Taste Atlas: Τα παϊδάκια και το κλέφτικο στη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά του κόσμου

Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις διεθνώς, με δύο από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα να φιγουράρουν στην κορυφαία λίστα του γαστρονομικού οδηγού.

Ψήνουμε τα τέλεια αρνίσια παϊδάκια!

Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas, που πρόσφατα ανακήρυξε την ελληνική κουζίνα ως την καλύτερη στον κόσμο για το 2024, δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά για τη νέα χρονιά. Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις της λίστας φιγουράρουν δύο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα: τα αρνίσια παϊδάκια και το κλέφτικο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την κορυφαία θέση της ελληνικής γαστρονομίας στον διεθνή χάρτη.

Τα ελληνικά αρνίσια παϊδάκια, που καταλαμβάνουν την 16η θέση στη λίστα, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά πιάτα της χώρας. Στην 57η θέση της λίστας του Taste Atlas, το κλέφτικο ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και την ιστορική του σημασία. Το όνομα "κλέφτικο" προέρχεται από τους ορεινούς αντάρτες της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίοι μαγείρευαν το φαγητό κάτω από τη γη για να αποφύγουν να αποκαλύψουν τις θέσεις τους.

Η λίστα του Taste Atlas περιλαμβάνει 100 φαγητά από διάφορες χώρες του κόσμου, με το κολομβιανό "Lechona" να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Πρόκειται για γεμιστό γουρούνι που ψήνεται για ώρες, γεμισμένο με ρύζι, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν πιάτα όπως η ναπολιτάνικη πίτσα από την Ιταλία, το βραζιλιάνικο πικάνια, και το ασάντο από την Αργεντινή.

Τα 10 καλύτερα φαγητά:

  1. Lechona (Κολομβία): Γουρούνι γεμιστό
  2. Πίτσα Ναπολιτάνα (Ιταλία)
  3. Πικάνια (Βραζιλία): Κιλότο
  4. Rechta (Αλγερία): Νουντλς με κοτόπουλο και λαχανικά
  5. Phanaeng (Ταϊλάνδη): Χοιρινό με κάρι
  6. Ασάντο (Αργεντινή): Ποικιλία από ψητά κρέατα
  7. Τσοκερτμέ κεμπάπ (Τουρκία)
  8. Rawon (Ινδονησία): Σούπα με μοσχάρι
  9. Cag kebab (Τουρκία)
  10. Tibs (Αιθιοπία): Stir fry με μοσχάρι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η old school πίτσα της Νέας Σμύρνης που έχει πιστούς οπαδούς

Ζυμαρένια συνέπεια με τη δική της ιστορία γεύσης, από το 1973.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
08/11/2025

Το ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας που θα λάτρευε ο Αντρέα Μποτσέλι

Η αυλή του που θυμίζει piazza στη Ρώμη και η κομψή σάλα φτιάχνουν ένα σκηνικό που αποπνέει ηρεμία και ιταλική φινέτσα.

Για αμερικάνικα κρασιά στο Po'Boys

Βουτιά στον αμερικάνικο αμπελώνα, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου.

Η cool αθηναϊκή πίτσα που παίζει ανάμεσα σε Νάπολη και Ρώμη

Ντελικάτη και τραγανή, συνδυάζοντας επιρροές, γράφει χιλιόμετρα στη ζυμαρένια γεύση.

Τα microbakeries της Αθήνας που φουρνίζουν και 'ποτίζουν'

Σάντουιτς, ζύμες, pastries αλλά και ποτά, πίτσες και μουσικές στους new age φούρνους της Αθήνας.

Το κοσμοπολίτικο fusion του αθηναϊκού κέντρου

Ο πολυβραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής μιξάρει Μεσόγειο και Ασία, στην πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του 'Okio'.

Νέος Wine Director στο Makris Athens ο Γιάννης Καρακάσης MW

Ένα νέο κεφάλαιο στο food & wine fine dining εγκαινιάζει το βραβευμένο εστιατόριο.