτιάχνεται την ώρα της παραγγελίας, κάτι που αποτυπώνεται στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ τα περισσότερα υλικά καταφθάνουν αυθημερόν σε κάθε ένα από τα εστιατόρια της αλυσίδας.

Έπειτα, το κρέας τους είναι πάντοτε ζουμερό και οι πατάτες τους τραγανές. Σε μία επιχείρηση όπου το βάρος έχει δοθεί στα burgers, το κρέας και η ποιότητά του είναι τα σημεία-κλειδιά.

Τα Five Guys επί ευρωπαϊκού εδάφους προμηθεύονται το κρέας για τα μπιφτέκια τους από δύο εξαιρετικές φάρμες της Ιρλανδίας, από μοσχάρια που τρέφονται αποκλειστικά με δημητριακά κατά τους 3 τελευταίους μήνες της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγουν κρέας με ιδανικές ποσότητες λίπους και πυκνότητα σάρκας. Μία ακόμη τομή είναι πως το μπιφτέκι, παρότι μαγειρεύεται well done, είναι τρομερά ζουμερό. 

Five Guys 2
© Five Guys

Όσον αφορά τις πατάτες, είναι ένα από τα highlights των Five Guys. Είναι νόστιμες και κυρίως διαφορετικές από τις αντίστοιχες άλλων αλυσίδων. Το μυστικό είναι πως τηγανίζονται αρχικά σε φυστικέλαιο και αφήνονται να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, Αμέσως μόλις ο πελάτης παραγγείλει, μαγειρεύονται για δύο έξτρα λεπτά.

Το αποτέλεσμα είναι να έρχονται ζεστές αλλά κυρίως τραγανές στο εξωτερικό τους και μαλακές στο εσωτερικό τους. Το creole seasoning που χρησιμοποιείται σε αυτές είναι το κερασάκι στην τούρτα. 

Διαβάστε Επίσης

Ένα τρίτο σημείο αναφοράς είναι τα buns των burgers. Τα ψωμάκια τους δε μοιάζουν με κανένα άλλο αντίστοιχο franchise. Είναι μαλακά και νόστιμα (και αυτά), προερχόμενα από μία μυστική συνταγή που περιέχει σίγουρα αυγά και γάλα - η αλήθεια είναι πως θυμίζουν αρκετά κέικ, αλλά αυτό συνδυαστικά με το μπιφτέκι και τα άλλα υλικά δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Five Guys 3
© Five Guys

Five Guys 1
© Five Guys

Επιπροσθέτως με αυτό, λειτουργεί και η δυνατότητα επιλογής από αρκετά toppings, που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει ότι υπάρχουν 250.000 διαφορετικά combo υλικών με τα οποία μπορείς να παίξεις. 

Κάποια επιπλέον στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως δεν έχουν υπηρεσία delivery. Μάλιστα, ο φανατικός τους Barack Obama δεν μπορούσε να παραγγείλει ούτε στον Λευκό Οίκο κατά την περίοδο της προεδρίας του, με αποτέλεσμα είτε να στέλνει κάποιον να του φέρει τα αγαπημένα του burgers, είτε πήγαινε ο ίδιος στο πλησιέστερο κατάστημα. Και ως γνωστόν, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει από καλό φαγητό.

Κλείνω με μια ψύχραιμη -ή και όχι τόσο- προτροπή: ΦΕΡΤΕ ΤΑ FIVE GUYS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα αγαπημένα εστιατόρια του Βαγγέλη Περρή

Κάθε εβδομάδα, ένας αναγνωρίσιμος κάτοικος της πρωτεύουσας μας μιλά για τα αγαπημένα του στέκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
30/04/2025

Τα καυτά openings της Γλυφάδας

Διεθνή κι εγχώρια brands, αλλά και νέα ανεξάρτητα openings έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη Γλυφάδα και τη γειτονιά της έναν από τους πιο ζωηρούς γαστρονομικούς προορισμούς του λεκανοπεδίου, κι αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για να συντονιστείς με τις εξελίξεις της αθηναϊκής κόστας.

"Ήταν ένα μικρό καράβι" και δένει στη Γλυφάδα

Ο Αντώνης Ψάλτης και ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Τήνου σερβίρουν για ένα βράδυ στην Αθήνα και το "Ark".

Η ιστορία της street food αυτοκρατορίας Taco Bell, που ανοίγει κατάστημα και στην Αθήνα

Η pop κουλτούρα των tacos καταφθάνει προσεχώς και στην ελληνική πρωτεύουσα. Και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τα Taco Bell.

Μια Τύπου Ταβέρνα μόλις άνοιξε στο Παγκράτι

Σε έναν μοντέρνας αισθητικής χώρο και σε ένα... κλασικό εστιατορικό σημείο, θα φας κατσικάκι κλέφτικο, παϊδάκια και κοκορέτσι.

Πώς και γιατί βρέθηκε στην Τήνο ένας από τους κορυφαίους σεφ του πλανήτη

Μία εμπειρία ζωής βίωσε στο κυκλαδίτικο νησί ο κορυφαίος Daniel Humm. Ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, βρέθηκε στην Ελλάδα επιθυμώντας να γνωρίσει σε βάθος και να εμπνευστεί από τον γαστρονομικό της πλούτο.

Ο Παύλος Κυριάκης μιλά ιταλικά στο Odori

Το δημοφιλές σποτ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων περνά στην Τrattoria/ Vermuteria φάση του, με επικεφαλής της γεύσης του τον πολυβραβευμένο σεφ.