'Okra': New age ελληνική μπιστρονομία, με γαρνιτούρα Ακρόπολη

Το φρέσκο εστιατόριο στο Μοναστηράκι θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον με τη θέα των αθηναϊκών φαβορί, πριν σε κερδίσει με την κουζίνα του.

Το εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι @okra.athens

Άνοιξε τις πόρτες τον περασμένο Ιούλιο αλλά ουσιαστικά τώρα ξεκινά να συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, σαν ένα new age μπιστρό με ελληνική βάση στις γεύσεις του και μία μαγική θέα στην Ακρόπολη και την Πλάκα. Ok, το τελευταίο μπορεί να το έχεις διαβάσει/ διαπιστώσει/ επιβεβαιώσει και για αρκετά ακόμη σποτ αλλά στο 'Okra' σε κερδίζει, ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο "έμπα" του αβίαστα άνετου χώρου και τη σύγχρονα ζεστή σάλα.

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_4

Αφού οι μπόλικες καρτποσταλικές εικόνες από τη μεγάλη τζαμαρία (που όταν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίγει εντελώς) λειτουργήσουν σαν μία σειρά από απολαυστικά amuse bouche, θα διαπιστώσεις τη φιλοσοφία του 'Okra' να αποτυπώνεται πλήρως στην περιεκτική κάρτα του, η οποία φροντίζει να ελίσσεται εποχικά, να υπηρετεί μία zero waste τακτική, να παίζει με πιάτα στη λογική του μοιράσματος και να εμπιστεύεται για τις πρώτες ύλες της μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στα του τρώγειν λοιπόν, ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας δείχνει να συνεχίζει από εκεί που κάποτε -εντελώς προσωπικό αυτό- τον είχα αφήσει, δηλαδή στην πολύ καλή δουλειά που πριν μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει στο δημοφιλέστατο "Lost Athens". Και να προχωρά παράλληλα και αρκετά βήματα πιο πέρα, έχοντας το νου του σε προσφιλείς γεύσεις της ελληνικής comfortιάς αλλά και με πιο σύγχρονες ιδέες να λαμβάνουν χώρα παράλληλα εντός και πάνω σε αυτές. Τι τρώς εδώ; 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_5

Ήδη από το καλωσόρισμα -ένα κριτσίνι με βύνη ζυθοποίησης, χώμα ελιάς και πουρέ ντομάτας- καταλαβαίνεις τι περίπου θα συμβεί, κάτι που επιβεβαιώνει και το σαν-μπριός-πατατόψωμο που σκεπάζεται από ένα πληθωρικό λαρδί χοιρινού. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Φασολάκια τεμπούρα
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Τα πλατιά φασολάκια tempura μπαίνουν απευθείας στα viral σνακ των αθηναϊκών εστιατορίων, ειδικά μετά τις βούτες στην προσεγμένη μαγιονέζα βασιλικού που καταφθάνει στο πλάι τους. Όσο για τον καλό ταραμά με κονφί λεμόνι που είχε προηγηθεί, θα τον προτιμούσα λίγο πιο ρουστίκ. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Ανθοί με κατσίκι
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Καλαμάρι κοντοσούβλι
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Οι ανθοί με τα κολοκύθια τους, κατσίκι, σιτάρι και αυγολέμονο, το ελληνικό Iberico με μήλο, σιναπόσπορο και γλυκό κρασί και το καλαμάρι κοντοσούβλι με κεφίρ και λαρδί είναι προτάσεις που δείχνουν να εκπροσωπούν με άμεσο και ικανοποιητικά νόστιμο τρόπο τη φιλοσοφία της κουζίνας του 'Okra', ωστόσο την πραγματική διαφορά την κάνει ο τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα και ψημένος στα κάρβουνα μπακαλιάρος, με μία έξοχη μπερ μπλαν. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Μπακαλιάρος
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Όπου υπάρχει φαγητό, είθισται πια να υπάρχει και κρασί, με τον Γιώργο Καραμπίνη να είναι εκείνος που επιμελείται την γκάμα, με ποικιλίες και ετικέτες (κυρίως) ελληνικής παραγωγής - το αυτό ισχύει και για τις μπύρες και τα λοιπά αποστάγματα. Κερασάκι στην τούρτα, τα σένια γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη και το πραγματικά καλό σέρβις.


Info

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι
Τηλ. 210 3217700
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00, Σαβ., Κυρ. από 13.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην 'κυριλέ' ιχθυόσκαλα της πόλης, υπάρχει ένα εστιατόριο-θαλασσινό παραμύθι

Πάνω στην ακροθαλασσιά, δοκιμάζεις ένα μενού γεμάτο φρεσκάδα, έμπνευση και ιωδιούχα αριστοτεχνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
11/07/2025

Sister: Delivery with a twist από το αγαπημένο εστιατόριο του Ψυχικού

Το Sister Delivery δεν είναι μια δεύτερη εκδοχή του μενού — είναι μία curated εμπειρία που αξίζει.

Sani Gourmet 2025: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή

Λίγες ώρες απομένουν για τον βραβευμένο θεσμό του Sani Resort, που από 11 έως 22 Αυγούστου θα μετατρέψει τη Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με σπουδαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης να την επισκέπτονται για άλλη μια χρονιά.

Γνώριζες ποιο είναι το πιο 'τρελό' ψαρομάγαζο της Αθήνας;

Το μαγαζί αυτό στο Νέο Ηράκλειο εξαρχής ακολούθησε τη δική του, μοναδική γαστρονομική πορεία – γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεχωρίσει.

Στη Bottega Da Marco για αυθεντικό ιταλικό απεριτίβο

Δωρεάν μπουφές, καλοφτιαγμένα ποτά και παραδοσιακές γεύσεις της γείτονος απόψε στο ανοιχτόκαρδο στέκι του Χαλανδρίου.

Για τον Νίκο Ισπυρούδη, η γεύση θέλει αλήθεια

Ο βραβευμένος σεφ πίσω από την κουζίνα του Lesante Cape μιλά στο 'α' για την Ιόνια παράδοση, την αξία της αυθεντικότητας, τη βιωματική γαστρονομία και γιατί τελικά το φαγητό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ωραία πιάτα.

Knack & Snack: Η νέα πιτσαρία του Κεραμεικού είναι και στούντιο τέχνης

Γαστρονομική άφιξη με art vibe στο κέντρο της Αθήνας που ήδη προκαλεί (πολύ) θετικές εντυπώσεις.