Γευστική γνωριμία με το λεοντόψαρο και το μπλε καβούρι, τα περιβόητα ξενικά είδη

κ

Εκδήλωση με θέμα "Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών", σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο, σε οργάνωση της Αναπτυξιακής Λασιθίου. Πολλά από τα θαλάσσια ξενικά είδη αποτελούν απειλή για την βιοποικιλότητα και μια λύση για να ελεγχθεί και να μειωθεί ο αριθμός τους είναι…να αρχίζουμε να τα τρώμε! Με αυτή την σκέψη ο επικεφαλής σεφ κ. Μπαξεβάνης μαζί με μια πλειάδα εκλεκτών συναδέλφων του επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis).

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν μοναδικά πιάτα με λεοντόψαρο από τους εκλεκτούς δημιουργούς, όπως κερκυραϊκό μπουρδέτο από τον Μίλτο Αρμένη, σαβόρε από τον Μανώλη Παπουτσάκη, πανέ με μελιτζάνα από τον Alain Llorca, ψαρόσουπα και κεφτεδάκια με τραχανά από τον Χρήστο Λάπα, αχνιστό από τον Μιχάλη Χάσικο και τον Γιάννη Λουκάκο, με κρεμμυδόζουμο, κολοκυθάκια και λεμόνι από τη Νανά Γκαμπούρα σε συνταγή του Αγιορείτη μοναχού πάτερα Επιφάνιου και τηγανητό με σκορδαλιά και σαφράν από τον Γιάννη Μπαξεβάνη).

π

Η βραδιά είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσησχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία. "Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι "Λεσεψιανοί μετανάστες", οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!" σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, συνοψίζοντας και το στόχο της εκδήλωσης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

π

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας "Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία", όπου συμμετέχει η Αναπτυξιακή Λασιθίου μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ρετρό: Πώς έμαθε να τρώει σούσι η Αθήνα

Μία ματιά στο πώς ξεκίνησε να απολαμβάνει το "ωμό ψάρι με ρύζι" το κοινό της εστιατορικής πρωτεύουσας και πού βρισκόμαστε σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/05/2025

Pork Dog Γουρνοπούλας, Τάκος Προβατίνας, Street Κοκορέτσι: Πού θα τα φας στην Αθήνα

Ό,τι καλύτερο παίζει σε street food στην πόλη σε περιμένει αυτό το ΠΣΚ.

Τα καλύτερα μπριζολάδικα του κόσμου για το 2025 - ένα αθηναϊκό ανάμεσά τους

Το Champions League της καρνιβορικής τελειότητας, το World's 101 Best Steak Restaurants, κατέληξε στους φετινούς νικητές - αναλυτικά η λίστα.

Γιάννη Παρίκο, τι θα τρώμε στον Κέδρο, στη Λυκόβρυση;

Ο βραβευμένος σεφ ανοίγει σε λίγες ημέρες το καινούριο του εστιατόριο στα ΒΠ. Μιλά για όσα ετοιμάζει στο 'α'.

Anther. Ένα εστιατόριο ανθίζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Το καινούριο εστιατόριο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης ξανακαλεί στην περιοχή το κοινό που την ανακάλυψε.

Ιταλική Κουζίνα 2.0: Οι νέοι κανόνες της τρικολόρε γεύσης

Η δημοφιλέστερη γαστρονομική κουλτούρα του πλανήτη πρωταγωνιστεί πια σε πολλά και διαφορετικά σενάρια στην εστιατορική Αθήνα, αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτήν. Και ερμηνεύεται υπό πρίσματα πρωτοπόρα, διαφορετικά και, φυσικά, νόστιμα.

Αβέρτα: Νέα ταβέρνα δένει στο Κουφονήσι

Παραδοσιακή κουζίνα δίχως όρια σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας.