Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του "Ex Machina"

Όταν ο Άνταμ Κοντοβάς συνάντησε τον Γιάννη, προέκυψε κάτι όμορφο και άκρως αντιπροσωπευτικό για το «Ex Machina».

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του 'Ex Machina'

Ήμουν πάντοτε υπέρ της άποψης πως τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σημαντικά κομμάτια της εκάστοτε κοινωνίας. Να είναι συμπεριληπτικά και να στέκονται, γενικά, στη σωστή πλευρά. Κάτι που, εκτός των άλλων, σημαίνει και προσφορά. Βοήθεια, αν προτιμάς, προς κατευθύνσεις που μπορούν και έχουν, ασφαλώς, τη δυνατότητα. Ο 'Άνταμ Κοντοβάς είναι ένας άνθρωπος της εστίασης που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. 

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Και πράττει αναλόγως, ασχέτως αν δεν το "επικοινωνεί" - και καλά κάνει. Ο ταλαντούχος σεφ και δημιουργός του "Ex Machina" γνώρισε -μέσω επαφής από την 'Έλια Λαμπίρη του Mud Lab, όπου και έκανε την πρακτική του- τον Γιάννη, ένα ταλαντούχο παιδί με αυτισμό, την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν υπό τη στέγη ενός ειδικού σχολείου, στην Καλλιθέα. 

"Βρέθηκα στο τμήμα κεραμικής και παρατήρησα τις ζωγραφιές που είχε κάνει. Μου κίνησαν αμέσως το ενδιαφέρον και σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο να φτιάξει κάτι για το Ex Machina. Αρχικά, μου ήρθε η ιδέα να ασχοληθεί με τα κουβέρ του μαγαζιού. Τελικά, έφτιαξε πάνω από 100 πιάτα. Οι ζωγραφιές του Γιάννη προέκυψαν από φωτογραφίες της ζωής μου, που του έστειλα, και τις απέδωσε με φανταστικό και ακριβή τρόπο" μου λέει σχετικά ο 'Ανταμ. 

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από τα πιάτα του

Ο Γιάννης ανακάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική σε κεραμικά μέσα από την καθοδήγηση της 'Έλιας, σε μια συνέργεια-απόδειξη της ένταξης μέσω της δημιουργικότητας και της αφήγησης, με όχημα την τέχνη. "Ο Γιάννης μας έχει φτιάξει μάλιστα και δύο πίνακες, τον έναν τον βρίσκει κανείς στο πατάρι του εστιατορίου" συμπληρώνει ο 'Ανταμ Κοντοβάς που, σημειωτέον, παρευρέθηκε μαζί με την 'Έλια Λαμπίρη στην αποφοίτηση του Γιάννη και των συμμαθητών του, την οποία χαρακτηρίζει εξόχως συγκινητική ενώ αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τον Ιούνιο του 2023 βρέθηκε ξανά εκεί, για να μαγειρέψει.

Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας -και έχοντας ιδίοις όμμασι άποψη για τα πιάτα του Ex Machina- ο 'Ανταμ σημειώνει κάτι λίγο-πολύ αρκετοί έχουν σκεφτεί: "Σε μια άλλη ζωή ρε φίλε, ο Γιάννης θα ήταν στη Νέα Υόρκη και θα είχε γίνει εκατομμυριούχος μέσω της τέχνης του".

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ex Machina

Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.