'Okra': New age ελληνική μπιστρονομία, με γαρνιτούρα Ακρόπολη

Το φρέσκο εστιατόριο στο Μοναστηράκι θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον με τη θέα των αθηναϊκών φαβορί, πριν σε κερδίσει με την κουζίνα του.

Το εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι @okra.athens

Άνοιξε τις πόρτες τον περασμένο Ιούλιο αλλά ουσιαστικά τώρα ξεκινά να συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, σαν ένα new age μπιστρό με ελληνική βάση στις γεύσεις του και μία μαγική θέα στην Ακρόπολη και την Πλάκα. Ok, το τελευταίο μπορεί να το έχεις διαβάσει/ διαπιστώσει/ επιβεβαιώσει και για αρκετά ακόμη σποτ αλλά στο 'Okra' σε κερδίζει, ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα στο "έμπα" του αβίαστα άνετου χώρου και τη σύγχρονα ζεστή σάλα.

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_4

Αφού οι μπόλικες καρτποσταλικές εικόνες από τη μεγάλη τζαμαρία (που όταν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίγει εντελώς) λειτουργήσουν σαν μία σειρά από απολαυστικά amuse bouche, θα διαπιστώσεις τη φιλοσοφία του 'Okra' να αποτυπώνεται πλήρως στην περιεκτική κάρτα του, η οποία φροντίζει να ελίσσεται εποχικά, να υπηρετεί μία zero waste τακτική, να παίζει με πιάτα στη λογική του μοιράσματος και να εμπιστεύεται για τις πρώτες ύλες της μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Στα του τρώγειν λοιπόν, ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας δείχνει να συνεχίζει από εκεί που κάποτε -εντελώς προσωπικό αυτό- τον είχα αφήσει, δηλαδή στην πολύ καλή δουλειά που πριν μερικά χρόνια είχε παρουσιάσει στο δημοφιλέστατο "Lost Athens". Και να προχωρά παράλληλα και αρκετά βήματα πιο πέρα, έχοντας το νου του σε προσφιλείς γεύσεις της ελληνικής comfortιάς αλλά και με πιο σύγχρονες ιδέες να λαμβάνουν χώρα παράλληλα εντός και πάνω σε αυτές. Τι τρώς εδώ; 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_5

Ήδη από το καλωσόρισμα -ένα κριτσίνι με βύνη ζυθοποίησης, χώμα ελιάς και πουρέ ντομάτας- καταλαβαίνεις τι περίπου θα συμβεί, κάτι που επιβεβαιώνει και το σαν-μπριός-πατατόψωμο που σκεπάζεται από ένα πληθωρικό λαρδί χοιρινού. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Φασολάκια τεμπούρα
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Τα πλατιά φασολάκια tempura μπαίνουν απευθείας στα viral σνακ των αθηναϊκών εστιατορίων, ειδικά μετά τις βούτες στην προσεγμένη μαγιονέζα βασιλικού που καταφθάνει στο πλάι τους. Όσο για τον καλό ταραμά με κονφί λεμόνι που είχε προηγηθεί, θα τον προτιμούσα λίγο πιο ρουστίκ. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Ανθοί με κατσίκι
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Καλαμάρι κοντοσούβλι
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Οι ανθοί με τα κολοκύθια τους, κατσίκι, σιτάρι και αυγολέμονο, το ελληνικό Iberico με μήλο, σιναπόσπορο και γλυκό κρασί και το καλαμάρι κοντοσούβλι με κεφίρ και λαρδί είναι προτάσεις που δείχνουν να εκπροσωπούν με άμεσο και ικανοποιητικά νόστιμο τρόπο τη φιλοσοφία της κουζίνας του 'Okra', ωστόσο την πραγματική διαφορά την κάνει ο τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα και ψημένος στα κάρβουνα μπακαλιάρος, με μία έξοχη μπερ μπλαν. 

Εστιατόριο Okra στο Μοναστηράκι_Μπακαλιάρος
Μπάμπης Δούκας/ @its_the_duke_dude

Όπου υπάρχει φαγητό, είθισται πια να υπάρχει και κρασί, με τον Γιώργο Καραμπίνη να είναι εκείνος που επιμελείται την γκάμα, με ποικιλίες και ετικέτες (κυρίως) ελληνικής παραγωγής - το αυτό ισχύει και για τις μπύρες και τα λοιπά αποστάγματα. Κερασάκι στην τούρτα, τα σένια γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη και το πραγματικά καλό σέρβις.


Info

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι
Τηλ. 210 3217700
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00, Σαβ., Κυρ. από 13.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
07/12/2025

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.