Γιάννης Γαβαλάς: Η σπάνια περίπτωση της "Αρακλειάς"

Ένα εστιατόριο - προορισμός ή πώς η απόφαση του σεφ να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ηρακλειά και ν’ ανοίξει το δικό του εστιατόριο έβαλε το νησάκι στο ραντάρ και των καλοφαγάδων.

Γαβαλάς Αρακλειά Λεωνίδας Τούμπανος

Πέρασε όλα τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας στο νησί. Φύση, φίλοι, μπάνια, παιχνίδια, ανεμελιά. Όταν αργότερα αποφάσισε να γίνει μάγειρας, σχεδόν μοιραία βρέθηκε στις κουζίνες της Μυκόνου να μελετάει ένα ένα τα υλικά του Αιγαίου -στεριανά και θαλασσινά- να μαθαίνει τις ιδιότητες και τα κουσούρια τους, να πειραματίζεται και να δημιουργεί.

Κάθε τέλος σεζόν τον έβρισκε και πάλι στο νησί για λίγη χαλάρωση και ηρεμία, ξεκούραση, ανασκόπηση και περισυλλογή. Για πολλά χρόνια η Ηρακλειά ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Μυκόνου και Αθήνας· μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα. Πάντοτε προσωρινά, πάντοτε για λίγο. Και, να, που ήρθε ένα φθινόπωρο, πριν από λίγα χρόνια, για ένα οριστικό αντίο στη Μύκονο και τη σκέψη να παραμένει στην Ηρακλειά. Το επόμενο πλοίο για Πειραιά δεν θα ήταν το δικό του.

Γαβαλάς κουζίνα Αρακλειά
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Γιάννης Γαβαλάς στην κουζίνα της "Αρακλειάς", ενώ προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή σεζόν.

Το ακίνητο υπήρχε -ήταν το πατρικό του- σε μια φανταστική τοποθεσία στα ψηλά του Αγίου Γεωργίου με απέραντη θέα στη θάλασσα, στα γύρω νησιά και τις βραχονησίδες. Η γνώση και η εμπειρία υπήρχαν με το παραπάνω. Το μόνο που έμενε ήταν η τεράστια απόφαση για μια μεγάλη επένδυση. Μια επένδυση που δεν ήταν μόνο οικονομική -που ήταν- αλλά κυρίως προσωπική. Μια αλλαγή ρότας· η στροφή σε μια φιλοσοφία ζωής και δουλειάς και επιβίωσης στον χαμό του καλοκαιριού και στη μοναξιά του χειμώνα.

Ομελέτα Αρακλειά
Λεωνίδας Τούμπανος

Και συνάμα, μια γαστρονομική πρόταση που ρίχνει στην κατσαρόλα, στο τηγάνι και στον φούρνο ό,τι μπορεί να παράξει ο τόπος. Τα καλαμάρια που βγάζει ο Γιάννης ή του φέρνουν τον χειμώνα, τους καραβόλους (σαλιγκάρια), τον μάραθο και τις προβάτσες (χόρτα) που μαζεύει, καθαρίζει, χωρίζει σε μερίδες και καταψύχει για να προσφέρει στους πελάτες του το καλοκαίρι· τα κατσίκια από τον ξάδελφό του· τη φάβα από τον θείο του – αν είναι καλή η χρονιά· τα τυριά από τα γύρω νησιά, από την Νιο και από τη Νάξο, το μέλι από τις αρακλειανές μέλισσες. Προσθέστε εδώ τη χειροποίητη μαρμελάδα του, αλλά και τη χειροποίητη λακέρδα του από ρείκι, με καρπό από σχίνο. Και προσθέστε και τη μεγάλη και ενημερωμένη λίστα του με κρασιά και μπίρες από κυκλαδίτικα οινοποιεία και μικροζυθοποιίες. 

Λαδένια Αρακλειά
Λεωνίδας Τούμπανος

Είναι σπουδαία εμπειρία το φαγητό στην "Αρακλειά" του Γιάννη Γαβαλά. Είναι άλλος ένας λόγος για να επισκεφθούμε (ή να επιστρέψουμε) στη μικρότερη σε πληθυσμό από τις Μικρές Κυκλάδες. Και είναι μια προσωπική προσπάθεια που αξίζει κάθε επιβράβευση για την προσήλωση στην τοπική ύλη και κουζίνα, για ένα φαγητό χωρίς φιοριτούρες και τερτίπια, για γεύσεις καθαρές, για αυθεντική νησιωτική υψηλή γαστρονομία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.