Παγκόσμια μέρα τόνου: Είναι ο τόνος σας βιώσιμος;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τόνου εστιάζουμε στο ψάρι που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της συντριπτικά υψηλής ζήτησής του παγκοσμίως.

Τόνος

Πλούσιος σε πολύτιμα Ω3 λιπαρά, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνη Β12, μεταξύ άλλων, ο εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως τόνος έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε "θύμα" του διατροφικού του πλούτου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Έθνών, μεταξύ των επτά κύριων ειδών τόνου, το 33,3% των αποθεμάτων εκτιμάται ότι αλιεύεται σε βιολογικά μη βιώσιμα επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε να καθιερωθεί επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου (2 Μαΐου), κίνηση που υπογραμμίζει τη σημασία των πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν την υπεραλίευση και το οικολογικό της αντίκτυπο. 

Τόνος

Το πρόγραμμα του FAO για τον τόνο (Common Oceans Tuna project) έχει ως στόχο να διασφαλίσει την αλίευση τόνου σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2027. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος αποτελεί μέρος των προσπαθειών για μια πιο βιώσιμη αλιεία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια τόνοι τόνου και τονοειδών αλιεύονται ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται στο 20% όλων των θαλάσσιων αλιευμάτων και πάνω από το 8% όλων των εμπορεύσιμων θαλασσινών παγκοσμίως. Με αυτό κατά νου, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο του τόνου στη βιώσιμη ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο τερματισμός της υπεραλίευσης είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σημειώνει ότι η ζήτηση της αγοράς για τόνο εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ο Νομικός Σύμβουλος του ΟΗΕ υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς νομικού πλαισίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ευρέως γνωστή ως UNCLOS, η οποία έχει ενισχυθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη Βιώσιμη Αλιεία, τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τα ιχθυαποθέματα, τις συστάσεις της Διάσκεψης αναθεώρησής της, τα ετήσια ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης για τη βιώσιμη αλιεία, καθώς και άλλες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επί του παρόντος, περισσότερες από 96 χώρες συμμετέχουν στη διατήρηση και διαχείριση του τόνου, του οποίου η ετήσια αξία μεταφράζεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ορισμένα σχετικά προγράμματα του FAO έχουν αρχίσει να δίνουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της υπεραλίευσης. Μπορούμε άραγε να είμαστε αισιόδοξοι για τον τόνο του αύριο;

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Θωμάς Μάτσας και Αριστοτέλης Ζέρβας μαγειρεύουν για τον ένα χρόνο της 'Strigglaς'

Ο Θωμάς Μάτσας προσκαλεί στο Μαρούσι και την κουζίνα του τον σεφ Αριστοτέλη Ζέρβα, για μια δημιουργική βραδιά, με ένα 4 hands dinner και αρκετές εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2025

Στου Ψυρρή για new age ελληνικότητα και πιάτα με ιδιαίτερο άγγιγμα

To εστιατόριο που έχει αποθεωθεί από το TripAdvisor, ξεχωρίζει για την πολύ ξεχωριστή ελληνική του κουζίνα.

Ντίβα

Ένα παλιό, χρόνια κλειστό μαγέρικο στην Πατριάρχου Ιωακείμ βρίσκει νέα ζωή, με τον σεφ Δημήτρη Κατσάνο στο πρώτο εστιατορικό του πάτημα στην Αθήνα, να υπογράφει γεύσεις ιαπωνικού – σκανδιναβικού fusion σε sexy bistro περιβάλλον.

Η επόμενη πίστα του "Βασίλαινας"

Το ιστορικό εστιατόριο διατηρεί τα ατού του και επενδύει ακόμη περισσότερο στα βάθη της εκλεκτής θαλασσοφαγίας.

4 καφενεία για κάθε γούστο στο αθηναϊκό κέντρο

Κάθε ένα με το δικό του ξεχωριστό στυλ και ιστορία.

Ένα από τα πιο φημισμένα μπιστρό του Λονδίνου έρχεται στο Παγκράτι

Το Ex Machina υποδέχεται το Bistro Freddie στις 29 Νοεμβρίου, για μια μοναδική βραδιά γεύσης.

Στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα εστιατόριο-έκπληξη

Γνώριζες πώς μπορείς να απολαύσεις πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά, παρατηρώντας αεροπλάνα να πηγαινοέρχονται;