Σε ποια εστιατόρια θα φάμε τον φετινό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου;

Το έδεσμα που για κάποιους σπάει τη νηστεία και για άλλους είναι απλώς μια αφορμή για ψαροφαγική έξοδο, έχει την τιμητική του στα εστιατόρια και τις ψαροταβέρνες της Αθήνας.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Πιθανότατα δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μην είναι συνδεδεμένη με το φαγητό. Το δίπολο 25η Μαρτίου/μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης πεποίθησης και ίσως το δεύτερο πιο δημοφιλές μετά το Πάσχα/αρνί στη σούβλα. Ακολουθεί ένα guide με αρκετά από τα ψάρια που θα κολυμπήσουν στα πιάτα της αθηναϊκής εστιατορικής πιάτσας, για όσους αποφάσισαν να περάσουν εντός των τειχών το δεύτερο τριήμερο του Μαρτίου.

Πώς έφτασε όμως ο μπακαλιάρος, ένα ψάρι που δεν ευδοκιμεί στα εγχώρια ύδατα, στην ελληνική παράδοση;

Το team του Tasty Guide τα εξηγεί καλύτερα: "Όταν έφθασε ο παστός μπακαλιάρος στην Ελλάδα, γύρω στον 15ο αιώνα (Ενετοί), ήλθε μαζί του και εύκολη και προσιτή λύση για ευλαβική και νόστιμη τήρηση του εθίμου της κατανάλωσης ψαριού την 25η Μαρτίου -και όχι μόνο. Τηγανητός, πλακί, σούπα, είναι οι πιο συνηθισμένες ελληνικές συνταγές -συν καμιά… διακοσαριά από την αλλοδαπή, με πρώτη την Πορτογαλία που τον λατρεύει.


Η 25η Μαρτίου, είναι η πρώτη από τις δύο ημέρες (ή άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων) που επιτρέπεται να "σπάει" (καταλύεται, είναι η σωστή λέξη) η αυστηρή, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες, νηστεία της Σαρακοστής, που προτρέπει τους πιστούς σε πλήρη αποχή από κάθε αιματηρό ζωικό προϊόν (ακόμα και από το ελαιόλαδο Τετάρτη και Παρασκευή). Ο λόγος βρίσκεται στον χαρμόσυνο χαρακτήρα της γιορτής του Ευαγγελισμού. Η 25η Μαρτίου έχει, βέβαια, διπλή πανηγυρική σημασία, αφού ταυτίζεται με την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης του 1821, που οδήγησε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και κατ΄έθιμο, ακόμα και τώρα που μπορούμε να φάμε φρέσκο ψάρι σχεδόν παντού, ο παστός μπακαλιάρος με τη θρυλική σκορδαλιά έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα ως το θρησκευτικό –εθιμικό φαγητό της ημέρας.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί μπακαλιάρο –αφού ούτε καν την ελληνική ιθαγένεια δεν έχει, καθώς προέρχεται από τον παγωμένο Ατλαντικό ωκεανό, έχει γραφτεί και εξηγηθεί πολλές φορές. Πώς να φθάσει φρέσκο ψάρι στην ορεινή Ελλάδα για να τηρηθεί το έθιμο;"

Πού θα φάμε τον φετινό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου;

Στο πρόσφατο αφιέρωμά μας με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης που ειδικεύονται στο ψάρι, θα βρείτε προτάσεις για όλα τα γούστα, από eleveted εστιατόρια έως στέκια της γειτονιάς, που όλα όμως δεσμεύονται να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για θάλασσα. Ανακαλύψτε τα εδώ και ετοιμαστείτε για ψαροφαγικές απολαύσεις!

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σ’ αυτό το rooftop εστιατόριο βλέπεις την Αθήνα αλλιώς

Και δοκιμάζεις ελληνική κουζίνα πειραγμένη, με τοπικά υλικά σε πιάτα που προσεγγίζουν την παράδοση με διάθεση ανατρεπτική.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/06/2025

Τι τρέχει με τον Nusret: H άνοδος και η πτώση του Salt Bae

Πώς ο celebrity σεφ έχασε το momentum του και τι σημαίνει αυτό για τα εστιατόριά του.

Da Vittorio Café Restaurant Louis Vuitton: δοκιμάσαμε το νέο gourmet hot spot στο Μιλάνο

Tο Da Vittorio Café Restaurant Louis Vuitton υπόσχεται μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια της μόδας και του φαγητού

H Chef Pam είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο (και το πλήρες όνομά της είναι Pichaya Soontornyanakij)

Επικεφαλής ενός γαστρονομικού τοπόσημου που οδηγεί την κουζίνα της Ταϊλάνδης συνεχώς σε νέα ύψη, κρατά ψηλά τη σημαία της πρωτοπορίας, αντλώντας έμπνευση από –πού αλλού;– την οικογενειακή της κληρονομιά, την οποία μεταφράζει σε ένα πολύ προσωπικό δημιουργικό μονοπάτι, με πιο πρόσφατο σταθμό τον τίτλο της "Καλύτερης γυναίκας σεφ" στην Ασία και στον κόσμο για το 2025.

Τι γεύση μας αφήνει ένα από τα νοστιμότερα beach restaurants της Ελλάδας

Πλεύση θαλασσινή με μοντέρνο ελληνικό ταμπεραμέντο σε ένα παρά θίν' αλός high end σκηνικό.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη οδηγείται με πυξίδα το καλό κρέας στο "Μάσα Blanca"

Με οδηγό την άριστη πρώτη ύλη, το κομψό, κυρίως κρεοφαγικής κατεύθυνσης, πόστο, συστήνει με φρέσκια οπτική τη δύναμη της σχάρας σε πιάτα οικείας λογικής και μοντέρνας άποψης.