Οι απολαυστικές νέες γεύσεις του "Varoulko Santorini" στο "Grace Hotel"

Το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο της Auberge Resorts Collection υπερθεματίζει την Ελληνική γαστρονομία και φέτος με το ανανεωμένο μενού του Λευτέρη Λαζάρου.

Varoulko Santorini

Στο Ημεροβίγλι, το κοσμοπολίτικο χωριό της Σαντορίνης, το "Grace Hotel" παίζει με όλες τις αισθήσεις. Το βλέμμα συναντά το βαθύ μπλε του Αιγαίου. Η ακοή επικεντρώνεται στο θρόισμα του ανέμου καθώς περνά από τις ηλιόλουστες βίλες που σχεδόν κρέμονται στον γκρεμό. Η αφή αγκαλιάζει τις καμπύλες στις στέγες που θυμίζουν εκκλησιές. Και η γεύση αποθεώνεται στο "Varoulko Santorini", εκεί όπου τα πιάτα συναγωνίζονται τη συγκλονιστική θέα για το ποιος θα αφήσει πιο έντονο αποτύπωμα στην καρδιά του επισκέπτη.

Αν υπάρχει ένας Έλληνας chef, βραβευμένος με αστέρι Michelin, που αγαπά όσο κανένας τη θάλασσα και τον πλούτο της, αυτός είναι ο Λευτέρης Λαζάρου. Με ναυαρχίδα το ιστορικό πλέον "Βαρούλκο" στον Πειραιά, ο chef που άλλαξε το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, αποδεικνύει στο "Varoulko Santorini" ότι έχουμε πολλά ακόμη να περιμένουμε από αυτόν.

Varoulko Santorini

Στο μενού του 2023 το γευστικό ταξίδι ξεκινά με μία ποικιλία amuse bouche –ανάμεσά τους ένα τραγανό παντζάρι με ταραμά – συνεχίζεται με μια σούπα και ψάρια μαγειρεμένα με τρόπους που παντρεύουν την ελληνική κουζίνα με τις μοντέρνες τεχνικές (ψητή σουπιά με λαχανικά και κουκουνάρι, φιλέτο χριστόψαρο με άγριες αγκινάρες Τήνου, τραγανή τσίπουρα, μπαρμπούνι σοτέ), μία κοτολέτα αρνιού γεμιστή με αρωματικά φυτά, μανιτάρια και ελιές για την παραδοσιακή ελληνική κορύφωση και φινίρισμα με γλυκό σοκολάτα.

Varoulko Santorini

Τη μπριγάδα του "Varoulko Santorini" διευθύνει ο chef Ηλίας Τσικρίκης, έμπιστος συνεργάτης του chef Λαζάρου, και μία ομάδα από ικανότατους και έμπειρους γνώστες της ελληνικής κουζίνας με διεθνή ούγια.

Η αίσθηση του χώρου, που ίπταται κυριολεκτικά πάνω από τα μπλε νερά του Αιγαίου, ολοκληρώνεται από λιτά καίτοι πολυτελή λευκά έπιπλα από μέταλλο και ξύλο, ενώ το φαγητό σερβίρεται στα μοναδικής κομψότητας σκεύη της φημισμένης εταιρίας Pordamsa από τη Βαρκελώνη.

Varoulko Santorini

Η αστείρευτη ευρηματικότητα του chef Λευτέρη Λαζάρου

Γνωστός για το πάθος του για τη μαγειρική απλότητα, ο Λαζάρου φέρνει στο "Grace Santorini" σπάνιες συναντήσεις απρόσμενων γεύσεων που συνδυάζονται αρμονικά σε πιάτα που υπηρετούν κλασικές συνταγές με αντισυμβατικό τρόπο. Από το πλούσιο μενού του, ο ίδιος αδυνατεί να ξεχωρίσει ένα πιάτο. Επιθυμία του ωστόσο είναι το γεύμα να γίνεται αντικείμενο συζήτησης για τους συνδαιτυμόνες. "Όλα τα πιάτα είναι παιδιά μου, δεν τα ξεχωρίζω. Στόχος μου είναι να κοντράρονται οι επισκέπτες που τρώνε στο Varoulko Santorini για το ποιο είναι το καλύτερο πιάτο. Θέλω το μενού μου να είναι ένα κομμάτι της συζήτησης στο τραπέζι. Κάπως έτσι μένει το φαγητό στο μυαλό ακόμη περισσότερο. Μετά από 37 χρόνια Βαρούλκο μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμη επισκέπτες που θυμούνται τα πιάτα μου. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου: να υπάρχουν πέντε ή έξι στάδια στο μενού και τέτοιες ποσότητες ώστε να μην κουράζεται ο επισκέπτης, να θυμάται τι έφαγε".

Varoulko Santorini

Bar 363: Πίνοντας το ηλιοβασίλεμα στο ποτήρι

Στο "Bar 363", που παίρνει το όνομά του από το υψόμετρο στο οποίο στέκει το bar, απολαμβάνει κανείς το ποτό του σαν μια μικρή γευστική περιπέτεια. Τους συνδυασμούς αλκοόλ και μυρωδικών ετοιμάζουν ειδικευμένοι barmen και mixologists, με την καθοδήγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου Αθηναϊκού bar, "Baba Au Rum".

Varoulko Santorini

Το bar, που εδώ και μία δεκαετία χαράσσει τη δική του πορεία ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, διακρίνεται για πολλά πράγματα. Την ειδίκευσή του στο ρούμι, την αγάπη του για κλασικές συνταγές, αλλά και την τόλμη του να τις φρεσκάρει με πρωτότυπο τρόπο. Στον κατάλογο του 363 συναντά κανείς δροσερά απεριτίφ όπως το ελαφρύ Pearl Fisher, με amaro, εξωτικά μπαχάρια και ένα τόνικ αρωματισμένο με άνθη κερασιάς, το Santorini Mule, με βάση το τοπικό γλυκό κρασί vinsanto, αποξηραμένα βερίκοκα, γλυκά μπαχάρια, ginger beer και μοσχολέμονο, ή ακόμη το Love the Sunshine, με μαστίχα μαγειρεμένη με ροδάκινο, λεμόνι, ανανά, βασιλικό και μπόλικη λιακάδα. Για τους λάτρεις των λεπτών γεύσεων, υπάρχει το Les Fleurs du Mal, με βοτανικά αποστάγματα, αλλά και μια ιδέα μάνγκο, χυμό λεμονιού και σέλερι συμπληρωμένο με τόνικ.

Varoulko Santorini

Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μεγάλα hit του Baba Au Rum όπως το Spicy Baba, με βάση το ρούμι και το White Paloma με βάση την τεκίλα, αλλά και ένα cocktail με βάση το τσίπουρο: το Island Silver Fizz, με κόκκινο βερμούτ, βατόμουρα, μια αφηρημένη ιδέα κεράσι, λάιμ και σόδα αρωματισμένη με ανανά. Αξέχαστη γεύση παραμένει ωστόσο η παραλλαγή του Bloody Mary, το Bloody Grace, με φρέσκο χυμό από Σαντορινιά τομάτα και σέλερι, μαγειρεμένα με θυμάρι, λεμόνι, και βασιλικό, στα οποία προστίθεται ελληνικό τσίπουρο O/Purist, μερικές σταγόνες vinsanto από τη Σαντορίνη και το καλύτερο αλάτι του κόσμου από τη Βόρεια Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.