Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του "Ex Machina"

Όταν ο Άνταμ Κοντοβάς συνάντησε τον Γιάννη, προέκυψε κάτι όμορφο και άκρως αντιπροσωπευτικό για το «Ex Machina».

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του 'Ex Machina'

Ήμουν πάντοτε υπέρ της άποψης πως τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημαντικά κομμάτια της εκάστοτε κοινωνίας. Να είναι συμπεριληπτικά και να στέκονται, γενικά, στη σωστή πλευρά. Κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει και προσφορά. Βοήθεια, αν προτιμάς, προς κατευθύνσεις που μπορούν και έχουν, ασφαλώς, τη δυνατότητα. Ο 'Άνταμ Κοντοβάς είναι ένας άνθρωπος της εστίασης που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. 

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Και πράττει αναλόγως, ασχέτως αν δεν το "επικοινωνεί" - και καλά κάνει. Ο ταλαντούχος σεφ και δημιουργός του "Ex Machina" γνώρισε -μέσω επαφής από την 'Έλια Λαμπίρη του Mud Lab, όπου και έκανε την πρακτική του- τον Γιάννη, ένα ταλαντούχο παιδί με αυτισμό, την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν υπό τη στέγη ενός ειδικού σχολείου, στην Καλλιθέα. 

"Βρέθηκα στο τμήμα κεραμικής και παρατήρησα τις ζωγραφιές που είχε κάνει. Μου κίνησαν αμέσως το ενδιαφέρον και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να φτιάξει κάτι για το Ex Machina. Αρχικά, μου ήρθε η ιδέα να ασχοληθεί με τα κουβέρ του μαγαζιού. Τελικά, έφτιαξε πάνω από 100 πιάτα. Οι ζωγραφιές του Γιάννη προέκυψαν από φωτογραφίες της ζωής μου, που του έστειλα, και τις απέδωσε με φανταστικό και ακριβή τρόπο" μου λέει σχετικά ο 'Ανταμ. 

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Ο Γιάννης ανακάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική σε κεραμικά μέσα από την καθοδήγηση της 'Έλιας, σε μια συνέργεια-απόδειξη της ένταξης μέσω της δημιουργικότητας και της αφήγησης, με όχημα την τέχνη. "Ο Γιάννης μας έχει φτιάξει μάλιστα και δύο πίνακες, τον έναν τον βρίσκει κανείς στο πατάρι του εστιατορίου" συμπληρώνει ο 'Ανταμ Κοντοβάς που, σημειωτέον, παρευρέθηκε μαζί με την 'Έλια Λαμπίρη στην αποφοίτηση του Γιάννη και των συμμαθητών του, την οποία χαρακτηρίζει εξόχως συγκινητική ενώ αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τον Ιούνιο του 2023 βρέθηκε ξανά εκεί, για να μαγειρέψει.

Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας -και έχοντας ιδίοις όμμασι άποψη για τα πιάτα του Ex Machina- ο 'Ανταμ σημειώνει κάτι λίγο-πολύ αρκετοί έχουν σκεφτεί: "Σε μια άλλη ζωή ρε φίλε, ο Γιάννης θα ήταν στη Νέα Υόρκη και θα είχε γίνει εκατομμυριούχος μέσω της τέχνης του".

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
22/10/2025

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Το Cupola γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Αν πιστεύεις ότι η ευτυχία κρύβεται σε ένα πιάτο με φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά, το Cupola στο Παγκράτι σε καταλαβαίνει απόλυτα.

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.