Σε ποια εστιατόρια θα φάμε τον φετινό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου;

Το έδεσμα που για κάποιους σπάει τη νηστεία και για άλλους είναι απλώς μια αφορμή για ψαροφαγική έξοδο, έχει την τιμητική του στα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες της Αθήνας.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Πιθανότατα δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μην είναι συνδεδεμένη με το φαγητό. Το δίπολο 25η Μαρτίου/μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης πεποίθησης και ίσως το δεύτερο πιο δημοφιλές μετά το Πάσχα/αρνί στη σούβλα. Ακολουθεί ένα guide με αρκετά από τα ψάρια που θα κολυμπήσουν στα πιάτα της αθηναϊκής εστιατορικής πιάτσας, για όσους αποφάσισαν να περάσουν εντός των τειχών το δεύτερο τριήμερο του Μαρτίου.

Πώς έφτασε όμως ο μπακαλιάρος, ένα ψάρι που δεν ευδοκιμεί στα εγχώρια ύδατα, στην ελληνική παράδοση;

Το team του Tasty Guide τα εξηγεί καλύτερα: "Όταν έφθασε ο παστός μπακαλιάρος στην Ελλάδα, γύρω στον 15ο αιώνα (Ενετοί), ήλθε μαζί του και εύκολη και προσιτή λύση για ευλαβική και νόστιμη τήρηση του εθίμου της κατανάλωσης ψαριού την 25η Μαρτίου -και όχι μόνο. Τηγανητός, πλακί, σούπα, είναι οι πιο συνηθισμένες ελληνικές συνταγές -συν καμιά… διακοσαριά από την αλλοδαπή, με πρώτη την Πορτογαλία που τον λατρεύει.


Η 25η Μαρτίου, είναι η πρώτη από τις δύο ημέρες (ή άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων) που επιτρέπεται να "σπάει" (καταλύεται, είναι η σωστή λέξη) η αυστηρή, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες, νηστεία της Σαρακοστής, που προτρέπει τους πιστούς σε πλήρη αποχή από κάθε αιματηρό ζωικό προϊόν (ακόμα και από το ελαιόλαδο Τετάρτη και Παρασκευή). Ο λόγος βρίσκεται στον χαρμόσυνο χαρακτήρα της γιορτής του Ευαγγελισμού. Η 25η Μαρτίου έχει, βέβαια, διπλή πανηγυρική σημασία, αφού ταυτίζεται με την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης του 1821, που οδήγησε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και κατ΄έθιμο, ακόμα και τώρα που μπορούμε να φάμε φρέσκο ψάρι σχεδόν παντού, ο παστός μπακαλιάρος με τη θρυλική σκορδαλιά έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα ως το θρησκευτικό –εθιμικό φαγητό της ημέρας.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί μπακαλιάρο –αφού ούτε καν την ελληνική ιθαγένεια δεν έχει, καθώς προέρχεται από τον παγωμένο Ατλαντικό ωκεανό, έχει γραφτεί και εξηγηθεί πολλές φορές. Πώς να φθάσει φρέσκο ψάρι στην ορεινή Ελλάδα για να τηρηθεί το έθιμο;"

Πού θα φάμε τον φετινό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου;

Στο πρόσφατο αφιέρωμά μας με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης που ειδικεύονται στο ψάρι, θα βρείτε προτάσεις για όλα τα γούστα, από eleveted εστιατόρια έως στέκια της γειτονιάς, που όλα όμως δεσμεύονται να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για θάλασσα. Ανακαλύψτε τα εδώ και ετοιμαστείτε για ψαροφαγικές απολαύσεις!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.