Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του "Ex Machina"

Όταν ο Άνταμ Κοντοβάς συνάντησε τον Γιάννη, προέκυψε κάτι όμορφο και άκρως αντιπροσωπευτικό για το «Ex Machina».

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του 'Ex Machina'

Ήμουν πάντοτε υπέρ της άποψης πως τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημαντικά κομμάτια της εκάστοτε κοινωνίας. Να είναι συμπεριληπτικά και να στέκονται, γενικά, στη σωστή πλευρά. Κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει και προσφορά. Βοήθεια, αν προτιμάς, προς κατευθύνσεις που μπορούν και έχουν, ασφαλώς, τη δυνατότητα. Ο 'Άνταμ Κοντοβάς είναι ένας άνθρωπος της εστίασης που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. 

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Και πράττει αναλόγως, ασχέτως αν δεν το "επικοινωνεί" - και καλά κάνει. Ο ταλαντούχος σεφ και δημιουργός του "Ex Machina" γνώρισε -μέσω επαφής από την 'Έλια Λαμπίρη του Mud Lab, όπου και έκανε την πρακτική του- τον Γιάννη, ένα ταλαντούχο παιδί με αυτισμό, την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν υπό τη στέγη ενός ειδικού σχολείου, στην Καλλιθέα. 

"Βρέθηκα στο τμήμα κεραμικής και παρατήρησα τις ζωγραφιές που είχε κάνει. Μου κίνησαν αμέσως το ενδιαφέρον και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να φτιάξει κάτι για το Ex Machina. Αρχικά, μου ήρθε η ιδέα να ασχοληθεί με τα κουβέρ του μαγαζιού. Τελικά, έφτιαξε πάνω από 100 πιάτα. Οι ζωγραφιές του Γιάννη προέκυψαν από φωτογραφίες της ζωής μου, που του έστειλα, και τις απέδωσε με φανταστικό και ακριβή τρόπο" μου λέει σχετικά ο 'Ανταμ. 

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Ο Γιάννης ανακάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική σε κεραμικά μέσα από την καθοδήγηση της 'Έλιας, σε μια συνέργεια-απόδειξη της ένταξης μέσω της δημιουργικότητας και της αφήγησης, με όχημα την τέχνη. "Ο Γιάννης μας έχει φτιάξει μάλιστα και δύο πίνακες, τον έναν τον βρίσκει κανείς στο πατάρι του εστιατορίου" συμπληρώνει ο 'Ανταμ Κοντοβάς που, σημειωτέον, παρευρέθηκε μαζί με την 'Έλια Λαμπίρη στην αποφοίτηση του Γιάννη και των συμμαθητών του, την οποία χαρακτηρίζει εξόχως συγκινητική ενώ αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τον Ιούνιο του 2023 βρέθηκε ξανά εκεί, για να μαγειρέψει.

Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας -και έχοντας ιδίοις όμμασι άποψη για τα πιάτα του Ex Machina- ο 'Ανταμ σημειώνει κάτι λίγο-πολύ αρκετοί έχουν σκεφτεί: "Σε μια άλλη ζωή ρε φίλε, ο Γιάννης θα ήταν στη Νέα Υόρκη και θα είχε γίνει εκατομμυριούχος μέσω της τέχνης του".

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Σολομός με στρατσιατέλα στο Matsuhisa Athens

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κομψό brunch του InterContinental Athens επαναναπροσδιορίζει το στυλ

Πρόσφατα ανανεωμένο, το "Artlounge" στο λόμπι του ξενοδοχείου υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν χώρο όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά την υψηλή φιλοξενία, δημιουργώντας το απόλυτο περιβάλλον για να ξεκινήσει η μέρα με γεύση και στιλ.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.