Taste Atlas: Τα παϊδάκια και το κλέφτικο στη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά του κόσμου

Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις διεθνώς, με δύο από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα να φιγουράρουν στην κορυφαία λίστα του γαστρονομικού οδηγού.

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια!

Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas, που πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για το 2024, δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά για τη νέα χρονιά. Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας φιγουράρουν δύο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα: τα αρνίσια παϊδάκια και το κλέφτικο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την κορυφαία θέση της ελληνικής γαστρονομίας στον διεθνή χάρτη.

Τα ελληνικά αρνίσια παϊδάκια, που καταλαμβάνουν την 16η θέση στη λίστα, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά πιάτα της χώρας. Στην 57η θέση της λίστας του Taste Atlas, το κλέφτικο ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και την ιστορική του σημασία. Το όνομα "κλέφτικο" προέρχεται από τους ορεινούς αντάρτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό κάτω από τη γη για να αποφύγουν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους.

Η λίστα του Taste Atlas περιλαμβάνει 100 φαγητά από διάφορες χώρες του κόσμου, με το κολομβιανό "Lechona" να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Πρόκειται για γεμιστό γουρούνι που ψήνεται για ώρες, γεμισμένο με ρύζι, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν πιάτα όπως η ναπολιτάνικη πίτσα από την Ιταλία, το βραζιλιάνικο πικάνια, και το ασάντο από την Αργεντινή.

Τα 10 καλύτερα φαγητά:

  1. Lechona (Κολομβία): Γουρούνι γεμιστό
  2. Πίτσα Ναπολιτάνα (Ιταλία)
  3. Πικάνια (Βραζιλία): Κιλότο
  4. Rechta (Αλγερία): Νουντλς με κοτόπουλο και λαχανικά
  5. Phanaeng (Ταϊλάνδη): Χοιρινό με κάρι
  6. Ασάντο (Αργεντινή): Ποικιλία από ψητά κρέατα
  7. Τσοκερτμέ κεμπάπ (Τουρκία)
  8. Rawon (Ινδονησία): Σούπα με μοσχάρι
  9. Cag kebab (Τουρκία)
  10. Tibs (Αιθιοπία): Stir fry με μοσχάρι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.