"The Naxos Apothecary": Το πρώτο "speakeasy" εστιατόριο;

Ναι, κι όμως. Εκεί που έχω ψωνίσει το Alyko shower gel και ένα τέλειο σιρόπι για το βήχα, απόψε πάω για φαγητό.

naxos apothecary hero

Το ραντεβού είναι για τις 19.00 και δεν θέλω να αργήσω. Μου έχει βγει το όνομα και το τελευταίο διάστημα κάνω μια σοβαρή προσπάθεια να "καθαρίσω”. Το Naxos Apothecary ήταν από την πρώτη στιγμή που άνοιξε μία από τις πιο σημαντικές νέες "πινέζες” στον χάρτη της πόλης, μας έκανε να επιστρέψουμε με μεγάλη αισιοδοξία στη γωνία Κολοκοτρώνη και Βουλής, να κολλήσουμε στις βιτρίνες των εργαστηρίων και να χαζεύουμε τους ειδικούς που δούλευαν πάνω σε ομοιοπαθητικά φάρμακα, νέες φόρμουλες κλπ. Όλοι με τις clinical chic, άσπιλες στολές τους, όλα πολύ ωραία και "κομψά φαρμακευτικά”.

apothecary 1

Έτσι "κομψά φαρμακευτικά” το είχα το Naxos Apothecary στο μυαλό μου μέχρι που μου μίλησαν για "το πατάρι”. Ήμασταν κάπου για brunch και το αντίπαλον μου δέος σε ζητήματα urban ενημέρωσης με έπιασε αδιάβαστο. "Την επόμενη φορά θα πάμε για φαγητό στο πατάρι” είπε και απόψε είναι αυτή η επόμενη φορά.

Φτάνω στο κατάστημα και νιώθω ότι πηγαίνω σε speakeasy εστιατόριο. Θα πρέπει να πω κάτι συνθηματικό; Να ρωτήσω για το "πατάρι” και να κλείσω το μάτι; Τελικά ρωτάω straight πώς πηγαίνει κανείς στο εστιατόριο και ελπίζω να μην θεωρήσουν πως χρειάζομαι κάποιο γαληνευτικό βότανο της ελληνικής φύσης. Μία από τις πολύ ευγενικές και όμορφες κοπέλες (του τύπου που συνήθως συναντάς σε spa, αυτές που έχω στην κατηγορία "καταπραϋντικές”) χαμογελά και μου δείχνει ευγενικά την μεγάλη σκάλα στο βάθος. Τέλεια, συνεννοηθήκαμε.

apothecary 2

Λοιπόν το "πατάρι” είναι εντυπωσιακά όμορφο. Μόλις ανέβεις, συναντάς ένα φιλόξενο μπαρ όπου μπορείς να δοκιμάσεις cocktails χωρίς αλκοόλ με αποστάγματα και βότανα, αλλά και ελληνικά βερμούτ, παλαιωμένα τσίπουρα κλπ. Μετά βρίσκεις στα αριστερά σου ένα αναπαυτικό lounge και στα δεξιά σου τα τραπέζια του εστιατορίου. Οι δικοί μου έχουν έρθει ήδη, τους βλέπω στο τελευταίο στο βάθος. Τα τραπέζια διαχωρίζονται μεταξύ τους με βαριές σκουρόχρωμες κουρτίνες που τώρα είναι όλες ανοιχτές. Μαθαίνω πώς αν μια παρέα θελήσει να απομονωθεί, αυτές κλείνουν και δημιουργείται ένα εντελώς privé σκηνικό. Πολύ ωραία ιδέα, απόψε όμως είμαστε σε κοινωνικό φεγγάρι οπότε οι κουρτίνες μας μένουν ανοιχτές και εμείς σε κοινή θέα.

Ο chef Βαγγέλης Στέρπας έχει δουλέψει με προϊόντα ελληνικά – πολλά μάλιστα με προέλευση από τη Νάξο – και έχει ετοιμάσει ένα μενού που προσεγγίζει την παράδοση όχι με διάθεση ανατροπών και δημιουργικών εξτρεμισμών, αλλά περισσότερο με διάθεση ανάδειξης των γεύσεων και της ουσίας. Και πολύ σωστά έχει κάνει, γιατί ξεκάθαρα του βγήκε όπως διαπιστώνω στην πορεία του δείπνου.

apothecary 3

Εδώ που είμαστε δεν μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε με τα "Τυριά του Μπαμπούνη”, ένα πλατό με αρσενικό, γραβιέρα, μαραθιώτικο, όλα από τη Νάξο, από την πολύ γνωστή οικογένεια του νησιού με τη μεγάλη τυροκομική παράδοση. Συνεχίσαμε με τις μπρουσκέτες με τις γαρίδες και τον ταραμά και το σταμναγκάθι με την οφτή πατάτα και τη γαλομυζήθρα. Οι γαρίδες είναι ένα πιάτο στρογγυλό, βελούδινο με γεύση που προδίδει εμπειρία στη διαχείριση της πρώτης ύλης. Το σταμναγκάθι πιο ζωηρό με τη γαλομυζήθρα να συμπληρώνει και να δροσίζει. Επιλέξαμε ακόμα το γιουβέτσι με μοσχαρίσια μάγουλα και εσκαμπέτσε και τη ρεβυθάδα με λουκάνικο Νάξου και μπουράτα φέτας. Θα ξαναερχόμουν είτε για το ένα είτε για το άλλο. Η ρεβυθάδα από τις πιο ενδιαφέρουσες που κυκλοφορούν στην Αθήνα με το λουκάνικο και τη μπουράτα φέτας να προσθέτουν ένταση σε μια οικεία, αγαπημένη γεύση, ενώ το γιουβέτσι βρίσκει στα μάγουλα μια ιδέα συγκρατημένου – και επιτυχημένου – εκμοντερνισμού. Το δείπνο έκλεισε με παραδοσιακή γαλατόπιτα και μια "μεσογειακού τύπου” συζήτηση γύρω από νομοσχέδια προς ψήφιση και τις κατευθύνσεις ζωής, τη woke και την anti-woke culture, την γενικότερη κατάσταση των media και ένα σύντομο προσωπικό session ψυχοθεραπείας του καθενός από τους τέσσερις, προσφορά των άλλων τριών. Ο χώρος ενδείκνυται, να το ξέρετε, με τις κουρτίνες είτε κλειστές, είτε ανοιχτές.

The Naxos Apothecary

Κολοκοτρώνη 3-5 & Βουλής

210 7222774

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/10/2025

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Sea Satin Athens

Το σημαντικό brand της Μυκόνου γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου.

Πώς θα βρεθείς στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου και θα φας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί να ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική για ένα γαστρονομικό ταξίδι εξπρές στα κορυφαία εστιατόρια της Μυκόνου.